Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Re: Има ли гъбари?
Я ги пробвай панирани и после ги залей с олио, оцет, чесън и магданоз да видиш за к'во иде реч.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- майсторчето страхил
- сериозен играч
- КИРО
- Обратна връзка:
Кат нямаш от мойта сливова,за нищо не иде реч.GODzillata написа:Я ги пробвай панирани и после ги залей с олио, оцет, чесън и магданоз да видиш за к'во иде реч.![]()

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Това, което сте направили хора, е направо за възхищение! Снимки, и то какви! Обяснения, от истински гъбари! Готварство! Разяснения за отровните гъби, сравнения! Отдавна се ровя и търся именно това ! Не мога да се нарадвам, и да се чудя, защо няма по-добра информация от тази в нета!
Гъби съм брала много и най-различни.Не ми се изброява.Да ги познавам, ме научи баща ми, лека му пръст!
Брала съм по поляни и в гори.В Казанлъшкия балкан и пак там, но в Средна гора.В Павелбанско землище, че и по-назапад. Брала съм и из Странджа и Сакара.
Имам само че , едно правило: Това, което не познавам, да си стои на мястото.Щом го е създала, значи и трябва на природата! Не на мен, на друг ще помогне! Не се чудете! Мухоморките помагат на дивите животни да очистват чревните си паразити! Те знаят отлично коя гъба и колко ще им помогне!
Другото което спазвам, е : Не ям гъби брани от други хора.Първо, трябва да видя къде са брани, и аз да ги набера.Така ако направя грешка, ще си е моя! Деца у дома гъби не ядат, че са тежка белтъчна храна! На тях-рибка!
Има гъби, които зная, че са ядливи ,и с много добри вкусови качества.Но...Не мога да съм сигурна в това, дали е ядлива или не.Щом тук има познавачи, ще давам фотографии, да си помагаме взаимно.
А ако ви се идва на далечен риболов, пескочете насам-де на Шарково, де по Поповска река... И гъби има вече....почти три седмици! На слука! Приятни съботен и неделен ден на всички!
Гъби съм брала много и най-различни.Не ми се изброява.Да ги познавам, ме научи баща ми, лека му пръст!
Брала съм по поляни и в гори.В Казанлъшкия балкан и пак там, но в Средна гора.В Павелбанско землище, че и по-назапад. Брала съм и из Странджа и Сакара.
Имам само че , едно правило: Това, което не познавам, да си стои на мястото.Щом го е създала, значи и трябва на природата! Не на мен, на друг ще помогне! Не се чудете! Мухоморките помагат на дивите животни да очистват чревните си паразити! Те знаят отлично коя гъба и колко ще им помогне!
Другото което спазвам, е : Не ям гъби брани от други хора.Първо, трябва да видя къде са брани, и аз да ги набера.Така ако направя грешка, ще си е моя! Деца у дома гъби не ядат, че са тежка белтъчна храна! На тях-рибка!
Има гъби, които зная, че са ядливи ,и с много добри вкусови качества.Но...Не мога да съм сигурна в това, дали е ядлива или не.Щом тук има познавачи, ще давам фотографии, да си помагаме взаимно.
А ако ви се идва на далечен риболов, пескочете насам-де на Шарково, де по Поповска река... И гъби има вече....почти три седмици! На слука! Приятни съботен и неделен ден на всички!
- ivan_yo
- разбира нещата
Гъбите за които питаш се наричат КЛАДНИЦА.Диканаров написа:Точно- кафява кладница! До тези по-голямите нямаше ли малки, като перли? Сега им е сезонът и проверявай пъновете след дъжд! Прекрасни са и са годни за всякаква употреба! Когато са много ги соля, както се прави прясно кисело зеле в голям буркан! Само с 4% разсол на морска сол!Правил съм ги и на пластове в буркана със ситно нарязано зеле и целина и настъргани моркови! Няма да ти стигне ракийката при това мезе!![]()
![]()
Една много лесна рецепта от мен.
Гъбите се бланшират и се слагат в селската трушия. Тя както знаем се приготвя от, зеле, карфиол, моркови, чушки върхари, зелени домати, целина и марината която и се полага. Някои слагат и гулия.
И така като постоят в тази трушия гъбите поемат от всичко помалко и стават прекрасно мезе на ракията. Но трябва да стоят поне две седмици в трушията.

