Съботна забежка...

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Съботна забежка...

Мнение от Stefko »

Ха добър ви ден и успешен ви старт на новата седмица :D

Не съм писал от бая време, но този път реших да ви разкажа за едно кратко излетче от изминалите дни, което противно на досегашната ми практика имаше за основна цел кефалите.
Така се случи, че се наложи да изкарам уикенда на село и предварително си бях наумил да пробвам какво може да ми предложи скромната рекичка, минаваща наблизо. Като казвам скромна, имам предвид наистина малка барица, едвам събираща сили в летните жеги. Рибките са дребни и малобройни, но тук там в редките вирове може да се открие някой кефал или пръскач. Някога имаше повече риба и съвсем прилични екземпляри, но това време за съжаление е отминало отдавна, и основна причина сме разбира се ние - хората...
Точно към един от тези вирове се бях насочил в събота, въоръжен само с една блесничка и много желание да успея да прилъжа поне една рибка:

Изображение

Вирът е тесен, но доста дълъг, а това горе е една плитчина в самото му начало. От тук започнах риболова и дори записах сефтето за деня :D

Изображение

Хубава рибка, която определено не очаквах :roll: Рибки с подобен "мерен" размер са вече рядкост тук, а тази ме да се почувствам щастлив и да усетя истинския пулс на света около себе си. Стана ми някак топло и радостно, че успявах все още да доловя този пусл... Върнах рибката бързо в прохладните и бистри води на бързея зад мен и продължих нататък :)
По-нататък ме чакаше самия вир: красиво място сгушено между още по-красиви скали! Не е трудно да се досети човек защо местните хора наричат въпросния вир "питите" ;)

Изображение

Изображение

Струваше си човек да се поспре тук и да забрави за времето. Малък, щастлив и сгушен между скалите смуквам една цигарка - велико :D

След нея се залавям отново със спининга. Дръпвам бързо един малчуган измежду два малки камъка, където се образува интересен бързей. Дълбочината е около 10-тина см. но рибката успява да намери блесната и изхвърча на около половин метър над водата! Хитринка, която не съм виждал у тукашните обитатели, и която му спестява срещата с мен :D Аз нямам нищо против и продължавам...

Предвижвам се съвсем бавно и незабележимо по скалите и избирам една засечка в тях за да се скрия и заметна към отсрещния подмол. Успявам и след повеждане на блесната усещам солиден удар! Този е по-истински и успява да ме размотае из целия вир, че дори и от аванса да си вземе. Невероятни няколко секунди...

Изображение

Първия опит за снимка не е от най-успешните, но след това миряса малко

Изображение

Е това вече си е истински успех за тукашните условия. Подобни рибки с размер около 35-40 см. са единици и съм сигурен че няма втора такава в този вир. Малко са и в останалите вирове и е чудо, че са оцеляли досега... Красиви и достойни за уважение риби, които ще е истинско кощунство да не върнеш на тази толкова изтерзана река. Дори се почувствах малко криво, че въобще ги обезпокоих :roll: Това са нейните риби, пазени и закриляни с толкова мъка и любов. Това е нейната душа и нейния пулс... Колко чудесно е, че са все още там и пазят жив спомена за някогашната й сила...

Връщам й го, и почти усещам нейната благодарност...

Изображение

Минал е около час, а вече мога спокойно да прибера въдицата и да отнеса у дома всичко видяно и усетено, и всичко онова за което думите са малко...

Правя последни замятания колкото да дръпна последен малчуган от една плитчина и да усетя любопитните почуквания на още 3-4 подобни рибки...

Изображение

После е ред на последната цигарка и за едно безмълвно сбогом...

Поздрави!
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
muhito
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Съботна забежка...

Мнение от muhito »

Настръхнах!!!
Браво колега за страхотния репортаж!!!!! :smt041 :smt041 :smt041
Аватар
asenovpk
фен клуб-скобар
Обратна връзка:

Мнение от asenovpk »

:prayer: :prayer: :prayer: Супер Репортаж и прекрасни риби :)
Изображение Chelsea
rumenpk
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rumenpk »

:smt038 :smt038 :smt038 :prayer: :prayer: :prayer:
Браво колега страхотен репортаж.И аз настръхнах като колегата.БРАВО-само така.
Vasil Zarkov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Vasil Zarkov »

Браво много хубав и подробен репортаж и добре онагледен със снимки :smt041
Умът е не само знанието, но и умението да го прилагаш.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Благодаря за прекрасния репортаж! :smt041 Станах съпричастен на излета! :smt038 Страхотно удоволствие изпитах, което ми бе необходимо! :lol: Вече месец немога да намеря време да изляза край водата! :oops:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Avrionov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Avrionov »

Репортажа кефи максимално! Ей това е гъдела: да набараш "гаубицата" в малката вода :prayer: :prayer: :prayer:
Asenovgrad Fishing Team © ® Member of Asenova krepost fishing club © ®
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Браво, Стефи! :smt023: Много яка природа и готини рибета.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Nikola Polizovski »

Поклон и от мене колега за всичко което си направил :wink:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
bkd
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от bkd »

Супер изживяване и чудесно преразказано :smt023 :smt038 :smt039
ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
Аватар
vek0
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от vek0 »

Браво колега . Страхотен излет е станал ... ,дори и да не беше хванал пак щеше да си заслужава да прекараш някой час сред природата.Поздрави и наслука! :) :P
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”