дайте акъл на един новобранец

Модератор: sapuna

m_nanchev
ще става разбирач
ще става разбирач

дайте акъл на един новобранец

Мнение от m_nanchev »

ЗРАВЕЙТЕ
честита нова година на всички маняци от този форум с пожелание тази година да е по добра от предходната

От доста време се занимавам с риболов но нищо по сериозно
смятам да се опитам да се присаидиня към ваща гилдия -ловящи с кльонк
имам лодка,сонар днес си купих мултипликатор окума бтл 903
моляви посъветнайте ме от къде и каква пръчка да си купа като все пак да не е най скъпата
и също така ще съм ви благодарен ако кажете от къде да си купа кльонк.
предварително благодаря[/б]
Аватар
HOOLIGAN
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от HOOLIGAN »

Колега, за въдица отиди в магазина на Шекспир и си купи EUROBOAT за около 30лв, за кльонк, трудно мога да те посъветвам. Продават се по магазините, купи си един два и смело напред!
Изображение
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Здравей MSN. Един съвет от новобранец (полу)клоьнкаджия като мен за клоьнка. Не ги слушай какво ще ти разправят майсторите за кльонка - че се правел от специален материал, от майстори и т.н. Сигурно за са прави за повечето работи. Но аз какво направих. Първоначално имах един правен от приятел (още по новобранец), после си направих един, после си купих един от магазина за 12 лв, после си направих още два, преработих си първия, преработих си третия три пъти, сега си правя още три, а съм подготвил материал да съхне за още четири - сигурно съвсем се обърка. С две думи - няма нищо сложно и нищо магично в тая клечка. Правиш по някакъв образен, после се опитваш да извадиш звук от него, после има няколко доработки, после се появяват нови версии и т.н. В един момент ще имаш достатъчно богат арсенал от работещи кльнкове. Всичко е до техника на ръката. Повечето кльонкове работят - някои по-лесно, други по-трудно.
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Здрасти колега MSN.Наистина най-важното при работата с кльонк е техниката на ръката и тази техника никак не се овладява лесно-нея или я можеш или не.Аз съм имал възможността да се уча и да наблюдавам лично как работят с кльонка някои култови BG кльонкаджии като бат Петьо Жишев,брат му Николай,Митьо-Градския,практикувам този риболов на язовир Ивайловград от 6 години и пак не мога да кажа,че съм толкова добър в боравенето с уреда,колкото горепосочените колеги.
Първия ми кльонк ми го подари Николай и беше от кована медна пластина,на която в последствие аз си запоих месингова дръжка.Втория ми кльонк ми го подари Градския и той беше отливка на чашката от епоксидна смола и дървена дръжка,но най-добрите кльнкове по мое,а не само мое мнение стават от дървото-клен,само че иска доста играчка докато успееш да издялкаш този уред от една чепеница :) и не на всеки му се удава това.
Аз си правих кльонк и от полиамид на струг,но ефекта беше почти нулев,така че не от всичко става клъонк-за метал най-добре мед,за дърво-клен.Забелязал съм,че когато удрям с медния клъонк се издава по-плътен звук и ударите са по-редки,но пък успявам да изкарам от летаргията значително по-едри екземпляри,докато най-универсален ми се вижда клъонка от епоксидна смола-поне с него имам най-много удари,но пък той е много нежен и трябва да се пази много,защото е възможно да се повреди дори при неправилен удар с него в водата.
Колега надявам се ,че съм ти дал ценни съвети,макар че по този въпрос цяла книга мога да напиша :)
Най-важното при този риболов е постоянството и достъпа до водоеми,в които наистина е сигурно,че има сом и той откликва на този метод за риболов,а тези водоеми в BG за съжаление никак не са много и понякога се налага човек да прави по 300 км преходи за да може да упражни любимото си хоби. :!:
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Аватар
ribaria1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribaria1 »

