Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


По специални рецепти
Модератор: sapuna
- Ванко
- научил се да хвърля
- Мнения: 185
- Регистриран на: Вто Ное 22, 2005 5:35 pm
- Местоположение: София
По специални рецепти
Знае ли някой рецепти за приготвяне на сладководна риба,че да може да се консумира от хора със стомашни проблеми. Без пържене и разни пикантерии.Мерси на всеки който напише нещо.
-
- кандидат преподавател
- Мнения: 4365
- Регистриран на: Нед Мар 20, 2005 9:41 am
- Местоположение: Ямболската баня
- Обратна връзка:
то зависи и от рибата каква е...за коя точно те интересува?аз сьщо избегвам пьрженето и гледам да готвя по други начини,например много е добьр костура ако го метнеш на скара с дьрвени вьглища НАПРАВО с кожата и червата..не се шегувам-пробвай-после само го белиш,червото пада и то лесно и оххх
само малко му капваш олио отгоре и солчица

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
-
- новобранец
- Мнения: 3
- Регистриран на: Вто Сеп 02, 2008 12:45 am
Re: По специални рецепти
Не знам дали постването на рецептата не е позакъсняло, но се надявам да е от полза.
Диетична риба на фурна
Продукти:
1 кг. тлъста риба на парчета (ако не е тлъста, се покапва с олио или др мазнина),
2-3 картофа (на парчета),
2-3 моркова (на парчета),
1 тиквичка (на парчета),
2-3 домата (на парчета),
сол.
Приготвяне:
В тава се слага алум фолио, така че да покрие и част от стените. Подреждат се рибата, картофите, тиквичките, морковите и доматите и се посоляват на вкус. Покрива се и отгоре тавата с фолио. Пече се на умерен огън около час. После се маха горното фолио и се запича леко.
Да Ви е сладко!
Диетична риба на фурна
Продукти:
1 кг. тлъста риба на парчета (ако не е тлъста, се покапва с олио или др мазнина),
2-3 картофа (на парчета),
2-3 моркова (на парчета),
1 тиквичка (на парчета),
2-3 домата (на парчета),
сол.
Приготвяне:
В тава се слага алум фолио, така че да покрие и част от стените. Подреждат се рибата, картофите, тиквичките, морковите и доматите и се посоляват на вкус. Покрива се и отгоре тавата с фолио. Пече се на умерен огън около час. После се маха горното фолио и се запича леко.
Да Ви е сладко!
Re: По специални рецепти
Здравей Ванко,
Кака Доцентица страда от як гастрит, а до едно време имаше и язва, та затова аз почти никога не пържа рибата. Хищната риба - едър костур, бяла риба и щука става много вкусна на пара.
Значи пълниш тигана с един пръст вода и слагащ в него половин връзка нарязан магданоз. Като заври водата с магданоза, обръщаш ключа на слаб огън - на 1 и тогава слагаш изчистената и разцепена риба с кожата надолу да се "пари" седем осем минути. После внимателно я обръщаш с месото надолу, дърпаш тигана от котлона, покриваш го с капак и да стои така още десетина минути. Става като мозък! Гарнираш с варени картофи с малко масълце, сосове и други подправки по избор, да не дразнят стомаха. Аз например слагам лек сметанов сос на рибата от квасена сметана, малко диетична горчица, соев сос и скилидка пресован чесън, това последното, ако ти понася.
От дребна риба - уклеи, бабушки, мренки, кротушки и други подобни става страшен гювеч. Изчистваш и измиваш кило дребна риба, обезателно режеш главите. Пет шест глави едър кромид лук се режат на резени, както домати за салата, една глава чесън - разцепени на 4-5 скилидките, един два натрошени дафинови листа, пет зърна бахар, половин литър бяло вино - керацуда, то не дразни стомаха, две кафени чашки хубаво олио или зехтин, една връзка ситно нарязан магданоз, всичко това заедно с рибата го слагаш в гювеча или йенски съд и се пече похлупено на 180-200 градуса, докато остане само на мазнина, но не да се препече. Ако в началото е малко течността можеш да добавиш малко зеленчуков или гъбен бульон. Става фантазия!
Айде, наздраве!
Кака Доцентица страда от як гастрит, а до едно време имаше и язва, та затова аз почти никога не пържа рибата. Хищната риба - едър костур, бяла риба и щука става много вкусна на пара.
Значи пълниш тигана с един пръст вода и слагащ в него половин връзка нарязан магданоз. Като заври водата с магданоза, обръщаш ключа на слаб огън - на 1 и тогава слагаш изчистената и разцепена риба с кожата надолу да се "пари" седем осем минути. После внимателно я обръщаш с месото надолу, дърпаш тигана от котлона, покриваш го с капак и да стои така още десетина минути. Става като мозък! Гарнираш с варени картофи с малко масълце, сосове и други подправки по избор, да не дразнят стомаха. Аз например слагам лек сметанов сос на рибата от квасена сметана, малко диетична горчица, соев сос и скилидка пресован чесън, това последното, ако ти понася.
