Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Девон-самоделка
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Ха, хаМунчо написа:Аз пък искам да знам, защо на "Рапала" не съм хващал нищо?
Интересно

Ами незнам, данеби отговорът да се крие в недоверието към примамката

Аз пък много си ги обичам (някой) рапалки.
И се на тях си ловя.
Нямам нищо против в друга тема да ги разнищим.

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
lorda написа: Аз пък много си ги обичам (някой) рапалки.
Абе ти и Марко сичко ще си признаете ! То отдалече се вижда ама що се криете

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Павел Иванов написа:lorda написа: Аз пък много си ги обичам (някой) рапалки.
Абе ти и Марко сичко ще си признаете ! То отдалече се вижда ама що се криетеЕх Сашеееееееее , Сашеееееееееееее , обичат си тъ тия двамата и тва е ! Гуе отнема те известно време и двамата кой Рапалки , кой Флюгер
![]()
![]()
Ааааа "Флюгер" аз нямям

Ма ако тва е проблем, ще си взема

Ами обичкаме го.
Кво да правим?
До такава степен го обичам аз, че ако го видя ще му скоча.

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
- чпс
- ще става разбирач
Девон вероятно е английско изобретение отпреди повече от 100 години и може би неслучайно съвпада с наименованието на графство в югозападна Англия.
Има значителна маса, добре обтекаема форма и сравнително малък обем - с него може да се правят супердалечни замятания, някои го причисляват към т.н. top lures - повърхностни примамки.
В зависимост от общата маса и геометрията на крилата едни девони изискват сравнително по-бързо водене, а други - по-бавно. При достигане на някаква минимална скорост започват да се въртят, изглежда вдигат страхотен шум под водата и вибрациите се усещат дори със стъклопластов спининг.
Възможно е въртящ се девон да се движи вълнообразно или с някакви придърпвания, но със скорост нaд минималната, защото под нея въртенето просто спира.
Обекти на риболов с девон са предимно речни кефали и пъстървови риби, което не изключва останалите хищници в период, когато са склонни да обръщат внимание на въртящи шумни примамки.
Преди доста време се опитах да си направя девон по друга технология, като за корпуса използвах все още пластична сребърно-живачна амалгама (зъболекарски пломби).
Имах възможността да го изпробвам в язовир Студена, успях да хвана един клен, но при следващо замятане девона се закачи и остана някъде на дъното.
Ако според някой девона е "незацепляйка", то по тази логика и всички други твърди примамки с открити куки също би трябвало да са "незацепляйки", което очевидно не е така.
Има значителна маса, добре обтекаема форма и сравнително малък обем - с него може да се правят супердалечни замятания, някои го причисляват към т.н. top lures - повърхностни примамки.
В зависимост от общата маса и геометрията на крилата едни девони изискват сравнително по-бързо водене, а други - по-бавно. При достигане на някаква минимална скорост започват да се въртят, изглежда вдигат страхотен шум под водата и вибрациите се усещат дори със стъклопластов спининг.
Възможно е въртящ се девон да се движи вълнообразно или с някакви придърпвания, но със скорост нaд минималната, защото под нея въртенето просто спира.
Обекти на риболов с девон са предимно речни кефали и пъстървови риби, което не изключва останалите хищници в период, когато са склонни да обръщат внимание на въртящи шумни примамки.
Преди доста време се опитах да си направя девон по друга технология, като за корпуса използвах все още пластична сребърно-живачна амалгама (зъболекарски пломби).
Имах възможността да го изпробвам в язовир Студена, успях да хвана един клен, но при следващо замятане девона се закачи и остана някъде на дъното.
Ако според някой девона е "незацепляйка", то по тази логика и всички други твърди примамки с открити куки също би трябвало да са "незацепляйки", което очевидно не е така.
Много хубаво представяне на тази примамка! Само не е споменато, че превъзходно усуква влакното
...