АИДЕ ОЩЕ ЕДИН СЕ ПОДПАЛИ ПО ПУСТИЯ МУ КЛЬОНК....ЕМИ ЩОМ СИ РЕКЪЛ - ДАВАЙ. ЕUROBOAT НА ШЕКСПИР ШЕ ТИ СВЪРШИ ДОБРА РАБОТА-ИМАМ TАКЪВ -1,90 И СЪМ ДОВОЛЕН ОТ НЕГО.
ПА ЗА КЛЬОНКА - МНОГО Е СПОРНА ТЕМАТА... САМО ЗА ПРИМЕР ДА ТИ КАЖА, ИМАМ ЕДИН ПРАВЕН ОТ ДРЯН - НА ПРЪВ ПОГЛЕД СТРАХОТЕН АМА КАТ ВЛЕЗЕМ В ВОДАТА С ГОЛЕМИ МЪКИ ДОКАРВАМ НЯКЪВ ЗВУК...ОБАЧЕ ИМАХ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ПОРИБАРСТВАМ МАЛКО С БАТ ПЕТЬО ЖИШЕВ - ДАДОХ МУ ТОЗ КЛЬОНК И О ЧУДО : ЗАРАБОТИ ПЕРФЕКТНО... И ЛЕВАКА ДАВАШЕ ОКОЛО 10 ТИНА КЛЬОНКА НА ЖОРЕТО ДА ГИ ПРОБВА И ВСЕ СИ ИЗЛИЗАШЕ ПЕРФЕКТЕН ЗВУК-А ИМАШЕ КЛЬОНК С КОЙТО И ЛЕВАКА НЕ Е МОГЪЛ ДА ИЗКАРА ЗВУК...ТАКА ЧЕ...ИМА СИ И МАЙСТОРИ А НИЕ СМЕ СИ САМО МЕРАКЛИЙ ЗА СЕГА ! ТА НОМЕРА СИ Е В УПОРСТВОТО И ЖЕЛАНИЕТО ДА СТАНЕШ МАЙСТОР !
А И МЕЖДУ ДРУГОТО ДА СИ НАБАВИШ И ПАРАШУТ И КАНДЖА -КАТ СИ ПОЧНАЛ ДА ПОЛУДЯВАШ НА ТАА ТЕМА И БАЯ НЕЩА ЩЕ ТИ ТРЯБВАТ...
АЙДЕ НАСЛУКА ОТ МЕНЕ 8) 8) 8)
Последно промяна от ribaria1 на Вто Яну 17, 2006 3:30 pm, променено общо 2 пъти.
ЖАЛНА ВИ МАЙКА-РИБИИИ....
kijelmi
новобранец
новобранец

Мнение от kijelmi »

Здравейте от известно време чета тук из форума и искам да попитам така въпросния кльонк би ли имал ефект в река.
Аватар
ribaria1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribaria1 »

katri написа:Аз съм имал възможността да се уча и да наблюдавам лично как работят с кльонка някои култови BG кльонкаджии като бат Петьо Жишев, брат му Николай, Митьо-Градския,практикувам този риболов на язовир Ивайловград от 6 години и пак не мога да кажа,че съм толкова добър в боравенето с уреда,колкото горепосочените колеги.
Първия ми кльонк ми го подари Николай и беше от кована медна пластина,на която в последствие аз си запоих месингова дръжка.Втория ми кльонк ми го подари Градския и той беше отливка на чашката от епоксидна смола и дървена дръжка,но най-добрите кльнкове по мое,а не само мое мнение стават от дървото-клен,само че иска доста играчка докато успееш да издялкаш този уред от една чепеница :) и не на всеки му се удава това.

Аз си правих кльонк и от полиамид на струг,но ефекта беше почти нулев,така че не от всичко става клъонк-за метал най-добре мед,за дърво-клен.Забелязал съм,че когато удрям с медния клъонк се издава по-плътен звук и ударите са по-редки,но пък успявам да изкарам от летаргията значително по-едри екземпляри,докато най-универсален ми се вижда клъонка от епоксидна смола-поне с него имам най-много удари,но пък той е много нежен и трябва да се пази много,защото е възможно да се повреди дори при неправилен удар с него в водата.
сега па аз да ти кажа като човек живеещ на тоя бряг и познаващ лично култовите майстори ученик на който съм и аз: бат ти Петьо Жишев няма брат Николай и за сом влиза само със Жоро Гоцов - поне от 8 год е така!!! Трябва да е болен Жорето или да има майстори по вилата та бат Петьо да е сам у водата, те са като комплиментарна двойка-сиреч неразделни!!! Ако си наблюдавал внимателно си щял да видиш че материала не е клен !!! - това е 100% сигурно
kalinux написа:Не ги слушай какво ще ти разправят майсторите за кльонка - че се правел от специален материал, от майстори и т.н. Сигурно за са прави за повечето работи. Но аз какво направих. Първоначално имах един правен от приятел (още по новобранец), после си направих един, после си купих един от магазина за 12 лв, после си направих още два, преработих си първия, преработих си третия три пъти, сега си правя още три, а съм подготвил материал да съхне за още четири - сигурно съвсем се обърка. С две думи - няма нищо сложно и нищо магично в тая клечка. Правиш по някакъв образен, после се опитваш да извадиш звук от него, после има няколко доработки, после се появяват нови версии и т.н. В един момент ще имаш достатъчно богат арсенал от работещи кльнкове. Всичко е до техника на ръката. Повечето кльонкове работят - някои по-лесно, други по-трудно.
като гледам бая опити си направил и вървиш по пътя им на баш майсторите. Ще достигнеш и до истината която ти казват те но след 50тия кльонк, ма още си се инатиш, и накрая ще видиш че прави ще излязат те колкото и да не ни се иска да го признаеме !!! Жорето го няма сега да ви обяснява а вие да се ебавате - стъклени кльонкове, нераждавейки за изложби итн. С лупа ще го дирите ама пусто заяждане нали край нема!
m_nanchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от m_nanchev »

