КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
dalgia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: КАК ДА ЛОВИМ СКОБАРА(АЛАЯ) И КОГА???

Мнение от dalgia »

kraso1971 написа:Как е със скобара по Дунава тази година?
Общо взето слаба работа.Ако уцелиш пасажа ще го "утрепеш",другия вариант е да си избереш добро място и както се казва да не вадиш мамката от водата,но трябва да си постоянен.Сигурното е че и да не хванеш нито един скобар през деня то привечер и по тъмно на светеща ще хванеш платика и морунаж
Kamen11a
новобранец
новобранец

Мнение от Kamen11a »

kraso1971 написа:Как е със скобара по Дунава тази година?
зле бих казал поне във Видин миналите години ги трепех и беше пълно с риба и рибари 8) сега :( нито 1 от двете
Kamen11a
новобранец
новобранец

Мнение от Kamen11a »

А пробвали сте на дъно на пружина с хляб и две куки с стиропорени топчета (голям екшън) вадиш ги по два!
Аватар
dalgia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от dalgia »

Kamen11a написа:А пробвали сте на дъно на пружина с хляб и две куки с стиропорени топчета (голям екшън) вадиш ги по два!
когато го има се лови всякак,а като го няма :? .Пробвал съм на мамка,на голяма дълбочина и на подвижна плувка-излизат едри парчета но много мъчна работа :x
Аватар
mariqn
новобранец
новобранец

Мнение от mariqn »

Ловът на скобар е доста забавен особено ако попаднеш на някоя "баба или дядо" :D Всяка седмица ходя на реката - Ботуня,Криводол, с.Ракево, по теченията и бързеите. наистина зимата излизат най-големите рибета ( и по това време ги има де, но са по капризни и трябва да имаш здрави крака, за да обикаляш докато намериш точното място :) . Та да си дойдем на думата, на Ботуня скобара кълве най-често на бял червей, излиза и на торен, и хляб, но рядко. Преди 3 седмици излезе едно по-голямо на бял червей на дъно с прожина и хляб за смеска.
п.п. нов съм в сайта и не мога да намера как да кача снимка с едно скобарче. Пробвах с "прикачи файл" обаче пише че големината е достигната и не става.. :x
оги27
новобранец
новобранец

Мнение от оги27 »

Колеги. За скобара.... Има една река, която минава през с. Джулюница, В. Търновско.
Толкова скобар не съм виждал. И пожеже тази гад не кълве на нищо се е развъдила като
като плява. Единствената слука е ако реката е мътна но не много бърза, може да я пребиете на пинки.
Застанете на моста на реката да оплакнете погледа.
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Още малко и ще го почваме по Марица.Онзи ден бяхме с Бутника целенасочено да си търсим алай в града,но успяхме да излъжем само един с не лоши размери.Дребния карабалък ( морунаш ) си кълвеше на бял червей.Иска да паднат още темперетурите и ще се активизира.Очакваме трофейни екземпляри :wink:
TICA FAN
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Без хвалба,ама по Арда го разбихме.Пък масовите локални герои,направо се осраха - правят по 10-15 кг,щото манталитета им спира развитието си до бурканите.И това са типовете,дето го ловят с въдица все пак.За парашутистите и онези с "ръбовете"и "серкметата"нямам данни,щото те не търпят свидетели,а и действат в сговор с кърджалийските и ардинските "контролни органи".Скобар - много.Просто,много.Чак не ми се вярва.Няма рекордни екземпляри-рядко се хваща килограмово парче,масово излизат между 400 и 800г.Аз лично съм притеснен повече от това,че черната мряна показа слабо присъствие и представителство през лятно-есенния сезон в зоните,където предните години на риболов се вадеха по 15-20 мрени с размер 28-35 см.
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

INCUBUS написа:... Аз лично съм притеснен повече от това,че черната мряна показа слабо присъствие и представителство през лятно-есенния сезон в зоните,където предните години на риболов се вадеха по 15-20 мрени с размер 28-35 см.
:idea: :idea: :idea: :idea:

