За шарана и термоклина

Модератор: sapuna

Diman
разбира нещата
разбира нещата

За шарана и термоклина

Мнение от Diman »

Темата е повече за тези колеги, които ползуват сонар и имат наблюдения върху поведението на шарана, погледнато през "окото" на сонара. Избора на место за риболов на шаран е комплексна задача, в която на първо място значение има дълбочината, към която шараните се придържат и се хранят - малка подробност, без която имаме епизодични удари или по-често излета ни минава в групата на капотата. Термоклина е воден слой, около 1 метър, който разделя горния (топъл) от по-долния(значително по-студен) воден слой. С напредване на лятото, дълбочината на термоклина се увеличава, т.е. слиза надолу. Какви са моите наблюдения. При оглед на N-ския язовир със сонар в началото на м.юли 2008 по цялата ширина на язовира всички риби се движат точно по термоклина(който в случая беше на 5-6м). Рядко излизаха риби на 1-2 м под лодката. На дъното намаше нищо и дълбочините межу 6 и 12м бяха абсолютно необитаеми. Бреговата ивица на 50м от брега също. Захранихме на 100м с дълбочина 6м и на 200м с дълбочина 10м. Рибата веднага се завъртя и на двете петна и близката даде първите резултати. На далечната обаче, рибата не слизаше под термоклина. Въпросът ми към вас е, възможно ли е изобщо шарана да се храни в "студеното" или се придържа към термоклина, където е по-топло и същевременно, водата е богата на кислород.
snegk
и господ не е толокова добър

Re: За шарана и термоклина

Мнение от snegk »

Много интересна тема.Ще изчакам колегите със сонари да кажат и после аз ще кажа моето виждане по въпроса. :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
razum
новобранец
новобранец

Мнение от razum »

Не мога да дам мнение за термоклина, но най вероятно си прав относно предпочитанията на рибите. Има логика. Думата ми е за аватара който си сложил. Страшно ме кефи. Шапки долу!
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

Diman написа:При оглед на N-ския язовир със сонар
Аз ще споделя за Доспат :lol: , в най големите августовски жеги шарана слиза на 8-мия метър , а пастървата отива на дъното /18-22м./. Така е всяка година , но шаранджиите там продължават да вкарват с лодки линиите си в дълбокото и навътре , ефект никакъв . Акъл не им давам , и без това гледат с лошо око тролещите , все сме им пъдели рибата , а тя стои нощем под носа им до брега /дълб. 7-8м./ . Не съм спец по шарана , но захранване на 6-7м. и хвърляне от ръка би имало по големи шансове за успех по това време на годината .

PS: вярвам на сонара , без сонар се градят само хипотези .

razum , черпя те с тази снимка и заглавието и , публикувал съм я 2005г.
http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... =1&cat=500
На платено не одим !
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Изображение
Аватар
chestarfield
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от chestarfield »

snegk написа:Много интересна тема.Ще изчакам колегите със сонари да кажат и после аз ще кажа моето виждане по въпроса. :wink:
наистина интересна теза ас пък ще изчакам теб.когато фактите говорят и боговете малчат. :D :D
http://www.facebook.com/karakshans
Асен Йорданов Кацаров
Асеновград
Аватар
Steve G
новобранец
новобранец

Мнение от Steve G »

Малко разсъждения по темата.
Имах същият случай в края на юни - две петна - едното на 170 метра при дълбочина 10 метра, другото на 100 - 120 метра при дълбочина 6,5 метра. Сонара показваше риби на около 5 метра / предполагаемият термоклин /. Риби се завъртяха само около близкото / плиткото петно. А иначе си имаше риби и на 170 метра, но пак на дълбочина 5 м.
Хм, от тук би трябвало да следва че храната ги е накарала да слязат по-дълбоко от термоклина, но на метър и половина, докато не са искали да прекосяват студен пет метров участък .
Дотук добре, ама на друг язовир съм правил хранителни петна на 16-19 метра дълбочина и не само че съм примамвал рибета, но и съм ги задържал примерно за два дена / в смисъл че 24 часа след захранката следващите два дни си имах постоянни удари / :roll: :roll: :roll:
Тогава нямах сонар, но е немислимо да се предполага за термоклин на 15 метра дълбочина.
Изображение
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Тогава нямах сонар, но е немислимо да се предполага за термоклин на 15 метра дълбочина.[/quote]

И аз мисля, че е така. Наблюденията ми, обаче показват, че там, където се влива река(дере) термоклина не е ориентиран към конкретна дълбочина, а се размива(стои като насечен), т.е. има размесване на водните пластове и на места клина стига до дъното. Като се прибави това, че реката вкарва храна и вода, богата на кислород - оттук идва и правилото "Търсете дерето, шараните са там!"
Аватар
malkia_joro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от malkia_joro »