"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- чпс
- ще става разбирач
Да, има сериозно усукване, но предполагам, че един или няколко (качествени) вирбела биха намалили този ефект.
Мисля, че spiner или buzz-bait е съвременния аналог на девона - има витло с много малка маса, но то се върти самостоятелно, а не заедно с целия корпус и затова там проблемите с усукването са минимални.
Сега ми хрумва нещо друго : има едни руски хеликоптери Камов без опашно витло, но с две централни витла едно над друго, които се въртят в различни посоки.
Ако конструкцията на девона е от две отделни части на обща ос и всяка от тях има прикрепено витло, т.е. има 2 независими едно от друго витла с различни посоки на въртене - може да се очаква, че сумарния усукващ момент ще бъде незначителен.
Който не го мързи - нека подаде заявка за патент.
Някога - преди 20-на години - нямаше такова изобилие на налични (в магазините) твърди и меки примамки с разнообразна игра, но сега положението е по-различно.
Въпросът може ли с девон да се ловят хищници в България се свежда до това - може ли да се намери оптимален отговор на 3-те въпроса :
- къде (езеро, река) ?
- кога (годишно време и време през денонощието) ?
- как (начин на анимация) ?
Най-достъпното решение е по метода на пробите и грешките.
Мисля, че spiner или buzz-bait е съвременния аналог на девона - има витло с много малка маса, но то се върти самостоятелно, а не заедно с целия корпус и затова там проблемите с усукването са минимални.
Сега ми хрумва нещо друго : има едни руски хеликоптери Камов без опашно витло, но с две централни витла едно над друго, които се въртят в различни посоки.
Ако конструкцията на девона е от две отделни части на обща ос и всяка от тях има прикрепено витло, т.е. има 2 независими едно от друго витла с различни посоки на въртене - може да се очаква, че сумарния усукващ момент ще бъде незначителен.
Който не го мързи - нека подаде заявка за патент.
Някога - преди 20-на години - нямаше такова изобилие на налични (в магазините) твърди и меки примамки с разнообразна игра, но сега положението е по-различно.
Въпросът може ли с девон да се ловят хищници в България се свежда до това - може ли да се намери оптимален отговор на 3-те въпроса :
- къде (езеро, река) ?
- кога (годишно време и време през денонощието) ?
- как (начин на анимация) ?
Най-достъпното решение е по метода на пробите и грешките.
Последно промяна от чпс на Сря Ное 14, 2007 1:26 pm, променено общо 1 път.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
случайно попаднах на това
http://rybolov.com.ua/3_14_06_06_novoe_ ... vonov.html
http://rybolov.com.ua/3_14_06_06_novoe_ ... vonov.html
- jazzmena
- новобранец
- Обратна връзка:
Re: Девон-самоделка
да поизтупам от праха малко тая тема....... Минало е време и може би има по-нова информация...
Имам в кутиите няколко девона и от време на време хвърлям по няколко пъти за спорта с тях. Но още им нямам доверие като примамки.... Как е при вас?
Някой може ли да се похвали, че лично е хванал риба с девон? Ако ДА, дайте подробности плийз.
Имам в кутиите няколко девона и от време на време хвърлям по няколко пъти за спорта с тях. Но още им нямам доверие като примамки.... Как е при вас?
Някой може ли да се похвали, че лично е хванал риба с девон? Ако ДА, дайте подробности плийз.
===================================================
starividri.org
starividri.org
-
- ще става разбирач
Re:
Мунчо написа:Аз пък искам да знам, защо на "Рапала" не съм хващал нищо?
Здрасти,Ице..
Интересен въпрос..

