Най-подходящата стръв за сом

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: Най-подходящата стръв за сом

Мнение от butnik »

Krokibg написа:Благодарение на нашия колега Iovo,сега имам стръв - Пелети от Испания.Хората там го и хранят със тях та затова тук вече три четери проби няма успех.Явно си иска и да се храни със тях,но да ви кажа честно,жал ми е да ги хвърлям за захранка.Още малко обаче и ще рискувам та белким стане нещо !!!
Любо,като живях там и ходехме за сом,купувах един чувал кучешка гранула и подхранвах мястото с него.Пробвай преди това само дали потъва,ако ли не потъва,я пръскаш с пулвелизатор,да поеме вода и си става перфектна подхранка.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Лово и Бутник,моите извинения,но тези пелети са за дънен монтаж и действат най-вече на река! :wink: Даже се казва,Ебро! :D :D :D Ако Кроки фане тоя път,то той ще тръгне назад!Не може да имаш успехи на спининг,да почваш да кльонкаш и да се върнеш към дънният риболов! :shock: Нема сми! :shock: Просто трябва да се пази нивото,което си постигнал и от там нататък върви нагоре,но никога назад! :oops: Плувката и дънният риболов са начало,докато спининга,тролинга и кльонкането са трудният връх при риболов на сом! :wink:
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

.
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 7:10 pm, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

И ТРЯБВА ДА МЪРДА-за кльонка
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Защо мислиш,Троли,че плувката и дънния риболов са за начинаещи???????,че е много лесно ли?????
Моето лично мнение е,че най-важното нещо е по спортменски начин да хванеш сом,дали на дъно,на спининг,тролинг или на кльонк,няма значение!Както правилно отбелязаха колегите има си сезони и водоеми за всеки начин на риболов,така че колкото повече начини владее човек,толкова повече са шансовете да лови сом по-дълго време през годината.
Имам питане към Лово,какъв точно монтаж използват при риболов на дъно,кой размер и какъв вид влакно/особенно ме интересува дебелината на повода или последният метър преди куката/,колко големи са тежестите/подвижни или не/,размерът на куките/ще съм благодарен,ако ги снима/ и начинът на монтиране на змиорка,предварително му благодаря.
валатът не най-лошото нещо на света
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Разликата идва от това,че единият риболов/плувка-дъно/ е статичен и чакаш рибата да дойде! :wink: При другият/спининг,тролинг,кльонк/,ти търсиш активно рибата! :wink: Просто различни тактики,а не нещо друго! :oops:
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

lusienn написа:И ТРЯБВА ДА МЪРДА-за кльонка
За язовир - да. Но за реката на кльонк е съвсем друго. Лови се и на парче рибка и на наниз от пелети и на всякакви умрели животинки.
От Въча по-хубав няма.
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

да така е,но мисля че пропускаш нещо много важно,при дънният риболов трябва да я накараш да си отвори устата и да лапне стръвта.Обикновенно,поне в рамките на Пловдив,където големите риби са академици,става така:рибата идва на определеното място/или си е там/,опипва предложената стръв много внимателно/почти незабележимо/ и си отминава,без да и обръща повече внимание.Това според мене е едно от нещата правещи,дънния риболов на сом,толкова труден и сравнително по-слабо резултатен от другите начини на риболов.
валатът не най-лошото нещо на света
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

kalinux написа:За язовир - да. Но за реката на кльонк е съвсем друго. Лови се и на парче рибка и на наниз от пелети и на всякакви умрели животинки.
Да ама -не!Защо си мислиш колега, че на река се лови само с умрели рибки и на пелети?От всичките ми излети ,имам само два сома уловени на пелети.Умрели рибоци и други умрели речни твари, въобще не използувам при моите монтажи.Последните две години ,стана много трудно да си уловиш сом на жива стръв,не че сома не иска ''мърдаща'' стръв ,ами законите на Хиспанчетата станаха по сурови.От началото на тази година ,забраниха спортният риболов с жива стръв,'' само ако рибката за примамка е уловена от самата река може''.Или с две думи ,ако си хванеш некой уклей може да го сложиш за стръв,щото риби като червеноперки,костури,шаранчета от три кила надолу,каракуди и разни други рибки ставащи за, стръв просто липсват.Ама нали съм си ''нашенче''та требе да крия стръвта на 50м от мене.Тука риболовците от по напредналите европейски държави,ловят само на изкуствени примамки,защо ли?Защото няма по лесна и проста работа от това, да пуснеш един костур от лодката да пляска сома по главата, и сома да го прати във ''вечните ловни полета''.В интерес на истината има кльонкаджии,но те са голяма рядкост -и след като вдигнат сома ,започва се едно хвърляне на блесни ,воблерии т.н.
Единствено Германците кльонкат по реката ,и единствено те имат монтажи на плувка,стръв уклей.Сигурно са откраднали техниката от БГ маисторите,с единствената разлика ,че дойчетата ловят със изкуствени примамки.

