Ако ловя с топчета, да захранвам ли с топчета?

Модератор: sapuna

Аватар
tat24you
новобранец
новобранец

Re: Ако ловя с топчета, да захранвам ли с топчета?

Мнение от tat24you »

achocarp написа:Мнение от achocarp на Пет Окт 03, 2008 7:49 pm
Преди три години,на яз.Левица до гр.Костенец ,мисе случи следното
Преди три години на яз.Левица отидох с най-обикновен директен телескоп 5 метра и стръв торен червей.Мястото на което лових беше след като минеш по стената след 20 метра има малко ръкавче.Шаранчета от 0.700-1.500 се счупваха от кълване,но колко беше килото на рибата като си тръгваш?На всички платени е нормално да има риба и да си направиш кефа,но мисля че не може да ги сравняваме по този начин.
memento mori
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

:wink:
Последно промяна от Бачо Илия на Вто Дек 23, 2008 10:59 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
achocarp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от achocarp »

Вероятно водоема е "добре платен водоем"( от страна на риболовците) :wink: Според мен е крайно време , като се пускат теми от подобно естество , много ясно да се разграничат свободните водоеми и за какво става дума там , от паткарниците :idea: :idea: :idea:[/quote]
Първо-таксата беше 2лева на пръчка за 24часа/аз ловя с три/ Второ-колата си стои до теб/срещу такса от 2лева за денонощие/ Трето-водоема няма нищо общо с "паткарник"/не правя реклама,а това е факт/ Четвърто-рибите с размери от3 до 7килограма бяха масови/като в паткарник/ Мои приател миналата година улови щаран 15кила, преди това една 10+ и така нататак. И доколкото чета в заглавието: "Ако ловя с топчета...", никаде не пиши арендован или не водоем,нали така :wink:
Аватар
GRASSCARPHUNTER
новобранец
новобранец

Мнение от GRASSCARPHUNTER »

Здравейте ,Колеги ! По въпроса,зададен от колегата-моето мнение е ,че за българските водоеми най-добрата стръв е царевицата /суха или варена/.В БГ винаги съм ловил на варена /ароматизирана с ягода,банан,ананас и т.н./ и съм хранил само с варена /неароматизирана/.Тук в USA ПРИЛАГАМ СЪЩАТА ТАКТИКА.Вярно е ,че тук езерата в Colorado са пълни с риба,която е и гладна ,защото никой не я храни ,както в БГ.Въпреки ,че имам тези 2 най-важни фактора в своя полза/1.много шаран в езерата 2.липса на активен риболов,както в БГ/ И АЗ НЕ СЪМ ЗАСТРАХОВАН ОТ НЕУСПЕХИ .Имах 2 седмици отпуска -4 риболова за амур-нямаше пипане/по всяка вероятност,леката игра на атмосферното налягане го накара да не се храни/,шарана се обади слабо -2риболова за шаран -5 риби/3 и 2 / около 4килограмови /няма ги 7те 8те и 9те от пролетта и лятото.Но ,това е риболова -понякога имаш слука ,друг път не!Това не ме е накарало да съжалявам за парите ,който сам дал за добри пръчки,макари,сигнализатори и т.н.Макар , приятелите ми ,дори и този ,с който ходим за риба , да ми казват ,че съм луд да дам толкова пари ,защото можело да се хване шаран и с пръчка от $20 ...но това е друг тема . Другата седмица пак ще го пробваме,може би ще закрием сезона ,защото за Colorado е нормално да завали сняг през ноември/как я мразя тая зима !!НО ...след нея иде пролет и новия риболовен сезон !!!/.Така ,че колега'' упоритост'' е рецептата за успех,ако не става тази седмиза пробвай следващата !Успех на всички колеги !!!
Ако искаш да си щастлив 6 месеца -купи си нова кола ,ако искаш да си щастлив 1 година-ожени се ,ако искаш да си щастлив 1 и 6 месеца-намери си любовница...,А АКО ИСКАШ ДА СИ ЩАСТЛИВ ЦЯЛ ЖИВОТ -СТАНИ РИБАР !
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Колега,там ти е грешката.Трябва да се подходи профисеонално със захранване и стръв.Говоря за Колорадо и др. водоеми навънка.Захранва се с много модели ситни и едри захранки,коноп,натрушени топчета,цели топчета,пелети,гранули.Стръв пелети,топчета и чак тогава царевица. Брат,не искам да те обидя,но на тези пълни водоеми с риба ако неможеш да я излъжеш,то в България трябва да се отказвашот риболова. :wink: :D
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
achocarp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от achocarp »

Колега, "лоец на бели амури": риболова на бял амур е уникално емоционален,НО бял амур се лови случайно до някаде , защото трудно се задържа на хранително петно-минава ,лапа и заминава , готино ми е да ловя амури но смятам че това са боноси. При шаро работите стоят друго яче. Та смятам че "Змията" е изкючииииииително прав за подхранката и т.н. :wink: пък и доколкото ми е известно автора на темата говори за топчета... Незнам от кога не си ловил в България добри риби но малко си в грешка за топчетата :wink:
chanio
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от chanio »

