Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум


Шаранджийски ястия
Модератор: sapuna
Шаранджийски ястия
Коледен шаран (Австрия)
Продукти
1500 гр шаран
120 гр моркови
80 гр лук кромид стар
2 бр. магданоз корен
1 гл. целина
3 ск. чесън стар
12 бр. черен пипер на зърна
2 бр. дафинов лист
1 ч.л. мащерка
1 с.л. оцет
250 мл бира
Приготвяне
1.Магданозът, морковите и целината се нарязват на дълги и тънки ивички (жулиени)
2.Лукът се нарязва на кръгчета и се слага да се вари с корените в 750 мл гореща вода и бирата.
3.В тенджерата се слагат и увити в марличка подправки: чесън, стрък мащерка, дафинов лист и черен пипер на зърна
4.След 1 час варене се изважда марличката с подправките
5.В ароматния бульон се добавят оцет, сол и шаран - цял, или ако тенджерата не е достатъчно широка, нарязан на парчета
6.Върху рибата се сипват 5-6 с.л. олио
7.Тенджерата се захлупва плътно
8.Ястието се вари на слаб огън 45 мин.
Шаран, пълнен с орехи и гъби
Продукти
2000 гр шаран
1 вр. лук кромид пресен
300 гр домати
100 гр орехови ядки
100 гр гъби
100 мл вино бяло
125 гр масло
10 бр. черен пипер на зърна
1/2 вр. магданоз пресен
Приготвяне
1.Шаранът се почиства, измива се и се поръсва със сол и счукан черен пипер
2.Нарязаните на ситно кромид лук и гъби се задушават в част от мазнината
3.След това към тях се прибавят 3/4 от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязаният магданоз, няколко зърна черен пипер, виното и сол на вкус
4.С тази смес се напълва шаранът, зашива се и се поставя в намазана с масло тавичка
5.Покрива се с нарязаните на кръгчета останалите домати и се полива с останалото масло и 1/2 чаша вода
6.Пече се в умерена фурна.
Гювеч с шаран
Продукти
1000 гр шаран
100 гр лук кромид стар
100 мл олио
1 бр. чесън глави
40 мл лимонов сок
1 бр. дафинов лист
3 бр. бахар зърна
1 гр черен пипер млян
30 гр галета
Приготвяне
1.Лукът, нарязан на тънки колелца, се слага в гювеч заедно с обелените скилидки на чесъна, малко сол и мазнина и се задушава на тих огън
2.Прибавят се подправките и рибата
3.Ястието се залива с останалата част от мазнината, поръсва се с галетата и се пече във фурната
4.След изваждането му от фурната се поръсва с лимоновия сок.
Поднася се студено
Шаран с мед
Продукти
1000 гр шаран
2 бр. яйца
100 гр стафиди
20 гр мед
150 гр лук кромид стар
80 гр моркови
20 гр желатин
1/3 вр. магданоз пресен
Приготвяне
1.Изчистения и измит шаран се нарязва на парчета
2.Рибата се залива със студена вода, колкото да я покрие, добавят се морковите, лука, магданоза и няколко зърна черен пипер и всичко се вари
3.Сварената риба се изважда от бульона и се нарежда върху голяма плоска чиния, а върху всяко парче се слагат по едно резенче лимон, кръгче варено яйце и малко магданоз
4.Бульонът, в който е сварена рибата се прецежда и се вари, докато се изпари една трета от него
5.Охлажда се и се прецежда през тензух
6.Към бульона се добавя накиснатия в студена вода желатин
7.Стафидите се варят в меда и след като кипнат, леко се охлаждат
8.Смесват се медено-стафидената смес и бульона и с получения сос се залива шарана
9.Оставя се в хладилник да се стегне.
Шаран в гърне
Продукти
2000 гр шаран
1000 гр лук кромид стар
1000 гр домати
200 гр пиперки червени
60 гр масло
250 мл вино бяло
30 мл оцет винен
200 мл олио
2 вр. магданоз пресен
1 ч.л. риган
чубрица
Приготвяне
1.Изчистения, измит и подсушен шаран се нарязва на парчета по 100 г
2.Зеленчуците се нарязват наситно
3.В гърнето се нареждат ред риба, ред зеленчуци, като между тях се слагат подправките
4.Най-отгоре се слагат маслото, оцета и виното
5.Гърнето се захлупва и се слага в студена фурна, която се включва на най-силната степен за 30 мин
6.След това фурната се превключва на най-ниската степен за 5 часа. Гърнето не се отваря и в него не се добавя нищо
7.При такова продължително варене се получава изключително пикантен сос, а костите на рибата омекват.
Шаран с шапка
Продукти
1500 гр шаран
60 мл олио
4 бр. яйца
800 мл мляко краве кисело
Приготвяне
1.Шаранът се почиства, измива, посолява и разрязва на две части
2.Рибата се слага в тавичка, залива се със 100 мл вода и малко олио, наръсва се с черен пипер и индийско орехче на вкус
3.Пече се 20 мин 4.Разбиват се яйцата с киселото мляко и се залива рибата
5.Пече се, докато 'шапката' получи коричка и стане златиста на цвят
отовото ястие се гарнира с пържени картофи и туршия.
Шаран с кисело мляко
Продукти
1500 гр шаран
250 мл мляко краве кисело
2 бр. яйца
100 мл олио
50 гр брашно тип 500
2 ч.л. копър сушен
2 гр черен пипер млян
Приготвяне
1.Шаранът се изчиства и разрязва на две
2.Половинките се слагат с вътрешната част нагоре и се посоляват
3.Пекат се до побеляване в намаслена тавичка в предварително загрята до 180 градуса фурна
4.Заливат се със смес от киселото мляко, яйцата, олиото и подправките
5.Ястието се допича до получавнето на розово-кафява коричка
6.Върху изпечената риба се нанася тънък слой счукан чесън с няколко капки оцет
Поднася се веднага.
Шаран с ориз
Продукти
1500 гр шаран
50 гр ориз
600 гр лук кромид стар
100 мл олио
Приготвяне
1.Лукът се нарязва ситно и се задушава в мазнината и малко вода до омекване
2.Прибавя се ориза и се задушава 5-6 мин
3.Подправя се със сол и червен пипер на вкус, сместа се залива със 150 мл топла вода и се прехвърля в тава
4.Върху сместа се слага предварително изчистения и посолен шаран
5.Пече се в умерена фурна (на 180 градуса).
Пълнен шаран с кашкавал
Продукти
2000 гр шаран
250 гр кашкавал
100 гр масло
Приготвяне
1.Почистеният шаран се посолява отвън и отвътре
2.Настъргания кашкавал се смесва с омекналото масло и черен пипер на вкус
3.Шаранът се пълни със сместа и се зашива
4.В тавата с шарана се сипва малко олио и се налива вода, колкото да покрие рибата наполовина
5.Отгоре се намазва с олио или масло
6.Пече се 30-40 мин в силна фурна, като периодично се полива със соса
7.Като се зачерви, е готов
Сервира се с варени картофи, полети с масло и наръсени с копър.
Продукти
1500 гр шаран
120 гр моркови
80 гр лук кромид стар
2 бр. магданоз корен
1 гл. целина
3 ск. чесън стар
12 бр. черен пипер на зърна
2 бр. дафинов лист
1 ч.л. мащерка
1 с.л. оцет
250 мл бира
Приготвяне
1.Магданозът, морковите и целината се нарязват на дълги и тънки ивички (жулиени)
2.Лукът се нарязва на кръгчета и се слага да се вари с корените в 750 мл гореща вода и бирата.
3.В тенджерата се слагат и увити в марличка подправки: чесън, стрък мащерка, дафинов лист и черен пипер на зърна
4.След 1 час варене се изважда марличката с подправките
5.В ароматния бульон се добавят оцет, сол и шаран - цял, или ако тенджерата не е достатъчно широка, нарязан на парчета
6.Върху рибата се сипват 5-6 с.л. олио
7.Тенджерата се захлупва плътно
8.Ястието се вари на слаб огън 45 мин.
Шаран, пълнен с орехи и гъби
Продукти
2000 гр шаран
1 вр. лук кромид пресен
300 гр домати
100 гр орехови ядки
100 гр гъби
100 мл вино бяло
125 гр масло
10 бр. черен пипер на зърна
1/2 вр. магданоз пресен
Приготвяне
1.Шаранът се почиства, измива се и се поръсва със сол и счукан черен пипер
2.Нарязаните на ситно кромид лук и гъби се задушават в част от мазнината
3.След това към тях се прибавят 3/4 от доматите, нарязани на ситно, смлените орехови ядки, ситно нарязаният магданоз, няколко зърна черен пипер, виното и сол на вкус
4.С тази смес се напълва шаранът, зашива се и се поставя в намазана с масло тавичка
5.Покрива се с нарязаните на кръгчета останалите домати и се полива с останалото масло и 1/2 чаша вода
6.Пече се в умерена фурна.
Гювеч с шаран
Продукти
1000 гр шаран
100 гр лук кромид стар
100 мл олио
1 бр. чесън глави
40 мл лимонов сок
1 бр. дафинов лист
3 бр. бахар зърна
1 гр черен пипер млян
30 гр галета
Приготвяне
1.Лукът, нарязан на тънки колелца, се слага в гювеч заедно с обелените скилидки на чесъна, малко сол и мазнина и се задушава на тих огън
2.Прибавят се подправките и рибата
3.Ястието се залива с останалата част от мазнината, поръсва се с галетата и се пече във фурната
4.След изваждането му от фурната се поръсва с лимоновия сок.
