Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com

Форум

Шадове за Сом?(има ли такива животни)
Модератор: sestrata
Шадове за Сом?(има ли такива животни)
Взех си тези две силикончета по 7см.с глави по 10гр.(поне на око в момента така ми се струват) да ги пробвам за щука евентуално, но във форума неможах да попадна на инфо. дали могат да се ползват силикони и за сом.Вие на какво мнение сте, някой опитвал ли е и какви разцветки на силиконите са подходящи?

- GODFATHER
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Re: Шадове за Сом?(има ли такива животни)
МОЖЕ МОЖЕ - само габаритите трябва да са по-големи и куките по яки!!!!!!!( моите са 15см. и главите са 4/0 21гр. ДЛТ)
Аз смятам още този уикенд да пробвам МАРИШКИЯ ТАЙМЕН точно на силикон, защото съм гледал руснаците как го ловят успешно зимата именно на силикон. Друг е въпроса че при тях рибата е повечко, НО в риболова са нужни експерименти-лично досега на спининг освен на воблери и блесни не съм чул някой да е извадил сом на силикон, НО винаги има първи път!!!!!
Поздрави и НАСЛУКА!!!
Аз смятам още този уикенд да пробвам МАРИШКИЯ ТАЙМЕН точно на силикон, защото съм гледал руснаците как го ловят успешно зимата именно на силикон. Друг е въпроса че при тях рибата е повечко, НО в риболова са нужни експерименти-лично досега на спининг освен на воблери и блесни не съм чул някой да е извадил сом на силикон, НО винаги има първи път!!!!!
Поздрави и НАСЛУКА!!!
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
-
- ще става разбирач
RAMIREZ написа:Взех си тези две силикончета по 7см.с глави по 10гр.(поне на око в момента така ми се струват) да ги пробвам за щука евентуално, но във форума неможах да попадна на инфо. дали могат да се ползват силикони и за сом.Вие на какво мнение сте, някой опитвал ли е и какви разцветки на силиконите са подходящи?
Здравей,
Аз бих предпочел по-едър силикон, здрава кука и надежден такъм/ въдица,макара,влакно/.
Мисля,че големите,месести туистери са добър вариант за начало.Колкото до цвета им,започни с бял..млечно бял..

Теглото на главата зависи от конкретното място,където ловиш- от дълбочината,скоростта на течението,дебелината
на влакното,вятъра..и умението на риболовеца..

Поздрави!
Благодаря много за мененията!А тия млечнобелите да са с форма на рибка или тия като червеи с опашки:)

- GODFATHER
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Този уикенд ще го пробвам на р.Марица с форма на рибка(15см), кука 4/0 21гр. глава.
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
-
- вече хвърля и на тежко
До сега съм хванал 5-6 щуки от които 3 са от р.Дунав на силикон
амаа тряа да са ти малко по-голими рибките 

-
- научил се да хвърля
Някой ловят с доста по-големи силикони

Най интересно е ,че на този силиконов воблер за влачене има удар който за съжаление се откачи

Най интересно е ,че на този силиконов воблер за влачене има удар който за съжаление се откачи
-
- ще става разбирач
Здравей,колега Зампо.. 
За да сме точни,показаната от теб примамка,не е ,,силикон,, за джиг-спининг,за какъвто става въпрос в питането.
Това е ,,джъркбайт,, ,стават модерни напоследък точно този тип примамки.Ползват се основно от ръка,но вероятно и на влачене стават,ако ги поставиш в правилна ,,среда,,..
Поздрави!
п.с. Млечнобял туистер. По-лесно е..

За да сме точни,показаната от теб примамка,не е ,,силикон,, за джиг-спининг,за какъвто става въпрос в питането.
Това е ,,джъркбайт,, ,стават модерни напоследък точно този тип примамки.Ползват се основно от ръка,но вероятно и на влачене стават,ако ги поставиш в правилна ,,среда,,..
Поздрави!
п.с. Млечнобял туистер. По-лесно е..
-
- научил се да хвърля
Зная че не е за джиг спининг,просто бях впечатлен от размера
Туй чудо нема как да се Фърли от ръка.......

Може, можеzampo написа:Туй чудо нема как да се Фърли от ръка.......

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
-
- вече хвърля и на тежко
Това са моите предпочитания за сом, както в река, така и в затворен водоем. Използвам глави от 14- 40 гр. Куки- 5/0- 10/0. Модел на главите- Ери, Шад, Булет. За сега имам на силикон, един мустакат 8. 300 кг. Още помня ударът, който ми наведе ръката до ....... кръста.

