Козлодуй

Модератори: bobopeli, sapuna

Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Козлодуй

Мнение от Stefko »

Гледам, чакам, ослушвам се някой да пусне нова темичка в тоз подфорум, но вече почти месец - нищо :( :roll: Явно времето между края на есента и първите сериозни ледове се оказва "мъртво" за нас рибарите, като все по-малко колеги успяват да се похвалят с някакъв улов...
Но пък точно това мъртво време е началото на истинските риболови по топлия канал на родната АЕЦ и ето ме с едно разказче за вчерашното посещение там:
Та значи всичко започна в събота - 17-ти Декември. Следобеда наминах информативно покрай "обекта" за да видя каква е риболовната ситуация там. Това което видях хич не ме окуражи: Повечето колеги или си бяха тръгнали или унило събираха въдиците, като всички се оплакваха от лошия ден :? От сутринта бяха хванати едва 2 шарана /присъствах и участвах с кепчето при улавянето на втория/, 1 бяла риба (около 2 кг.) и единични бройки морунаш. Лошо, особено що се касае до поведението на морунаша /иначе доста активен по това време и основен обект за риболов/ :? :roll:
Но тъй като още бях под влияние на обилната почерпка осъществена по време и след едно сутрешно свинско заколение, реших да не се отказвам и да се приготвя за неделята. Забърках един чудесен качамак, притегнах такъмите, проверих рибките дали са живи (носех ги от Видин, където ги бях купил предната седмица :shock: ), подготвих пликовете със захранка...абе въобще готовност за всякакви видове риби и монтажи...
И ето ме в неделята в 4.30 сутринта - свеж и опакован отвсякъде срещу декемврийския студ, с въдици и кофи по себе си излизам от блока :) :) На входа ме посреща някаква глутница кучета, които проявиха известна воинственост, но бързо бяха отказани от по-сериозни нападения :evil: Натоварвам се и отпрашвам към централата...Времето е сравнително добро: подухва слаб ветрец и едва прехвърча сняг. Меко е и студа не "хапе", както очаквах...
На КПП-то съм твърде рано - 4.45, но пък съм пръв :oops: и ще мога да си намеря по-удобни места на канала. Ще ми се наложи обаче да почакам до 6.00 за да премина - няма как, такива са разпоредбите :evil: :evil: Пуша цигарка и гледам как снега се усилва и започва да се "хваща" по полето и тревата наоколо. "Хм, може пък да е за добро" си викам...
В 6 ч. ни пускат и в 6.30 вече съм се настанил. Навсякъде е кал до глезените, тъмница, вода, сняг и мъгла :? Хвърлям 2 дънни въдици на рибки и една на качамак, като междувременно забърквам и една захранка за евентуален плувков риболов. Изчаквам да се поразвидели, като отново попушвам и разговарям с колегата до мен...
Към 7.15 чувам първото кълване - крайната въдица на рибка се разтресе и конеца увисна до земята :) Засичам навреме и радостен очаквам да видя първата си риба за деня. И както обикновено се случва точно тогава оловото се закачи някъде и дотам... тегля, дърпам - няма откачване. Оставих я за няколко минути с надежда, че рибата ще излезе сама от закачката. Псувам на ум, защото за краткото време от идването ми вече бях успял да скъсам веднъж точно тази въдица :evil: След минута -две късметът ми се усмихва и успявам да си прибера монтажа със все рибата на него: хубава бяла рибка около 1 кг. Еее, че какво по-хубаво начало на риболова :lol: :lol: Имам предостатъчно време и стръв за още риби, които почти не се съмнявах, че ще се появят :oops:
И се появиха наистина, но...не такви, каквито ми се щеше на мен. До обяд имах още два удара на рибките, но и при двата само отнесе стръвта. На качамака - не помръдна. На плувката - хванах 2-3 дребни морунаша (пуснати) и я прибрах... На воблерчето (Голди) дръпнах две бели рибки по-малки от педя :? , които също бяха върнати по живо по здраво...
В 12.30 прибрах въдиците. Останах доволен, защото все пак хванах нещичко, а и защото бяла риба не бях хващал от доста време. А и времето бе приятно: меко, почти тихо със слаб снежец, който към 10.30 спря да вали... Останалите колеги наоколо бяха или капо или с по 1-2 морунаша, което за канала си е пълен провал. Някъде по-надолу от мен имаше уловени още няколко бели риби...
С две думи слаб ден, от който успях да открадна хубава рибка и да си тръгна в чудесно настроение :wink: :lol: :lol:
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
tetko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от tetko »

Stefko поздравления за чудесния излед.
Чесно казано малко ти завидях , докато четох разказа ти , защото тук при нас няма много алтернативи - на петнайсетина километра имаме баластриери / който са доста "опоскани"/, и яз.Душанци който е на 60км.
Затова единственното ми утишение през зимните дни е да чета разкажчета като твоето - понеже не съм фен на зимния риболов.
За един ден на риба , Господ два дена дава !
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Край с карака ! Браво! :D :D :D
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Край с карака ! Браво!
Ами да, защото "куцата" година е почти към края си и идва новата, която трябва да е по-успешна :wink: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Fisherman66
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Fisherman66 »

