Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Здравейте!
Събото-неделният "улов" мина прилично, наблегнахме на количеството, не на качеството, пък и то манатарки...вече рядко излизат, намерихме десетина.
Сърнелите също се по скриха, освен ливадната, но нея не я събирам, може би не знам как да я приготвям\ме и не я ценим особено.
Имам няколко снимки в галерията, но продължавам да не мога да ги прилагам във форума
.
Ако някой желае може да ги погледне, има две снимки на една гъба, която не познавам, а и рядко съм я срещал из наште гори.
Предварително благодаря!
а онези трюфело-подобни гъбки се развалиха... явно не са били точният вид ...
благодаря на Пчеличката за полезната информация
Събото-неделният "улов" мина прилично, наблегнахме на количеството, не на качеството, пък и то манатарки...вече рядко излизат, намерихме десетина.
Сърнелите също се по скриха, освен ливадната, но нея не я събирам, може би не знам как да я приготвям\ме и не я ценим особено.
Имам няколко снимки в галерията, но продължавам да не мога да ги прилагам във форума

Ако някой желае може да ги погледне, има две снимки на една гъба, която не познавам, а и рядко съм я срещал из наште гори.
Предварително благодаря!
а онези трюфело-подобни гъбки се развалиха... явно не са били точният вид ...

благодаря на Пчеличката за полезната информация

nykoi mojeli da mi kaje kak da ka4a fail ?v4era nabrah dostata4no i ka4estvenni gabi
mnogo sam dovolen no namerih i golemi gabi prili4at na kladnica no ne sam sigoren poneje e tamno kafyva ne moga da da ka4a snimka. nykoi da pomogne

Свилене, ето ти снимките, но аз лично не зная каква е тая гъба, а ако е възможно дай по-подробна информация къде е брана в група ли си ги намерил, или поединично, а и снимките малко по-качествени, ако може
.
Непозната гъба 1:

Непозната гъба 2:

Непозната гъба 1:

Непозната гъба 2:

"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка
"

Оле-мале голяма философия било да се прикачва снимка, празна глава нося
!
Ето от онзи ден плячката:

Мерси Гого, благодарение на теб вдянах как става :
Иначе горните гъби ги намерих на горска една ливада на около 1200-1300м надморкса височина, точно до едно блато.
Бяха доста и на куп, друг път подобни не съм намирал.
Не че ще почна да ги бера но ми бе любопитно, ако някои има представа как св казват и тн.

Ето от онзи ден плячката:

Мерси Гого, благодарение на теб вдянах как става :

Иначе горните гъби ги намерих на горска една ливада на около 1200-1300м надморкса височина, точно до едно блато.
Бяха доста и на куп, друг път подобни не съм намирал.
Не че ще почна да ги бера но ми бе любопитно, ако някои има представа как св казват и тн.
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Към Батката! Човече, има българска азбука! Двойнобуквенната клавиатура не е по-скъпа от тази, само на латиница! А и как ще ми напишещ гълъбка, пърхутка, жълт корал!
Качването на снимки става лесно. В сайта има галерия.Качи ги там, после във форума.Има обяснение. Чудесно е обяснено.!Ако това не ти помогне, има сайт за снимки-Снимка Бг. А има и компютърни уроци-Как да кача снимка във форум. Опитай! никой не се е родил научен! И аз!
Свилене, ако под тази гъба на такава надморска височина е имало пън, то това ще да е кладница. А беличка отвсякъде?? Бели гъби-колкото си щеш! Трудна работа да гадаем! Както казват колегите-око да види, ръка да пипне трябва. Не се лакоми! Като ги научиш, си ги бери на воля! Дотогава-снимки! Красиви като тая!
Диканаров, Майстор Страхиле, чудесни сте! Бях се отказала да ходя по баира! А трябва! Заради пустите крачета, дето ако ги спра, ще осакатея съвсем! Днес зазимявам последните кошери с пчели и....Въннн от къщи! Да не се "мразим" с либето! Той на лов по неделите /или на работа/, аз- по баира! Весела къща!?
Кире, де си бре? Да ни тъй лапнала някоя шаранощукокаракуда? Оти са ни убаждъш?

