хитрост при мач риболова

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

хитрост при мач риболова

Мнение от butnik »

ИзображениеМалко е отрязан единия край,но ще го обясня-това е ластик 1мм,около 45см.и в двата му края са вързани микро-вирбели.Въпросът ми е следния -как и защо се монтира тази хитрост.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
chirusa_bg
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Re: хитрост при мач риболова

Мнение от chirusa_bg »

Аз ще чакам отговора :oops:
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

А дали да изчакам или да пусна жокерче.ИзображениеСъчмите са условно поставени,само за насочване,както и влакното е по-дебело ,за да се вижда по-добре.
Аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от камен »

Взаимствано от риболова с щека-където използват ластика за уморяване на рибата+да не се скъса линията.Но положението при мач риболова е че ловиш с макара,а на нея можеш да използваш аванса.И все съм си мислел,че тук линията трябва е по финна-а тоя ластик :roll:
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Монтирането на ластик на щеката е за изморяване на рибата и позволява да се работи с по-финни такъми.Повечето работили с щека знаят,че с повод 0.10 при правилно боравене се вадят и доста едри риби.Англичаните монтират това ластиче,когато работят с тънки поводи и финни линии,става на дума за поводи 0.08,0.07 и надолу,при подсичане особенно на по-големи дистанции при закачена по-едра риба,удара го поема ластика,т.е. повода не се натоварва от кг. на рибата и от нейните удари и финтове след убождане.Пробвах го това дребно на вид приспособление,и трябва да споделя,че работи перфектно.Бях монтирал повод 0.07мм и хващах риби по 1кг,нямам нито едно късане :shock: .Може и да се монтира и по-тънак ластик,но неразполагах с такъв по време на пробите.За сравнение ще ви дам следния пример от последното състезание на канала в Пловдив.Извадих амур над 3кг с повод 0.12мм с данни 2,450кг,с ластик 1.3мм и кука 14N.Всеки от вас знае за каква шантава риба става дума ,щом усети близостта на кепа,а и моя при първия опит за кепчосване си удари муцуната в ръба на кепа и побесня.Та от 4-то коляно добавих още две за да мога да го докарам пак до кепа.А колкото до аванса ,при подсичне с повод 0.07 едва ли ще ви спаси от късане.А не ви пречи да пробвате и с двата начина.
Аватар
камен
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от камен »

И каква е наградата :D :D :D :D
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
Аватар
Бисо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бисо »

При щеката и директния е ясно,но при дистанция 20-30м. и плахо кълване,дали няма да имаме повече откачени отколкото хванати риби с ластика?Иначе има резон в тоя монтаж но,....проба-грешка.
Paparaka написа: За мен всеки риболов е състезание. Ако не с тези, с които съм за риба, то със самата риба.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

В пробването му е майката,аз първо го пробвах и тогава пуснах темата.Един приятел скоро се върна от Англия и донесе от това чудо.На снимката си е мое производство,там го ползват с успех,точно при капризен риболов изискващ тънки линии и поводи.А щом идва от Острова ,на някой му се е наложило да прибегне до него,или по-точно да го измисли.
Аватар
Добата©
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Добата© »

аз мисля че е много хитро монтажче и ще го пробвам а на butnik мерси за инфото :prayer: :prayer:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Това е шокабсорбер :idea: Ползвам такива , собствена изработка, вече десетина години. Обаче никога не съм ги ползвал за мачов риболов. Ползвал съм ги при риболов с фидер ( между основната линия и монтажа) , точно когато влакната са по-тънки а очакванията са по -големи , особено пък и ако има шавари на 2-3 метра след петното , рибите са по-едри и аванса трябва да е стегнат. С тях се замятат значително по-тежки хранилки и то много "мазно" 8) При закачка на кошничката в камъни , с няколко резки подръпвания на линията ластика се разпъва и кошничката обикновенно "откатва" от закачката :idea:
Другото за което съм ги ползвал е с директни телескопи( между върха и линията) , които по една или друга причина не са оластичени , пък има по-едри риби или пак има шавари отпред , а трябва да се работи с по-тънки линии :idea:
При директните , освен това шокабсорбера изпълнява функциите и на лийдкор :idea:

По-долу съм копипейстнал едни постове по този въпрос и снимка на 1.8мм-трови шокабсорбери ( тези специално са за фидер):
IDA написа:
joco написа:
IDA написа:Йоцо , как реши въпроса в края на краищата и какъв е резултата :?: :?: :?: :?: :?:
Ми как,сложих си конектор и с "Хънтъра" ги цъкам до 1,5-2 кила безпроблемно,а като видя че нещата може и да са по-така....слагам "ИДА шок коректор" :D :lol: С две думи предложението ти за междинен ластик 3 мм.Благодарско за което.Имам 3,5килограмов шаран на 0,14 и повод 0,12.
Казва се " ИДА- Шокабсорбер" , бре :D :D :D Ето го по долу :