Колега Аксел ,едва ли моите монтажи могат да ти помогнат,ако ти покажа някои от моите монтажи ,които за мен са си супер уловисти,то ще се почне едно-..АБЕ ТИ ЛУД ЛИ СИ БЕ,ТОА МОНТАЖ АКО ГО ВИДИ СОМА ,ЩЕ ПОЛУЧИ ''ЕЛЕКТРОМАГНЕТИЧЕН''ШОК БЕ АЛОУУУУУ''.За мене са си супер и винаги си ловя ,ама неща да споря с енергетици магнетици,оракули и врачки.

Тroli когато дойде денят,и хванеш товарният влак на кльонк,след това кво ше правиш а?Д-жокер нема да ти давам ,ти си знаеш.
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Интересно ми беше мнението ти.Нашите тази година си ловиха там(Испания) на жива стръв.Големия,който хвана Деси си е бил 50кг.Но те език не знаят и може да не са разбрали.Лово,що се касае за металите и другите електрификации-това не сме го измислили ние.Четем го отново от чужбина.Ти ми кажи,защо в един сайт само за сомове и такъми дават тези куки с тефлоново покритие.Защо се галванизират оловата и по тях се слагат лентички с пръскане на миризма.Иначе по принцип съм съгласен,че се хваща сом по-всякакъв начин.Нали уж четем някъде-какво пише.Риболова на кльонк е измислен от древноста.А монтажите се усъваршенстват все още.Но така е във всеки вид риболов.Все пак няма да ловим както го е правил прадядо ми.По Дунава едно,по язовирите друго в чужбина трето.Само ще ти кажа,че няма по-добри и хубави от Българските кльонкове.При нас сега от 2-3 години този риболов стана мода.На всеки му се лови едра риба или товарен влак.Що се касае за това какво ще прави Троли когато стане Генерал.Ще ти кажа:-Дуене година две с лекия му и тактичен хумор.После призимяване от високо по гъз като мен.След това помъдряване и писане за кеф с бъзици към другите.Но се кефя,че ще стъпва тук-таме по земята и никой няма да може да му каже нещо.Той си е Генерал.Но така е със всеки-значи е нормално.Мен ме нарекоха професора-що ли!? Ами защото ми е кеф да пиша за любимия ми риболов и понеже съм хванал някоя едра риба и споделям опита си-ГО ПРИЕМАТ ЗА ДУЕНЕ.
Разни хора-разни идеали и мисли.
Николай Стефанов
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Николай Стефанов »

Teleto написа:Мен ме нарекоха професора-що ли!?

И мисля съвсем точно. Имаш енциклопедични познания, казвам го съвсем сериозно и отговорно. И най-важното е, че ги споделяш с нас, за което сме ти безкрайно благодарни.
Опитите не се броят - важен е крайният резултат !
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

lovo написа:
kalinux написа:За язовир - да. Но за реката на кльонк е съвсем друго. Лови се и на парче рибка и на наниз от пелети и на всякакви умрели животинки.
Да ама -не!Защо си мислиш колега, че на река се лови само с умрели рибки и на пелети?
Изобщо не мисля така, Lovo, не случайно ползвам съюза "И". Просто не трябва да се дават такива категорични мнения, без да се уточняват условията.
От Въча по-хубав няма.
lusienn

Мнение от lusienn »

Teleto написа:Интересно ми беше мнението ти.Нашите тази година си ловиха там(Испания) на жива стръв.Големия,който хвана Деси си е бил 50кг.Но те език не знаят и може да не са разбрали.Лово,що се касае за металите и другите електрификации-това не сме го измислили ние.Четем го отново от чужбина.Ти ми кажи,защо в един сайт само за сомове и такъми дават тези куки с тефлоново покритие.Защо се галванизират оловата и по тях се слагат лентички с пръскане на миризма.Иначе по принцип съм съгласен,че се хваща сом по-всякакъв начин.Нали уж четем някъде-какво пише.Риболова на кльонк е измислен от древноста.А монтажите се усъваршенстват все още.Но така е във всеки вид риболов.Все пак няма да ловим както го е правил прадядо ми.По Дунава едно,по язовирите друго в чужбина трето.Само ще ти кажа,че няма по-добри и хубави от Българските кльонкове.При нас сега от 2-3 години този риболов стана мода.На всеки му се лови едра риба или товарен влак.Що се касае за това какво ще прави Троли когато стане Генерал.Ще ти кажа:-Дуене година две с лекия му и тактичен хумор.После призимяване от високо по гъз като мен.След това помъдряване и писане за кеф с бъзици към другите.Но се кефя,че ще стъпва тук-таме по земята и никой няма да може да му каже нещо.Той си е Генерал.Но така е със всеки-значи е нормално.Мен ме нарекоха професора-що ли!? Ами защото ми е кеф да пиша за любимия ми риболов и понеже съм хванал някоя едра риба и споделям опита си-ГО ПРИЕМАТ ЗА ДУЕНЕ.
Разни хора-разни идеали и мисли.
Нема сми-лафиме си-аз съм новобраннец -редко ловя-само забелязвам :drinkers:
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
lovo-бай СТОЯН
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lovo-бай СТОЯН »

