Шадове за Сом?(има ли такива животни)

Модератор: sestrata

RAMIREZ
разбира нещата
разбира нещата

Шадове за Сом?(има ли такива животни)

Мнение от RAMIREZ »

Взех си тези две силикончета по 7см.с глави по 10гр.(поне на око в момента така ми се струват) да ги пробвам за щука евентуално, но във форума неможах да попадна на инфо. дали могат да се ползват силикони и за сом.Вие на какво мнение сте, някой опитвал ли е и какви разцветки на силиконите са подходящи?
Изображение
Изображение
Аватар
GODFATHER
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: Шадове за Сом?(има ли такива животни)

Мнение от GODFATHER »

МОЖЕ МОЖЕ - само габаритите трябва да са по-големи и куките по яки!!!!!!!( моите са 15см. и главите са 4/0 21гр. ДЛТ)
Аз смятам още този уикенд да пробвам МАРИШКИЯ ТАЙМЕН точно на силикон, защото съм гледал руснаците как го ловят успешно зимата именно на силикон. Друг е въпроса че при тях рибата е повечко, НО в риболова са нужни експерименти-лично досега на спининг освен на воблери и блесни не съм чул някой да е извадил сом на силикон, НО винаги има първи път!!!!!

Поздрави и НАСЛУКА!!!
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

RAMIREZ написа:Взех си тези две силикончета по 7см.с глави по 10гр.(поне на око в момента така ми се струват) да ги пробвам за щука евентуално, но във форума неможах да попадна на инфо. дали могат да се ползват силикони и за сом.Вие на какво мнение сте, някой опитвал ли е и какви разцветки на силиконите са подходящи?

Здравей,

Аз бих предпочел по-едър силикон, здрава кука и надежден такъм/ въдица,макара,влакно/.
Мисля,че големите,месести туистери са добър вариант за начало.Колкото до цвета им,започни с бял..млечно бял.. :wink:

Теглото на главата зависи от конкретното място,където ловиш- от дълбочината,скоростта на течението,дебелината
на влакното,вятъра..и умението на риболовеца.. :) :wink:

Поздрави!
RAMIREZ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от RAMIREZ »

Благодаря много за мененията!А тия млечнобелите да са с форма на рибка или тия като червеи с опашки:)
Изображение
Аватар
GODFATHER
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от GODFATHER »

Този уикенд ще го пробвам на р.Марица с форма на рибка(15см), кука 4/0 21гр. глава.
I'll make him an offer he cant refuse!!!!!!!!!!!!
http://vbox7.com/play:00f5ca22&al=1&vid=
sexy_klo6ar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от sexy_klo6ar »

До сега съм хванал 5-6 щуки от които 3 са от р.Дунав на силикон :wink: :wink: амаа тряа да са ти малко по-голими рибките :wink:
zampo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zampo »

Някой ловят с доста по-големи силикони :wink:
Изображение
Най интересно е ,че на този силиконов воблер за влачене има удар който за съжаление се откачи
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

Здравей,колега Зампо.. :)

За да сме точни,показаната от теб примамка,не е ,,силикон,, за джиг-спининг,за какъвто става въпрос в питането.
Това е ,,джъркбайт,, ,стават модерни напоследък точно този тип примамки.Ползват се основно от ръка,но вероятно и на влачене стават,ако ги поставиш в правилна ,,среда,,..

Поздрави!

п.с. Млечнобял туистер. По-лесно е..
zampo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zampo »

Зная че не е за джиг спининг,просто бях впечатлен от размера :shock: Туй чудо нема как да се Фърли от ръка.......
RAMIREZ
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от RAMIREZ »

:lol: мяташ го с ръка до където можеш, после ''turn on'' дистанционното и започваш да кръстосваш водоема, то това цяла подводница може и балистична ракета да носи :lol:
Изображение
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

zampo написа:Туй чудо нема как да се Фърли от ръка.......
Може, може :wink:
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Bai Ves
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bai Ves »

Изображение

Изображение

Изображение

Това са моите предпочитания за сом, както в река, така и в затворен водоем. Използвам глави от 14- 40 гр. Куки- 5/0- 10/0. Модел на главите- Ери, Шад, Булет. За сега имам на силикон, един мустакат 8. 300 кг. Още помня ударът, който ми наведе ръката до ....... кръста. :mrgreen: Сомът на силикон взима с повличане в страни, не увисва като при риболова на воблер и блесна. Обаче сигурно така ще поеме и примамки, които чукат по дъното ( Воблери, които чукат с лопатка дъното и драскане с клатушки по дъното). Чукането и копането по дъното май , че най- влудяват сомовете, особено в пряка близост до тях. Говоря за сомовете, които стоят залегнали в укритията си. Активно гонещите сомове си вземат дори на повърхноста и чак до дъното. Тех не им трябва толкова упорство. Това се доказа на скоро. :mrgreen:
Bai Ves
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bai Ves »

Между другото, сомовете не налитат и не предпочитат само големи примамки. Особено, когато се излезли на лов, могат да бъдат прилъгани с много малка примамка. Било то воблер, силикон или някаква блесна.Въпросът е , че по моя край сомовете са толкова оредени и малокалибрени, че не си заслужава да се търсят по реките. За това аз предпочитам да го търся целенасочено там, където го има.
Често се случва при риболов на бяла риба да удари сом на меката примамка. Това трябва да се запомни добре. Къде, в какво време, какво атм. налягане, температура на водата, час и други особености на момента. Защо?
Ами защото риболовът с меки примамки, е специфична част от съвремения спининг риболов. Силиконите излъчват по различни сигнали от блесните и воблерите. Те до някъде се явяват и най- естествената плячка според мен. С начина си на водене и правилно подбраният размер и цвят, тежина на джиг главата, може да се постигне съвсем рационално предлагане на примамката, на дадено място. Плюс това се водят в съществена близост до и по дъното. Там ли са активните сомове, ако са там, на каква далбочина вземат? Има ли друга алтернатива за улов на сом в момента..? Това са въпроси, които трябва да намерят своят отговор. Меките примамки си имат сила в даден сезон , момент и място. Докато разнообразието на изкуствени примамки може да доближи спинингиста до очаквания резултат.
Сом се лови с имитации на риби, червеи, ленти и туби с ароматизатори ( Които все още не са популяризирани тук, а и са предназначени за американски сомове, въпреки, че и Европейският им посягал). Ползват се подсилени джигови куки с различен грамаж 15- 40- 50 гр. Жилото трябва де преглежда постоянно и да се дозаточва.
Риболовът на сом със силиконови примамки, в река е различен от този в затворени водоеми. Нека в бъдеще да дискутираме, кой каквото знае. Аз не съм спец в тази област и всичко, което знам е на базата на моят интерес, ходене, търсене и съвети от силни риболовци. Предполагам, че ще дадете своето мнение.
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Божидар »

Ето и от мен Изображение
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Bai Ves
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bai Ves »

Божидаре, тези спинербайтове ловят щука и едри костури. Използват се в трудно преодолими участъци с потопени дървета, клони, камъни и прочие, приводняват се с опъната линия и се водят съобразно възможностите на риболовеца. Предназначението на рамото е да отблъсне примамката от препятствито и не бива да се оставя да легне в срани. Тук става въпрос не за силиконови примамки, " Какво имам". Нека да се споделя опита със силиконови примамки, в търсенето на сом. Моля! :!: :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Изкуствени примамки”