Поднася се студено
Шаран с мед
Продукти
1000 гр шаран
2 бр. яйца
100 гр стафиди
20 гр мед
150 гр лук кромид стар
80 гр моркови
20 гр желатин
1/3 вр. магданоз пресен
Приготвяне
1.Изчистения и измит шаран се нарязва на парчета
2.Рибата се залива със студена вода, колкото да я покрие, добавят се морковите, лука, магданоза и няколко зърна черен пипер и всичко се вари
3.Сварената риба се изважда от бульона и се нарежда върху голяма плоска чиния, а върху всяко парче се слагат по едно резенче лимон, кръгче варено яйце и малко магданоз
4.Бульонът, в който е сварена рибата се прецежда и се вари, докато се изпари една трета от него
5.Охлажда се и се прецежда през тензух
6.Към бульона се добавя накиснатия в студена вода желатин
7.Стафидите се варят в меда и след като кипнат, леко се охлаждат
8.Смесват се медено-стафидената смес и бульона и с получения сос се залива шарана
9.Оставя се в хладилник да се стегне.
Шаран в гърне
Продукти
2000 гр шаран
1000 гр лук кромид стар
1000 гр домати
200 гр пиперки червени
60 гр масло
250 мл вино бяло
30 мл оцет винен
200 мл олио
2 вр. магданоз пресен
1 ч.л. риган
чубрица
Приготвяне
1.Изчистения, измит и подсушен шаран се нарязва на парчета по 100 г
2.Зеленчуците се нарязват наситно
3.В гърнето се нареждат ред риба, ред зеленчуци, като между тях се слагат подправките
4.Най-отгоре се слагат маслото, оцета и виното
5.Гърнето се захлупва и се слага в студена фурна, която се включва на най-силната степен за 30 мин
6.След това фурната се превключва на най-ниската степен за 5 часа. Гърнето не се отваря и в него не се добавя нищо
7.При такова продължително варене се получава изключително пикантен сос, а костите на рибата омекват.
Шаран с шапка
Продукти
1500 гр шаран
60 мл олио
4 бр. яйца
800 мл мляко краве кисело
Приготвяне
1.Шаранът се почиства, измива, посолява и разрязва на две части
2.Рибата се слага в тавичка, залива се със 100 мл вода и малко олио, наръсва се с черен пипер и индийско орехче на вкус
3.Пече се 20 мин 4.Разбиват се яйцата с киселото мляко и се залива рибата
5.Пече се, докато 'шапката' получи коричка и стане златиста на цвят
отовото ястие се гарнира с пържени картофи и туршия.
Шаран с кисело мляко
Продукти
1500 гр шаран
250 мл мляко краве кисело
2 бр. яйца
100 мл олио
50 гр брашно тип 500
2 ч.л. копър сушен
2 гр черен пипер млян
Приготвяне
1.Шаранът се изчиства и разрязва на две
2.Половинките се слагат с вътрешната част нагоре и се посоляват
3.Пекат се до побеляване в намаслена тавичка в предварително загрята до 180 градуса фурна
4.Заливат се със смес от киселото мляко, яйцата, олиото и подправките
5.Ястието се допича до получавнето на розово-кафява коричка
6.Върху изпечената риба се нанася тънък слой счукан чесън с няколко капки оцет
Поднася се веднага.
Шаран с ориз
Продукти
1500 гр шаран
50 гр ориз
600 гр лук кромид стар
100 мл олио
Приготвяне
1.Лукът се нарязва ситно и се задушава в мазнината и малко вода до омекване
2.Прибавя се ориза и се задушава 5-6 мин
3.Подправя се със сол и червен пипер на вкус, сместа се залива със 150 мл топла вода и се прехвърля в тава
4.Върху сместа се слага предварително изчистения и посолен шаран
5.Пече се в умерена фурна (на 180 градуса).
Пълнен шаран с кашкавал
Продукти
2000 гр шаран
250 гр кашкавал
100 гр масло
Приготвяне
1.Почистеният шаран се посолява отвън и отвътре
2.Настъргания кашкавал се смесва с омекналото масло и черен пипер на вкус
3.Шаранът се пълни със сместа и се зашива
4.В тавата с шарана се сипва малко олио и се налива вода, колкото да покрие рибата наполовина
5.Отгоре се намазва с олио или масло
6.Пече се 30-40 мин в силна фурна, като периодично се полива със соса
7.Като се зачерви, е готов
Сервира се с варени картофи, полети с масло и наръсени с копър.
- Big^Fish
- сериозен играч
- Мнения: 1472
- Регистриран на: Съб Апр 29, 2006 4:12 pm
- Местоположение: гр.Сливен
- Обратна връзка:
Re: Шаранджийски ястия
Това го пусни и в carpbg,там ще оценят по достойнство старанието ти да покажеш толкова рецепти.