:ANAL:
Последно промяна от m_nanchev на Вто Мар 23, 2010 1:58 pm, променено общо 1 път.
Аватар
ribaria1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribaria1 »

НЕ Е ПРОБЛЕМ ЧЕ СА ОБИКНОВЕННИ ВОДАЧИТЕ...ПА .. ПИТАЙ-НА КОЙТО МУ ОМРЪЗНЕ -НЯМА ДА ПИШЕ.... 8) 8) 8)
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Здрасти ribaria1.Само да ти кажа за твое инфо,че язовир Ивайловград го знам на пръсти така да се каже и той е любимито ми място за риболов на сом,баща ми е родом от Ивайловград и той и братята му и дядо ми са участвали лично в стройтелството на язовира.Познавам бат Петъо и ортака му в това няма никакво съмнение :o ,просто познавам и Николай,но така бях чувал от други хора ,че са братя,но нещо не се разбирали и затова не ходили заедно за риба.Затова и не съм повдигал тази тема пред нито един от двамата,а ти ако претендираш да познаваш толкова добре язовира,значи няма начин да не познаваш Николай и Митъо-Градския,защото те са легенди в този край и дори мога да кажа,че съм виждал тези двамата(те влизат винаги сами във водата) да изкарват повече сом от бат Петъо и със сигурност са по-упорити от него при търсенето на хайвана.Бат Петъо има предимство пред тях като по-медийна личност(обича да се хвали наляво и надясно какво е хванал-то кой ли не обича?),по-разговорлив е от тях и е местен,така че използва всяко свободно време да влезе в язовира и затова разбира се хваща повече сомове,но едва ли е по-добър майстор.Въпросния Николай живее в Видин(там е женен,иначе е от Ивайловград) и практикува клъонка по Дунава най-вече,но като си дойде лятото на язовира-бягайте сомове!.Митъо пък е може би човека,който има най-много издялкани дървени клъонкове(пада си по дърворезбата) и ако видиш само какви екземпляри е издялкал ще ти падне шапката.Много пъти съм му предлагал пари за някой от неговите клъонкове,но не се разделя с тях за пари и казва,че ги прави за удоволствие.Той ми е казвал,че най-добрите клъонкове стават от клен и аз съм склонен да му вярвам.За жалост той вече е пенсионер,живее в Пловдив и окачи рибарските атрибути на пирона(не съм чул скоро да е ходил на язовира,но иначе е голям майстор на клъонка и да ти направи клъонк и да издава звук и да хване сом с него).Виждал съм и клъонковите на бат Петъо,те наистина са малко по-различни,но той използва по-различен похват при биене с клъонка чупи ръката най-вече в лакътя и почти на не използва движението на китката,затова и клъонковите му са с по-дълги дръжки и някакси по-закривени(абе разликата им е в оформянето на дръжката).Това си е съвсем нормално,защото всеки си има свой похват при биенето с клъонка.Мен ме е учил Николай най-вече,а той използва най-вече движението на китката,затова неговите клъонкове са с по-къси дръжки...............
Хайде чао засега нямам време да пиша повече,а иначе това лято ,ако имаш път към Мангър-дере и ако можеш да слезеш с колата си на мястото под с.Камилски дол може и да поизбистрим още някои други подробности по въпроса на по чашка домашна гроздова :)
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Аватар
ribaria1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribaria1 »

