Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Язовир Батак 24.08.2008 - 28.08.2008
Re: Язовир Батак - 6-7.09.2008

Обещанието си е обещание! Та, пристигнах на язовира в събота малко преди обяд и директно започвам с огледа на местата около контрастената. Оказва се, че тягостно капо е надвиснало над десетината колеги на "дупките". Нищо, нито костур, нито бабушки, нито каракуди, нищо! Леко обезверен се отправям към ресторанта на Ангел в Цигов чарк където след тежък и напоителен обяд, предавам ключовете от колата на съпругата с молба да ме закара в хотела за освежителен следобеден сън. Тъй като предварително бях решил да риболовувам само в неделя, следобед зареден с нова доза ентусиязъм обиколих целия язовир (там където има път за кола) в търсене на риба и удобни места за риболов на плувка. Предполагам повечето от вас знаят колко гъсто е населен яз. Батак по това време на годината, така че "риболовния шпионаж" е улеснен максимално. Обаче - хора бол, риба нет. Само на отделни места видях да хващат случайни единични костурчета на дъно. Започнаха да ми минават мисли за атака на Беглика или Поляната, но така или иначе трябваше да остана на Батак и се отдадох на обмисляне на стратегията за предстоящия риболов. Ама както казва народа: "Гладна мечка хоро не играе!", особено ако е и жадна, та пак се джаснах у кръчмата да си оросявам мозъка с ракии и салати. Ясно беше, че риболова на костур е безмислен и за това реших да заложа "на тъмно" (тъй като не видях никой да хване бабушка), на риболов на мирни риби. На сутринта в 6.30 ч. съм вече на избраното място.
Дълбочината ми се видя голяма и за това избрах директния като оръжие в битката с много неизвестни. Оказах се прав, на 9 м от брега беше дълбоко около 6.5 м. По-късно се оказа, че този факт е неизвестен на другите колеги, които ловят на доста по-малка дълбочина. Очаквайки възможността за тегав риболов се бях подготвил само с качествена захранка, като за стръв имах бял и консервирана царевица. Още докато чакам захранката да изпръхне, натопих плувката и сефтето беше направено - дребна червеноперка. След първоначалното захранване тръгна серия от дребни червеноперки, които вероятно се въртят из водораслите. Тук е мястото да спомена, че целия язовир е обрасъл много, което не е типично за него. Като се пооформи петното се появиха и първите бабушки, но за съжаление не бяха едри, около педя. Риболова си тръгна съвсем прилично докато не се появиха тези шарени рибки, някои от които с трофейни размери.
Веднага минах на царевица за стръв, но за около половин час нямах пипане на нея. Може би жито щеше да свърши по-добра работа, но за съжаление нямах. Върнах се пак на белия и се редуваха една-две слънчевки, после две-три бабушки с някое костурче между тях и т.н. та така до обяд. Планирано към 13.30 свърших захранката и приключих риболова. Около мене колегите хвърляха предимно за костур на рибе. Бяха уловили по 2-3 рибки само на плувка, на дъно въобще не пипаше. Единствен аз от всички правех някакъв риболов, а това най го обичам - аз да ловя, а другите да гледат! Това е в кръга на майтапа разбира се, иначе се получи много приятен риболов, на красив язовир, времето беше идеално, въобще всичко беше супер, дори и слънчаците и съм много доволен от излета.
Re: Язовир Батак 24.08.2008 - 28.08.2008
Колега както виждам от снимките си минал Превала и си хванал за голямата стена малко преди нея (на чешмата ) си слезнал доло до язовира.Наистина може би си прав че ако си имал жито е можило и да изкараш някоя го-едра червеноперка,но да ти кажа честно когато ние бяхме на костандовския залив и ги късахме едри червеноперки каракуди и шарани,едни приятели доидоха точно на това място на което си бил ти след 2 дни отидих да се видим ,за този период от време бяха изкарали само 2 костурчета,а и дръгите лагери около тях не можеха да се похвалят с нещо по различно,затова според мен за местото на което си бил твоето е за успешен риболов .Но и да си хванал малко риба няма проблеми поне си си починал,този чзовир е приказка,а за това дали е трябвало да отидеш на широка поляне да ти кажа не е трябвало познати бяха там за уикенда само дребосъци и то рядки.Поне почивка си си направил другия път повече
Колега и аз събота и неделя ходих - бях на "малините" добре даваше и костур и червеноперка , само на бял червей - за около 5-6 часа имаше към 40-50 бр челвеноперки и 25 бр костури. Трябва постоянно хранене - много трудно се завърта а и след това задържа рибата .
ivelko написа:... Трябва постоянно хранене - много трудно се завърта а и след това задържа рибата .

Абсолютно вярно! Както вече споменах по обяд привърших захранката и след десетина минути отряза като с нож, нямаше и помен от риба.