Няма място за притеснения колега. От многогодишния ми опит по Струма съм забелязал, че и там е така, има ли бум на скобара мряната позачезва. Обикновено следващата година е обратното.
Аватар
vIdRaTa
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от vIdRaTa »

Dedy написа:
INCUBUS написа:... Аз лично съм притеснен повече от това,че черната мряна показа слабо присъствие и представителство през лятно-есенния сезон в зоните,където предните години на риболов се вадеха по 15-20 мрени с размер 28-35 см.
:idea: :idea: :idea: :idea:

Няма място за притеснения колега. От многогодишния ми опит по Струма съм забелязал, че и там е така, има ли бум на скобара мряната позачезва. Обикновено следващата година е обратното.
Mмммммммммм да така си е ,но не баш така е по тази река ,за която пише колегата INCUBUS ,там наред със скобарите се ловяха
и по десетина -двадесет хубави мрени 25-35 см. ама ся не е така -наммммм що !Щ
АМА КАКТО И ДА Е -НЕ ТОВА Е НАШАТА ТЕМА :wink:
НАСЛУКА ,че ся му е момента на пущината :lol:
Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
ronald
новобранец
новобранец

Мнение от ronald »

Ами кажете и нас къде да идем за алай по Арда бре, кърджалийци и смоленци !!!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Ronald,поради здравословни и ред други технически причини не съм влизал във форума от доста време.Чак сега виждам "вопъла"ти.Не крия местата,щото и без това ги тарашат редовно"парашутистите" и баш "мрежарите".Значи,става въпрос за долното течение на р.Арда /долно спрямо Смолян в посока яз.Кърджали/,в зоната на Дяволския мост в общ.Ардино и в местността "Чам дере",която е непосредствено преди вливането на Арда в посочения язовир.За дяволския мост - след Ардино има няколко километра черен път,който не е за луксозни нови автомобили.За "Чама"-асфалт край самата река,макар и тесен,почти без дупки.Има дни,в които не върви,т.е.не кълве,каквито и магии да правиш.В други дни обаче-леле-мале...последно в събота-18.10.,с директния "Шекспир клиъруотър"5 м извлякох такъв "добитък"-между 900-1000г,че кат се сетя,пак ми се разтреперват ръчинките и ножинките,още три от калибъра 500-600г,едър морунаш,по-дребни мрени и кефалета,дето не си заслужава да се споменават-маломерни и надлежно ослободени на воля.Тъй,че ако ти държи и искаш гъз път да види-действай.Няма тайни-стръвта е хляб /от българския за риболовни цели/и/или бял червей.Плиткажи с бързеи,леки плувки за течение и бой!
Аватар
ExTaZzY
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от ExTaZzY »

Гледам имате слуки но нищожни с моите миналата година око Декември 07 г. до края на януари всяка сабота сам ходил на марица скобари от порядака на 200 до 250 гр на хляб и на сланинка :wink: рекорда ми бе с баща ми когато за 4 часа направихме 135 скобара само ние хващахме той на сланинка аз на френски хляб идеята бе да видим коя стръв е по - реултатна резултата бе 1:1 ! натопихме 1 торба сух хляб за захранка намачкахме го хубаво направо на каша прекарахме го през сито малко пясък в хляба да тежи правихме топки с големината на яйце и захранвахме през 20-30 мин сланинката се реже на малки касчета колкото да се види нещо на куката да не е гола разделяхме скобарите на мюсулмани и християни според стравта на която се бяха хванали :mrgreen: ако има някои вапроси за подробности да пиши на лс ще дообеснявам без проблеми :wink:
Изображение
Без риболов няма любов !
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Сподели как ловяхте,толкова години по Марица,все сме хващали ама,чак пък толкова.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Някви новини около алая по Марица?Гледам,че вече се раздвижва и скубат по някой друг в рамките на града,но още не излиза масово.Айде бе майни,кажете к'во става с тоя алай :roll:
TICA FAN
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”