Една или две въдици

Модератор: sapuna

Diman
разбира нещата
разбира нещата

Една или две въдици

Мнение от Diman »

В годините от далечното минало, когато на кльонк се ловеше основно по Дунава, бай Diman имаше успехи на една друга система въдици, за която сега се срамува дори да си спомни. Какво да се прави, модите се сменят, технологиите и техниките също. Но и тогава резултатите не дойдоха отведнъж. Стръвите се зареждаха на отстояние 2м. една от друга и дните бяха изпълнени с напразно очакване. И тук пак "великият български гений" реши да експериментира, като увеличи разстоянието на 10м. Успеха дойде веднага. И пак и пак и пак....Черно минало и черни спомени. Казват, че признат грях е половин грях :? , ами другата половина..?
Сега вече всичко е в нормите(e..почти), но мисълта за разстоянието от стръв до стръв пак е на дневен ред. Едни казват, че сома е на върха на хранителната верига и нищо не е в състояние да го уплаши, но моя опит ми показва друго, че сома е МНОГО плашлива риба. Присъствието в близост на друга риба го прави мнителен и предпазлив. Имате думата.
Последно промяна от Diman на Пет Авг 29, 2008 2:57 am, променено общо 1 път.
georgi30
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Една или две въдици

Мнение от georgi30 »

Абсолютно вярно е моито скромно мнение.
Георги Тенев
lusienn
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Без да те разбирам за герими -ли си говориме - :arrow: Ама смятам че сома е тъпа риба-много непукис и си лежи некъде :D Другото е че ми е любима-и и требва-На- точното време-да си на подходящоттоэ място-с Майстора-до тебе
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Не става въпрос за герим, по лошо, за герим с капани. Ако сома не беше съвършенна машина за убиване, а тъпа риба, щеше ли да бъде единствената риба, оцеляла от времето на динозаврите :shock: :?: .
Въвросът ми беше за броят на стръвите под лодката. Може ли да се каже, че ако работим с две въдици, риболова е по-резултатен и защо?
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Mълчание. А на мен главата ми се цепи :?: :?: :?: . Сигурно съм засегнал ВАЖНА тема, свързана с "Парижките потайности". Мълчанието е и знак на съгласие. Ами да, толкова е просто, ще има промяна в тактиката. Както казва Павле - завой у лево. То е ясно, че въдиците ще са две. НО!....
Аватар
ceno cenov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от ceno cenov »