Teleto написа:Ти ми кажи,защо в един сайт само за сомове и такъми дават тези куки с тефлоново покритие.Защо се галванизират оловата и по тях се слагат лентички с пръскане на миризма
''Професоре'' :lol: , я ти ми кажи,от колко време ловиш сомове ,и дали имаш по големи успехи откакто ползваш куки с тефлоново покритие и с меризливи олова?
Работата на еколозите е да опазват околната среда със закони и забрани,а -пък работата на фирмите производителки на риболовни принадлежности е да се съобразяват стях и да спазват тези закони и забрани,и същевременно да реализират своята ''нова''продукция.
Спортният риболов в своята истинска съштност ,е един доста напреднал и успешен бизнес,реклами ,телевизия,интернет.И вече наложили се твърдо на пазара '''рибите кълват'''такива като нас.Не са ни нужни ,такъми за хиляди левове,-нужен ни е мерак,тръпка и малко лудост, за да се отдадем на тази неизлечима болест наречена -риболов-.
lusienn написа:Нема сми-лафиме си-аз съм новобраннец -редко ловя-само забелязвам
Колега Люси ,недей се муси.Такива ''първични ''изказвания ,не ти правят чест.
Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Момчета,не виждам какво сложно има във ловенето на кльонк :roll: Правиш си монтаж от възможно най-добрите конци,куки и тройки.Вадиш си няколко каракуди,научаваш се да кльонкаш и право на водоема.Ако иска да взима ще взем,ако ли не на следващото ходене или на по-следващото.Надявам се че нямада се направите на магьосници и да ни обяснявате че всеки път вадите риби.На хора които не знаят и не разбират много-много от риболов може да се омагйосат на чашка но стари кучета трудно ще повярват във неспирното вадене на сомове.Дори и начинаещ кльонкаджия,мисля че вече чукам сносно и вадя достатъчно чист звук.Три дни,бяхме със съфорумец на Кърджали.Три дни във вятър и вълни кльонкахме не спирно,като се облавяха всички переспективни места,каньони,входове на заливи и дерета,разлятите места на 50-100-200 метра от брега и само дето не влезнахме да го търсим вътре във садките.Аз да предположим че съм незнайко,но колегата си е човек който си е редовен по язовирите и има достатъчно хванати сомове за да има самочувствие на добър в занаята.Дълбочините бяха сменяни постоянно от 8-9 през 11-12 до 15-17 метра,язовира беше обловен почти навсякъде.Нямаше място където да не сме кльонкали но удар нямаше,макар че вдигнахме риби.Е,сега някой с голяма уста ще каже че нещо не сме направили както трябвя или че не можем да кльонкаме или линийте са биле нескопосани и т.н.Да имат да взимат,просто късмета,времето и още доста фактори си играят роля,но не и това че не сме преследвали камионите на КОМУНАЛА из Кърджалийските улици.В интерес на истината,ние със приятеля ми бяхме най-настойчиви и въобще не излизахме от водата при никакви обстоятелства и дори и големите вълни не ни спряха и уплашиха.Другите лодки се разбягаха и никой не остана вътре повече от час-два,поне ние това забелязахме.Влизат почукват малко и беж да ги няма обратно на брега.Така че изобщо недейте да стряскате начинаещите колеги да се шашкат и да мислят че този риболов е много сложен и се иска голям майсторлък.Единственното нещо което се иска е ...........................да си във водата а не пред компа.Ако днес недаде риба,то утре или в други ден непременно ще има успех,въпрос на време.Няма по-майсторски риболов от мухарския и риболова на река.На десетия ден откакто тръгнах да се уча си хванах първия сом и невиждам как за десет дни съм станал толкова добър във кльонкането та и риба си хванах.В този ред на мисли,искам да дам надежда на начинаещите,че найстина кльонкането се иска да го владее човек,но не е задължително да е перфектен,това е гаранция сигурно та сигурно.Аз съм живия пример и нетрябва да се притеснявате че на първо време,неможете да извадите много чисти звуци.Всички го признават,че няма точна рецепта за звука който трябва да се издаде от кльонка и всеки си бучка както си иска и т.н.Айде със здраве и на тези дето ще ходят да затварят сезона успех а на тези които ще ловят пред компа,да пишат нещата такива каквито са и да не стряскат начинаещите колеги като мен :finga: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”