Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Ползвали ли сте ларви от бръмбари?
Модератор: Paublo_Eskobar
Ползвали ли сте ларви от бръмбари?
Колеги, ползвали ли сте такива животинки за стръв:

Намерих ги в миналогодишни стърготини, а върху тях имаше стоварени дърва от пролетта. И тъй като зимата чука на вратата, съответно трябваше да режа дървата и да ги цепя. За моя голяма изненада като вдигна дървото, под него шават по7-8 такива ларви - личи, че са на бръмбари, защото имат оформени рога, но са различни видове. Та ползвал ли е някой такова нещо за стръв и за какви видове риби, евентуално? Най-големите са дълги по 6-7 см, а най-малките 1,5-2 см. Имам над 50 бройки. Предстои ми ходене на Жребеца - около острова пак, и затова питам дали да ги запазя, или да ги пускам да си живуркат!
Намерих ги в миналогодишни стърготини, а върху тях имаше стоварени дърва от пролетта. И тъй като зимата чука на вратата, съответно трябваше да режа дървата и да ги цепя. За моя голяма изненада като вдигна дървото, под него шават по7-8 такива ларви - личи, че са на бръмбари, защото имат оформени рога, но са различни видове. Та ползвал ли е някой такова нещо за стръв и за какви видове риби, евентуално? Най-големите са дълги по 6-7 см, а най-малките 1,5-2 см. Имам над 50 бройки. Предстои ми ходене на Жребеца - около острова пак, и затова питам дали да ги запазя, или да ги пускам да си живуркат!
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

Re: Ползвали ли сте ларви от бръмбари?
Лично аз не съм ползвал такива, но като се замиля че е есен листата падат а по тях има всякакви гъсеници, ларви и други чудесии, също реките си качат нивата и отнасят разни клони и цели дънери под кората на които са снасяли разни яица летящите и пълзящи гадинки би трябвало да стават за сртъв и то доста удачна за този период на годината.

Гога мисля,че това не са ларви на бръмбари а дървояди
намират се в изгнили дънери и торища,ползвал съм ги на Марица и са отлична стръв за сом и кефал,друго не съм ловил на тях.

Тия по-дребните съм ги намирал и друг, после съм забравил, че ги имам и кат се сетя да ги погледна, те станали на бръмбари - едни такива зелении лъскави - макс. дължина 2 см. Но тия по 7 санта си имат оформени рога, като на бръмбар рогач! Скивай к'ъф е красавец само:

"

Мисля,че за река ще са по удачни отколкото за язовир,да не земиш да исплашиш рибата на Жребеца с тия дзверове 

-
- ще става разбирач
това е ларва на бръмбар-златка се казваше май, в тоя вид презимуват и затова ги има много в торищата...
-
- фен клуб-скобар
Това май
е лежляк.

- krokibg
- учете се от него
Гого,лови се Сом,Шаран и кефал и точно от сега до февруари месец им е сезона.За язовир не съм ги ползувал но на Марица са направо убиец за тези риби и вигаги излизат големи риби,ако некой кефал не ги налапа преди това.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
чудесна стръв са.да не си ги пуснал.ловил съм кефал на Луда Камчия с тях,ама съм сигурен че стават и за други
-
- ще става разбирач
Ловил съм канален сом на тази стръв на тец-2 .Нямаше празно .
И падащата звезда е била изгряваща .
Прави впечатление, че са много "сочни" вътре, ципата е много нежна - опасявам се, че като ги бодна на куката и ще се разтекат. Какво ще кажете, ако ги превързвам с тънък повод - 0.08 към куката?
"

- майсторчето страхил
- сериозен играч
Правил съм се на кълвач пролетно-зимния период
,за да вадя такива ларви в изгнили пънове край реките,за кефал,но това беше когато имаше РИБА!!!!

п.п.Неса толкова тънки ципите ,но ги забождай към главата(да мърдат)

п.п.Неса толкова тънки ципите ,но ги забождай към главата(да мърдат)

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