Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Ако ловя с топчета, да захранвам ли с топчета?
Модератор: sapuna
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ако ловя с топчета, да захранвам ли с топчета?
При риболов на шаран, на косъм, ако съм сложил на косъма протеиново топче, трябва ли да захранвам неперменно със същите топчета? Или ако на косъма съм сложил царевица, трябва ли да храня само с царевица? Трябва ли стръвта и захранката да са еднакви? Ако съм захранил с 1-2 кила церавица, имам захранено петно с няколко хиляди зърна царевица и косъма ми е със същата царевица, как рибата ще нацели точно тези три зърна които са на косъма? Ако съм захранил с 2 пакета топчета, примерно по 100 броя = 200 топчета и съм хвърлил на същото топче, шанса ми на става ли 1 към 200? Ако си забъркам 1-2 пакета захранка за шаран, да я направя на топки, да захраня с тях и да метна в петното едно топче на косъм, няма ли шарана по-лесно да го открие и да се насочи точно към него. Защо като се лови на топчета се захранва със същите топчета, каква е логиката и има ли изобщо такава, или практиката показва че тази комбинация е успешна.
нямам живарник
-
- разбира нещата
Re: Ако ловя с топчета, да захранвам ли с топчета?
Доста добри въпроси си задал. Иска ми се да видя колегите какво ще кажат по въпроса 

Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
-
- вече хвърля и на тежко
Аналогия с риболова на плувка,
захранваш с 2 пакета храница с 50-100 гр. бял червей и ловиш на бял...
...в тоя ред на мисли шанса ти става "безброй" към 1.
захранваш с 2 пакета храница с 50-100 гр. бял червей и ловиш на бял...
...в тоя ред на мисли шанса ти става "безброй" към 1.
Love & Ribolov
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ами препоръчително е,само бойлитата които ще ползваш за стръв да са ти дип-нати.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Според моето непрофесионално мнение и с риск да предизвикам смях с моя пост си мисля нещо такова :
1. Решаваш с каква стръв да ловиш (в твоя случай царевица/протеинки)
2. Вече си решил каква да е стръвта (например - топчета)
3. Решаваш каква да е подхранката (например царевица) и си правиш един микс от (примерно) 4 килограма царевица и добавяш половин (един ?!) пакет протеинови топчета (същия вид като стръвта ти) .
Така когато шарана поеме едно топче и ако му хареса ще започне да търси и още и шанса да попадне на куката ти се увеличава значително .
Аз лично предпочитам да ловя само на царевица и подхранвам с такава .Не съм пробвал с протеинки ,защото си мисля че просто рибата не е свикнала на тази така "ефикасна" стръв . Надявам се че съм бил полезен .Ще се радвам ако някои може да ти обясни по-подробно или дори ме коригира .
Поздрави
1. Решаваш с каква стръв да ловиш (в твоя случай царевица/протеинки)
2. Вече си решил каква да е стръвта (например - топчета)
3. Решаваш каква да е подхранката (например царевица) и си правиш един микс от (примерно) 4 килограма царевица и добавяш половин (един ?!) пакет протеинови топчета (същия вид като стръвта ти) .
Така когато шарана поеме едно топче и ако му хареса ще започне да търси и още и шанса да попадне на куката ти се увеличава значително .
Аз лично предпочитам да ловя само на царевица и подхранвам с такава .Не съм пробвал с протеинки ,защото си мисля че просто рибата не е свикнала на тази така "ефикасна" стръв . Надявам се че съм бил полезен .Ще се радвам ако някои може да ти обясни по-подробно или дори ме коригира .
Поздрави

GO BIG OR GO HOME
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
За какво ли се използва повдигача

Да, може и с повдигач ,макар че аз лично никога не съм използвал ,но всеки си избира своя стратегия .
Както казах по-горе винаги съм ловил на царевица и много рядко съм оставал капо - личния ми рекорд е 12.500 кг див шаран на "косъм" с царевица .
Такъма + подхранката бяха подадени с лодка на разтояние около 50 метра .Куките номер 3 с "косъм" и шлаухче .Стръвта 3 царевички с ванилов аромат .Почти на всеки риболов излизат риби около 7-8 килограма .
Това е от мен .
Поздрави
Както казах по-горе винаги съм ловил на царевица и много рядко съм оставал капо - личния ми рекорд е 12.500 кг див шаран на "косъм" с царевица .
Такъма + подхранката бяха подадени с лодка на разтояние около 50 метра .Куките номер 3 с "косъм" и шлаухче .Стръвта 3 царевички с ванилов аромат .Почти на всеки риболов излизат риби около 7-8 килограма .
Това е от мен .
Поздрави