Качването на снимки става лесно. В сайта има галерия.Качи ги там, после във форума.Има обяснение. Чудесно е обяснено.!Ако това не ти помогне, има сайт за снимки-Снимка Бг. А има и компютърни уроци-Как да кача снимка във форум. Опитай! никой не се е родил научен! И аз!

Свилене, ако под тази гъба на такава надморска височина е имало пън, то това ще да е кладница. А беличка отвсякъде?? Бели гъби-колкото си щеш! Трудна работа да гадаем! Както казват колегите-око да види, ръка да пипне трябва. Не се лакоми! Като ги научиш, си ги бери на воля! Дотогава-снимки! Красиви като тая!
Диканаров, Майстор Страхиле, чудесни сте! Бях се отказала да ходя по баира! А трябва! Заради пустите крачета, дето ако ги спра, ще осакатея съвсем! Днес зазимявам последните кошери с пчели и....Въннн от къщи! Да не се "мразим" с либето! Той на лов по неделите /или на работа/, аз- по баира! Весела къща!?

Кире, де си бре? Да ни тъй лапнала някоя шаранощукокаракуда? Оти са ни убаждъш?

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Две Кирета сме.Ако мене питаш,скоро не съм ял гъби,тъй че съм на линия.
Само гледам и се уча.
Само гледам и се уча.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Диканаров
- кандидат преподавател
Пчеличке, над яз.М.Шарково ли върлуваш? Питам заради въпросът ти за подземните гъби, дето едно време са ги изоравали с рало. Това, че с нея са лекували синя пъпка, не знам с какъв успех. Едно време с баене са лекували повечето болести. И нали знаеш какво се е случвало обикновено. Чувал съм , че в Странджа са намирани трюфели и преди появата на плантации с изкуствено отглеждани трюфели. Аз съм брал в Либия и бял и черен трюфел, но не съм очарован от вкусовите им качества. Можеби аз и жената не налучкахме правилна рецепта. Скърцат ми и ми миришат на земя. Намирах ги в смесена гора от пиния и евкалипт. Има по крайбрежието такива места, дето са засаждани още от италианците и там съм ги намирал. Не съм ходил целенасочено за трюфели, защото там излизаха масловки и печурки. Печурките излизаха под листата на ланшна шума от евкалипт, а масловките бяха като килим около борчетата. И нямаше наядени от червейчета. Трюфелите се откриваха случайно, ако забележиш напукана като паежина пясъчната коричка на някоя полянка. Като разровиш отдоло и излизаха, като гнездо картофчета, трюфели с големина от орех до лимон. Но общо да съм набрал за всичките си години там 1.5-2 кг. Веднъж ме гостиха либийски приятели с тяхна гозба в която имаше и трюфели. Аз обичам люто и си хапвам често, но тази манджица бе такава, че от лютото не се осещаше вкусът на другите зеленчуци, макарони и месо. Те бяха донесли от районът на гр. Гариан бяли трюфели с големината на мъжки юмрук и ги нарязаха на филийки и го сложиха в лютия сос заедно с печени картофи, лук на филии, домати на филии и парчета агнешко. Абе беше ми вкусно, но не усещах вкусът на трюфела. Та все пак Странджа не е Сакар. Ако и в Сакар я е имало не виждам причина да я няма и в източните Родопи. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
За теб питам Кире, защото така те наплаших с тая карболова печурка, че чак грях на душата си тая, нещо да не стана с тебе!Язък за пълнения пъдпъдък!/заек/
Диканаров, аз не върлувам! Аз просто си бера гъбки.
Върлуват вандалите, че ми иде да ги хвана за кирливите гуши.... миризливи манги!Нали видя там, на снимката, какви ги вършат! Бе, непросветен народ!Вари го, печи го, на гайда мирише! Ей го къде бера гъбки:
Това тук е селото
Ей, по това баирище,дето е захлупило селото, че няма обхват на GSM-ите, само че, по нагоре мъъничко още! Тука тая вечер си поиграх ,та направих една сателитна снимчица. Не стана кой знае какво, че няма вече мастило, ама те, тука съм! На края на географията!
Аз не съм тукашна."Присадена слива на папур съм!"
Иначе съм Балканджийка!От мамини гледам Триглав!
А за гъбата дето споделих със вас, просто не зная какво да кажа! Аз не вярвам на баячки , врачки, и разни там "изписани" лечители. Вярвам в Медицината, че два пъти са ми спасявали живота, да си отгледам синовете!
Това нещо ме изуми! Не ми го каза само един човек.И местноста ми казаха! Но.... не съм разпитвала повече.Като започнат "седенките" зимата, пак ще разпитвам. От любопитство, "отрязали на котката опашката"!
Днес пак се ветрях по баира.Луд умора няма! Просто ми се прииска да се разходя! Зазимих буболечките, направих зимнината, свърших бурканите,/хаджи Герги ме гледа на криво, че искал рибка на консерва с доматено сосче, па то буркани няма!/ почистих къщата! Плетката седи зад вратата!
а аз на баира! И набрах! Две големи кофи гъби! Само че, не съм правила снимки.Утре!
http://bg.wikipedia.org/wiki/Попово_(село)
Пу, верицата му поганска! Сто пъти го мъча! То...компа го не дава къде е!
Когато не върви, не върви! Тук има информация за Попово.Тук е родното място на Индже войвода! Не във Сливен! Тук! И е доказано!
То тук е нито Странджа, нито Сакар! Странджа започва малко по-на изток.Първите гори от Странджа са в Поповско землище, но са отдалечени-не са за ходене пеш до тях. Сакар е далеко на юг, югозапад. Вижда се, но от високото на баира.