snegk:
Колега,там ти е грешката.Трябва да се подходи профисеонално със захранване и стръв.Говоря за Колорадо и др. водоеми навънка.Захранва се с много модели ситни и едри захранки,коноп,натрушени топчета,цели топчета,пелети,гранули.Стръв пелети,топчета и чак тогава царевица. Брат,не искам да те обидя,но на тези пълни водоеми с риба ако неможеш да я излъжеш,то в България трябва да се отказвашот риболова.
колега не съм много съгласен с теб.с едно приятелче ходим за шарани в германия на един водоем в,който ги има доста.постъпвали сме професионално,както ти се изрази,със захранката(топчета,гранули,ярми и кви ли не смески),за стръв топчета,ама неще и неще да ги погледне,а няма начин да не е свикнал с топчетата шарко,щото тук се лови предимно на тях...седмица по-късно,аз сменям тактиката,само царевица на куките,неможех да им смогна,на дъно и перо си вземаше екстра.чат пат мятах по шепа царевичка,а колегата пак на топчета-валат,та и той обърна на царевицата.риболова е странно нещо,няма никва закономерност.според мен тряа да се пробват,колкото може повече методи,така се увеличава шанса ни за успех.
та мисълта ми беше,че валат се остава и на пълните с риба водоеми,както и да подходиш.просто си има дни(седмици) в ,които рибата неще да погледне никва(определена) храна.и тва е така не само в България ,а навсякъде.
Swordfish92

Мнение от Swordfish92 »

Аз правя така. Когато ловя на косъм монтажи in line или предимно safety слагам 3 царевички (суха царевица) и захранвам със суха царевица. Когато ловя на протеинови топчета на косъм било то с аромат на банан или каквото и да е захранвам с протеинови топчета със същите каквито използвам за стръв! Според мен не е правилно и въобще няма ефект примерно за стръв да използвам суха царевица и да захранвам с протеинови топчета. Все едно да сложа да се върят половин килограм боб и половин килограм леща. :lol:
Аватар
achocarp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от achocarp »

От едно време си знам от старите рибари една истина: "С каквото храниш-с това ще ловиш" и си е точно така. Но когато захранваме с коноп,рапица и други семена,как да ги сложем на косъма :? Колегата по-горе е написал и друга истина,че когато неще- неще и товае :wink: . С риск да се повторя пак ще кажа ,че ловим ли на топета основната захрака трябва да са топчета.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Swordfish92 написа:...монтажи in line или предимно safety :lol:
Би ли ми разяснил моля те!?!?!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
achocarp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от achocarp »

sapuna написа:
Swordfish92 написа:...монтажи in line или предимно safety :lol:
Би ли ми разяснил моля те!?!?!
Че ако е "болтриг" не е сейфти :wink: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

много спорна тема е това - с какво да храниш и на какво да ловиш ... тва господ само може да ти каже. тайната на успеха е друга. аз съм се учил от един френски професор и се усъвършенствах още преди години - той казва че няма риба която неще да се храни, просто неси намерил необходимата и стръв за момента, от тогава хода по язовирите със 90 вида стръв. взех да записвам на всеки риболов риба 3+ и така станах доста известен. казват , че съм имал много късмет - а дали е само късмет? имал съм случай да захранвам едно избрано от мен място ,където неходат шаранджии със вкисната царевица (понеже излиза по-ефтино) , а после имам удари само на съвсем друг аромат. друг случай .. захранвам със модерни смеси и топчета, и се налага да сменям стръвта 15 пъти докато намера на какво взима ... другите въдици седат на друга стръв и така без удар, интересното е че когато почне масово да се храни ... тогава всякаш взима на всичко. сами си направете изводите. несъм питал никога тоз аромат дали работи или неработи.. за мен е важно да имам всички. сега си правя още 3-4 вида кукуруз. макар че още несъм хванал риба на топчета , подържам винаги в мен десетина модела .. ще продължавам да упорствам. и все пак това е само мое мнение ... немога да определа други мнения за грешни засега .. наадявам се да съм ви бил полезен до някъде.
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
georgi_gopata

Мнение от georgi_gopata »

Аз ловя на царевица и захранвам с царевица, но при положение че ловя на топчета, а шарана е подозрителен да ароматизирам ли топчетата си за стръв допълнително или да ползвам тези от захранката :?:
Скоро мисля да направя излет само с топчета(домашни) на кои вариант да заложа :?:
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

модерния англйски риболов от който се поучаваме всички гласи - когато храниш с топчета ... ароматизирай тези дето ловиш на тях , но от същия аромат на които захранваш... така сред многото топчета ще предпочете твойто ... така е и със кукуруза , но на практика не винаги е така.. Тва обясних в по горния пост.. понякога шарана идва на петното ... но неяде нито от захранката , нито от стръфта, затова трябва да се търси .... какво ще му хареса. сащо голям проблем е и исплюването на стръвта , това може да се усети с много чувствителен ваглер на косъм .. ми най-малкото размърдване и трябва да има засечка .... и се оказва че шаро е там. на дъното често имамме по доста кулванията без да ги отчетем.. лощото на плувките с косъм че можв да се класираш само на близка дистанция. в повечето водоеми ми трябва да лова на далечна дистанция , но на ваглер с косъм ... за да избегна голямото плюене на стръвта. ади стига съм ви подсказвал , че вие нечерпите ... апък аз всеки ден получавам упреци заради уроците си.. по принцип такива неща несе споделят дори и срещу заплащане :shock:
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
snegk

Мнение от snegk »

Ще почерпим само когато напишеш нещо което незнаем или е вярно.Много ми е интересно как ще задържиш ваглера на голям водоем във вълните неподвижен,че да разбереш и най малкото бутване на шарана.От вълните или се клати нагоре-надолу или ако е прутежнен бива залят.Как тогава ще разберем нежното пипане.

п.п. Кажи карпсливенче за взетите шарани от охраната на теца .Как бяха скрити в резервната гума и от кого. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Самоче пусни тема в разни :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”