Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Тука има хора които са по запознати от мен.Това не е шега работа и не искам да те подведа.Този който ги познава добре може само по аромата да ги разбере. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
По принцип е грешно да се берат гъби, които са още млади и неотворени, защото могат да бъдат объркани.
Сърнелата и бялата мухоморка имат пръстенче и основната им разлика, когато са новоизлязли е в шапката(на мухоморката е гладка, докато на сърнелата шапката е с кафеникави люспици). Все пак гъба за която има и най-малкото съмнение каква е-не се бере!!!след като се отвори вече и видя пръстенчето,това достатъчна гаранция ли е ,че не е друг вид
-
- сериозен играч
Днес хукнах за риби,ама те бяха обявили гладна стачка и затова напълних една 20л. кофа с печурки. Ако не ме домързи ще пусна някоя снимка.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колеги, позволявам си да се намеся в чужда тема, но според мен на Доктора, трябва да се отговори така, поради смъртоносната опасност от грешки:
1. Сърнелата има 4 вида от полска/ диаметър на калпачето-8-10 см.- тя е най-дребната и най-светло оцветената по калпачето в кафяви люспици/, конска/ диаметър на шапката до 30см- расте по полските акациеви горички!./, същинска или горска / 20 см.- най-разпространената/ до червенееща/ 20см. и излиза най-късно през есента! При рязане остава червено петно на пънчето. Гуглата и е най- тъмна и месото остава при паниране тъмно! Но си е много вкусна!
2. Има един вид отровна сърнела и тя е островърхата сърнела! При погалване на гуглата с длан люспите, които наподобяват на бели връхчета на пирони от 8-10 см. опадват и остава лъскава кремава кожа. Не е смъртоносна! Води до повръщане!
3. Отровни двойници са пантерката, бялата и зелената мухоморки. Всичките са смъртоносно отровни.
4.Отличителни белези:
а. стълбчето на сърнелата е с вертикални къси черни чертици!
б.люспите на шапката на ядливите сърнелки при опит да се обелят се забиват в месото!
в. В основата на пънчето сърнелите нямат волва! Това е кожеста ципа остатък от първоначалното покривало на гъбата мухоморка и пантерка.
г. всички гъби от мухоморките и пантерките имат бяли крачета и волва!При съмнение, разкрий основата на крачето и има ли там около него остатък от бяла ципа, не ги бери или ако си ги набрал ги изхвърли!
д. Това, че си отрязал с нож отровна пантерка или мухоморка не прави и всички след това отрязани гъби отровни! Опасно е ако си отрязал и сложил между сърнелите и една бяла мухоморка. Опасността не е от допира им, а от това, че е възможно например една отровна ламела от пантерките да се отчупи при носенето и да се пъхне между ламелите на сърнелите. Е тогава става и сериозният проблем, дори и познавач да ги прегледа и изхвърли отровната! Пъхнатото парче остава и ще трови! При такъв случай, изхвърляйте всички гъби от торбата!
е. Всички гъби и ядливите сърнели и отровната сърнела и смъртоносните мухоморки имат пръстен! Наличието на такъв не е отличителен признак нито за едните, нито за другите!
ж. Пантерката е двойникът на бисерната гъба. Бисерната гъба е най-деликатната и крехка гъба! Отличава се от пантерката, че няма волва, а одебелено, като бухалка пънче от долната си страна и най-важното :-кожицата на бисерната гъба, като се обели, месото под нея на шапката порозовява, докато на пантерката остава бяло.

1. Сърнелата има 4 вида от полска/ диаметър на калпачето-8-10 см.- тя е най-дребната и най-светло оцветената по калпачето в кафяви люспици/, конска/ диаметър на шапката до 30см- расте по полските акациеви горички!./, същинска или горска / 20 см.- най-разпространената/ до червенееща/ 20см. и излиза най-късно през есента! При рязане остава червено петно на пънчето. Гуглата и е най- тъмна и месото остава при паниране тъмно! Но си е много вкусна!
2. Има един вид отровна сърнела и тя е островърхата сърнела! При погалване на гуглата с длан люспите, които наподобяват на бели връхчета на пирони от 8-10 см. опадват и остава лъскава кремава кожа. Не е смъртоносна! Води до повръщане!
3. Отровни двойници са пантерката, бялата и зелената мухоморки. Всичките са смъртоносно отровни.
4.Отличителни белези:
а. стълбчето на сърнелата е с вертикални къси черни чертици!
б.люспите на шапката на ядливите сърнелки при опит да се обелят се забиват в месото!
в. В основата на пънчето сърнелите нямат волва! Това е кожеста ципа остатък от първоначалното покривало на гъбата мухоморка и пантерка.
г. всички гъби от мухоморките и пантерките имат бяли крачета и волва!При съмнение, разкрий основата на крачето и има ли там около него остатък от бяла ципа, не ги бери или ако си ги набрал ги изхвърли!
д. Това, че си отрязал с нож отровна пантерка или мухоморка не прави и всички след това отрязани гъби отровни! Опасно е ако си отрязал и сложил между сърнелите и една бяла мухоморка. Опасността не е от допира им, а от това, че е възможно например една отровна ламела от пантерките да се отчупи при носенето и да се пъхне между ламелите на сърнелите. Е тогава става и сериозният проблем, дори и познавач да ги прегледа и изхвърли отровната! Пъхнатото парче остава и ще трови! При такъв случай, изхвърляйте всички гъби от торбата!
е. Всички гъби и ядливите сърнели и отровната сърнела и смъртоносните мухоморки имат пръстен! Наличието на такъв не е отличителен признак нито за едните, нито за другите!
ж. Пантерката е двойникът на бисерната гъба. Бисерната гъба е най-деликатната и крехка гъба! Отличава се от пантерката, че няма волва, а одебелено, като бухалка пънче от долната си страна и най-важното :-кожицата на бисерната гъба, като се обели, месото под нея на шапката порозовява, докато на пантерката остава бяло.

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Като не си сигурен визуално,забий носа в гъбата,бялата мухоморка има отвратителен ароматsnegk написа:Внимавайте със сърнелите,не ги берете още като са затворени,че не се различават от бялата мухоморка.Патил съм![]()
![]()

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- КИРО
- Обратна връзка:
Защо си мисля,че бялата мухоморка е двойник на печурката,само дето отдолу са бели ламелите,а не кафяви.
А сърнели и при нас има в изобилие,даже вече съм метнал една тава във фурната,а жената почва да панира по-големите.
А сърнели и при нас има в изобилие,даже вече съм метнал една тава във фурната,а жената почва да панира по-големите.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
има разлика между сърнелата и мухоморката дори и когато са още млади и затвотени.Удебелението в центъра на шапката на съенелата не може да бъде згрешено,още повече че като затворена сърнелата е сива
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
-
Аз от такива си патих,пръстенче,червейте,миризмата и т.н.
Различават се ако имаш две една до друга.Иначе се излъгваш отръки
Затова както рибите,не взимайте маломерки

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Тази година можем да забравим за есенна манатарка.sapuna написа:Сърнелата е луднала на всякъде,печурката също,но от манатарка няма и помен!Може би след този дъжд и предстоящата слънчева седмица,ще имаме шанс да ги вкусим и тази година!
Първо беше сухо, след това стана изведнъж студено.
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Сърнелата няма отровен двойник,за разлика от печурката.Може би малко си прилича с бисерната гъба,а тя си има отровни двойници(говоря като млада)
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

-
- научил се да хвърля
Благодаря на колегата Диканаров,благодаря и на всички останали.
вашите мнения ми напомнят ,че с тези работи шега не бива.даваме луди пари за какво ли не,а за едни гъби да направим беля.....
най ми е тъпо,че като събера после цяла вечер мисля за това на кого съм дал(колко можеш да изядеш-една тавичка,а другото на познати).
обещавам да внимавам,ако не заради себеси,то поне заради близките ми!
благодаря колеги и успех в риболова!
вашите мнения ми напомнят ,че с тези работи шега не бива.даваме луди пари за какво ли не,а за едни гъби да направим беля.....
най ми е тъпо,че като събера после цяла вечер мисля за това на кого съм дал(колко можеш да изядеш-една тавичка,а другото на познати).
обещавам да внимавам,ако не заради себеси,то поне заради близките ми!
благодаря колеги и успех в риболова!

- GODzillata
Оня ден като бях на лов и народа около мен се сцепи да бере гъби, предимно сърнели.
Мен ме мързеше...
...ама сега правя маринатата за дивеча и ме е яд, че нямам от ония гъби...'баси гъбите бяха - 1 гъба = 1 тиган.
Вчера валя, та утре смятам да се юрна в гората и да бера на воля, ама хабер понятие си нямам от гъби.
До колко е опасно да се насвяткаш с отровни гъби? Като ти стане кофти, една промивка на червата и малко активен въглен няма ли да те оправят? Кога се появяват симптомите на натравяне и какви са? Колко време имаш да реагираш и да бъдеш спасен, ако се натровиш?
Мен ме мързеше...

Вчера валя, та утре смятам да се юрна в гората и да бера на воля, ама хабер понятие си нямам от гъби.
До колко е опасно да се насвяткаш с отровни гъби? Като ти стане кофти, една промивка на червата и малко активен въглен няма ли да те оправят? Кога се появяват симптомите на натравяне и какви са? Колко време имаш да реагираш и да бъдеш спасен, ако се натровиш?
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Ако симптомите се появят до 2-3 часа значи няма страшно, повръщаш, разстройство и се оправяш
. Проблем е ако почувстваш нещо след 48 часа-тогава спасение НЯМА.

- КИРО
- Обратна връзка:
Ох бабачкооооо,панирани сърнели.Бяха превъзходни,и с онуй бялото....направо фантазийййка.Ако утре не ме видите у форума,значи съм за гъби.Или риба,ама за нея е кофти времето.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- GODzillata
КИРО написа:Ако утре не ме видите у форума...
...Ако не те видим повече, ще знаем, че си попаднал на отровни гъби.

Пу, пу! Да се не случва!

@Румци, искаш да кажеш, че можеш да сдадеш багажа два дена след консумацията и без да разбереш даже?

На риба - като на война! Fish'n'chicks!