9 септември -Празник Чий !

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: 9 септември -Празник Чий !

Мнение от Бат Мирче-5кила »

нещо,като "маневри на петия етаж" :) :) :)
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Ей Станимире, просто не мога да си обясня защо заблуждаваш по-младите тук с тези за АНГАРИЯ полагани от родителите ни. Та язовирите и заводите и пристанищата и болниците и . и . т.н. се строяха през всичките тез 45г. Имаш три висши образования, значи си образован над средното ниво. Ако говориш за първите 3-4г от 09.09 си прав! Но частично! Тогава е бригадирското движение. Строи се проходът на Републиката, строи се Димитровград! Чел си сигурно Пеньо Пенев, ако не си, прочети : "Когато се наливаха основите"! Та тези бригадири са отивали да полагат безплатен труд доброволно за построяване на основите на една нова страна развиваща се по нова идея! Било е еуфория! Записвали са се в списъци за включване в следващите смени, ако не са били включени веднага! После всички голями и важни обекти за страната ни се наричаха "Национални обекти" и там заплащането бе в 3-4 пъти по-голямо от това в другите части на страната. Това се наричаше заплащане на достойно положен труд в екстремални условия! И аз съм работил на един от тях! Това не бе ангария! Това бе време, когато обликът на нашето село и град се смени! Сега тук-таме можеш да намериш някоя къща плетарка останала, като музейна антика по селата от времената от преди 09.09. И по Балкана и в полето се вдигнаха къщи на по два и три етажа от тухли и железобетон , обзаведени като градски, с гаражи и градини. Това не е от ангария. Ангария е сега като работиш, каквото намериш събота и неделя без компенсации, осигуровки и допълнително заплащане на чорбаджиите, дето си джиткат с джетове върху плувката ти. :twisted:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

доброволни бригадири!Да съгласен,само дето 99% от тези бригадири са ходили на "бригадите"само за да получат я 3,я 4-ка.Останалите студенти и по-големи ученици насила зада не ги изключат.Това не е голословно твърдение,мога да го подкрепя и с документи.Брат на маика ми(тоест мой вуйчо работеше в ДС(полковник)),та и от него знам много добре какви са били тези бригади.
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

колега-абсолютно умишлено с теб не сьм искал да си казвам и една дума по вьпроса,защото(така поне си мисля) сме си симпатични,вьпреки РАЗЛИЧНИТЕ ни убеждения.мразя комунизьма и поддрьжниците му.нека си бьде моето мнение?имам доста ОБЕКТИВНИ причини за това.не отричам някои предимства на вьпросния строй-все пак ТАМ живях.този,който застреля брат ми в рьцете ми все пак беше от мисля-сдс.не става вьпрос(поне замен) за политика-става вьпрос за заблуждения,глупости и терор,който с нищо не може да се оправдае.странното е,че се оказа,как сталин(да му пикая на гроба)взе,та изби и обрече на глад мнооого повече отколкото хитлер,докато изнасяше украинското жито за германия...целата им гадна мафия ми е до болка позната и сьм доста потьрпевш.сега-стрелям на посоки,но с нищо не мога да оправдая жан видеенов,кога изнесе и разпродаде водата и тока в гьрция,докато аз се миех на едни бидони.примери-много.бай тошо беше пич м/у другото и заради това го преебаха родните,отгледани от самия него хиени.девети не е празник,а заупокойна меса.нека имам моето си мнение,както и ти-твоето?не ни пречи на пийньето и риболова,нали? :wink: :D :D
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Станимире, абсолютно! Мисля, че на нито една от десетината ни срещи не сме преминавали прагът на другарските отношения! Един колега, който е в чужбина ме сложи в редицата на неговите врагове, защото не съм мислил като него! Негова си работа! За мен той не е враг, до дето е патриот! Чета с какво желание си мисли за връщането му у нас и посещения на любими места. Това може да си го мечтае само човек дълбоко свързан със родината си! Мисля, че отдавна по друг повод бях писал, че разбирам и уважавам хора идеалисти, макар и с чужд за мен идеал. Там съм и писал, кого не приемам по принцип. Та ще се постарая да доида и видя на НС4.
Светльо ,гледом, че си на 35-36г Това ще рече , че си раждан през 1972-3г. Родителите ти , леля ти и нейният мъж по това време да са били предполагам не-повече от 30г, а може и по- млади. Това прави 1943г ориентировачно време на тяхното раждане. Аз говоря за годините на Бригадирското движение 1945-1950г. Тоест те са били на възраст 6-7годинки. Нещо не се връзва хора на предучилищна възраст да са ДС и да са били сведущи по въпросът за Хаин боаз или Димитровград. Може би са ти говорили нещо, което не си разбрал. Преди 1989г имаше задължителни селско стопански бригади от ученици и студенти, които помагаха по една смяна от 15 дни през септември за пребиране на реколтата срещу заплащане. Имаше норми, които бяха равни като на тези на кооператорите от ТКЗС-то. По принцип от тях се освобождаваха само хора по здравословни или тежки семейни причини! Така беше! Но и тогава се намираха единични случаи на кръшкачи и връзкари, които си вадеха фалшиви медицински удостоверения. Приятелю единственото, което искам да направя е да провокирам твоята мисъл.Претегли нещата спокойно!Можеш да правиш анализ! Иначе нещата стават, като в талибанската глава в която моллите от медресето са вкарали десет догми и всичко извън тях е за отрицание и унищожение! Не всичко от нашата история през последния половин век е било за тотално отрицание! Това ни се налагаше от вън , от дълбоко користни кръгове. Ако искаш ще продължим друг път като се видим по тази и други теми.
Гудзила, Кириле, човешкото око е ненаситно и иска още и още и тръгне ли така един ден ще му се поиска да лапне цялата земя. Без значение с какви средства! А човек и с 1000 зали да си построи палат, в една стая, в един креват ще умре! Та навярно ме разбираш! Като дойде сетния ни час, близки, приятели, познати и съседи да съжаляват, а не да се радват, че това е станало! :wink:
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

Аз що не взема да ходя за риба,ами съм седнал да се карам с колегите.Бррр,аман от политика,Левски,Цска и т.н. и т.н.!
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

диканаров-никой не отрича,че си пич,никой не спори с теб :D просто и аз и киро и светльо сме от мааалко по новото поколение,без да сме особено млади,вече с изградени мнения и характери.бил сьм на всички бригади,мноо сьм доволен,даже на една от тях ебах за прьв пьт,на друга-сьс спечеленото си купих пьрвата ел китара и пр :D :D не оспорваме красотата на идеята.оспорваме начина по който се опитаха да я реализират :wink: ай сега-мноо добре знаееш-сина ти е точно колкото мен на години-доколкото знам и той,като нас мисли.ай верно с тия спорове се излагаме :D :D
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

ОК, да му турим пепел.
Другарят Диканаров е непоклатим, направо "не човек, а желязо"! :shock:
Знам обаче, че тихо Диканаров ще ме поправи: "Не, комунист!" :lol: :wink:

Темата е дъъъъъъъъъълга, на НС-4 ще бистрим "доброволните" бригади и всичко друго. :twisted:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:smt014 :smt014

Немате спирка ей!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

ОК момци! До нова среща! :wink: :lol: :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”