СЪБИРАЙТЕ СИ БОКЛУЦИТЕ, НЕ БЪДЕТЕ СВИНЕ!
Re: Шаранджийски ястия
Като оценяват толкова много вземи го пусни ти.Big^Fish написа:Това го пусни и в carpbg,там ще оценят по достойнство старанието ти да покажеш толкова рецепти.![]()


- valeri
- разбира нещата
- Мнения: 850
- Регистриран на: Пон Юли 02, 2007 4:21 pm
- Местоположение: Plovdiv-Montreal
Re: Шаранджийски ястия
Рецептите са много добри Аз съм приготвял шаран с едната и наистина е добре.Благодаря колега .
Тази:
Шаран, пълнен с орехи и гъби
Продукти
2000 гр шаран
1 вр. лук кромид пресен
300 гр домати
100 гр орехови ядки
100 гр гъби
100 мл вино бяло
125 гр масло
10 бр. черен пипер на зърна
1/2 вр. магданоз пресен
Тази:
Шаран, пълнен с орехи и гъби
Продукти
2000 гр шаран
1 вр. лук кромид пресен
300 гр домати
100 гр орехови ядки
100 гр гъби
100 мл вино бяло
125 гр масло
10 бр. черен пипер на зърна
1/2 вр. магданоз пресен
Re: Шаранджийски ястия
Хайде стига де.Там наистина ловят само шаран,но и ние тук не си поплюваме.Моя фризер например едвам му се затваря капака от шаран и амур.Така че рецептите са си точно на място и това момче заслужава похвала.Наслука.
Re: Шаранджийски ястия
Не карай като пиеш
/който пие бира не умира,ама трудно става/

/който пие бира не умира,ама трудно става/
-
- разбира нещата
- Мнения: 830
- Регистриран на: Съб Окт 06, 2007 8:34 pm
- Местоположение: Plovdiv BG,Muenster DE
Re: Шаранджийски ястия
+домати и орехи.мешено всичко и на един път във фурната.невероятноГювеч с шаран
Продукти
1000 гр шаран
100 гр лук кромид стар
100 мл олио
1 бр. чесън глави
40 мл лимонов сок
1 бр. дафинов лист
3 бр. бахар зърна
1 гр черен пипер млян
много добри рецепти колега,тряа да се пробват някои

-
- разбира нещата
- Мнения: 1039
- Регистриран на: Вто Фев 19, 2008 10:02 pm
- Местоположение: Богомил Иринчев - Пловдив
Re: Шаранджийски ястия
Скоро ядох пълнен шаран с кисело зеле ориз и стафиди. Страшен деликатес за мен, още повече, че не ям пълнен шаран
. Ще се опитам да крадна рецептата и да я публикувам.


Re: Шаранджийски ястия
направих плакия шаран с морски кефал,паснаха си,но за убийствения ефект сложих лъжица мед 

-
- разбира нещата
- Мнения: 830
- Регистриран на: Съб Окт 06, 2007 8:34 pm
- Местоположение: Plovdiv BG,Muenster DE
Re: Шаранджийски ястия
Шаран-Плакия

Шаран,домати,доматен сок,лук,орехи,чесън....черен пипер(зърна и млян),сол,олио,масло,дафинов лист,магданоз,лимон.
Пълни се с половината смес,а остатъка отстрани
Шаран със зеленчуци

Шаран,грах,царевица,моркови,лук,чесън,лимон,доматен сок...обичайните подправки;черен пипер(зърна и млян),сол,олио,масло,дафинов лист,магданоз.

Шаран,домати,доматен сок,лук,орехи,чесън....черен пипер(зърна и млян),сол,олио,масло,дафинов лист,магданоз,лимон.
Пълни се с половината смес,а остатъка отстрани

Шаран със зеленчуци

Шаран,грах,царевица,моркови,лук,чесън,лимон,доматен сок...обичайните подправки;черен пипер(зърна и млян),сол,олио,масло,дафинов лист,магданоз.