catch and release

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Заключено
heto
новобранец
новобранец

catch and release

Мнение от heto »

Опитвам се да разсъждавам по въпроса, и в крайна сметка не мога да разбера напълно catch-and-release идеята. Или поне у нас.
Защо ако си хвана някоя риба 2-3кг. да не си я взема вместо да стимулирам промишления и бракониерски риболов купувайки си същата от пазара?
Едва ли някой ще зариби даден водоем толкова, че рибата да излезе в повече от колкото ще я изловят при промишлен и бракониерски риболов удовлетворявайки търсенето на пазара, което аз стимулирам когато пусна рибата която съм хванал и вместо това си купя такава от местния рибен пазар.

Нека това да е дискусия а не караница. Напълно е възможно да мисля в изключително грешна насока. Ще ми се в дискусията да вземем като пример веднъж река Дунав и веднъж който и да е държавно стопанисван язовир.

p.s.
Ако смятате, че темата е в грешния раздел моля, преместете я.
Аватар
crazybot
фен клуб-скобар

Re: catch and release

Мнение от crazybot »

Не е задължително да го практикуваш ,но задължително пускай маломерките и спазвай законите
Аватар
DrAkoN
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от DrAkoN »

Защото така даваш шанс на рибата да живее. А пък шарана например и амура доста бързо се научават да не влизат в мрежи и една риба с тегло около 5 килограма е видяла токлова много "ГОВОРЯ ЗА ДИВ ВОДОЕМ" че е вишист. Така че подари и живота на рибата за да знаеш че има шанс за не,я и да създаде поколение . Това е единствения шанс да запазим И МАЛКОТО риба в нашите водоеми. Тази риба която ти е донесла толкова радост трябва да се ПУСНЕ , за да може да ти я даде и при следващата ви среща. ВСЕ ПАК ТОВА Е ЕДНО ЖИВО СЪЗДАНИЕ.Аз също разсъждавах хато тебе преди "защо да не си я изям" и сега много ме е яд че съм отнемал живота на едно живо същество . АКО ТИ СЕ ЯДЕ РИБА има в магазина. Тук е разликата между Рибаря и РИБОЛОВЕЦА !!! А месари в България колкот искаш.ЗАЩО ДА СТАВАШ ЕДИН ОТ ТЯХ. Аз затова се дразня на някакви глупаци дето хванал едно шаранче 3 кила и чак написал как го е сготвил изял и тн . Ми да беше написал и как го е и..........
ХОРА ПУСКАТЕ РИБИТЕ . :prayer: :prayer:
heto
новобранец
новобранец

Мнение от heto »

@crazybot: За това съм напълно съгласен.

@DrAkoN: Не съм съгласен с теб. Така ти просто няма да си този който ще я убие пряко, но пак ще я изядеш ти. Малко като щрауса дето си крие главата в пясъка. Хората ядат месо (повечето). Да не навлизаме в теми за вегетарианство и подобни.

Въпроса е кое от двете е по-малката злина. Ти така и така си убил рибата щом е пред теб на масата, било то пряко или косвено.

P.S.
За съжаление в живота няма напълно бяло и напълно черно, всичко е отенъци на сивото ;-) Останалото според мен са илюзии.
Аватар
DrAkoN
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от DrAkoN »

Смятам , че трябва да и се даде шанс да ЖИВЕЕ !!! А затова сме на такова дередже заради хора с твоето мислене !!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Дъвкахме го , дъвкаме го...... Прекрасен повод за следващи скандали.... :idea: . Аз ,специално ,и рилийзвам и прибирам- според случая.... :|
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

IDA написа:Дъвкахме го , дъвкаме го...... Прекрасен повод за следващи скандали.... :idea: . Аз ,специално ,и рилийзвам и прибирам- според случая.... :|
И аз
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Каквото и да си говорим, на който си му идва отвътре - освобождава, който е решил да вземе повече риба отколкото закона позволява, пак ще го направи. Насила хубост не става :| .
heto
новобранец
новобранец

Мнение от heto »

@rumci:
Говорим да си наловиш колкото за теб, за храна (ако ти се яде) и без да взимаш маломерни. Мисля, че това е по-удачния и по-хуманен (макар и не на пръв поглед) начин от колкото да купуваш всеки път от магазина стимулирайки така повече промишления и бракониерски риболов. Защото те от своя страна се стимулират от търсенето. А както знаем когато намалява търсенето, след време намалява и предлагането (и с него автоматично промишленото и бракониерско изтребване): Ако тоя сезон на магазина на мистър X. се купува по-малко риба, той другия път ще поръча по-малко, защото не може да продаде всичката и така се стига до началото на веригата.

@DrAkoN:
Нека обмисляме писанията на другите и да не скачаме веднага със заучените лозунги. Разбрахме се, че така и така не си й дал шанс да живее след като консумираш риба по принцип ;-)

Ситуацията има много страни и не всички са черни или бели (както отново се разбрахме по-рано :-) ). От гледна точка пък на един професионален рибар който може да прави само това и цял живот е ловил риба, за да я продава нещата изглежда по друг начин. Като от магазина на мистър X. му поръчват по-малко риба съответно му плащат по-малко и той не може да осигури достатъчно средства да изхрани семейството си и да изучи децата си които е решил да прати в университет, за да имат по-голям избор когато се изправят пред живота. Гледни точки много. Истини много.

Та, идеята беше, че според мен е по-добре да си вземеш риба но да не прекаляваш и да не взимаш малките от колкото да връщаш всичките и да си купуваш всеки път от магазина. Не става въпрос за пари, на магазина най-вероятно излиза по-евтино. Знаете, че понякога се хвърлят доста повече средства (пари и време) за собствен улов от колкото да се купи от магазина.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Heto,добре дошъл в редиците на форума!
Преди да пуснеш тема,е редно първо да се съобразиш с правилата!Вземи ги прочети :arrow: FAQ

Теми като твоята има десетки.Едни недоразвити,други достигнали катастрофално,за форумното развитие ниво.По една или друга причина обаче,всяка стига до коша!Примери:
:arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=1&t=12055
:arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 0%B9%D0%B7

Като за начало има много хубави теми,в които ще се радваме на изявите ти!Посети тях,а тази я забрави!

Успех и НАСЛУКА!!!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Заключено

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”