,,Защото не вярваш в тях и нямаш желание да се научиш как се ползват правилно..,,

Иначе,предполагам ,че си забелязал ,Рапала правят сравнително малко кренкове и повече туичингови модели..Това предполага повечко ,,ръчкане,, от страна на риболовеца и да намериш ,,силните страни,, на примамката не е толкова лесно.. Всяка една примамка има повече или по-малко ,сравнително тясна област/и/ на приложение.
Преди да си купя някоя нова,отделям малко време и зачитам голямото количество чуждоземни форуми..Любопитно ми е какво казват колегите за нея - интересни неща научавам..

Та ,така и с Рапалите.. Сега,като гледам разните им модели,мисля си,че немалко от тях съм разловил..

Първо се отпуших ,разбира се,с Рапала ОриджиналдЪ.. Беше някакъв малък,5 см.-ов модел ,двуделен и се виеше като змийче във водата,а газеше съвсем малко..Много интересна игра.. Аз,щото си нямах работа,плясках с него по водата,току под едни върбалаци и в един миг така ме изплющя Беззъбия Господин,че ми издрънчаха пломбите и седнах на земята от изненада..

След това открих радостта от Тейл Денсъра..Много палаво си врЪти дупето..

за влачене,но аз намирам подходящи точки да го ползвам от ръка и мога да кажа,че лови добре..
Идва ред на Хъски Джърк..Много популярен модел,с който дръпнах една -две щучки и спрях дотук,защото все не идва ред за него измежду толкова много играчки..
Еско.Тийм Еско!

Ратлин..Нарицателно за този тип примамки..Тъй като са относително евтини,разлових ги без проблеми..

Много го бива за активни хищници,но ,ако зъбатите са пас,тогава нещата стават..двусмислени..

X-rap..Наистина е попадение..Един от експертите казва така : ,,Едно от малкото добри неща на Рапала..,,

Основно приложение - туичинг! Може да се ползва и с равномерна проводка на течение,но това е по-назад..
Попера на Рапала.. Взех наскоро распер на него,предполагам ще взема и други рибки..
Та,така.. Общо-взето ловят Рапалите..пък и се продават добре..

Поздрави!
- Павел Иванов
Митенце позволи ми в случая ама ич да не се съглася с тебе
Защо тъй ще запиташ
Ами - преди петнайсетина години основното воблер където можеше да се найде по БГ магазинете беше Рапала ( от което на всичкото воблер им се викаше тъй ) , Грозно Пате с ногу търсене и умного редко некоя сРпска тракалка или Профи . Та при този богат асортимент в близкото минало си струваше човек да дава кинти и да се тормози да пригажда дадена примамка къмто даден вид риболов но в настояще не виждам ама никакъв смисъл в това да вземеш примамка която по принцип лови ама трудно за същите парета че и повече отколкото можеш да си вземеш примамка която лови доста по-лесно
Та тъй 

Павел Иванов
Павел Иванов
-
- ще става разбирач
Павка,няма да минеш толкова лесно..
Приемам само мнения,обосновани със сравнение : конкретни примамки в конкретна ситуация..
Другото е лека риторика,която,мисля да спестя..
Поздрави и наслука през Уйкенда!

Приемам само мнения,обосновани със сравнение : конкретни примамки в конкретна ситуация..
Другото е лека риторика,която,мисля да спестя..

Поздрави и наслука през Уйкенда!

- jazzmena
- новобранец
- Обратна връзка:
да въ тъковам вас сите...... тук иде реч за девони, те си ръпат и тва е......
Начи тез девони тогава ги вкарвам в девета глуха да изчакват и да добиват музейна стойност. Щом и Митака даже не казва за тях..... лошо.
Начи тез девони тогава ги вкарвам в девета глуха да изчакват и да добиват музейна стойност. Щом и Митака даже не казва за тях..... лошо.

starividri.org
starividri.org
- Павел Иванов
Николае не бери грижа ! Утре в продължение на 400км. се за девони щи хротувам 

Павел Иванов
Павел Иванов
- Павел Иванов
РевльоMarco Polo написа:![]()

Не стига че си на предната седалка па и претенции

Павел Иванов
Павел Иванов