GO BIG OR GO HOME
-
- вече хвърля и на тежко
За точета незнам с какво да захраниш но ако хварляш на царевица и нямаш повдигач си свари 2 пакета качамак и захрани с него обилно но да знаеш че ще събереш и много каракуда
Да повдигаsapuna написа:За какво ли се използва повдигача![]()
![]()
![]()
- камен
- разбира нещата
- Обратна връзка:
За подхранване при риболов на топчета използвам базовия модел на дадената марка която използвам/съответно и по евтения вариант/.А за стръв дипнатият вариант на същите.Но използваш ли за стръв топчета винаги подхранвай и с тях.Основата е царевица и всякакви семена без тях не може.
добрите момчета отиват в рая ,а аз сигурно за РИБА
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Не деи да се тревожиш,и да се питаш как шарано между 1000 зрна царевица или между 200 топчета както казваш ште намери твоито на косамо.Когато идва групата шарани,па и ако има 7-8 па 10 литрови
знаеш ли колко време им триабва за 1000 зрна царевица и 200 топчета
.Много малко ,па ште доиде ред и на твоито,а когато се случи това ште си подхранваш по малко и ште држиш шарковците на твоито петно.
Ако захранваш с топчета,започни с счупени на половина топчета,комбинирани с царевица,а с тек на времето намалиаваи царевицата а увеличаваи топчетата.
Надиавам се че ти бех полезен и наслука

Надиавам се че ти бех полезен и наслука

Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

- achocarp
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Топчетата са задължителни,за царевицата може да поспорим доста дълго време... Аз лично от 3-4години правя следното за първоначална захранка: 5-6кг. царевица,0,500-1 кг сварен коноп,0,500кг просо,0,500кг рапица и около 1.500-2кг топчета, като половината ги нарязвам на половина. Ако започнат да кълвът рибите на топчета на всеки удар дохранвам с около шепа топчета и спирам категорично внасянето на каквато идае друга храна. Доверимисе.
-
- и господ не е толокова добър
Да,но когато рибата кълве на топчета.Иначе дохранваш с царевица и натрошени топчетаachocarp написа:Топчетата са задължителни,за царевицата може да поспорим доста дълго време... Аз лично от 3-4години правя следното за първоначална захранка: 5-6кг. царевица,0,500-1 кг сварен коноп,0,500кг просо,0,500кг рапица и около 1.500-2кг топчета, като половината ги нарязвам на половина. Ако започнат да кълвът рибите на топчета на всеки удар дохранвам с около шепа топчета и спирам категорично внасянето на каквато идае друга храна. Доверимисе.

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- achocarp
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Парвси до някъде приятелю
. Ама честно-казато си търся водоеми дето шарко кльопа яко топчета и по този начин имам възможност да селектирам рибите 

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Благодаря на всички за отговорите. В събота отново бях капо. Ходих на платено с изобилие от шарани, амури, каракуда. Изстрелях с прашка 180 топчета на Стар Байтс, на Сенсас, ванилия, 18 мм. Прашката ми е добра, тези топчета, сравнително големи ги мята на 60 метра. Първо стрелях с едно топче на брага и го мерих с широки крачки към 60 метра. Метнах от ръка в петното 3 косъма, на същото топче и чаках цял ден. Колегите около мен хванаха и шарани и каракуди на кюспета, качамаци, торен червей и тн. Тъпо и упорито продължавам да си провалям риболова с тия косъми, вече ми писна.
Купих си три карбонови пръчки на Gravell 3,90 Теле Сърф, SIC водачи. Купих 3 макари Tenax с "лонг каст" шпули. Навих им по 330 м. от най-доброто шаранско влакно. Монтажи "инлайн" с шарански олова по 90 гр. с цвят на дъно. Косъмите ги правя по всички канони, с японски куки 4,5,6 номер, с буфери в оловото и различни цветове на тапите на косъма. Пробвах топчета на мед, ягода, бял шоколад и рибено брашно на Баркли, ванилията на Стар Байтс, всевъзможни царевици, по 3,4 зърна със и без повдигачи. Цяло лято замерях по платени и безплатни язовири и единствената риба която съм хванал на косъм е каракуда 1,1 кг. като при това куката беше забита в устата от вън на вътре! (не знам каква емотикона да сложа тук, сърдита или усмихната). Добре че е фидера да хвана някоя риба. В събота така се изнервих с тези топчета, че се наложи да изпия 3 водки направо на язовира

Купих си три карбонови пръчки на Gravell 3,90 Теле Сърф, SIC водачи. Купих 3 макари Tenax с "лонг каст" шпули. Навих им по 330 м. от най-доброто шаранско влакно. Монтажи "инлайн" с шарански олова по 90 гр. с цвят на дъно. Косъмите ги правя по всички канони, с японски куки 4,5,6 номер, с буфери в оловото и различни цветове на тапите на косъма. Пробвах топчета на мед, ягода, бял шоколад и рибено брашно на Баркли, ванилията на Стар Байтс, всевъзможни царевици, по 3,4 зърна със и без повдигачи. Цяло лято замерях по платени и безплатни язовири и единствената риба която съм хванал на косъм е каракуда 1,1 кг. като при това куката беше забита в устата от вън на вътре! (не знам каква емотикона да сложа тук, сърдита или усмихната). Добре че е фидера да хвана някоя риба. В събота така се изнервих с тези топчета, че се наложи да изпия 3 водки направо на язовира

нямам живарник