Усеща ли сома металите

Модератор: sapuna

Заключено
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Усеща ли сома металите

Мнение от Diman »

Здравейте колеги-любители на кльонка. Един въпрос ме гложди от скоро, усеща ли по някакъв начин сома металите. Става въпрос за всички метални елементи по линията - куки, метален повод, олово. Чувал съм отговори "да" и "не", както и уклончиви такива, а смятам, че това е важно. Лично аз ползувам за повод стоманен монофил, много тънък и здрав, нямам случай да ми се оплете повод, но имам други притеснения и бих искал да чуя вашето компетентно мнение.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Re: Усеща ли сома металите

Мнение от GODzillata »

Diman написа:Здравейте колеги-любители на кльонка. Един въпрос ме гложди от скоро, усеща ли по някакъв начин сома металите. Става въпрос за всички метални елементи по линията - куки, метален повод, олово.
Че за к'во ти е метален повод? :shock:
А дали усеща - сигурно, ако е металотърсач. :wink: :mrgreen:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Според мен не го усеща , и ще ти кажа защо мисля така .
Преди години( 15-тина), когато кльонка не беше толкова разпространен и сома не беше привикнал към този звук, той просто подивяваше, на излед с баща ми се правили по 5-6 сомета над 5кила и то за до два часа висене във водата. И много често в стомасите им сме намирали парчета пластмаса и няколко пъти разни ламаринки (не блесни). При това, докато кльонкахме единия от нас хвърляше и блесна (клатушка от лъжица,а то си е бая парче желязо) и имаше често удари.
Но със сигурност усеща желязото като му се забие във устата :)
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Използувам стоманен повод, защото издържа на големи статични и динамични натоварвания, тънък е и монтажа е много фин, оплитане на повода на практика няма. Имам информация, която ме навежда на мисълта, че сома е металотърсач от най-висок клас. Когато ловим сом на тролинг, може да се използува стоманен повод, защото атаката е светкавична и сома няма много време "да мисли". Руснака препоръчва дори за повод :!: струна от китара, която издържа над 100кг натоварване. Но при кльонка нещата стоят съвсем по друг начин. Стръвта е неподвижна, сома дори да не се храни се вдига и дълго време се върти около нея и я изследва. Дори я повлича встрани но не я налапва. Защо?
KRASSI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от KRASSI »

Diman написа: Имам информация, която ме навежда на мисълта, че сома е металотърсач от най-висок клас.
Ами сподели я тази информация за да се опитаме да я разнищем :wink: :wink: :wink:
Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

KRASSI, първо чест и почитания към теб, без да задължавам останалите с това. Знаеш случая със сома в басейна. Като го докоснеш с дървена пръчка- едва помръдва, но ако е метална- подскача като попарен, още с приближаването на метала. Това не е случайно. Дори да се намери начин да се скрият металните части по линията, метала си има някакво излъчване, което предполагам сома усеща. Представи си как УКВ антена концентрира около себе си електромагнитно поле.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Diman написа:Представи си как УКВ антена концентрира около себе си електромагнитно поле.
Това може да се изпробва с даунрингера, който е изцяло със стоманено въженце.
Гледаш на сонара да речем, че дълбочината е 8 м., нагласаш даунрингера на 7м., като под оловото му слагаш повод с кука и стръв...хм, ще го пробвам другата седмица, тъкмо ако се хване, ще ми е лесно ваденето. :)
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Diman написа:струна от китара, която издържа над 100кг натоварване.
Най-здравата струна от китара издържа 12 килограма максимум.
Пише го на кутиите на повечето квалитетни марки.
А и, е тествано.
GODzillata написа:тъкмо ако се хване, ще ми е лесно ваденето. :)
Ако не обърне лодката :lol:
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

