Ква е тая риба ?

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Ква е тая риба ?

Мнение от Булти »

късно е Моряко , късно е - изядена е вече , тва и беше некролога , тази ми е четвъртата....абе мама му стара през живота си сигур съм убил поне 1000 кефала ама таквоз нящо за пръв път срещам под водата , щеше да ми отнесе харпуна , кефала не е толкоз буен ве , и пуснах въпроса не да се бъзикам а щото истински съм учуден !....
на тая снимка има поне три такива ама кои бяха :smt017
http://forum.fishing-mania.com/album_pa ... c_id=21273
kosta_67
новобранец
новобранец

Мнение от kosta_67 »

А сега друга гатанка:
този блок зад Булти,Краставицата ли е Юмрука? :o
riibok
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от riibok »

Да е платерина-не е,тъй си мисля,защото няма жълти петна по хрилете пък я няма и характерната лентовидна окраска по дължината на тялото,че е кефалова-ясно,ама пък главата й ми се вижда недостатъчно голяма за кефал.И въпреки всичко е по-близо до кефал,освен,ако не е лаврак.
КОЛКОТО И ДА СЕ ВЪРТИШ-ЗАДНИКЪТ ТИ СИ ОСТАВА ВСЕ ОТЗАД!
kuku
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kuku »

ако беше снимана и от към гърбът вероятно щеше да е по лесно да се разпознае.Иначе да приемем че е кефал на стероиди или нов подвид - "бесен морски кефал"(заради нравът му) :D .Ако е бил вкусен рибокът какво ти пука,аз се отказах да ги различавам тия - те като китайците бе - приличат си.
Каквото и да е пожелавам ти да нацелиш по-вечко от тях, и ги поливай обилно с подходящи течности да не се дехидратират в това топло време :D .
п.п.Въх!Чак сега видях втората снимка.Ми те гоооолеми бре!Тия със сигурнуст са пълнолетни и може да им се сервира и бяло винце :D .
Бърррр!Такива дзверове съм виждал само хванати с мрежа и на два пъти на живо в морето.браво Булти!
Последно промяна от kuku на Чет Авг 21, 2008 9:40 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: ква е тая риба ?

Мнение от Моряка »

moriak1 написа:нека направим прилежни снимки на различните кефалови с пояснения кое какво е :wink:
Е отсега нататък ще е :lol:
На тая каква бира и отива? :?: :roll: :wink:
А сега де? :roll:
Аватар
FiSheRMaN_
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от FiSheRMaN_ »

Булти точно и аз това щях да напиша ама ти си ме изпреварил и според мен това е магареката платерина .тя представлява платерина само че без оранжево петно и с малко по друга муцуна.Рибата не е кефал защото на кефала очите са по големи и нямат такава оранжева ивичка на окото.Това е лично мое мнение не задалжавам никои да се сагласява с него :wink:
mickata
новобранец
новобранец

Мнение от mickata »

Искам да вметна нещо... по въпроса с определянето на нашите кефалови риби (имам предвид в Черно море).
Както и да го въртиме има 5 вида от това семейство... май не един път е писано
Морския кефал (Mugil cephalus)- тоя с мастните клепачи
Tънкоуст кефал (M.ramada)
Платерина (M. aurata)-с "жълто покрай устата" :lol:
Илария (M. saliens)- и тая "с жълто покрай устата" :lol:
и инвазивния, който не принадлежи към нашето море включая и средиземноморието, Пеленгас (M. soiuy)
Така до тук добре... щом рибата няма мастни клепачи и жълти петна на хрилните капачета (оперкулума) значи остава да бъде или Тънкоуст кефал или Пеленгас....
Пеленгасите също могат да бъдат малки... те не се раждат тупалки по 3-4 кг така, че не всяка кефалова риба с огромни размери е Пеленгас- факт е че нараства по-бързо в сравнение с нашенските кефалови и е непредерчив към условията.
Мисля, че всички тези ешек платерини, пясъчни платерини, магарешки и тем подобни са един от тези два вида. Тънкоустия кефал който се води за доста рядък има зачатъчни мастни клепачи който са развити към края на очите... друго важно нещо е, че морския и тънкоустия кефал имат удължени люспи на гръдните перки. Един от друг се различават по добре развитите клепачи при морския ... които направо вадят очите като ги погледне човек.То е като при каракудата и шарана... едните имат мустачки другите не. Просто като хване човек риба да я разгледа малко, а не директно да я хвърля в тигана. Аз още не съм виждал тънкоустния... и най-вероятно няма и да го видя... ама това е с 2 думи. Пише си го и по рибните буквари.. стига човек да има интерес и да се занимава и ровичка.
Айде стига повече глупости от мен. Съжалявам ако съм досадил на някой.
:drinkers:
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Булти,що магарешка бе,да не се инати кат магаре на мост?
Сори за спама,не се сдържах.А иначе съм бос по въпроса за кефаловите.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Каракаша
новобранец
новобранец

Мнение от Каракаша »

Чистокрьвен морски кефал, а за това че е оказал сьпротива , зависи кьде по тялото си го цапнал поне моите наблюдения са такива. Като гледам от снимката от кьм корема от долу си го резнал, вьзможно е да се е дьрпал малко повече от обикновенното поради факта че грьбнака му не е нарушен, иначе много добьр екземпляр еваларка.
todor2104
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от todor2104 »

Това според мен е ИЛАРИЯ незнам дали точно така се пише,ловил сам във Варна в един от кварталите посока Златни пясъци обаче му забравих името !
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Благодаря на всички за отговорите - независимо какви , най-изчерпателно обаче писа mickata и е прав ,че сме големи канибали и хич не я гледаме рибата , ами я мятаме , ама жената е виновна - едвам я сварвам да я снимам , голяма хиена е :smt061.....пеленгаса също може да е малък , но е по-дълъг , с по-тънко тяло...ако пак ударя подобна обещавам да я снимам по подробно отвсякъде....и бирата е Бекс :drinkers:
Аватар
krasii
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от krasii »

....и бирата е Бекс :drinkers:
те тука вече съм съгласен :)
Аватар
MuTaKa
фен клуб-скобар

Мнение от MuTaKa »

лаврак или кефал няма кво др да е :)
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Е лаврак не е! :lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

за всеки който не е виждал лаврак , качвам тука една стара снимка , както сами виждате има голяма разлика между лаврак и кефал :D :
http://forum.fishing-mania.com/album_pa ... c_id=14522
Публикувай отговор

Обратно към “Рибите, навици, особености и как да ги ловим.”