Изображение

Тези са 30см./1.8 и са за фидер , но иначе принципа е същия 8)
8) 8) 8)
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Окт 02, 2008 8:55 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Аууу,извинявай,че ти копирах нещото.Ами искай в Англия да ти платят патент.И уточнявам,единствено при работа с поводи по малки от 0.08.Виж IDA,никога не омаловажавам постовете на колеги,а ти мисля,че го правиш умишлено.
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

butnik написа:В пробването му е майката,аз първо го пробвах и тогава пуснах темата.Един приятел скоро се върна от Англия и донесе от това чудо.На снимката си е мое производство,там го ползват с успех,точно при капризен риболов изискващ тънки линии и поводи.А щом идва от Острова ,на някой му се е наложило да прибегне до него,или по-точно да го измисли.
Батка , туй чудо явно е за по-малка дълбочина инак не виждам как ще мине през водачите :oops:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

butnik написа:Аууу,извинявай,че ти копирах нещото.Ами искай в Англия да ти платят патент.И уточнявам,единствено при работа с поводи по малки от 0.08.Виж IDA,никога не омаловажавам постовете на колеги,а ти мисля,че го правиш умишлено.
Ти пък , аз "нещото" също съм го копирал от англичаните , само че във фидерния му вариант- ползва се при работа с плетени влакна за поемане първоначалния екшън при убождането на шарани и едри платики или тогава когато аванса на макарата не може да бъде ползван по различни причини , включително , по-късно съм виждал хранилки на КОРУМ , в два варианта, с монтиран вътре в тях ластик; аз също съм монтирал вътре в противоуплитащата тръбичка с вирбели в двата края и също действа перфектно ( но не по-дебел от 1.4/1.6).
Това че съм го ползвал и с директни е били "принудително" , но от друга страна при наличие на шавари зад петното , късия ( 35/45см.) ластик абсолютно ограничава възможноста шарана да се шмугне в тях :idea:
Мисля си че при риболов с мач по време на състезания и закачане на по едра риба , ластика в значителна степен ще ограничи вероятноста рибата да излезе от сектора ( поемайки функциите на аванса , като същевременно я и "амортизира").
За първи път виждам такъв монтаж с "мач" и съм леко предубеден от гледна точка на това че ластика с дебелина на влакно за сом , ще виси над дъното точно пред муцуните на рибите- или целия , или по-голямата част от него :idea:

п.п. Колега Бутник , извинявай ако без да искам съм те засегнал с нещо- въобще не съм имал такова намерение :oops: :prayer:
Изображение
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

С такова впечатление останах,няма нищо,това се монтира точно под ваглера и изобщо не пречи на взиманията,а и не му се налага да минава през водачите.Пробвах го на дълбочина от 1м,удачно е за фиксиран ваглер,може и за подвижен да става .но не съм имал възможност да го пробвам.IDA ,извинявай!
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Има доста водоеми , най-вече по-малки арендни, при които има значителни площи обрасли със шавар и то с чист за риболов бряг , следва чиста водна площ и после плътна стена или големи туфи от шавар. Шараните и амурите (имам в предвид риби от кило до 3-4 кила) си седят в шавара или в близост до него , влизат в захраненото за фидер или мач ( на 3-4-5м.) петно със "засилка" , грабват по-забележителното от петното ( обикновено двете или трите царевици на куката) и пак на скорост се изнасят в шавара :idea: . Аванса се регулира "на скъсване", ластика е "изчислен" да не се къса преди повода и при дължина 35-45 см ( разтегливост 1:5/1:6) дава на рибите не повече от 2-2.5 м разстояние да го опъват до като преодолеят шока от убождането и позагубят сили. Има се в педвид обаче и разтегливоста на все пак нискоразтегливите влакна за мач и фидер. Според мен това е може би основното предназначение на "шокабсорберите"- точно за да не се ползват авансите на макарите при фидер и мач при сравнително големи дистанции и сравнително тънки линии :idea: Примерно при линия 0.18 , повод 0.16 (без значение на мач или с фидер) , при дистанция 35-40м . и на 3-5м пред шавари , шанса да бъде спрян и "обърнат" шаран 3.5-4.0 кг. само с аванса без да скъса ила да се шмугне в шавара , е близък до нулата. Със шокабсорберите обаче , ако са правилно асамблирани с линията , повода и аванса , шанса на шарана е близък до нулата :D 8)
Същата е и ситуацията с директен и шокабсорбер ( там вече англичаните нямат нищо общо 8) ) Ако ластика е нормален(монтиран в пръта) а дистанциите къси , при риболов на 2-3-4 метра пред шавар ще последва неминуемо шмугване в него. Ако няма шокабсорбер , ще скъса или ще строши пръта , с 0.16/0.18 ; ако линията е по-дебела , няма да клъвнат , а от друга страна е необходим дълъг прът ( 6-7-8м.) за разправия със шарани из шавари..... :D :D :D

п.п. колега Бутник , пробвай абсорберите и с фидера да видиш какъв е кеф и как мазно обира всякакви луди напъни:D 8) 8)
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Окт 02, 2008 8:53 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”