Това тук е селото

А за гъбата дето споделих със вас, просто не зная какво да кажа! Аз не вярвам на баячки , врачки, и разни там "изписани" лечители. Вярвам в Медицината, че два пъти са ми спасявали живота, да си отгледам синовете!
Това нещо ме изуми! Не ми го каза само един човек.И местноста ми казаха! Но.... не съм разпитвала повече.Като започнат "седенките" зимата, пак ще разпитвам. От любопитство, "отрязали на котката опашката"!
Днес пак се ветрях по баира.Луд умора няма! Просто ми се прииска да се разходя! Зазимих буболечките, направих зимнината, свърших бурканите,/хаджи Герги ме гледа на криво, че искал рибка на консерва с доматено сосче, па то буркани няма!/ почистих къщата! Плетката седи зад вратата!

http://bg.wikipedia.org/wiki/Попово_(село)
Пу, верицата му поганска! Сто пъти го мъча! То...компа го не дава къде е!
Когато не върви, не върви! Тук има информация за Попово.Тук е родното място на Индже войвода! Не във Сливен! Тук! И е доказано!
То тук е нито Странджа, нито Сакар! Странджа започва малко по-на изток.Първите гори от Странджа са в Поповско землище, но са отдалечени-не са за ходене пеш до тях. Сакар е далеко на юг, югозапад. Вижда се, но от високото на баира.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Браво Пчеличке, завиждам ти на възможността да хукнеш по баирите когато си поискаш. И аз искам, ама не дават! Предполагах, че си от Воден, защото през Воден и Попово минава реката, а Воден е в по-планинска местност.Казваш, че горите са по-на изток. Там ли береш манатарките? Моят зет ме наскоро изуми. Донесе две найлонови торбички с манатарка, която набрал на края на с.Кривина, до сами София. Там има в двора на фирмата в която работи десетина дървета и ги намерил между тях. А аз метльосвам планините и няма и няма. Прощавай за думата "върлувам".
Не съм я употребил в лош смисъл. Аз така си казвам за моите скитни по баирите. Ако има гъби, ОК! Ако няма, бера билки или шипки, или глог, или коприва, или букет. 

p4eli4ka blagodary za otgovora pi4,ve4e imam galeria 

Ех, взех си два дни отпуск да пребродя горите през следващите четири дни
ще ви се похваля в понеделник
Диканаров познати ли са ти тези гъби? С Пчеличката ги гледахме и стигнахме до извода, че приличат на трюфели, но нещо доста бързо се развалиха...
Срещал ли си подобни и преди?