МА КАК ШЕ Я ПРОПУСНА ПОКАНАТА БЕ-ШЕ СЕ РАЗБЕРЕМЕ КОГА ЩЕ Я ПИИНЕМ РАКИЙЦАТА-ПА С КОЛАТА НЕ СЪМ СЛИЗАЛ ПО ОНЕЗ ГОТИНИ ПЪТИЩА ОТ 1990 Г. НАСАМ. ШЕ ПАЛНЕМ МОТОРКАТА НА ЛОДЧИЦАТА И ХОП НА СГЛЯДАТА...- ПА НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ЧЕ БАТ ПЕТЬО МНОГО СЕ ФАЛИ... И КЛЬОНКОВЕТЕ МУ СА ОТ МАДЖАРАВКА-ТАКА ВИКАМЕ НА ТУЙ ПУСТО ДРЪВО ТУКА.САМО ЗА ПРИМЕР ДА ТИ КАЖА-ИМАМ ЕДНА БРАДВА СЪС САП ОТ МАДЖАРАВКА-НЕ ПОМНЯ ВЕЧЕ ОТ КОЛКО ГОДИНИ Е -НЕМА ТРОШЕНЕ И ТВА Е...АБЕ ТА ТЕМА ЗА МАТРЕАЛА НА КЛЬОНКОВЕТЕ Е ДЪВКАНА МНОГО В ФОРУМА И ТАКА И ТАКА НЯМА КОНСЕНСУС ПО ВЪПРОСА. КОЙ ОТ КВО ИСКА ДА СИ ГО ДЯЛКА ПУСТИЯ МУ КЛЬОНК-ВЪПРОСА Е ПОСЛЕ С НЕГО ДА НАКАРА СОМЕТАТА ДА СИ РАЗМЪРДАТ ДЕБЕЛИТЕ ГЪЗОВЕ.. ОПС- ОПАШКИ.... :lol: :lol: :lol:
Аватар
oldman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от oldman »

А мене някой дали ще иска да ме понаучи - практически?
Аватар
ribaria1
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ribaria1 »

КОЛЕГА ОЛДМЕН - АКО СИ НАПРЕД С ТЕОРИЯТА, ПРАКТИКАТА - КАТ МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО НАПРОЛЕТ ОТИВАШ В СТАВРИ ДИМИТРОВО-НА БРЕГА НА ЯЗ. ИВАЙЛОВГРАД, ПИТАШ ЗА ЖОРО ГОЦОВ ИЛИ ПЪК ПРЕДВАРИТЕЛНО СИ УГОВАРЯТЕ РАНДЕВУ С НЕГО. ИМА КВО ДА ПОНАУЧИШ ОТ НЕГО ПОВЕЧКО ОТ КОЛКОТО ОТ НИКОЛАЙ ЧЕ ТОЙ ДОСКОРО С ПЛАСТМАСОВА ТРЪБА ЛОВЕШЕ У ЯЗОВИРА ! НЕЗАБРАВЯЙ ЧЕ НИЕ СМЕ ПОВЕЧЕ ОТ МЕСТНИ ТАМ И ГЛЕДАМЕ ЗОРКО КВО СТАВА У ГЬОЛЧЕТО ! :lol:
НЕ ЗНАМ ЖОРЕТО НА НЯКОЙ ДА Е ОТКАЗАЛ СЪВЕТ ИЛИ ПЪК СЪВМЕСТЕН РИБОЛОВ ЗА СОМОВЕ..И ОБИКНОВЕНО ТОЙ СИ ИДЕ СЪС СОМ, А ДРУГИТЕ ЗЯПАТ..ТА ИЗВОДА Е ЗА ТЕБЕ !
ДОСКОРО БЕШЕ ТАКА МА СЯ НЕ ЗНАМ - МОЖЕ И ДА ЗЕМЕ ДА ОТКАЗВА, ЧЕ МНОГО СПЕЦИАЛИСТИ НАПОСЛЕДЪК СЕ НАВЪДИА, ЧЕ КАТО ГИ НАУЧИ ПОСЛЕ ЗЕМАТ ТА АКЪЛ МУ ДАВАТ..... 8) 8) 8) И МАЙ МУ ПИСНА НА ОНАЯ РАБОТА !
НЕГО НЯМА КОЙ ДА НЕ ГО ЗНАЕ ТАМ ! ПРОБАЙ :idea:
Последно промяна от ribaria1 на Сря Яну 18, 2006 10:33 pm, променено общо 2 пъти.
m_nanchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от m_nanchev »

:D
Последно промяна от m_nanchev на Вто Мар 23, 2010 1:59 pm, променено общо 1 път.
Аватар
pet55
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от pet55 »

Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”