В зависимост от стръвта усеща.Ако се лови на чакане на дъно и стръвта е червии,пиявици,попови прасета или умряла рибка,позволяваща да бъде разгледана по обстойно от сома,ще усети.Затова и трябва да прикриваме куките добре в стръвта.По друг начин стои въпроса,ако за стръв използваме жива рибка.Тя е постоянно в движение,което не дава много възможности на хищника за оглед-атаката е мигновенна(е не трябва да е правим коледна елха).Когато вече сомчо усети метала в устата,ние вече трябва да сме направили засичането.Така стоят нещата и с блесните и воблерите,няма време за пипане,подръпване,усещане и т.н.Удар от него,удряш и ти.Сигурно има и други по-точни обяснения,но те така мисля аз.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Колеги, включването на Lorda ме подтикна да направя поредица от тестове и резултатите не са много обнадеждаващи. При силен напън стоманения монофил се къса винаги на 2-3мм от местото на калаената спойка. Едва ли от температурата на поялника има промяна в кристалната решетка на стоманата(т.е. изместване на желязо-въглеродната диаграма), но факта си е факт. Така изпокъсах всичките си поводи и ги захвърлих ЗАВИНАГИ. Извадил съм късмет, че не съм закачил някоя подводница, нямаше да издържи. Отплеснах се малко от темата, но исках да споделя това с вас.
KRASSI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от KRASSI »

Diman написа:KRASSI, първо чест и почитания към теб, без да задължавам останалите с това. Знаеш случая със сома в басейна. Като го докоснеш с дървена пръчка- едва помръдва, но ако е метална- подскача като попарен, още с приближаването на метала. Това не е случайно. Дори да се намери начин да се скрият металните части по линията, метала си има някакво излъчване, което предполагам сома усеща. Представи си как УКВ антена концентрира около себе си електромагнитно поле.
Стига с тези чест и почитания - това беше за миналата година а за сега през тази все още съм старшинка от запаса :D :D :D
След като сподели вече това което знаеш по въпроса само искам да допълня нещо което някой или не ти е казал правилно или не си разбрал или пък аз не съм разбрал и пиша глупости или пък вече забравих кво :D :D :D
Сома е реагирал само при контакт с желязото за което и си има научно обяснение . Но самото то не дава отговор на това дали сома усеща от растояние магнитното поле на желязото или реагира само и единствено при контакт .
Повечето колеги скриват куките по най-различни начини , но дали наистина в случайте когато слагаме нещо върху куката ( термо шлаух , стръв и тем подобни) магнитното поле става неосезаемо за сома незнам , но чесно казано се съмнявам .
Въпреки всичко със сигурност криенето на куките не пречи а може би пък помага .
Понякога и най-малката подробност и дреболия може да те направи от старшинка Генерал Столетов . :D :D :D
Някой ще си кажат - Е , ако една такава дреболия хваща големия сом - едва ли .
Но то и спринтьора бяга с краката си , а печели състезанието с носа си . :roll: :roll: :wink:
Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Мдаа, ще има известен update. Втори за днес. Не се става лесно ефрейтор.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Update №1
Със сигурност не съм открил Америка, най-много да съм я преоткрил. Още не са изпитани в боя, но мисля че ще вършат работа. По този начин могат да се правят тежести от няколко по-малки.

Изображение
Последно промяна от Diman на Съб Окт 11, 2008 4:22 am, променено общо 1 път.
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Виждал съм по магазините да се продават гумирани тежести по 200 грама :wink:

Преди няколко дни говорих с човек който ходи за сом от десетки години и според него проблема е в непрестанното кльонкане а не в линиите или всички други елементи :roll:
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Ivak,
...проблема е в непрестанното кльонкане..
Което ще рече, че на сомчо му е писнало от този звук, ушите са му затъпели, тъпанчетата закърнели и е ошашавен от толкоз много клъонкаджии.А като сложим и некадърните звуци от разни новобранци и клъонкове менте - егаси какафонията под водата...Къде да се насочи по напред ??
Така ли да го разбираме Ижак ?
Заключено

Обратно към “Риболов на хищници”