и тази:

знам че е трудно по снимка и моля да ме извините за лошото качество

Диканаров познати ли са ти тези гъби? С Пчеличката ги гледахме и стигнахме до извода, че приличат на трюфели, но нещо доста бързо се развалиха...
Срещал ли си подобни и преди?
и тази:

знам че е трудно по снимка и моля да ме извините за лошото качество

- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Диканаров, не ми се връзвай на думите!/ Ето това е! Когато няма реч, не се чува интонацията, и се губи смисъла! /Върлувам не, ами върлувам! Метлосвам! Миткам! Мяткам се като скъсан вестник в стърнище!Леле!!! Временце да имам и ...изчезвам! Само взимам телефончето с мен, че ако си счупя нещо по баира, да викам за помощ! То..." на бодлива крава, бог рога не дава"! Ама понякога, и бог забравя!
А телефончето се оказа чудесен помощник! Първо, прави снимки.Второ, както стана него ден, от който е снимката от "Гъбена поляна", ако не беше то, нямаше как да се прибера, че то нямаше как да се носи това изобилие!Аз ходя само тогава, когато има свободно време от хилядите неща, които сме захванали. Съпруга ми работи на смени.Дневни, нощни. На 120 км. от тук. Аз съм всичко останало.Домакиня, слугиня, готвачка, перачка, баба/цяло лято внука е тук, от една годинка и три месеца съм го взела/, семейното продоволствие и тайния резерв за екстремни ситуации!3-4 декара билки за ядове и кавги, 2 декара картофи -също! 20 кошера с пчели!/които са само и единственно моя грижа/ И си имам помощник! Свекър ми- на 85 г. : Тази година категорично отказах да копая, че не мога,болят колената!Та такива ми ти работи как, Сийке!
Истинска, бяла манатарка, тук не съм виждала.Надявам се, може би, до неделя да стане. Имаме идея да отидем до Светиилийските възвишения или към Камен връх. Там има. Тук брах с рижийката и масловка на север от селото, в залесена борова гора. Нямаше манатарка. В гората която е най -близо до селото, има кафява манатарка, но не е толкова качественна, а в същата гора има и дяволска гъба, и то в обилни количества. Там има и много сърнели. Тук по принцип хората не познават добре гъбите. Бере се само печурка и то по този, примитивния начин, като се отскубват. Знаеш ли! Аз съм намирала манатарки насред завод Арсенал в Казанлък! Направо в градината пред главна дирекция! Ама беше дяволска гъба!
Тази година е много подходяща за гъби. Всичко има!
Връщам се пак на това, за което разказах, тази, подземната гъба. Аз не вярвам в разни баенета. Но! В народната медицина-Да! Има билки, които са с истински лечебни качества.Дилянката, мечото грозде. Жълтият кантарион пък направо е върхът на всички билки за мен!/ Лекувала съм рана с него!/ Смрадликата.Невена./ с него си излекувах попарения с гореща вода крак./А какво ще кажеш за лечението което са прилагали на изгорено старите хора с ...катран от катраницата на колата? Или на набрало? Е, то...май и за билки трябва да си отворим тема!
А защо не?
Сега да се обърна към Батката! Човече, аз не съм направила нищо! Сторил си го ти! С труд и постоянство всичко се постига! Чудесно! Давай снимки!И сори,ех, да беше баба мъжка....
Жена съм, и то, - виж, там на предните страници!
Но се радвам искренно на нов приятел!

Истинска, бяла манатарка, тук не съм виждала.Надявам се, може би, до неделя да стане. Имаме идея да отидем до Светиилийските възвишения или към Камен връх. Там има. Тук брах с рижийката и масловка на север от селото, в залесена борова гора. Нямаше манатарка. В гората която е най -близо до селото, има кафява манатарка, но не е толкова качественна, а в същата гора има и дяволска гъба, и то в обилни количества. Там има и много сърнели. Тук по принцип хората не познават добре гъбите. Бере се само печурка и то по този, примитивния начин, като се отскубват. Знаеш ли! Аз съм намирала манатарки насред завод Арсенал в Казанлък! Направо в градината пред главна дирекция! Ама беше дяволска гъба!

Връщам се пак на това, за което разказах, тази, подземната гъба. Аз не вярвам в разни баенета. Но! В народната медицина-Да! Има билки, които са с истински лечебни качества.Дилянката, мечото грозде. Жълтият кантарион пък направо е върхът на всички билки за мен!/ Лекувала съм рана с него!/ Смрадликата.Невена./ с него си излекувах попарения с гореща вода крак./А какво ще кажеш за лечението което са прилагали на изгорено старите хора с ...катран от катраницата на колата? Или на набрало? Е, то...май и за билки трябва да си отворим тема!

