Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Моля за СЪВЕТ
Модератор: sapuna
- carpsliven2
- сериозен играч
Re: Моля за СЪВЕТ
Nemezis_ss написа:Именно в такива водоеми /малки,запустели, с разна риба/ живата рибка не е несериозна стръв!! В малките водоеми в които изобилства от кубинки шарана се приучава да се храни с тях....стига се дотам че на доста места ги предпочита пред сладка царевица да речем. Та....плувка....привечер....2-3 метра от брега.....3-4 сантиметрово рибе....
Колега във всеки язовир големия шаран яде и малки рибки, А като заложим на рибка ... какво ще правим със сометата,костура,щуката,бялата риба,костенурки,змии,и да не изброявам още колко водни обитатели налитат на месо.
Някой Англичани казват че кубче шунка е най-добрата стръв за едър шаран. Пробвал съм с години. на кебабче,шунка и много подобни,уви по-добра стръб от протеиново топче и кукуруза няма.

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Именно затова говорех за малки язовири където привечер шарана излиза в самия бряг за да лови рибета. Силно вярвам че на 2 метра от брега привечер имаш далеч по-големи шансове да хванеш шаран, отколкото сом или бяла риба да речем...а ти? Да не си говорим за активността на щуката и костура след залез слънце.... Не само съм чел за ловенето на шаран на рибка, а и съм го практикувал. Имал съм случай шаран в арендован водоем да кълве само на картоф и на нищо друго, другаде на черница, червеноперка на диви череши и прочие. Предпочитанието към храната се определя предимно от навика на рибата в конкретния водоем. Именно малките водоеми са с най странни и малкото источници на храна привикват рибата към тях, друга храна за тях е непозната и я приемат с едно наум.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- achocarp
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Първо , че шарана е хищен спор няма. Второ всеки предлага идеи но некои не говори за точни резултати и трето досега на каквато и да е царевица и с каквото и да е количество несъм селегтирал едрата риба, става дума за малак водоем с риби от 100години. Но преди три години с мои приятел решихме да започним проба на един водоем с прелични рибоци. Идеята беше да ловим само на топчета от добро качество. След двумесечно хранене по целия водоем без да ловим доиде и момента на истината. В един горещ августовски обет реших да посетя водоема с нощувка ,натоварих и след час бях на мястото. Превидно имаше движение на риба на петното което захраних и след 3-4 часа улових първия шаран с прелични рзмери/5+ /. До сутринта хванах още пет риби с подобни размери.Най-голяма риба улавена е 14кила , а има и такива над 20+/виждал съм ги с очитеси/ От тогава до ден днеше на водоема се лови основно с топчета. Ако колегата смята дълги години да ходи на този яз е добре да пуска рибата обратно и по този начин дълги години ще си прави кефа. За тази тактика гарантирам.
А според мене, най-важно е да не казва къде ходи ...
Особенно, ако водоема не е охраняван!
КАК се хваща, всеки ще му каже, но къде ...
"Щастие за всички, щастие даром!"
-
- и господ не е толокова добър
Якажи как се хващат големите рибиFat написа:А според мене, най-важно е да не казва къде ходи ...

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Направих го на ЛС. Колегата е получил вече отговор.
"Щастие за всички, щастие даром!"
- carpsliven2
- сериозен играч
големи риби има навсякаде колега, големия проблем е незнанието как да се хванат.

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
Почти навсякъде!carpsliven2 написа:големи риби има навсякаде колега, големия проблем е незнанието как да се хванат.
Между другото къде се изгуби автора

п.п.Даите да спираме, че ще оспамим една от ХУБАВИТЕ теми.

- nikikati
- ще става разбирач
Колеги, още малко ще го търсите и на блесна?! Това че в края на есента шарана си набавя запаса от протеини чрез рибета,раци,миди ... не означава че е хищник. Ако ще пробвате на рибе то задължително трябва да е МЪРТВО!!! За предпочитане без люспи,перки и всякакви бодливи нещица. Най-често на уклей. Никакви каракуди и тем подобни. И все пак за целта си има протеинови топчета със съответните аромати,което си е по добра идея. За храненето с топчета ми е ясно,но ми е много интересно как се храни с рибета?! Хранене с царевичка и топченца и ловене на топченца - за селекцийка де.
НАСЛУКА КОЛЕГИ. И една молба към някои бургазлии: пишете на кирилица все пак сме БЪЛГАРИ и живеем във ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!

Шаранът не ти гледа такъмите!
CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Мисля че първо трябва да пробваш....и евентуално след това да отричаш нещо. Ловил съм шарани на рибка, и не само есенно време. В един микроязовир дотолкова шараните се препитаваха с кубинки, че горките не смееха да влязат на по-дълбоко от половин метър място!!! Да речем че на след целодневно висене без кълване на царевица за 15 минути привечер съм имал 4 удара на прилични шарани на рибка /на една пръчка/.....и това в началото на август. Предполагам няма да повярваш че съм хващал 20 сантиметрова каракуда на кубинка, като беше налапала и стръв и кука /и дума неможе да става за случаиност/.....аз поне не бих повярвал ако не го бях видял.... Да уточня още че на мъртво рибе не съм пробвал /може и да е по-правилно решение/, не вярвам обаче шарана да излиза привечер в плитчината за да търси СЛУЧАЙНО умрели рибета. Не споря за ефективноста на протеиновите топчета, май забравяте че има и други стръви обаче..... Мисля много филми гледате....и все в една насока...какво ли значеше да си "лъв еднокнижец".....nikikati написа:Колеги, още малко ще го търсите и на блесна?! Това че в края на есента шарана си набавя запаса от протеини чрез рибета,раци,миди ... не означава че е хищник. Ако ще пробвате на рибе то задължително трябва да е МЪРТВО!!! За предпочитане без люспи,перки и всякакви бодливи нещица. Най-често на уклей. Никакви каракуди и тем подобни. И все пак за целта си има протеинови топчета със съответните аромати,което си е по добра идея. За храненето с топчета ми е ясно,но ми е много интересно как се храни с рибета?! Хранене с царевичка и топченца и ловене на топченца - за селекцийка де.НАСЛУКА КОЛЕГИ. И една молба към някои бургазлии: пишете на кирилица все пак сме БЪЛГАРИ и живеем във ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ!

Нищо лично.....просто не бъди сноб! И преди да измислят протеиновите топчета риба се е хващала все някак.....
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- nikikati
- ще става разбирач
Колеги май не четете. Не видях къде съм отрекъл рибето като стръв?! Внесох пояснение, с което искам да съм полезен на колегата. Все пак това е целта. Пък и се съмнявам някой от вас да знае какво съм пробвал и какво не.
.И все пак доколкото знам форума е да си помагаме един на друг, а не да се заяждаме.
. Успех на всички Ви!

CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
-
- учете се от него
Думичката " заяждане" е изключително популярна във Форума , най-вече за излизане от положение и на потребители и на модератори
Кой се "заяжда" в случая , просто си казваме мнението по въпроса 

- nikikati
- ще става разбирач
Все пак оспамихме и тази тема!!! След като не съм използвал "цитат" значи не съм целял заяждане и не съм визирал никой конкретно. Надявам се с отговора си по-горе да не се чувстваш гузен.
. Все пак дано сме били полезни на колегата с темата. Успехи отново! 

CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE