Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

Моля за разяснение
Модератор: sapuna
-
- учете се от него
Re: Моля за разяснение
Не знам отговора , ако го знаех щях да го постнаmoholovka написа:Всъщност ако знаеш отговора, по-добре го кажи, защото и на мен ми е интересноЯсно е, че е някакъв коефициент, но защо 16, не зависи ли от дължината на пръта и тн.

16 унции са една либра
1oz приблизително 28гр
1lb приблизително 453гр
затова смятам:
(либри на пръта) x 1oz = (оптимална тежест на изхвърляне)
1oz приблизително 28гр
1lb приблизително 453гр
затова смятам:
(либри на пръта) x 1oz = (оптимална тежест на изхвърляне)
- malkia_joro
- разбира нещата
sapuna написа:За шаранджийските пръчки, тестът на изхвърляне традиционно се посочва в либри вместо в грамове. Определението в либри съответства на тежестта, необходима да огъне върха на пръчката точно на 90 градуса надолу, когато я държим хоризонтално. Можем да определим максималната тежест на изхвърляне в грамове като посочената стойност за тежестта на тестовата крива /примерно 2 lb х 453.6 = 907.2 гр(тестова крива)/ разделим на 16, тоест пръчка с тестова крива 2 либри има максимална тежест на изхвърляне 56.7 грама.
От тук става ясно, че при шаранджийските пръчки се посочва тежестта на тестовата крива, а не тежестта на изхвърляне.

Това вече е точно разяснение!
Иначе ако някой начинаещ в риболова прочете,че 1lb=28 грама и ще си поръча 60 либрово влакно за риболов на плувка с директен

Красотата на живота е в това,че продължава.

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Javor написа:16 унции са една либра

Абсолютно си прав, вината е моя!malkia_joro написа:sapuna написа:За шаранджийските пръчки, тестът на изхвърляне традиционно се посочва в либри вместо в грамове. Определението в либри съответства на тежестта, необходима да огъне върха на пръчката точно на 90 градуса надолу, когато я държим хоризонтално. Можем да определим максималната тежест на изхвърляне в грамове като посочената стойност за тежестта на тестовата крива /примерно 2 lb х 453.6 = 907.2 гр(тестова крива)/ разделим на 16, тоест пръчка с тестова крива 2 либри има максимална тежест на изхвърляне 56.7 грама.
От тук става ясно, че при шаранджийските пръчки се посочва тежестта на тестовата крива, а не тежестта на изхвърляне.![]()
![]()
![]()
Това вече е точно разяснение!
Иначе ако някой начинаещ в риболова прочете,че 1lb=28 грама и ще си поръча 60 либрово влакно за риболов на плувка с директен

1 грам=1000 милиграма=0,0353 унции
1 килограм=1000 грама=2,2046 паунда
1 карат=200 милиграма
1 трой грейн(за тежина на ценности)=0,0648 грама
1 унция=1/16 от паунд=28,35 грама
1 трой унция=1/12 от трой паунд=31,1035 грама
1 паунд=16 унции=453,59 грама
1 трой паунд=12 трой унции=373,24 грама
1 центнер=100 фунта
1 фунт=1 либра =453,592 грама
1 квинтал (UK)=50,802 килограма
1 тон=1000 килограма
1 къс тон =20 центнера (US)=907,185 килограма
1 дълъг тон=20 центнера (UK)=1016,047 килограма
Всеки умира, но не всеки живее!
Не ползвайте Шимано, води до пристрастяване!!!
Не ползвайте Шимано, води до пристрастяване!!!
-
- учете се от него
Пък аз да си мисля че въдиците се проектират като горивни камери на ракети
Все пак обаче , сега със сигурност знам че тази ретранслация е достатъчно точна. 

-
- и господ не е толокова добър
Да ама не е точна.Каквото искате си пишете,но две въдици с ръзлична върхува акция и с еднаква издръжливост в либри достигат различна дистанция и се чупят с различна тежест.Пояснявам.Има въдица която е на 3либ. и е по здрава и изхвърля повече от друга която е 3,5либр.За това тези мярки могат да се използват само за дадена марка.Примерно можем да сравним на фокс определен модел с различни либри,всичко друго ще е лъжа спрямо друга марка.Незнам дали го обясних правилно,но в общи линии се разбира. 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
-
- учете се от него
Адаш , имаш право- за да се съпоставя според мен е но толкова важно да са от една марка , колкото да са с еднаква дължина , еднакъв тест на кривата (либри) и най-важното - да са с еднакъв строй ( върхов , прогресивен или параболичен). Един "фаст" прът замята по- далеч и по-точно от един "параболик" , но при еднаква пределна тежест ще си замине преди него 

-
Важно е и да са от една марка,защото всички си имтат различни тайни при направата на карбона,уплетка и т.н.
-
- учете се от него
Тя формулката е за най-общи и все пак относително вярни преизчислявания , както в случая с това "ML"-фидерче (70гр.). Все пак човек трябва да знае поне приблизително за какво става въпрос и дали евентуално параметрите го устройват, че да си го купи
А за прътите с английски обозначения ( че и на фидерите) , просто няма никакъв друг начин

-
Така е аз с моята болонеза мятам 80гр.фидер олово с 100гр захранка.Иначе формулата е за приблезителна тежест
Всички са прави,важно е да се разискват нещата и във повечето мнения има по малко истина. 

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Прав си братле,но изчисленията са си точно тези.Друг е въпроса какво пише на пръчката и колко е вярно!Изчисленията ми се базират на този каталог -> http://www.bgshare.com/376216/catalog_2008.pdfsnegk написа:Да ама не е точна.Каквото искате си пишете,но две въдици с ръзлична върхува акция и с еднаква издръжливост в либри достигат различна дистанция и се чупят с различна тежест.Пояснявам.Има въдица която е на 3либ. и е по здрава и изхвърля повече от друга която е 3,5либр.За това тези мярки могат да се използват само за дадена марка.Примерно можем да сравним на фокс определен модел с различни либри,всичко друго ще е лъжа спрямо друга марка.Незнам дали го обясних правилно,но в общи линии се разбира.
Има всякакви по вид пръчки,но все пак хората държат на класното!