От дребна риба - уклеи, бабушки, мренки, кротушки и други подобни става страшен гювеч. Изчистваш и измиваш кило дребна риба, обезателно режеш главите. Пет шест глави едър кромид лук се режат на резени, както домати за салата, една глава чесън - разцепени на 4-5 скилидките, един два натрошени дафинови листа, пет зърна бахар, половин литър бяло вино - керацуда, то не дразни стомаха, две кафени чашки хубаво олио или зехтин, една връзка ситно нарязан магданоз, всичко това заедно с рибата го слагаш в гювеча или йенски съд и се пече похлупено на 180-200 градуса, докато остане само на мазнина, но не да се препече. Ако в началото е малко течността можеш да добавиш малко зеленчуков или гъбен бульон. Става фантазия!
Айде, наздраве!
Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
-
- ще става разбирач
- Мнения: 410
- Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 6:45 am
- Местоположение: Бургас
- Обратна връзка:
Re: По специални рецепти
Здравейте!
За болни стомаси - едно ястие, колкото просто - толкова и вкусно.
Натурално задушена риба: приготваме около 800 г филе от риба, по желание, 4 супени лъжици зехтин, лимонов сок, ситно нарязан магданоз и сол на вкус.
В подходящ съд се загрява зехтина и в него се слага рибата, осолена, задушаваме около 5 минути при похлупен капак, след което в съда прибавяме едно пакетче зеленчуков бульон - предварително разтворен в топла вода, след 10 минути рибата се обръща и се задушава още 10 минути на по-слаб огън. Готовата риба се разделя на порции, полива се с разтопено масло и се наръсва с ситно нарязания магданоз. Поднася се със салата от кисели краставички, резенче лимон, обезкостени маслини или друга гарнитура - по желание.
Задушена риба с гъби: рибата нарязана на порции и овкусена със сол и лимонов сок се задушава със ситно нарязан лук и разтително масло на тих огън за 10-на минутки. Отделно се задушават - гъбите/нарязани на дребно/ в краве масло и малко бяло вино/бялото вино не дразни стомаха/ След като гъбите поомекват малко се смесват със рибата, наръсва се със ситно нарязан магданоз и копър и се сервира с резенчета лимон, варени картофи нарязани на кубчета и няколко обезкостени маслини.
За болни стомаси - едно ястие, колкото просто - толкова и вкусно.
Натурално задушена риба: приготваме около 800 г филе от риба, по желание, 4 супени лъжици зехтин, лимонов сок, ситно нарязан магданоз и сол на вкус.
В подходящ съд се загрява зехтина и в него се слага рибата, осолена, задушаваме около 5 минути при похлупен капак, след което в съда прибавяме едно пакетче зеленчуков бульон - предварително разтворен в топла вода, след 10 минути рибата се обръща и се задушава още 10 минути на по-слаб огън. Готовата риба се разделя на порции, полива се с разтопено масло и се наръсва с ситно нарязания магданоз. Поднася се със салата от кисели краставички, резенче лимон, обезкостени маслини или друга гарнитура - по желание.
Задушена риба с гъби: рибата нарязана на порции и овкусена със сол и лимонов сок се задушава със ситно нарязан лук и разтително масло на тих огън за 10-на минутки. Отделно се задушават - гъбите/нарязани на дребно/ в краве масло и малко бяло вино/бялото вино не дразни стомаха/ След като гъбите поомекват малко се смесват със рибата, наръсва се със ситно нарязан магданоз и копър и се сервира с резенчета лимон, варени картофи нарязани на кубчета и няколко обезкостени маслини.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
-
- ще става разбирач
- Мнения: 396
- Регистриран на: Нед Ное 09, 2008 9:33 pm
- Местоположение: Силистра,на Реката
Re: По специални рецепти
По-добре късно......Тази рецепта се отнася за мазна риба: Нужни продукти-Шаран 2кг,сол морска 2кг,2-3яица, за плънката може да импровизираш, аз го правя по просто.На Шаро,добре изчистен с люспите,му правя едно канапе в една тава от добре смесената сол и яицата-слагам го да полегне с този пълнеж-лук,магданоз,целина и лющян и го завивам хубаво с останалата сол,и така завит 1ч във фурната-като казвам 1ч то това време е според зависи,плънката я ползвам за основа на сос по вкус. (дано съм бил полезен)
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: По специални рецепти
1 кг риба от по постните годна за пълнене, се измива под течаща вода и се почиства от вътрешности.Натрива се с малко лимонов сок.Отвън и отвътре се осолява на вкус.Лук нарязваме на ситно и смесваме с парче масло полуразтопено и се оставя така 5 мин.Нарязваме наситно готови гъби около 250 гр заедно с предарително нарязан на колелца праз лук.Смесваме със сместа от лук и масло и оставяме настрани за още 10-на минути.Осоляваме на вкус и по желание поръсваме с млян черен пипер.Прибавяме 1 супена лъжица брашно.Напълваме рибата със сместа, увиваме плътно с домакинско алуминиево фолио, което е прадварително намазнено с малко олио.Печем рибата на фурна 20 мин при температура 200 градуса, кто фурната сме загряли предварително
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: По специални рецепти
Вземаме 1 кг морска риба и я измиваме под течаща вода.Подсушаваме я с мека кърпа.Почистваме вътрешностите и намазваме рибата отвън и от вътре със сол на вкус,черен пипер ,масло и горчица от диетичната.Нарязваме кромид лук на шайби и разстиламе 2/3 на дъното на тавата за печене.Върху него поставяме рибите с коремчетата нагоре, а отгоре разпределяме останалия лук.Поръсваме със счукан сухар или галета.Печем 30 мин на 180-200 градуса.В тавичката се налива до 1 чаша вода или зеленчуков бульон.
