Воблер за щука

Модератор: sapuna

Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Воблер за щука

Мнение от katri »

Колеги,някой може ли да ме светне как да направя сполучлив избор на воблер,за риболов на щука.По Нова Година от Панаира в Пловдив си купих едно воблерче,което на външен вид беше направо супер-абе рибката изглеждаше направо като жива и при водене след това установих,че играе много добре-изобщо всичко изглеждаше окей,но още на 5 ми замятане, халката на воблера,за която той се закача към вирбела явно се е измъкнала от тялото му и мойто безценно воблерче полетя напред към водата,а кордата и вирбела,вързан на нея овиснаха безжизнено.В резултат се сбугувах с воблера за неповече от 5 минути експлоатация на същия.
Явно,че воблера е бил някаква евтина имитация,но по какво да познавам истинските воблери от евтините имитации?-то този воблер излетя под собствената си тежест напред,а какво остава,ако ми се беше хванала някоя щука на него-как ли щях да я изкарам :?
По принцип щука,аз ловя освен на каракудка и на блесна.Използувам обикновена въртяща се блесничка(жълта на цвят с червени точки) и с тази блесничка много щука и кефал съм хващал.Тази есен на тази блесничка ми удари и щука 5 кг(снимката в галерията)-изобщо съм много доволен,макар че посочената блесничка е вече алт,защото се счупи,но си купих нова подобна.От скоро ,обаче взех да се интересувам от риболова с воблер.Спрял съм се на непотъващ, лъкатушещ воблер имитация на уклейка с дължина не по-голяма от 7 см.Моля за вашето мнение при избора ми на добър воблер за щука. :!:
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Колега притягай леко халките с малки клещи и подостряй куките , колкото и маркови да са воблерите.
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Колега по професия съм инженер,така че веднага ми мина през ума да притегна халката с клещи,но ме възпря мисълта да не повредя нещо воблера и затова се отказах от този вариант.Сега разбира се съжалявам,ама за другиа път ще знам.Все пак аз предполагах,че тази халка е завършек на тел,минаващ и запресован още при отливането на тялото на воблера(поне аз така бих го направил),но уви :!:
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Колега и да притягаш ако халките са калпави нищо не правиш.Винаги сменям халките и тройките.Намери си качествени халки и тройки и си готов.. 8)
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от asenfisherman »

Колега,ако парите не са ти проблем,опитаи воблерита на RAPALA.Лично мен до сега не са ме разочаровали.Вадил сьм закачени клони с тях,без да се повредят.Имам една имитация на уклей/потьваща/,по която щуките направо откачат.За щука използвай поне 7-8см.дьлги воблери.Успех!
itso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от itso »

Katri, явно си голям късметлия,щом си хванал тази добра щука с една "блесничка", както сам казваш!Дано и тази година късметът да е с тебе!
Щом си решил обаче да опитваш с воблери, няма да минеш само с един или два!Едно, защото условията за различните водоеми, дни, сезони и т.н. са различни и трябва да изпробваш различни варианти и видове воблери.А друго, че неусетно те хваща крастата и болестта "Купи-купи' и започваш да купуваш и колекционираш, ако имаш финансовата възможност, разбира се, защото изборът е богат.
И аз съм на принципа по-добре скъпо, но по-качествено, въпреки че има изключения.
Според мене е добре да се снабдиш с няколко за начало, моите предпочатания са плуващите, като избереш и различни окраски, не се притеснявай и от малко по-големи от споменатите от колегите.Освен RAPALA, хубави воблери има и на BALZER например.
Между другото, имаше такава тема във форума.
Надявам се да сме ти помогнали и да качиш в галерията някоя още по-голяма щукенгерица!
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Колеги,благодаря за ценните съвети.Че съм късметлия дето съм хванал такава хубава щука с малка блесничка,така си е,защото я изкарах при това с най-обикновено влакно 0,30 и без стоманен повод,без да ползвам кипче-изобщо майстор съм си :) :!: Иначе откакто едно щуковище ми скъса на два пъти преди 3 години за два последователни дена съответно корди 0,40 и 0,50,при класическия риболов на тапа,вече ползвам влакно 0,70 за шукарката.Изобщо дюзена ми е подобен на този ,с който ходя за риболов на кльонк и макарата ми е същата.Въпреки всичко тази есен на дупката в Белозем една щука още с удара и ми скъса.Като изкарах овисналата празна корда 0,70 тя беше отсечена като с нож,което ме кара да си мисля,че стоманения повод сигурно се е бил поомотал около основното влакно и с удара щуката направо ми е прегризала кордата и е заминала с все багаж.Иначе с този дюзен не бях късал 3 години време и цели дънери съм мъкнал с него,още повече че не ползвам купешки повод,а сам си го правя от нишка от тъкачен стан.
Изобщо,колеги както казвам един мой приятел-рибар:"Ако си е твоя рибата-твоя си е!"-иска се еднакви дози майсторлък и късмет при ваденето.
Колега barutchiata не разбрах откъде да си набавя качествени халки и тройки и как да сменя старите халки с по-качествени.
:?:
Аватар
asenfisherman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от asenfisherman »

katri.това че не използваш стоманен повод е +,защото според мен само разваля играта на примамката.Аз сьщо не използвам такьв и до сега нямам изпусната щука заради това.Тя винаги атакува воблера странично, и така се зашива че е трудно да я откачиш.Аза влакното0,70 и аз имам кьсане на такова при риболов по Дунава,като за стрьв на тапата бях заложил 22см. бабушка.От тогава имам ли сьмнение че мястото дьржи трофеина риба,ползвам ,,Хипрон,, на DAM,няма грешка.Дори рибата да се омотае около клон,всичко идва при мен.Иначе поздравления за улова с малката блесна,защото тия щуки направо ги лапат цели,и без повод става сложно.Гледаи тази година да подобриш рекорда.Успех!
Аватар
Cougar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Cougar »