-
- вече хвърля и на тежко
Между другото, сомовете не налитат и не предпочитат само големи примамки. Особено, когато се излезли на лов, могат да бъдат прилъгани с много малка примамка. Било то воблер, силикон или някаква блесна.Въпросът е , че по моя край сомовете са толкова оредени и малокалибрени, че не си заслужава да се търсят по реките. За това аз предпочитам да го търся целенасочено там, където го има.
Често се случва при риболов на бяла риба да удари сом на меката примамка. Това трябва да се запомни добре. Къде, в какво време, какво атм. налягане, температура на водата, час и други особености на момента. Защо?
Ами защото риболовът с меки примамки, е специфична част от съвремения спининг риболов. Силиконите излъчват по различни сигнали от блесните и воблерите. Те до някъде се явяват и най- естествената плячка според мен. С начина си на водене и правилно подбраният размер и цвят, тежина на джиг главата, може да се постигне съвсем рационално предлагане на примамката, на дадено място. Плюс това се водят в съществена близост до и по дъното. Там ли са активните сомове, ако са там, на каква далбочина вземат? Има ли друга алтернатива за улов на сом в момента..? Това са въпроси, които трябва да намерят своят отговор. Меките примамки си имат сила в даден сезон , момент и място. Докато разнообразието на изкуствени примамки може да доближи спинингиста до очаквания резултат.
Сом се лови с имитации на риби, червеи, ленти и туби с ароматизатори ( Които все още не са популяризирани тук, а и са предназначени за американски сомове, въпреки, че и Европейският им посягал). Ползват се подсилени джигови куки с различен грамаж 15- 40- 50 гр. Жилото трябва де преглежда постоянно и да се дозаточва.
Риболовът на сом със силиконови примамки, в река е различен от този в затворени водоеми. Нека в бъдеще да дискутираме, кой каквото знае. Аз не съм спец в тази област и всичко, което знам е на базата на моят интерес, ходене, търсене и съвети от силни риболовци. Предполагам, че ще дадете своето мнение.
Често се случва при риболов на бяла риба да удари сом на меката примамка. Това трябва да се запомни добре. Къде, в какво време, какво атм. налягане, температура на водата, час и други особености на момента. Защо?
Ами защото риболовът с меки примамки, е специфична част от съвремения спининг риболов. Силиконите излъчват по различни сигнали от блесните и воблерите. Те до някъде се явяват и най- естествената плячка според мен. С начина си на водене и правилно подбраният размер и цвят, тежина на джиг главата, може да се постигне съвсем рационално предлагане на примамката, на дадено място. Плюс това се водят в съществена близост до и по дъното. Там ли са активните сомове, ако са там, на каква далбочина вземат? Има ли друга алтернатива за улов на сом в момента..? Това са въпроси, които трябва да намерят своят отговор. Меките примамки си имат сила в даден сезон , момент и място. Докато разнообразието на изкуствени примамки може да доближи спинингиста до очаквания резултат.
Сом се лови с имитации на риби, червеи, ленти и туби с ароматизатори ( Които все още не са популяризирани тук, а и са предназначени за американски сомове, въпреки, че и Европейският им посягал). Ползват се подсилени джигови куки с различен грамаж 15- 40- 50 гр. Жилото трябва де преглежда постоянно и да се дозаточва.
Риболовът на сом със силиконови примамки, в река е различен от този в затворени водоеми. Нека в бъдеще да дискутираме, кой каквото знае. Аз не съм спец в тази област и всичко, което знам е на базата на моят интерес, ходене, търсене и съвети от силни риболовци. Предполагам, че ще дадете своето мнение.
- Божидар
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Ето и от мен 

На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Светът е оцелял,защото се е смял!
-
- вече хвърля и на тежко
Божидаре, тези спинербайтове ловят щука и едри костури. Използват се в трудно преодолими участъци с потопени дървета, клони, камъни и прочие, приводняват се с опъната линия и се водят съобразно възможностите на риболовеца. Предназначението на рамото е да отблъсне примамката от препятствито и не бива да се оставя да легне в срани. Тук става въпрос не за силиконови примамки, " Какво имам". Нека да се споделя опита със силиконови примамки, в търсенето на сом. Моля!