Сега да се обърна към Батката! Човече, аз не съм направила нищо! Сторил си го ти! С труд и постоянство всичко се постига! Чудесно! Давай снимки!И сори,ех, да беше баба мъжка....

- Диканаров
- кандидат преподавател
Моряк, приличат ми на черен трюфел. Имат ли по кожицата прилепнали жилки, като конски косми? Под земята ли растат или се подават? Има една пърхутка, казват и "лъжлива пърхутка", на която сърцевината не е бяла а е сиво - черна и с желатинова консистенция. Тя се подава наполовина от земята. Май показвеш в дланта си разрязана гъба. Немога да преценя какъв е срезът на цвят и вид. Чел съм, че се вземат попадали жълади от гора, където расте трюфел и се засаждат на ново място. И там около новите дъбици се появявал задължително трюфел. Мисля, че така вече има създадени няколко плантации у нас. Аз лично не съм очарован от тях. Франсетата го слагат в пастет. Ял съм такъв и ми е бил вкусен, но какво като вкус придава на пастета трюфелът не мога да определя. Абе мисля си, че не е точно до качеството, а до редкостта и трудността на намирането им въпросът и за това е толкова търсен и скъп. Аз си падам по нашенските гъби.
Пчеличке, аз също ще се включа в тема за билките, ако има желаещи.

Пчеличке, аз също ще се включа в тема за билките, ако има желаещи.

- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Обещаните снимки:

На моята "Гъбена полянка", "Камилско птиче"
, си снесло яйчица! Ами...Събрах си ги! Да не станат зян!

Красавица на лилаво краче! Намерих я, ръководена от напътствията на Вас - Майсторчето Страхил и Диканаров! Цяяяла редичка! Сега, нов тормоз-давайте рецепти за нея!
Морски, на гулията/шалган, ерялма, топинамбур/, сърцевината е бяла и е много грапаво нещо.Има множество израстъци и е чудесна в общата туршия! Това, в ръцете на Свилен е възможно да е трюфел, а може Диканаров да излезе най-прав.Да е пърхутка.!!!???? Но пък под леската!!!???
Свилене, защо не го сложи във фризера, че да се запази! Тю! Язък! Пак да видиш на същото място какво има!
Диканаров, когато съпругът ми се беше запалил за лешниково- трюфелна плантация/той още не се е отказал от този си мерак междувпрочем/, се интересувахме как стават нещата. Тази фирма, към която насочих Свилен, е със седалище Бургас. Занимават се с това, да произвеждат посевен материал от дръвчета, заразени с мицел на трюфел по някаква японска технология. Фирмата е вид пепиниерска. Ще търся папката с материалите из архивите си!
Колкото до билкарската тема, ако има желаещи, то, да почваме! Барутчията да даде картбланш! Ти си доаена, ти ще даваш тон!

На моята "Гъбена полянка", "Камилско птиче"

Красавица на лилаво краче! Намерих я, ръководена от напътствията на Вас - Майсторчето Страхил и Диканаров! Цяяяла редичка! Сега, нов тормоз-давайте рецепти за нея!
Морски, на гулията/шалган, ерялма, топинамбур/, сърцевината е бяла и е много грапаво нещо.Има множество израстъци и е чудесна в общата туршия! Това, в ръцете на Свилен е възможно да е трюфел, а може Диканаров да излезе най-прав.Да е пърхутка.!!!???? Но пък под леската!!!???
Свилене, защо не го сложи във фризера, че да се запази! Тю! Язък! Пак да видиш на същото място какво има!
Диканаров, когато съпругът ми се беше запалил за лешниково- трюфелна плантация/той още не се е отказал от този си мерак междувпрочем/, се интересувахме как стават нещата. Тази фирма, към която насочих Свилен, е със седалище Бургас. Занимават се с това, да произвеждат посевен материал от дръвчета, заразени с мицел на трюфел по някаква японска технология. Фирмата е вид пепиниерска. Ще търся папката с материалите из архивите си!
Колкото до билкарската тема, ако има желаещи, то, да почваме! Барутчията да даде картбланш! Ти си доаена, ти ще даваш тон!