Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Кой е доминиращия инстинкт при риболова с изкуствени примамк
Модератор: sapuna
-
- учете се от него
Re: Кой е доминиращия инстинкт при риболова с изкуствени примамк
Ей сега ще компенсирам спама:lorda написа:Алоудооспамихте на човека темата
http://xoomer.alice.it/cjbur/1indice_aut.htm
Добро четиво за "рицарите на железата и дръвцата"

п.п. Бай Вес , там има и как се правят "противозакачките" , в два основни варианта

Знаем го ние тва сайтче.
Има много за гледкане в него.
Я кажи ти кво си хареса да ти направят?
Има много за гледкане в него.
Я кажи ти кво си хареса да ти направят?

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
-
- учете се от него
Ми , правили са ми -например ей това:
http://gallery.nariba.com/data/500/19796IMAG02761.JPG
Малко се пооскубаха и понамаляха с течение на годините , но си бачкат ( с плаващо 15/30грама "сбиро") Проекта е мой , а изпълнението на един приятел дето има машинки за муховръз
На трите в дясно , куките са 4/0 и 6/0 , а на двете средни , телата вътре са от бирени капачки
Двете леви са "костуротрепачи"- пак със сбиролино ("салтарело")
И не са от този сайт
п.п. ти да не си и майстор-занаятчия , бре

http://gallery.nariba.com/data/500/19796IMAG02761.JPG
Малко се пооскубаха и понамаляха с течение на годините , но си бачкат ( с плаващо 15/30грама "сбиро") Проекта е мой , а изпълнението на един приятел дето има машинки за муховръз

Двете леви са "костуротрепачи"- пак със сбиролино ("салтарело")
И не са от този сайт

п.п. ти да не си и майстор-занаятчия , бре

- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Bai Ves написа:Абе, аз съм Кольо, а той е Весо!

А инак по темата !
Освен всичките изредени до тук неща хищната риба ( както и хищното животно - котка , куче , пор и др. ) приемат изкуственната примамка и като игра

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Ето една лека извадка с много съкращения от мнението на признат руски майстор риболовец.
Знаете че улова на щуки при някои от тях се измерва с ТIЬСЯЧ ХВОСТА за 1 година, а не както при нас с няколко бройки (средно).Опит и наблюдения при тях - Бол.
И мисля, че е прав - доминиращият инстинкт е точно това - Да не се изпусне плячката !
Знаете че улова на щуки при някои от тях се измерва с ТIЬСЯЧ ХВОСТА за 1 година, а не както при нас с няколко бройки (средно).Опит и наблюдения при тях - Бол.
И по нататък след проби и наблюдения човека пише:Щуката - тази зъбата красавица я знаят всички.Колкото риболовци-толкова мнения по повод на нейните вкусови пристрастия.Ту предпазливо с края на устните си побутва тройника на най-красивия и уловист воблер, ту без подбор хапе каквото и да е хвърлено желязо.Ту на плитко и подавай стeпенчата проводка, ту тя от триметрова дълбочина изскача за попера.Мисли, как някак си да систематизирам натрупаните знания ми идваха в главата (разбира се не само на мене) доста отдавна, но всички безупречни струва ми се системи, собствени или прочетени в литературата, се рушаха с всеки нов излет за риба, особенно на нов водоем, и се налагаше отново да се сторят нови.Никак не е просто да се отделят факторите, действително довели до кълване, от догадките и случайните съвпадения.
По следната схема според него:Много прилича на това, че когато плячката (храната) е непозната, сработва механизма за застраховане - да не се пропусне плячката.
И т.н. и т.н - Няма тинтири-минтири, напада и толкова.Понякога дори и когато е сита !Нещо е паднало - движи се - може би е храна.
Лежи и не се движи - може би не е храна.
За проверка да почакаме -може би все пак е храна ?
Мръдна макар и един път - ЯЖ ! Остава да лежи - остави.
Това същото впрочем става с лежащ във водата воблер-суспендър примерно, джиг-силикон и т.н.
Тоест първото движение след пауза е сигнал за атака.
И мисля, че е прав - доминиращият инстинкт е точно това - Да не се изпусне плячката !
-
- учете се от него
Педро , аз си мисля че там схемата на " хилядите опашки" е по-различна от тук! Там схемата е "много вожд , малко индианец"- пълно е с гладни щуки , нагъсто, хранят се горе-долу целогодишно ( както и в Скандинавието) , нарастват до немислими за тукашните условия размери и /или законодателството или мащабите на водоемите , пречат да бъдат излавяни и консумирани в размер "писалки"!
Тия тукашните , са по маанати и не правят така
Тия тукашните , са по маанати и не правят така

