Поводи на дъно при долна тежест

Модератор: sapuna

cfk
новобранец
новобранец

Поводи на дъно при долна тежест

Мнение от cfk »

Здравейте, колеги, отдавна имам един проблем, постоянно ми се оплитат поводите около основното влакно при монтаж на дъно с долно олово. Порбвах различни начини - с клуп, с троен вирбел, с по-тънко, с по-дебело влакно, с по-къс, по- дълъг повод и все едно и също - при вадене поводите се навиват около линията, влакното им се накъдря и при следващото замятане се намотават обратно още във въздуха и стръвта изобщо не пада на дъното както трябва. :( Моля за съвет как да се справя с това :oops: Благодаря :D !
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Re: Поводи на дъно при долна тежест

Мнение от rumci »

Аз използвам този възел на основното влакно и нямам проблем с оплитанията. Повода също ми е с двойно пресукан клуп до 20 см.
Изображение
cfk
новобранец
новобранец

Мнение от cfk »

И аз ползавм този възел отскоро, наистина оплитанията са по-малки но пак ги има. Каква дебелина влакно ползваш за поводи? Аз имам чувство че до голяма степен проблема е в това че докато изваждам линията, тя се върти около оста си и това е причината поради която и поводите се намотават около нея.
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Дебелината на повода варира в зависимост от това каква риба очакваш да удари. Все пак при този вид риболов не използвам прекалено тънки влакна и най-често ми са в порядъка: 0,16-0,25 мм. Напоследък все по-рядко хвърлям дънни въдици, така че другите колеги от форума предполагам ще ти дадат и по-добри идеи за монтажите.
MECHOLIN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MECHOLIN »

АТО НЕ ИСКАМ ДА МИ СЕ ОПЛИТАТ ПОВОДИТЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ОЛОВОТО Е ГОРЕ ИЛИ ДОЛУ ГИ ПРЕВЪЗВАМ СЪС СТОПЯЕМ КОНЕЦ.МОЖЕ И ПОВОДА ДА Е ОТ ТЕЗИ СЪС СИЛИКОНОВО ПОКРИТИЕ ТЕ СА ПО ТВЪРДИ .УСПЕХ НА СЛЕДВАЩИЯ РИБОЛОВ
cfk
новобранец
новобранец

Мнение от cfk »

MECHOLIN написа:АТО НЕ ИСКАМ ДА МИ СЕ ОПЛИТАТ ПОВОДИТЕ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ ОЛОВОТО Е ГОРЕ ИЛИ ДОЛУ ГИ ПРЕВЪЗВАМ СЪС СТОПЯЕМ КОНЕЦ.МОЖЕ И ПОВОДА ДА Е ОТ ТЕЗИ СЪС СИЛИКОНОВО ПОКРИТИЕ ТЕ СА ПО ТВЪРДИ .УСПЕХ НА СЛЕДВАЩИЯ РИБОЛОВ
Как точно ги превързваш и какво представлява този конец, нещо като термосвиваем шлаух ли е?
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Колегата казва за пва конец-предполагам.Иначе се слага селиконова тънка прорачна тръбичка.
Мичолин брат пиши с нормални букви,понеже са такива правилата :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
cfk
новобранец
новобранец

Мнение от cfk »

Ще пробвам със силиконовата тръбичка, понеже това с конеца не ми е много ясно :? Мислех си дали да не сложа вирбел някъде по линията, но се чудех от къде идва усукването докато навивам :roll: Ако е от към макарата вирбела трябва да е малко преди поводите,но ако е от оловото ще е след поводите и освен това мисля да сложа по-плоска тежест, защото кръглата форма също помага за въртеливите движения.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Горе-долу са ти отговорили колегите, но и от мен малко. За да не се усукват поводите, първо основното ти трябва да не е усукано! Погледни тук - дано ти помогне!http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 47c071faf7
И поставянето на вирбели преди оловото е повече от желателно.
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Един вид хеликоптерче! :wink: При по едри мъниста и мек шлаух в/у вирбела няма оплитане,няма усукване.Монтажа си е Сейфти от всякъде!С броя и диаметъра на долните стопери се регулира усилието за слизане на куката до тежеста!

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
todoplam
новобранец
новобранец

Мнение от todoplam »

Аз съм решил проблема така.Слагам два стопера и по средата вирбел с карабинка за подвижна плувка, на карабинката закачам повода, на които предварително съм нанизал шлаух, които после издърпвам върху карабинката и по този начин повода стои почти перпендикулярно на основното влакно в непосредсвена близост до основното влакно и факта, че вирбела се върти свободно около основното влакно , оплитанията се елиминират.
Вместо стопери може да се направят и подходящи възли, но аз ползвам стопери по друга причина.
Наслука
Всичко е добре когато завършва добре.
lz1igr
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lz1igr »

Сапуне,имом 2въпроса относно твоя монтаж.Първо как ще задържиш шлауха,че при хвърляне да не се изсули към кукичката и второ,би ли ми обяснил целта на мънистата?Наслука.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Отговарям на първия въпрос-нанизвам шлауха на вирбела!
На втория-ако ги няма мънистата се затруднява въртенето на вирбела по оста/влакното!Силикона затяга в металния пръстен,а пластмасата улеснява въртеливото движение! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
drebens
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от drebens »

Тамън се чудех дали това което съм направил е правилно и изненада.Значи повода е захванат с същия възел дето ползвате и вие.Ама не знам дали е добре това.
Изображение
Изображение
А иначе винаги преди чепарето с куките слагам вирбел,независимо дали с една или две куки ловя.А и като съм на косъм пак.На около 1 метър от оловото имам вирбел.
cfk
новобранец
новобранец

Мнение от cfk »

Колеги, благодаря много за съветите и най-вече на Сапуна за схемичката, нямам търпение да я пробвам :D Успех на всички!
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”