Как се лови щука на езеро?

Модератор: sapuna

Аватар
kalinborisov
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Как се лови щука на езеро?

Мнение от kalinborisov »

Намерих страхотно място за риболов на щука. Проблемът обаче е, че то не е като останалите които съм посещавал. Водоемът е естествен,
а нивото на водата дори и през лятото не се променя. Захранва се от извор и температурата на езерцето е доста ниска. В близост до брега е към 5 мета, а по-навътре дълбочината нараства. Бреговете му са чисти и не предлагат места където може да се търси щука. Пробвах на подвижна
тапа, на голяма дълбочина и на дъно. Даде резултат, но с радост бих приел съвети за риболов на подобен тип водоеми. Ако съм на блато там стратегията е позната, но на гол бряг без папур или паднали дървета? Къде да търся речната акула?
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Ми начи купуаш си идна блесничка Мепс Луксос №3 бела и идна жлъта . Почваш да меткаш изпърво без утежнението ветриловидно като изпърво преслушваш около швара ако има такъв . След туй слагаш утежнението , меткаш , изчакваш блесната да падне на дъното като държиш пръта приведен , повдигаш малце и обираш , туй нещо пак ветриловидно . Правиш туй упражнение по петнайсетина минути със и без утежнението като пробваш на различни дистанции особенно кат си с утежнение щото щуката обича да го папка и кога пропада :wink:

НАСЛУКА!!!
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
joco

Мнение от joco »

Предлагам ти два изпитани монтажа:1.Дъно-нанизваш на основното влакно теления повод с тройка №2 или 3.На края на основното-голям вирбел.От другата страна на вирбела-влакно 60-70 см. с тежест 40гр.Хвърляш максимално напред,а рибката(по-големичка) може да се движи от дъното до повърхността.2.Полу дъно:На основното-ограничител,подвижна плувка 30гр,теления повод нанизан на основното,вирбел.На другата страна на вирбела влакно 60см. с тежест 20-25гр.(да уравновеси плувката).Почваш да хвърляш докато уцелиш дълбочината.Така рибката се разхожда пак между дъното и повърхността.Една тапа на 2-3 метра от брега,една на 4-5, и чакаш.Теоритично щуката се фърти около брега,ама само на теория.
Така че късмет!
Аватар
ElGato
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ElGato »

Ти сигурен ли си , че там има щука :D
Има няколко начина за лов на щука , първо взимаш около 30 см корда на единият край закачаш олово , на другия край един троен вирбел , и на него странично закачаш метален повод с тройка , така оловото пада на дъното о рибето остава по средата и се върти около тапата , без да пана на дъното , щото в това езеро има вероятност да има раци и костенурки и могат да ти искльопат рибето , като метнеш тапата не ти пречи да претърсиш езерото с плесна или воблер , имай предвит , че не трябва да замяташ тапата много на вътре , щото щуката гони покрай брега. Ама първо се увери , че там има щука , просто наблюдавай дали гони щуката иначе може да си кисниш там без улов. Успех
Работата е за хора , които не ходят на риба :)
Аватар
kalinborisov
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kalinborisov »

Благодаря за съветите, с подобни монтажи съм работил, а на някой от пръчките и в момента съм с тях. Колкото до воблерите и блесните ползвам клатушки и кастмастери. При воблерите подбирам тези които са облавяне от брега. Но на езерото ефект имаше единствено на жива стръв.Последният път пробвах и на силиконова рибка, но нямах и удар. Това което наистина ще ми е от полза е информация която да ми даде сведения за поведението на щуката в подобни водоеми. Ще се повторя, но при блата знаем къде да я търсим. В близост до брега, до паднали дървета шавар и т.н. Как стои обаче въпросът при езерото.Коя зона обитава щуката? На каква дълбочина?
Това е което ще ми е от полза и ще ми помогне. Вече имам собствени наблюдения върху водоема и поведението на щуката, но информацията никога не е излишна, винаги може да научиш нещо.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ми точно в това ти е грешката че на езеро ползваш воблери за ловене покрай брега , ся остаа да кажеш че са и Рапала :? ми кат одиш за щука на езеро силикона и гореспоменатите воблери ги ползвай само в краен случай . Те тез воблери на Balzer опитай па после ш си хротуваме :

Изображение

Павел Иванов
joro_olympus
новобранец
новобранец

Мнение от joro_olympus »

ElGato написа:Ти сигурен ли си , че там има щука :D
Има няколко начина за лов на щука , първо взимаш около 30 см корда на единият край закачаш олово , на другия край един троен вирбел , и на него странично закачаш метален повод с тройка , така оловото пада на дъното о рибето остава по средата и се върти около тапата , без да пана на дъното , щото в това езеро има вероятност да има раци и костенурки и могат да ти искльопат рибето , като метнеш тапата не ти пречи да претърсиш езерото с плесна или воблер , имай предвит , че не трябва да замяташ тапата много на вътре , щото щуката гони покрай брега. Ама първо се увери , че там има щука , просто наблюдавай дали гони щуката иначе може да си кисниш там без улов. Успех
До тук си прав, с едно изключение, трябва оловото закачено под тройния вирбел да е най-много 0.10 за да може да се скъса, когато повлечеш щукодила заедно със шавара. :D
За тази година - толкоз...
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Те тез воблери на Balzer опитай па после ш си хротуваме :
Павка, кажи откъде човек може да си купи точно такива воблери на Балцер? Изглеждат ми доста добре, но тук, където живея мога да разчитам единствено на разни китайски ментета по магазините и случайно на някое дребно "Голди" :(
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Баси тва :
някое дребно "Голди"
за най добрият воблер произвеждан от човешки ръце ми звучи малце ................ просто не знайш точно кое Голди да си вземеш :wink: Иначе доколкото знам освен във Видин се подвизаваш и в Софето та начи :
- Отиваш при ЦУМ . Въртиш кръгом и гледаш изотсреща посока " Тодор Александров " . Минаваш подлеза на метрото , изкачваш отсреща " Мария Луиза " и първият безистен у десно . Там точно усреди се намира Балцер магазинчето . Малеее да ни земеш са захротува прекалено с продавачката , ей :evil: Ако знайш що народ и е хвърлил око :lol: :lol: :lol: Е та там ги има тез щучета и още сумати убостии .

