Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

"За"и"против" траленето на морското дъно
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
Re: "За"и"против" траленето на морското дъно
тук си абсолютно прав.И извиняваи за по-горния пост.Така подразбрах твоя.Но да те питам нещо:пробвал ли си миди или стриди?ако има повече рапани няма да има миди и т.н.но пък при тралене заминава и много риба(в частност една от най-редките и вкусни риби в черно море(калкана)).Траленето на дъното е все едно да ходиш на лов за пъдпъдъци със зенитна установка.има и по-интелигентни начини но са по-скъпи
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Ако си само с водолазна екипировка,мисля че няма смисъл от някакви разрешителни.Но може и да не съм прав.chemist написа: Аз си мислех, да започна с вадене на рапани следващият сезон.
Не знам дали рапаните се водят към промишления риболов
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- научил се да хвърля
А дали има някаде във Варна пункт за изкупуване на рапани...

- abator
- новобранец
- Обратна връзка:
На времето изкупуваха на стария канал под Аспарухов мост. Сега нямам идея как е.
- КИРО
- Обратна връзка:
Не съм виждал там,поне докато минавам от там.abator написа:На времето изкупуваха на стария канал под Аспарухов мост. Сега нямам идея как е.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
точно кадето излизамеот ляво преди стария мост
Това е добре, аз мислех, че са спрели да ги изкупуват. Ще си изплатя новия неопрен. Днес далдисвах в района на Траката, много рапани малко и малки миди. Без особени усилия мога да събера петдесетина килограма рапани на ден. Първите десет килограма са вече на сушата, като са толкова адаптивни да се опитат да се приспособят за живот на нея. Рибите които видях в тази мътна вода (1,5 - 2 м видимост) - няколко барбуни, много кая, никакава следа от кефалови и зарган. Всичко това до 300 - 350м навътре от буната.
и най-умния си е малко прост
Няма що - мнооого ни зарадва
!!!Добре че новините не са само лоши - пожелавам ти да "адаптираш" мнооого от тая сган.Не само неопрена да изплатиш ами и за яхта да ти останат стотинки
.Амин!!!!!

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Първо на това да отговоря.Нови лодки за стопански риболов немогат да се регистрират ЕС ни е наложил квота.Дори в момента ЕС плаща много здраво за нарязването на кораби ако е по нов и е около 40-50 тона се грабват от воле 200 000 евро.Единствения начин е да се купи стара гимия и с доста пари за ремонт да стане отново действащ кораб.chemist написа:Благодаря за отговора, но възникна нов вапрос от моя страна: Могат ли да се регистрират за стопански риболов нови лотки, и има ли ограничение върху техният брой от ЕС? Благодаря ви предварително.
Пункт във Варна има и то не един.Цената на едрия рапан (1 категория) е 60 цента а на дребния (2 категория) 20 цента.Един от пунктовете е в Аспарухово покрай улица "Мара Тасева" до снек бар "Кея"

Киро, напротив искат се разрешителни на всички водолази които се гмуркат за рапани. Винаги се прави компромис за 1ви или 2ри път, обаче за тия които с това се хранят разрешителното е задължително

За бракониерите само слънчаци
!

- КИРО
- Обратна връзка:
Здрасти Калканчо ,нещо се позагуби.За водолазите казах,че не съм сигурен,но тука даваш точен отговор на колегите.
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Нещо и аз много се паля по тая тема, та все я прескачам.
Даже не съм я чел цялата
.
Иначе чакам да почнат иларията и зарганата на бомбарда и ги мятам
.

Иначе чакам да почнат иларията и зарганата на бомбарда и ги мятам

За бракониерите само слънчаци
!

Hi (:
М Е Д У З А
Ако почнеш пак не както трябва,ще се случи случка.
КИРО
Медуза,BAN-чето ти се пече на скарата.
Камбата

М Е Д У З А
Ако почнеш пак не както трябва,ще се случи случка.
КИРО
Медуза,BAN-чето ти се пече на скарата.
Камбата

Здравейте колеги.Защо мисля,че траленето на морското дъно?А това,че не пречи еднонароден представител :ev от условията да влезнем в ЕС беше да спрат на рибите са извинявайте пълни глупости. В всички ЕС държави има забрана за траловете,само в нашата страна и в Гърция си правят оглушки,и знаете защо,защото траловете не са на някой народен човек, а на някой il: 

то от браконери морето ни и язовирите ни са на тоз хал
И ЛОВЕЦ СЪМ И РИБАР СЪМ
Заловиха гръцки бракониери на бяла мида
http://www.burgasinfo.com - 15.11.2008 13:05
Полицейски служители заловиха трима гърци за нерегламентиран улов на бяла мида, съобщиха от полицията. Гръцките бракониери са били спипани с неопренови костюми и с 253 кг. бели миди в местността Иракли. Нарушителите влезли в страната ни с лек автомобил „Пежо 205”.
По случая са сезирани Изпълнителната агенция по Рибарство и аквакултури и Гранична полиция.
Бялата пясъчна мида е деликатес в Гърция и Италия, а не се консумира от нас и следователно не се предлага на българския пазар. Цената за килограм е 25 евро. От 100 килограма бяла пясъчна мида с черупките излизат 7-8 килограма ядки.
“Границата е на облекчен режим, защото е вътрешна за ЕС. Тези граждани, които са отдавна в ЕС, ни дават пример как трябва да се ползва този облекчен режим. Ако това правеха български граждани в Гърция, нямаше да излязат от затворите", коментира шефът на ИАРА в Бургас Джемил Кадиш.
Видът бяла пясъчна мида в Гърция е почти изчерпан, защото морското им дъно е изровено с драги. При нас законодателят е забранил дънните драгажни средства”, разясни Кадиш.
Гръцките бракониери ровят дъното на морето, защото тази мида живее в пясъка. За 3-4 часа събират 700-800 килограма миди. Работят с ръчни драги, с което нарушават екоравновесието на дъното. Няма друг начин да се събират миди, освен с драга. Затова при нас уловът на тази мида е абсолютно забранен.
Е питам се дали ще има някакво няказание за тези бракониери или както подобава пак нищо няма да се направи и те ще се върнат след седмица - две и пак ще си събират миди на свобода а със сигурност те не са единствените
http://www.burgasinfo.com - 15.11.2008 13:05
Полицейски служители заловиха трима гърци за нерегламентиран улов на бяла мида, съобщиха от полицията. Гръцките бракониери са били спипани с неопренови костюми и с 253 кг. бели миди в местността Иракли. Нарушителите влезли в страната ни с лек автомобил „Пежо 205”.
По случая са сезирани Изпълнителната агенция по Рибарство и аквакултури и Гранична полиция.
Бялата пясъчна мида е деликатес в Гърция и Италия, а не се консумира от нас и следователно не се предлага на българския пазар. Цената за килограм е 25 евро. От 100 килограма бяла пясъчна мида с черупките излизат 7-8 килограма ядки.
“Границата е на облекчен режим, защото е вътрешна за ЕС. Тези граждани, които са отдавна в ЕС, ни дават пример как трябва да се ползва този облекчен режим. Ако това правеха български граждани в Гърция, нямаше да излязат от затворите", коментира шефът на ИАРА в Бургас Джемил Кадиш.
Видът бяла пясъчна мида в Гърция е почти изчерпан, защото морското им дъно е изровено с драги. При нас законодателят е забранил дънните драгажни средства”, разясни Кадиш.
Гръцките бракониери ровят дъното на морето, защото тази мида живее в пясъка. За 3-4 часа събират 700-800 килограма миди. Работят с ръчни драги, с което нарушават екоравновесието на дъното. Няма друг начин да се събират миди, освен с драга. Затова при нас уловът на тази мида е абсолютно забранен.
Е питам се дали ще има някакво няказание за тези бракониери или както подобава пак нищо няма да се направи и те ще се върнат след седмица - две и пак ще си събират миди на свобода а със сигурност те не са единствените