0,5 кг рибна кайма, нарязан на ситно кромид лук, 1 кг картофи, чаена чаша прясно мляко,1 чаена лъжичка диетична горчица, лимоно во сок на вкус,сол и черен пипер, чаша настърган кашкавал.
Лука се нарязва на парченца и се задушава в малко мазнина.Прибавяме рибната кайма леко осолена и поръсена с чер пипер.След като се задушат се прибавят картофките обелени и настъргани на едро ренде.Сместа объркваме с горчицата и печем в разстлана тавичка 20 мин.Поднасяме с лимонови резени и с гарнитура свежи зеленчуци.Поръсваме с настърган кашкавал.
0,5 кг рибна кайма, нарязан на ситно кромид лук, 1 кг картофи, чаена чаша прясно мляко,1 чаена лъжичка диетична горчица, лимоно во сок на вкус,сол и черен пипер, чаша настърган кашкавал.
Лука се нарязва на парченца и се задушава в малко мазнина.Прибавяме рибната кайма леко осолена и поръсена с чер пипер.След като се задушат се прибавят картофките обелени и настъргани на едро ренде.Сместа объркваме с горчицата и печем в разстлана тавичка 20 мин.Поднасяме с лимонови резени и с гарнитура свежи зеленчуци.Поръсваме с настърган кашкавал.
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
- vlado_fidera
- новобранец
- Мнения: 96
- Регистриран на: Пон Мар 28, 2005 7:34 am
- Местоположение: sofia
Re: По специални рецепти
Кашкавал с риба на фурна
200 гра настърган кашкавал, 200 гр рибно филе по избор, 4 яйца, 1,1/2 чаени чаши прясно мляко,2 супени лъжици брашно
Кашкавала и рибното филе се нарязват на ситно и се поръсват с брашното.Ръсваме и малко черен пипер на вкус.Разбиваме яйцата и към тях добавяме прясното мляко и солта.Сместа разстиламе в тавичка и печем до зачервяване .Времето за приготвяне на тази риба е 20-на минути при температура 200-250 градуса.
РИБНО ЖЕЛЕ
Една по едра глава от риба/сом,шаран,толстолоб/, варим в 1,5 л подсолена вода.Добавяме подправки за рибена чорба-средно голяма глава лук,зърна черен пипер,морковчета,люто чушле/ако Ви понася/, даф.лист,мащерка, девсил.След като се свари 30-40 мин внимателно обезкостяваме главата и отделяме настрани готовото месо.Бульона се прецежда през фина цедка исе налива в чаши с вместимост 200 гр.След като се охлади се поставя в хладилника да се стегне за около 2 ч.Добавяме и готовото месо към бульона и малко разтворен в топла вода бял желатин.Украсяваме с разбит хайвер, поръсваме със счукани орехови ядки,резен лимон,магданозче.Сервира се студено.
200 гра настърган кашкавал, 200 гр рибно филе по избор, 4 яйца, 1,1/2 чаени чаши прясно мляко,2 супени лъжици брашно
Кашкавала и рибното филе се нарязват на ситно и се поръсват с брашното.Ръсваме и малко черен пипер на вкус.Разбиваме яйцата и към тях добавяме прясното мляко и солта.Сместа разстиламе в тавичка и печем до зачервяване .Времето за приготвяне на тази риба е 20-на минути при температура 200-250 градуса.
РИБНО ЖЕЛЕ
Една по едра глава от риба/сом,шаран,толстолоб/, варим в 1,5 л подсолена вода.Добавяме подправки за рибена чорба-средно голяма глава лук,зърна черен пипер,морковчета,люто чушле/ако Ви понася/, даф.лист,мащерка, девсил.След като се свари 30-40 мин внимателно обезкостяваме главата и отделяме настрани готовото месо.Бульона се прецежда през фина цедка исе налива в чаши с вместимост 200 гр.След като се охлади се поставя в хладилника да се стегне за около 2 ч.Добавяме и готовото месо към бульона и малко разтворен в топла вода бял желатин.Украсяваме с разбит хайвер, поръсваме със счукани орехови ядки,резен лимон,магданозче.Сервира се студено.
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