Относно рачило и санкции

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

angel81
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Относно рачило и санкции

Мнение от angel81 »

Не съм чувал някой някога да е бил глобяван за ръчило, лично аз имам само че му изгни мрежичката . .
късмет работа . .
Аватар
franchesko
новобранец
новобранец

Мнение от franchesko »

Значи, купуваш си 5 рибета с касов бон и рачилото потопено- то е за "раци", като дойдат каишите- показваш им касовия бон и си наред, обаче в кофата да няма повече от 2 рибета- тогава няма как да ти напишат акт- се едно ловиш раци и като изкараш рачилото- слагаш 2 рибета на куките и 2 в кофата и си ОК.
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

Доколкото бях чел из закона(преди време)забраната е замо за вертикални мрежести уреди, рачилото е хоризонтално .Друго направи си като мен голям кеп от тюлено перде и си загрибвай малки рибки из водораслите :lol: (кепове още неса забранени)
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
Ivkou
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Ivkou »

uzov написа:Здравейте колеги. Тези дни чух, че е забранен улова на дребни рибки за стръв с рачило, като акта е в размер на 600 лв. Някой може ли да потвърди тази информация?
Цяло лято използвах рачило , за да ловя слънчевки за стръв.Нямат свършване тия гадини бееее ... Ама бялата риба много ги обича :)
Изображение

It's all about the game and how you play it !!!
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Никъде в закона не пише, че е забранено да се лови хищник с жива стръв, но пише, кои уреди са забранени, тоест мрежести и също така, че е забранен улова на маломерни риби от изброени видове. Затова и писах по-горе, че за виолетки, щипоци, кубинки и секви други риби дето повечето са едни и същи, ма по различните краища на БГ им викат различно никой няма да Ви глоби, ако не види мрежест уред, ма ако горския каже това неса виолетки, а примерно дребни амурчета ходи се разправяй и доказвай. :finga:

А сега кат се замисла с рибета от ръчило немие интересно да ловя от доста години, виж с уклей и то по-едър, с каракуди, слънчаци и костури мисля е много по-интересно :D :D :D
Та колеги наблягайте на качеството, не на бройката :idea:
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Ако всички бяха съвестни да използват ръчилото за хващане на кубинки,слънчаци,уклеи,щипоци и др.дребосъци за хищник,то нямаше да го забранят.Аз съм виждал как пускат ръчила на славянка и на някой мостове с размери 3-3м.Всичкото зло си го правим сами и никои не ни е виновен :twisted:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
zampo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zampo »

15. "Косене (търмъчене)" е риболов чрез използване на малоразмерни мрежени уреди или куки, при който с резки движения се улавят или пробождат и закачват отделни екземпляри риби
Санкцията е от 500 до 1500лв.

Толкова по въпроса с "Рачилото" от гледна точка на закона :!:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

zampo написа:
Толкова по въпроса с "Рачилото" от гледна точка на закона :!:
А как стои въпроса по отношение на ловенето на раци с рачило :idea: :?:

п.п. извинявам се за квалификацията по отношение на ИАРА , но съм се нагледал на доста неща :oops: :evil:
Изображение
zampo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от zampo »

А как стои въпроса по отношение на ловенето на раци с рачило

Никак :!:
Чл. 24. (1) Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:

1. да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични, двойни или тройни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;

2. да използват една въдица (пръчка) с монтирани до 2 броя куки (единични, двойни или тройни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;

3. да записват улова от всеки риболовен излет по видове и количество (в килограми и бройки) в билетите за любителски риболов;

4. да носят по време на риболовен излет билетите за любителски риболов и да ги представят на контролните органи при поискване.

(2) След еднодневен риболовен излет риболовците могат да запазват за себе си до 2 кг пъстървови риби, но не повече от 8 бройки, или до 3 кг от всички останали видове риби, с изключение на единичен екземпляр с по-голямо тегло.

(3) Уловената риба по ал. 2 не може да бъде предмет на покупко-продажба.

(4) Любителският риболов, в това число и на пъстървови риби, се разрешава само през светлата част на денонощието през всички дни на седмицата, извън периода на забраната по чл. 32, ал. 1.
Те така стоят нещата с любителския риболов,всичко останало е или бракониерство или е в сферата на стопанския риболов за който си има правила,разрешителни,маркиране на риболовните уреди и т.н.

Относно определенията за ИАРА,ако имаш конкретни наблюдения или впечатления за действията на определен служител или звено коментирай,но не с Бъданарката и всички под общ знаменател,просто в ИАРА има хора които си вършат работата съвестно.

Поздрави
Аватар
vlado_fidera
новобранец
новобранец

Мнение от vlado_fidera »

Наистина е забранено и също така и цапалото.Забранени са , а се продават навсякъде по риболовните магазини.Пълна пародия.
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
дими гор 196
новобранец
новобранец

Мнение от дими гор 196 »

Никой няма да те глоби за Виолетки /горчивки/, кубинки или змиорки /симеончета/.
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

Пробвай с нещо такова :arrow:
Изображение
Кеп направен от тюлено перде и стари тръби от прахусмукачка,доколко е законно незнам,но ловя с него рибки за стръв из водораслите от 30години\не точно с този :wink: \.С него си улавям стръв и зимата без проблем.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
Златев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Златев »

Добре, де... А как се лови костур на рибе на плувка? С рибетата от магазините да ловя костури по кило - да, ама масовия размер до 300-400 грама?! :roll: :( :?
Има места където си ловя почти идеални "микроби" на плувка, ама има и такива където това не става... Тогава? Изглежда ще трябва да се откажа от това удоволствие - костур на директния :?
Аматьорски Спининг Клуб "С Брат ми"
Аватар
Alucard
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Alucard »

УжасТ и Иара зеха да си ги измислят каквито и кеф на тях само пари на вятъра даваме за билети и все повече гледат как да ни цакат.Не зарибяват,не пазят само мислят простотии които засягат тия като нас с въдиците,дали съм отишъл с 1 или с 5 въдици като не се храни рибата няма да кълве и на 5те,но за мрежите,бомби,токове няма храни се не се храни,маломерни или не всичко под ножа.
Хора зеха да се събират да си пускат зарибителен материал,да следят за билети,мрежи и т.н ,а всеки един от нас като иде хвърля поне 1-2 кг. захранка и други благинки за рибите.И за това никой не дава пари на хората всичко е от собствения им джоб.
Нещът ма все едри.
Неще,неще па спре.
Аватар
vlado_fidera
новобранец
новобранец

Мнение от vlado_fidera »

колега така е , но в кой магазин за риболовни принадлежности като закупиш стръв влючително и рибета ще ти дадат касов бон.Ще си пазим касовия бон и ще го паказваме на проверяващите.Ако те са решили да те глобят просто господ да ти е на помощ.Иди че се разправяй и доказвай.Друг е въпроса че продават, цапала,парашути и какво ли не забранено от закона.Лично съм питал проверяващи как да си осигуря рибки за стръв, а отговора им бе- със спортна въдица и стръв :roll: Парадокс!
НЕ САМО С НОЖ И ВИЛИЦА В РЪКА, МОГА АЗ ДА ГИ ЛОВЯ
НЕКА ТРЪГВАЙКИ СИ ОТ ВОДОЕМА ПОСЛЕДНОТО КОЕТО ОСТАВА СЛЕД НАС ДА СА СТЪПКИТЕ НИ
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”