Карти на дълбочините на водоемите

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

iano
новобранец
новобранец

Карти на дълбочините на водоемите

Мнение от iano »

Здравейте, ще ви помоля ако някой знае, да ми каже от къде мога да се сдобия с карти на релефа и дълбочините на някои от язовирите в България. Благодаря ви предварително.
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Re: Карти на дълбочините на водоемите

Мнение от sampo »

iano написа:от къде мога да се сдобия с карти на релефа и дълбочините на някои от язовирите в България.
Добре дошъл !
http://vodoemi.hit.bg/ - само за част от питането ти .

За дълбочините ... хммммммм , не съм срещал , но за статистиката ... най дълбокото място в язовир съм засичал със сонар на Въча , 106 метра и не беше пълен до тавана . Белмекен е на второ място от посетените ми язовири .
На платено не одим !
iano
новобранец
новобранец

Мнение от iano »

Багодаря ти все пак за картите, но мен ме интересува по скоро релефа на дъното и дълбочините. Чувал съм че има такива карти но незнам от къде да си намеря.
Vasil Zarkov
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Vasil Zarkov »

Колега. Такива карти има във Картография София ООД. Те обаче не се продават. Те са правени през 70-те и 80-те години. Аз лично съм виждал на яовир Батак и Доспад. Те са едромащабни и информацията е доста подробна. Поздрави :D :D :D
Умът е не само знанието, но и умението да го прилагаш.
iano
новобранец
новобранец

Мнение от iano »

Благодаря ти много колега, беше ми полезен. Ще трябва да търся връзки явно в картографията да си преснимам някои
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Може би става дума за друг вид карти - с топографски линии съединяващи точки с еднаква надморска височина, с посочен мащаб (ако може по-голям !) и географска ширина и дължина. Няма начин такива карти да не са правени за местности, които след това са станали дъно на водоем. Вярно е, че в ролята си на дъно част от картографирания някога релеф може да е претърпял някакви промени - например от наноси.

Чорбарите със сигурност имат подробни топографски карти на хартиени носители. Доколкото съм информиран - част от дъното на язовир Доспат е било летище ползвано от Luftwaffe.

Може би някои участници в срещите на Кулата май имат нещо дънно в дигитален вид - Марко Поло си призна без бой.

Колко хубаво би било ако Google Earth имаше опция Google Underwater - нещо като online сонар...

Има и друг по-прост начин - източва се язовира, картографира се както му е реда (май и това струва доста пари - пропорционално на площта) и пак се залива.

Бъдете готови за картографиране на язовир Копринка.
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Марко - разгледай моля те в галерията сателитната снимка на Чепинци и Негован - има я и в Google Earth.
Виж светлия цвят на водната площ близо до западния бряг на Чепинци - икономическата зона на г-н Диканаров - брега там беше гъсто обрасъл с тръстика. Виж тъмно-наситения цвят на водата на ~ 1/10 от морската миля по-на изток - там през зимата дълбаеха дъното.
Не се спотайвай - ти си обикалял с включен сонар тези места и знаеш къде дъното е тинесто и е на 2-3 м и къде е по-твърдо и е на 26 м.
Същото се отнася например и за язовир Тополница - ако го знаеш къде е.
Аз имам да те черпя - идеята за outrigger.
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

това го открих в сайта на off-road- http://htftp.domainbg.com/kolegata/i...i OZI/NATO.rar ,не съм го отварял,но според автора на линка е с инфо и за дъното
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
iano
новобранец
новобранец

Мнение от iano »

нищо не излиза на горния линк
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”