А при две въдици ако удари сом как ще извадиш другата за да не се оплетеш в нея? При мен специално пускаме две въдици само когато сме двама в лодката, но повечето колеги гледам и сами да са пускат по две и винаги съм се чудил, ако удари по едро рибе как ще се оправят с втората въдица.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Diman написа:Не става въпрос за герим, по лошо, за герим с капани. Ако сома не беше съвършенна машина за убиване, а тъпа риба, щеше ли да бъде единствената риба, оцеляла от времето на динозаврите :shock: :?: .
Въвросът ми беше за броят на стръвите под лодката. Може ли да се каже, че ако работим с две въдици, риболова е по-резултатен и защо?
По принцип може и с една въдица.Но,ако знаеш точно слоя в който се движи(кълве).По някога се налага едната да се пусне доста по-дълбоко от предполагаемия слой на улова.Примерно: Кълве на 7м.,а на теб ти удря на 13м.Има го в играта.Зависи от доста неща.Големия не винаги се вдига до дълбочината на по-малките спортисти.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Благодаря Емо, че доразви моето "НО!". Точно това имах предвид. Нали сега откривам за себе си топлата вода. Когато съм сам в лодката винаги съм ползувал 1 въдица, макар, че имам удобства да ползувам и 2. Грешката ми в случая е била, че НЕ съм се правил на асансьорен техник, а съм чакал сома сам да се вдигне на 6-7 метра дори при дълбочини от 30м. А сома наистина често си лежи като тежкар на дъното и ако стръвта не мине на метър от него изобщо няма да си мръдне "Д"-то. Вероятно в такива случаи ако стръвта му се поднесе в леговището, където се чувства по-спокоен, няма да я откаже, докато вдигайки се по-нависоко става и по-мнителен. Истината за мен към момента е, че когато спре лодката, местото трябва да се облавя в няколко дълбочини, като се започне от плитко към дълбоко. Първоначално ударите трябва да бъдат повече, за да го "нахъсат", след което да се сведат до минимум. Всичко това, при безветрие, при дрейф нещата са по-сложни, трябва да се пуска лодката 2-3 пъти на едно и също място, но при различни дълбочини. Когато сме били двама в лодка, с 2 въдици сме държали стръвите на една и съща дълбочина. Питай ме защо, не мога ти отговори. Ако се поднесат стръвите така, че разстоянието между тях да е поне 5 метра, резултатите ще са по-добри, така мисля, но не съм опитвал. Не съм съгласен, че стръвта задължително трябва да виси точно под кльонка, все пак сома се върти и облавя периметър от 10-15кв.м.(и повече). Ползуването на 2 въдици по принцип би довело до сериозни усложнения , дори да се действа светкавично, но нали за това ножа е под ръка.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Не ми хареса това с ножа и някои други твои мисли.Само споко и с две ще се оправиш сам.Помага опита и прогонването на нещата.При голям сом след засичането не го напъвам.Иначе много се бие(завърта лодката).С едната ръка прибирам др. въдица.След това вадя парашута.И след това започвам борбата сумо.Пръчката между краката,че ръцете умаляват.
Това с дълбочините и изводите ти не е точно така.Подсети ме друг път.Излизам и бързам,но гледай сонара той много говори стига да можеш да четеш езика му.
Забравих:Това не важи за Дунава.Там трябва една въдица на човек-иначе си загинал,ако закачиш дъното.
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Diman написа:Не съм съгласен, че стръвта задължително трябва да виси точно под кльонка, все пак сома се върти и облавя периметър от 10-15кв.м.(и повече).
Как би отдалечил колега стръвта от лодката?
И това отдалечаване не обезмисля ли използването на кльонка?
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Имах впредвид двете стръви да са отдалечени една от друга на поне 4-5 метра и то в дълбочина, а не встрани. Нали това ми беше "тънката интимна мисъл" :wink:.
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Явно грешно съм разбрал.
Извинявам се.

Аз мисля, че дори, е задължително да бъдат на различна дълбочина.
Едната наистина трябва да, е високо.
Другата ниско, но не по-ниско от термоклина (иначе рибката, за стръв ще умира).
За Дунав това не важи, понеже няма термоклин.
Често се случва при пуснати две въдици, да има удари и на двете дълбочини.
Примерно един колега имаше вземане от два сома, едновременно и на двете въдици.
Единият на 5 метра, другият на 8.
И двата сома извадени едновременно, без проблем, поради факта, че бяха малки.
Но дали човек може да се справи със сериозна риба, на едната пръчка и каквато и да, е на другата.
Че то, е трудно да се извади и "празен" такъм, при закачена риба на другия.
Камо ли, да вади две риби.
Според мен да се лови с две въдици от сам човек, е повече от смешно.
Всеки взема решението сам за себе си, колко въдици да има във водата.

Поздрави и Наслука.
Изображение

Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Сега като се замисля, всичко може и нож не е необходим, както казва Емо. Малко екшън, ама така е. Аз заради адреналина го харесвам тоя спорт. Може да не съм Теле, ама съм Телец и нервите ми- корабни въжета, та си им огаждам-тръпка!
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Наистина нож ти не требе за да режиш влакното, ама виж въженцето на парашутя ако си го позавързал повечко :D
Изображение

Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

lorda написа:
Diman написа:Не съм съгласен, че стръвта задължително трябва да виси точно под кльонка, все пак сома се върти и облавя периметър от 10-15кв.м.(и повече).
Как би отдалечил колега стръвта от лодката?
И това отдалечаване не обезмисля ли използването на кльонка?
Стръвта се отдалечава с плука и даже кълве на по-голямо разстояние от 5м.Само има един проблем-засичането.Използваме къси пръчки и те нямат такова рамо.Изчаква се рибата сама да ти опъне.Има и нов начин на ползване на плувката,обаче колегите ще се сърдят за него.Аз не го ползвам и за това не е редно да пиша.Предимството е,че пак се работи с къса пръчка и се дава възможност на сома да налапа хубаво стръвта.Друго предимство е,че дребния сом не ти сваля стръвта.
Заключено

Обратно към “Риболов на хищници”