Силно замърсена е река Искър

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Аватар
AL KAPONE
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от AL KAPONE »

10 септември 2008 10:11

Река Искър е силно замърсена в района на село Зверино, което се намира на около 70 км от София, алармираха очевидци. Пътуващи по пътя през Искърското дефиле, съобщиха за Дарик, че са видели голямо количество мъртва риба и хора, вероятно от околните населени места, които я събират.
По думите на очевидците, водата на реката е много мътна и не ясно нито дали водата е отровена, нито опасна ли е рибата.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=286926

А това е от преди месец!

Рибата в река Искър умира от изхвърлени боклуци
06 август 2007 / News.dir.bg

Дънни утайки с неразтворени вещества и сероводород убиват рибата в р. Искър. Това съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - София.
Заради липсата на канализация в много райони на София се изливат непречистени битови отпадъчни води в реките, вливащи се в река Искър, обясниха от РИОСВ. Мръсни води се вливат в Искър и от Банкя, Сливница, Костинброд, Нови Искър и Своге, като причината също е липсата на пречиствателни станции в тези райони. Биологичните маси от непречистените води се утаяват на дъното на коритото на реките. Те се натрупват с годините и от неправомерното изхвърляне на битови отпадъци по поречието на Искър и притоците й, обясниха специалистите. Падналите обилни дъждове рязко увеличават нивото на реката и дънните утайки се вдигат. В тях се съдържат големи количества неразтворени вещества и сероводород, което води до понижение на разтворения кислород във водите и до измиране на рибата в река Искър, обясниха от екоинспекцията.

Масов мор на риба в река Искър
05 август 2007 / News.dir.bg

Трети ден по река Искър край Мездра плува мъртва риба, сигнализираха местни хора.
Такъв масов мор не е имало от години, след затварянето на металургичното предприятие на гара Елисейна, съобщи БНТ. Реката е видимо замърсена с тиня и наноси, но екологичното бедствие не е предизвикано от липсата на кислород, твърдят местните хора. Според тях най-вероятно рибата е станала жертва на промишлено замърсяване. Мъртвата риба прогони и многобройните въдичари, които през почивните дни се събират по бреговете на най-дългата българска река. Три дни след появата на мъртвата риба в река Искър все още няма официална информация по случая. От екоинспекцията във Враца съобщиха, че още в петък са взели проби на водата, а заради почивните дни резултатите ще станат известни през следващата седмица.
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
gazarcheto
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Re: Силно замърсена е река Искър

Мнение от gazarcheto »

и до кога ще е така? :? тъкмо започна да се връща рибата..иначе тук в Своге реката си е бистра,аз чух по радиото за замърсяването и веднага отидох да видя,сега чета че било от Зверино на долу....иначе мога да направя снимки за да видите каде се стича канализацията на Своге :x
Ама толкова много риба ти казвам. Хвърлиш-вадиш, хвърлиш-вадиш. По едно време нямах време да хвърлям и само вадех."
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Ето защо съм ходил на риба на Искъра само веднъж .... :)
vlado-fidera
фен клуб-скобар

Мнение от vlado-fidera »

И аз съм на това мнение. Тъкмо ще си върне живота реката и пак на ново....
"Докато ми плащат колкото да не умрем, ще работим колкото да не заспим'' :D:D
Аватар
Drago
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Drago »

Баси мамицата им как да не псуваш но по-добре ако може някой да утепаме, сринаха ми жестоко настроението а си правех такива планове по-другата седмица да съм през ден по реката и да мяткам железа. Мамка му няма ли какво да се направи да се сезират някви органи де да знам ако трябва и извън България . Туко има нема и му разгонват м...та на дефилето мамка им миналата година се беше качила и бяла мряна и нея я ... уфф мноого жалко нямам думу :( :x
marinov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от marinov »

Пълно безобразие е със тези тецове умориха рибите в реката :axe: :axe: :axe: като гледам колко мрени и колко големи кефали сабират хората ми стана лошо направо :( :x :axe: :axe:
kudrav82
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kudrav82 »

на първо място,като главен виновник за изтребването на рибата са вецовете.второ че реката служи като кофа за боклук на много хора живеешти в близост до нея.и накрая без да отказвам никой от риболова по реката,нее случайно някой път докато си въртиш блесната ,вместо риба да извадиш все оште неразградилата се тоалетна хартия :x :evil: .....кога ли ште се вземат мерки за това нешто,,все пак живеем в 21 век :?: :?: :?: :idea:
и ловец съм и рибар съм,и на тъщата.......съм
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”