В брой № 8 на списание "Риби и такъми" четох интересна статия за Zig-монтаж.Статията е на Найджъл Шарп-консултант на JRC.Този монтаж е предназначен за риболов в средните слоеве на водата.Стандартният монтаж е с много дълъг повод и не е удобен при замятане и кепчосване.Въпросният Найджъл Шарп е решил този проблем с подводна плувка и по-къс монтаж и олово с вирбел нанизано инлайн на основното.По този начин може да си регулираш и дълбочината,без да е необходимо презамятане и да се сменя повода с по-дълъг или с по-къс.Аз съм решил да го пробвам този метод,само не можах да си обясня как да си изпъна линията.Може би трябва да сложа доста голяма плувка?!Ако някой е опитвал,нека сподели какви са му впечатленията!
Красотата на живота е в това,че продължава.
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

За въпросния монтаж.Аз вимам подвижно олово,нанизвам стопер на основното слагам оловото и пак стопер.Вързвам куката на основното влакно,може с косъм може и без.От стоперите си риголирам според дълбочината която искам да ловя.Задължително се слага повдигач за да държи линията горе.Сега по основния въпрос.Термоклин,какво е това:Както каза колегата разделя слоевете от топла и студена вода,но къде се образува термо клин и кога.Има няколко начина на образуване,най честия начин е от температурните разлики през деня и ноща.Другия начин е от силни ветрове и другия начин от течения.Както се знае в термоклиновете наличието на кислород е по голямо и това се харесва от рибите.Идва момента дали рибата кълве в тях.Според моето скромно мнение-не или в редки изключения.Със слизането надолу на термо клина активноста на шарана се овеличава,затова септември и октомври е шаранско време въпреки намалянето на температурата на въздуха.Затова шарана трябва да се търси в плитката част на термоклина или като даде пример колегата,ако наличието на риба е в порядъка на 50м.навътре,от 5 до 10м.дълбочина, ние търсим рибата на 5-6м.дълбочина.Другото което е когато има резки спадове в релефа,там се образува термо клин и рибата се движи в дупката,но не слиза на дъното да се храни.За това е необходимо да предоставим стръвта,в началото на чупката в близост до термоклина,така рибата подмамена от аромата ще дойде да се храни.В термоклина образуван от реки и подводни течения е хубаво да търсим рибата там където се получава завихрянето на водата,понеже там винаги се образува нанос който здържа храна и термоклина е най близко до дъното.Всичко това се отнася за шарана и в някои от случаите за амура.Другите места където се търси шарана са потопени дървета,тръстики,на всякакви места където течението носи хранителни вещества и се задържат от нещо,също така и затова,че там се чувства по защитен и когато хванете шаран веднага влиза в закачките..Амура обича тревата,ако пднесем стръвта на чисто място между тревата или само до нея,успеха е много по вероятен.В момента това се сещам,по време на дискусията ако се сетя за друго ще пиша.Да спомена,че това са си мои наблюдения,всеки си има свое виждане по въпроса.
Аватар
malkia_joro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от malkia_joro »

snegk написа:За въпросния монтаж.Аз вимам подвижно олово,нанизвам стопер на основното слагам оловото и пак стопер.Вързвам куката на основното влакно,може с косъм може и без.От стоперите си риголирам според дълбочината която искам да ловя.
Това също е вариант.Ако трябва да издигнеме монтажа на 3-4 метра от дъното,за да попадне стръвта в термоклина,тогава ПВА лента или конец ли използваш,за да няма оплитане при замятането?
Красотата на живота е в това,че продължава.
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Само с разпъване иначе ще се обърка нещо.Пробвах го последно на теца,но въпреки,че рибата играеше горе си взимаше долу. :wink:
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Моите наблюдения са идентични с тези на Илия!
При дълбочина 6м,рибата се държи от 2-рия до 4-тия метър/такива бяха показанията на сонара/.Звъннах му и той ми даде идеята за плаващия монтаж!!Два дни нищо.На третия рибите бяха на дъното и ударите на лице!
Ако си бил на климатик при 23 градуса и рязко излезеш на 40,ще ли ти се яде?!?!?!Обратното е същото!Престоя на пасажите в термоклина е един вид климатизация!Аз така го разбирам!
Много има изписано по този въпрос из руските форуми.Следя темата и виждам,че някои мнения са взаимствани от там.Няма лошо в това,но да не забравяме,че хората разискват въпроса,при риболов на ХИЩНИК! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
snegk

Мнение от snegk »

Ааа моите са взаимствани от язовира :lol:
atanasov2004
новобранец
новобранец

Мнение от atanasov2004 »

Здравейте колеги :) Много интересна тема сте почнали.Преди много,много време в списание "Лов и риболов" имаше интересен монтаж който мисля на
по къси дистанции или по далечни може би ще проработи :roll: . Представлява следното- на основното влакно подвижна тежест,следва голяма фиксирана крушовидна плувка,малка тежест и кука със стъв.Верно монтажа е повече "на плувка"и мисля за по точно трябва да се вкарва с лодка.
Голамата тежест лежи на дъното -основното влакно се изпъва почти до потъване на плувката и съотвено сигнализатора се регулира. Плувката дъжи
стръвта на дълбочина-3-4м примерно но мисля че ще има проблем при засичането. Какво мислите? :idea: :idea: :idea:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”