ИМА НЯМА АЗ СЪМ ДЛЪЖЕН ДА ПРОВЕРЯ-СУХО ДУПЕ РИБА НЕ ЯДЕ
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Хайде да поспорим! Тъкмо заради тази гъба, дето я е панирал колегата, че чак тук мирише на вкусотия, се рових из нета.
Кладницата е горска гъба.Казали сте вече, че иска дърво за да се развие.Кладници из Балкана-бол! Само да знаеш къде са! Обикновенно из стари сечища, там където е имало бурелом, и има паднали дървета .Но! Широколистни!Вид кладница, но чисто беличка на цвят, береше още баба ми ,по реката на върбовите стари дървета.Кладницата расте и върху живи дървета, например топола.Пак по реката.На Тунджа на един залесен с тополи остров, между Габарево и Търничене брах кладница като за световно!Кладница има в Габровница, из Гурковският Балкан, срещала съм я из Средна гора, но много рядко.
Тази гъба ,заради която аз рових, удивително прилича на тази, която брах вчера.Това е ливадна гъба.Расте на ред/като самодивски кръг/.Отдолу няма паднало дърво.Имаше гъста трева.Има много приятен мирис, а бланширана има вкус на печурка.Кладницата е гълъбова в повечето случаи. Това е повече миши цвят. Зная, че е ядлива.Попадала съм на нея и в Средна гора пак на поляна.По поляните обаче има гъба, която и е двойник, и то доста неприятен! Става ти тежко от съвсем малко количество-парченце само изядено! А котето на съседката ми, лакомник, яко повръща след като изяде останалото!
Имам съседи в Казанлък/там, от където дойдохме тук!/.Те са от Гурково. Там масово я берат и познават.Казват и "хъртушка".Берат я ,повтарям, по поляните!
Първо, трябва да уточним, къде е брана гъбата.После да казваме каква е, според мен!
Ха сега, кажете-как се казва?
послепис:Снимките са ми още в телефончето.Моля, извинете! Ще ги кача, да се справим по-лесно!
Другото е сърнели.С тях също трябва да се внимава, че сега след дъждовете има и доста мухоморки.
ТЯХ НА ТЪЩАТА! МОЖЕ И НА СВЕКЪРВЕЩИЦАТА!
Сърнелата има КУХО пънче.И ннещо от опит-Пънчето е твърдо и не се консумира.Вади се от гуглата лесно, и е кръгло на местото на което се е откачило.Сърнелата е сравнително тънка гъба.Повече ламели, по- тънко месо. Мухоморката не почервенява при разрез, затова се бърка най-вече с бялата сърнела, която е полска гъба.
Сърнелите можете да берете сега! Има ги в изобилие!
Кладницата е горска гъба.Казали сте вече, че иска дърво за да се развие.Кладници из Балкана-бол! Само да знаеш къде са! Обикновенно из стари сечища, там където е имало бурелом, и има паднали дървета .Но! Широколистни!Вид кладница, но чисто беличка на цвят, береше още баба ми ,по реката на върбовите стари дървета.Кладницата расте и върху живи дървета, например топола.Пак по реката.На Тунджа на един залесен с тополи остров, между Габарево и Търничене брах кладница като за световно!Кладница има в Габровница, из Гурковският Балкан, срещала съм я из Средна гора, но много рядко.
Тази гъба ,заради която аз рових, удивително прилича на тази, която брах вчера.Това е ливадна гъба.Расте на ред/като самодивски кръг/.Отдолу няма паднало дърво.Имаше гъста трева.Има много приятен мирис, а бланширана има вкус на печурка.Кладницата е гълъбова в повечето случаи. Това е повече миши цвят. Зная, че е ядлива.Попадала съм на нея и в Средна гора пак на поляна.По поляните обаче има гъба, която и е двойник, и то доста неприятен! Става ти тежко от съвсем малко количество-парченце само изядено! А котето на съседката ми, лакомник, яко повръща след като изяде останалото!
Имам съседи в Казанлък/там, от където дойдохме тук!/.Те са от Гурково. Там масово я берат и познават.Казват и "хъртушка".Берат я ,повтарям, по поляните!
Първо, трябва да уточним, къде е брана гъбата.После да казваме каква е, според мен!
Ха сега, кажете-как се казва?
послепис:Снимките са ми още в телефончето.Моля, извинете! Ще ги кача, да се справим по-лесно!
Другото е сърнели.С тях също трябва да се внимава, че сега след дъждовете има и доста мухоморки.
ТЯХ НА ТЪЩАТА! МОЖЕ И НА СВЕКЪРВЕЩИЦАТА!
Сърнелата има КУХО пънче.И ннещо от опит-Пънчето е твърдо и не се консумира.Вади се от гуглата лесно, и е кръгло на местото на което се е откачило.Сърнелата е сравнително тънка гъба.Повече ламели, по- тънко месо. Мухоморката не почервенява при разрез, затова се бърка най-вече с бялата сърнела, която е полска гъба.
Сърнелите можете да берете сега! Има ги в изобилие!
- Моряка
- кандидат преподавател
Аааааааааа опа опа бъркаме май ,кървавочервена печурка със сърнелаp4eli4kata написа: Мухоморката не почервенява при разрез, затова се бърка най-вече с бялата сърнела, която е полска гъба.

А сега де? 

- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Не, не съм съгласна, че греша за сърнелата!
Има няколко вида сърнели.Брала съм ги всичките видове. Просто ръката и окото знаят, от опит кое е добро, кое не е. Така както добрият рибар знае по опъването на конеца, какво се е закачило. Преди няколко дни попаднах на печурки.Гигантска печурка.Бяха колкото плажна капела.Брала съм и горска печурка.Но сърнелата си е сърнела.Най-вече : Кухото пънче на всички висове сърнели, и деленето на пънчето от месото. А червенеещата сърнела я има и на снимка тук! Като я отрежеш, почервенява.Горска гъба.Пък и сърнелата има един аромат....На прясно мляко!И е истинска красавица!
Мухоморището си личи. Бяло, че чак звънка от отровица!/само за бялата мухоморка говоря!/ Ама лисиците си го хапват. По мъничко, че да им изкара лошотиите от стомаха!
Я, елате сега, че да идем в гората, да ви покажа нагледно кое, какво е. Е, което познавам идеално!
Има няколко вида сърнели.Брала съм ги всичките видове. Просто ръката и окото знаят, от опит кое е добро, кое не е. Така както добрият рибар знае по опъването на конеца, какво се е закачило. Преди няколко дни попаднах на печурки.Гигантска печурка.Бяха колкото плажна капела.Брала съм и горска печурка.Но сърнелата си е сърнела.Най-вече : Кухото пънче на всички висове сърнели, и деленето на пънчето от месото. А червенеещата сърнела я има и на снимка тук! Като я отрежеш, почервенява.Горска гъба.Пък и сърнелата има един аромат....На прясно мляко!И е истинска красавица!
Мухоморището си личи. Бяло, че чак звънка от отровица!/само за бялата мухоморка говоря!/ Ама лисиците си го хапват. По мъничко, че да им изкара лошотиите от стомаха!
Я, елате сега, че да идем в гората, да ви покажа нагледно кое, какво е. Е, което познавам идеално!
За гигантските печурки,споменати от пчеличката по нашия край им викаме магарешници,ако не ме лъжи паметта 
Брал съм ги по поляните на по-висока надморска височина.

Брал съм ги по поляните на по-висока надморска височина.
Не карай като пиеш
/който пие бира не умира,ама трудно става/

/който пие бира не умира,ама трудно става/
- Моряка
- кандидат преподавател
А така пчеличке не се съмняваш в знанията си.
Опитах се да те подведа без успех.
Печелиш.Че искам да кажа може би основното при брането на гъби е да имаш 100 процента доверие на знанията си.Ето мойто инфо

Брал съм и от двата вида .И в тая връзка имам един спомен неприятен.Преди около 10 год. бера си аз сърнелки и накрая като изсипахме кофите за сверка един ми вика ми това е кървавочервена печурка.Иначе няма проблем яде се
Останах разочарован от себе си,че съм станал разбирач.Оттогава много внимавам какво бера и дори малко да се усъмня подминавам гъбата,а в последно време си нася и 2 ножки .Едната за сигурни гъби,другата ако съм любопитен да видя какво има отдолу на някоя гъба.Ако е ценен вид да не я унищожавам като я изтръгна.Мноооого намаляха гъбите при нас.

Брал съм и от двата вида .И в тая връзка имам един спомен неприятен.Преди около 10 год. бера си аз сърнелки и накрая като изсипахме кофите за сверка един ми вика ми това е кървавочервена печурка.Иначе няма проблем яде се

А сега де? 

- КИРО
- Обратна връзка:
Тая печурка бива ли я ? Ама не за тъща,а за мен.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Морски, не се плацикай с мен,
че ще ти пусна една тръвна пчели в широките крачоли!
И обърни картинката, че гледа на емпири-куку страна!
Кире, тази печурка не само става за ядене, ами една само ще ти стигне за цялата къща!
Сега ще ви пусна малко снимки! Пусто да остане селянка съм! Време не ми достига! Някой да е уловил време ????
Питам съвсем сериозно: Как се казва тази гъба? В предишния постинг ви разказах за нея- т. н. хъртушка!

А така използвам топлото слънчице да си суша челядинки за зимна чорбица!

Кире, тази печурка не само става за ядене, ами една само ще ти стигне за цялата къща!
Сега ще ви пусна малко снимки! Пусто да остане селянка съм! Време не ми достига! Някой да е уловил време ????

Питам съвсем сериозно: Как се казва тази гъба? В предишния постинг ви разказах за нея- т. н. хъртушка!

А така използвам топлото слънчице да си суша челядинки за зимна чорбица!
- p4eli4kata
- научил се да хвърля

Това са "бебета" от Гигантската печурка.пак на същото място бяха.там им е мицела!

Полска печурка. За мезе на ракийката през зимата.Маринована!
- GODzillata
Ето една днешна яка сърнела:

Една гъба - един тиган.

Една гъба - един тиган.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!

- Моряка
- кандидат преподавател
Бива я разбира се, гарантирамКИРО написа:Тая печурка бива ли я ? Ама не за тъща,а за мен.

p4eli4kata написа: Питам съвсем сериозно: Как се казва тази гъба? В предишния постинг ви разказах за нея- т. н. хъртушка!
Аз поне не знам,по книгата мяза на орешарки ,седефки и други

А сега де?