Павел Иванов
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

не сте прави за лаури рапала :wink: пробваи на модел МАГНУМ-неам снимка да ти покажа,ама е един такьв,зелен,с черни ресни и жьлтеникаво коремче-потьващ,9см,ама не знам дали още се произвеждат
не сьм ги видел скоро по магазина-не,че много ходя,де :wink: :wink:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

5кила написа:не сте прави за лаури рапала :wink: пробваи на модел МАГНУМ-неам снимка да ти покажа,ама е един такьв,зелен,с черни ресни и жьлтеникаво коремче-потьващ,9см,ама не знам дали още се произвеждат
не сьм ги видел скоро по магазина-не,че много ходя,де :wink: :wink:
Произвеждат се и то освен във Филандия и в Естония ама са подходящо уружие за влачене а не за от брега :wink:

Павел Иванов
Аватар
kalinborisov
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от kalinborisov »

Колега когато съм стъпил на брега и нямам лодка какви воблери според теб трябва да ползвам? Когато си купувам воблер винаги се съобразявам с надписите по кутията и мястото където ще го пробвам. Не вярвам да си вземеш примамка която потъва и да отидеш с нея на блато.
Воблерите могат да бъдат поделени (най-общо разбира се) на 3 вида според методите ,които използват за да привлекат рибата.
1. Вид - разчитат изцяло на окраска и игра във водата
2.Вид - тракащи имат една или няколко съчми, който тракат при поклащане.при тях звукът е определящ и той привлича рибата
3.Вид комбинацията от споменатите по-горе две. Според мен тя е най-добрата.
Това разделение е на база собствен опит. Може да бъде допълнено или напълно отхвърлено разбира се.
Няма такъв воблер, който да е най- добрия. Имал съм случай на едно място да хвърлям продължително време с воблер, който ми е носил успех тук и да нямам слука. При смяната с друк от същия клас (имам предвид- потъващ -12см - друга марка)но по-различна окраска да регистрирам веднага удар. Оказва се, че ще трябва да разполагам с няколко воблера от един и същи клас за да кажа, че съм пробвал на излет всичко което мога. Ето защо всеки воблер трябва да се съхранява в кутийка с оригиналните си надписи и ние да се съобразяваме с тях. Това че имаш 50 воблера не значи че всичките можеш да ги ползваш на едно и също място, защото всеки е разработван и направен за вид риболов. Според мнозина щом воблерът е пуснат на вода и не потъва значи е плуващ. Подобна глупост видях в магазин където колега си го купи пренебрегвайки инструкцията на опаковката и продавача.
Колкото до марката тук всеки може да си харесва която си иска. Колкото повече толкова по-добре за нас рибарите. ще имаме по-голям избор.
Показаните воблери ми харесват защото имитират малка щука. Предимството им пред останалите имитаций на риби е, че щуката ги атакува дори да не е гони за да си защити територията. Ето защо и аз имам подобни. Не са на тази марка, но ще си взема и от тях за да се изпробват.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

МмммммммммммДа , както казваш мнението ти за воблерите :
Може да бъде допълнено или напълно отхвърлено разбира се.
По принцип темата ти беше риболов на езеро а не на блато :wink: макар и езеро ( язовир ) може яко да е обрасъл със шавар ( Морун ) и да представлява по-дълбоко блато :D Добре оттук натам какво съм несъгласен с теб по предималко изказаното . Начи - много зависи от това с какво и как ловиш :wink: Примерно аз предпочитам тънак , здрав и качествен брейд пред какъвто и да било монофил . Съпоставка - за тази година на риболов с брейд за цялата имам изгубени една блесна и един воблер като блесната я зацепих в едни скали изподидъното а воблера го отнесе един плуващ клон който за да го извадя ми трябваше стоманено въже и лебедка а с монофил ( при това качествен !!! ) само за едно единствено състезание загубих четири воблера и две блесни :cry: С брейда спокойно измъкваш секви подводни растителности , по-малки клони и прочее ( е требва задължително да си носиш работна ръкавица за да можеш да издърпаш благодатноста на природата без да счупиш въдицата :wink: )
Тъй това със пазенето на кутийте е добре но има неколко пречки :
не всички знаят съответните езици за да прочетът написаното , ако човек реши да се отдаде основно на спининг риболов то се научава да различава различните воблери и без надписи :wink:
На JAXON също има много добри воблери имитиращи щука .

НАСЛУКА!!!

Павел Иванов
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

МммммДа кат споменувам Jaxon :

Изображение

Павел Иванов
k.nikolov
новобранец
новобранец

Канибализъм

Мнение от k.nikolov »

Явно щуката си пада канибал - както стана въпрос в една друга тема.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”