Не съм съвсем сигурен дали ухото на воблера се е разтворило или прикачената към него халка. За ухото.....некачествен воблер, за халката, те могат да се подменят, но на мен още не ми се е случвало да губя риба заради халка. Иначе ост на блесна ми се скъса тази година от риба.

При мен до сега всички щуки на блесна съм ги вадил без метален повод, а само с вирбел, може да се сложат 2 вирбела един зад друг. За късмет може би винаги част от вирбела е била извън устата на щуката.

0.70 ми се вижда малко много като дебелина на кордата. Маса трофейни щуки са вадени на 0.35 монофил. Наистина като е твоя рибата се вади. като не е си заминава по всевъзможни причини.

Успех следващия път с голямата щука.
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Здрасти колега Cougar.Положението с воблера е точно такова,каквото ти го описваш.Воблера като го купих от магазина нямаше никаква халка,а само ухо и продавача ми каза:" слагаш един вирбел за ухото и всичко приключва с това".Така и направих,ама явно воблера е бил менте и ухото се е откъснало от тялото му.По отношение на стоманения повод,наистина и аз досега не съм изпускал щука по тази причина-на въртящата ми блесна винаги щуката се хваща едва едва и дори доста пъти при ваденето и съм имал случаи,когато рибата се откачва преди да успея да я изкарам на брега.Надявам се с воблера наистина да е така,както ти го описваш-да лапа здраво щуката и при удар нещата да са сигурни.Засега не мога преценя,защото не съм ловил с воблер,но тази година смятам да натрупам опит с този риболов.Засега имам само мнението и препоръките на мои познати рибари,дето практикуват този вид риболов и всички те показват предимство на използване на построена линия без стоманен повод и на плуващи воблери(за да не закачат излишно в разни подводни препятствия,още повече,че местата,на които обикновено хвърлям за щука са осеяни с подводни клони,треви,трастики) :)
itso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от itso »

[quote="Cougar"]... може да се сложат 2 вирбела един зад друг.

Мисля, че в каталог на CORMORAN съм виждал сполучливо решение - вирбел с удължена ос или нещо подобно.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Ммммммммммм , при спининг с плетено се решават доста проблеми ( зависи от плетеното де :wink: ) . Засега не съм имал случай ( става дума на спининг щот на тапа съм имал ако да е с брейд ) щука да прегризе влакното .
Преди време бех пуснал неколко доста добри воблери за щука ама делнаха темата покрай напускащите , та кат ми остане малце време ще пускам пак .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
RAPALA
новобранец
новобранец

Мнение от RAPALA »

Колега за мен воблерите на Rapala са си най-добрите малко по-скъпи са,но си эаслужават!Е и те се предават след определено време,но эа раэлика от повечето на паэара,дори и след като си хванал с него няколко добри риби пак работи беэоткаэно!Имам няколко ветерана,които са целите в дупки и пак играят като нови!Аз предпочитам плуващите,но все пак зависи !А за стоманения повод съм твърдо против,слагам повод от конец и до сега не съм имал проблем,а с него не се нарушава и играта!Още повече че при воблера троиките са поне две,за разлика от блесната и направо заковават щуката,в повечето случаи!Е за блесна си правя поводи от струна и съм много доволен от тях!А и накрая,посети един сайт Rapala.com там за всеки воблер са направили клипче,като показват как играе!Там можеш да си харесаш модел и да видиш в действие въпросния красавец!Наслука!
Аватар
Tervel
новобранец
новобранец

Мнение от Tervel »

katri гледам че и ти си майничка, та да ти препоръчам един магазин.Предполагам го знаеш но все пак.Та магазинът се казва Риболовен Свят и се намира на Бул Христо Ботев N 148.Тва е като тръгнеш от сто4на гара по Бул Христо Ботев посока Лаута и точно на кръстовището на МАк Донълдс в дясно(преди да преминеш през кръстовището)срещу спирката.Там си пазарувам най-редовно и съм доволен.Има Rapala там.И въпреки че си си взел качествен Воблер не ти пречи да му смениш халките(все пак мако повече играчка е, но е сигурно)
Най-голямата риба е изпуснатата!
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Благодаря Tervel.Знам го този магазин,ама досега не сум пазарувал от него.Ще го имам в предвид и когато минавам от там сигурно ще си избера някой воблер по мой вкус.А можеш ли да ме ориентираш за цените на хубавите воблери на Rapala(разбира се да е нещо що годе поносимо и резултатно) :?: :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”