Ех бре, Стефко! .... а ха честито!... приятно е да се чете горесписуваното от теб .... лъха някакво ... бе, настроение :D ... тъй кат чета и ми се приисква да съчетая некой път работата по централата с някой риболов.... е, малко странно бих изглеждал с костюм и вратовръзка и ... у гумени ботуши и с въдица .... :lol: :wink: .... ма ... що пък не!?!?! .... можем да се разберем за някой път.... ако си навит де...
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

:lol: :lol: :lol:
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Ех бре, Стефко! .... а ха честито!... приятно е да се чете горесписуваното от теб .... лъха някакво ... бе, настроение ... тъй кат чета и ми се приисква да съчетая некой път работата по централата с някой риболов.... е, малко странно бих изглеждал с костюм и вратовръзка и ... у гумени ботуши и с въдица .... .... ма ... що пък не!?!?! .... можем да се разберем за някой път.... ако си навит де...
Я не се чуди, ами направо идвай с въдиците :!: Какво му е на костюма ти?!? Сигурен съм че никой няма да те върне, както и да си облечен :idea: (аз всъщност имам един колега, който поради липса на търпение да се преоблича, си ходи на Дунава директно след работа - с официалните дрехи :shock: :lol: ).
А за това дали съм навит: щом е за риболов - разбира се :wink: Ти само ела, когато не съм на работа, пък за останалото не бери грижа 8)
Аватар
Fisherman66
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Fisherman66 »

яко съм навит.... януари? .... как е за риболова? .... ще се разберем нещо предварително (няколко дни по-рано) и сме там! :wink: :D
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Януари риболова би трябвало да върви на пълни обороти!! Организирай си едно идване (ако е в почивен ден - супер!), разбираме се издалеко и ... :wink:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

...един приятел бе хванал една с шест гръдни перки от там !
Ехаа, що не беше някоя женица с 6 цици :shock: :shock: :shock:
... споко Жоре, те да кълват, пък ако ще и с 20 перки да са :wink: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Fisherman66
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Fisherman66 »

:D :D :D :idea: --- Жоре, убава идея! Ма ако напраиме комшийката двойно-операционна требва и ние да топиме пишките у жежката вода! :P
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

тез бисери от скуката ше да са :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :smt038 :supz: :smt114
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

тез бисери от скуката ше да са
Ще да си прав, да знайш :roll: :roll: Народа скучае и като няма Хриби глей какви работи им пъплят у главиците :wink: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Изпратих 2005-та с два последователни излета на топлия канал в Козлодуй на 28 и 29 Декември. Основната ми цел и двата дена бе бялата риба и ето накратко какво се получи:
На 28-ми се бях настроил здраво, станах към 5.00 сутринта, взех си 20-тина рибки (два размера - малки и едри), три въдици на дъно и заминах за канала. След прекрасното време на 27-ми сега водоема ме посрещна с ужасен вятър, гъста мъгла, студ и много кал. Усетих, че щансовете ми в такова време не са хич добри (пък и нивото на водата се бе покачило), но така или иначе бях твърдо решен да пробвам... Освен дънните въдици пуснах в употреба и целия си наличен арсенал от воблери, блесни, клатушки, силикони, кастмастери и пр. В крайна сметка до 15 ч. следобяд резултата бе ужасяващ - едва 2 маломерни бели рибки на дънните въдици, които на всичкото отгоре не успях да спася, тъй като бяха налапали здраво :( :oops:
На 29-ти с нови надежди и с намерение да променя мястото отново се озовах на канала. Целта отново бе една - бяла риба. Отново 3 дънарки във водата на рибка, но вместо блеснарката (още с първите хвърляния скъсах един от любимите си воблери :cry: ) пуснах в действие телескопчето на плувка. Този път времето бе значително по-нормално и обещаваше добър риболов...
В началото телескопчето се отчете добре, като бързо залови 2 мъздруги, 1 бабушка и 3-4 прилични морунажа. Последваха 2 празни удара на дънните въдици, след което ситуацията замря. Едва към 10.30, точно когато говорех по телефона, една от дънните въдици се разклати :shock: :D След кратко изчакване засякох и издърпах при себе си мерна щучка - 47 см., с което капото бе спасено (това на плувката не го броя) :lol: Към 11.30 се забеляза ново активизиране на морунажа, в следствие на което дръпнах още 2-3 рибки и доначесах крастата. Измежду тях клъвнаха 1-2 бабушки и 3-4 маломерни платички за цвят :wink: На рибките така и не клъвна нищо повече.
Тръгнах си към 12.30 сравнително доволен от риболова, макар и с ясното чувство, че можеше да е далеч по-добре :oops: Взех за себе си щуката, маломерките ги върнах във водата, а по-едрите морунажи оставих на колегата до мен. С две думи - прилично сбогуване със старата година и куп надежди за 2006-та :wink:
Аватар
Христо Илиев
новобранец
новобранец

Мнение от Христо Илиев »

За 29.12 мисля, че си се отчел доста добре. Аз бих бил предоволен от такъв улов. Успех на следващите излети и дано ти излезе късмета с някоя стабилна бяла риба!
На отсрещния бряг винаги кълве повече!
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”