Точно за размер "писалка" , а както той пише "карандаш", става дума в статията !
Така че....пак не позна.
Така че....пак не позна.
- чпс
- ще става разбирач
Удар в десетката за big jibra !big jibra написа: силиконите ги възприема в сексуален смисъл
Почти неизвестната америчка фирма Berkley предлага силикони с атрактанти вградени уж на молекулярно ниво.
Фирмата твърди, че един от използваните атрактанти уж предизвиква в хищниците някакъв вид усет за паниката, която обхваща малки рибки, озовали се в непосредствена близост до разярен изгладнял подводен дзвер. В случай на използване на силикон с такъв атрактант не бих могъл със сигурност да определя кой инстинкт би бил доминиращ - обикновен усет за глад или стремеж към агресия.
За друг от използваните атрактанти фирмата твърди, че е създаден на базата на някакви рибни хормони свързани със сексуалния им живот. Тук инстинкта е еднозначно определен - sex.
Фирмата Berkley предлага атрактанти в течен вид, а също така и като spray.
-
- вече хвърля и на тежко
ЧПС, пробвай го и сподели нам, приятелю. Сърдечно ще ти дам един съвет. За силикона използвай само качествен лубрикант. 

- чпс
- ще става разбирач
Bai Ves, в някои случаи едно ефектно "ново" всъщност е добре забравено "старо"Bai Ves написа:ЧПС, пробвай го и сподели нам, приятелю.
Някога пред повече от 20 години един доста по-възрастен риболовец споменаваше с тънка усмивка за т.н. "урда" - като неотразима примамка за повечето риби.
По това време Berkley май все още не са имали намерение да предлагат подобни атрактанти.
-
- учете се от него
Какво е товачпс написа:Bai Ves, в някои случаи едно ефектно "ново" всъщност е добре забравено "старо"Bai Ves написа:ЧПС, пробвай го и сподели нам, приятелю.
Някога пред повече от 20 години един доста по-възрастен риболовец споменаваше с тънка усмивка за т.н. "урда" - като неотразима примамка за повечето риби.
По това време Berkley май все още не са имали намерение да предлагат подобни атрактанти.

Извара.Ползва се по нашия край за ловене на шарани и т.н.Ма това само съм го чувал,но не и виждал.IDA написа:Какво е товачпс написа:Bai Ves, в някои случаи едно ефектно "ново" всъщност е добре забравено "старо"Bai Ves написа:ЧПС, пробвай го и сподели нам, приятелю.
По това време Berkley май все още не са имали намерение да предлагат подобни атрактанти.![]()
Цвика(водата при цедене на изварата)има същата смрад,както са ароматизаторите за хищник-течните.Има и остатъчен белтък,та може би за това.IDA написа:Е как извара за щуки, бре![]()
![]()
П.П.От известно време правя опити(не е представителна извадка,ноо...)с кръв(наранено рибе,което кърви) и без кръв.Определено има повече удари при кървавото рибе,дори и да не е много подвижно.Та това ме навежда на мисълта,че освен страничната линия,щуката ползва и обоняние

Вече съм споменал веднъж, че на съм много добре запознат с тънкостите на риболова и някои негови производни... Все пак досега не бях чувал рибите да имат пишки (изключвам морските). Че има оплождане при рибите е ясно, но ако не греша това става след като рибата си хвърли хайвера. И си мисля също дали няма да е яка картинка как са се напънали две щуки и се пердашат здраво ачпс написа: За друг от използваните атрактанти фирмата твърди, че е създаден на базата на някакви рибни хормони свързани със сексуалния им живот. Тук инстинкта е еднозначно определен - sex.
Фирмата Berkley предлага атрактанти в течен вид, а също така и като spray.