Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Стръв и захранка
naRiba.com

Форум

Жълъдов червей!!!
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- учете се от него
Re: Жълъдов червей!!!
Капоне , аз мисля че тези за меленето пак трябва да са "наплюти" - тогава са с яйца на ларви и няма начин да не се завъдят. Все пак обаче , за по-лесна манипулация ще е добре съда с пясъка да е отделно от тенекията с материала 

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Няма!И двете дървета са разновидност на дъба!Освен в тези жълъди,червейчето се среща и в плодовете на червения американски дъб.Има го и в буковия,но там се търси евентуално на пролет!Nedeltcho Delev написа:И последно има ли значение от вида на дървото

Случайно качих днес някоя снимка/на жълъд от цер/ и веднага им намерихте място!

Възобновихме темата,та я местя в "Стръв и захранки"!

Неделчо,няма значение от кое дърво се събират,важното е да уцелиш момента!А това с размножаването не е вярно.Ако има дупчици на жълъда ,червея вече е излезнал.Разрови пръста малко под дърветата където казваш и виж дали има,само че трябва да ги събираш с пинсета ,иначе много бързо умират.Успех или продължавай да си ги купуваш,в моя магазин са по-евтини и е близо до Димитровград. 

- AL KAPONE
- кандидат преподавател
Дара утро
Ида е прав

Здравейте,
Добре сте развили темата и ще влизам да чета редовно. До някъде всички сте прави, но и грешите малко. Много видове червеи се размножават чрез делене и правилен хранителен режим, но в нашият случай не е точно така. Майката на жълъдовия червей е насекомо наречено Горска Нимфа (вид летящо бръмбар че), която се храни с млекото на жълъда и сокове от кората на дървото. Методът за размножаване е доста точен. Поради твърдостта на жълъда в него популацията се развива слабо 2-3 екземпляра а яйцата са стотици, в кората на дърветата може да се открият цели колонии. При стриването на материала се дава възможност на по голяма колония да се развие, което вече се прави и със стопанска цел. Това разбира се е размножаване в определената среда, но след намесата на човека . Светлината и сушата в случая са враг на продукта.
Д. Балджиев
Когато се издигаш, приятелите ти разбират кой си.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
Когато падаш, разбираш кои са приятелите ти.
-
- учете се от него
Много ценен пост по отношение на развъждането на ларвите в големи количестваAL KAPONE написа:Добро утроИда е прав
![]()
Методът за размножаване е доста точен. Поради твърдостта на жълъда в него популацията се развива слабо 2-3 екземпляра а яйцата са стотици, в кората на дърветата може да се открият цели колонии. При стриването на материала се дава възможност на по голяма колония да се развие, което вече се прави и със стопанска цел . Светлината и сушата в случая са враг на продукта.
Д. Балджиев

-
- ще става разбирач
колега IDA при вас поне го има.тук в пловдив от един месец питам по магазините - няма и няма 

Тази събота ще отидаза жълъд ако котка не ми мине пътя,ще снимамам жълъда от две различни дървета и ще го одтеля в различни тенекии.Ще ви инфомирам постоянно как се развиват ларвите ако наистина има такива в жълъда.Не гарантирам,че ще направя всичко както е обяснено до тук но ще се старая и ако има грешка някъде ще помагате.
-
- учете се от него
Неделчо , непременно го смели едро с някоя ярмомелка за да има стократно по-голям ефектNedeltcho Delev написа:Тази събота ще отида за жълъд.......

-
- новобранец
Здрайвейте на всички колеги
Давам ви от практиката-можете да купите от зеленчуковия пазар "сладки кестени",може да помолите и за червиви от
продавача,срещат се
и по същата технология.Червеите са същите но по едри. Друга практика е като мен-понеже съм пчелар-си произвеждам
страхотни червеи от восъчния молец. Помолете пчелар да ви подари стара восъчна пита и на топло в кашон с парцали на тераса или сред някакви
храсталаци в парка. Появава се пеперуда и ги "наплюва" дъдрите на топло после. Непосредтвено преди риболова отбирате в кутийка.Успех

продавача,срещат се

страхотни червеи от восъчния молец. Помолете пчелар да ви подари стара восъчна пита и на топло в кашон с парцали на тераса или сред някакви
храсталаци в парка. Появава се пеперуда и ги "наплюва" дъдрите на топло после. Непосредтвено преди риболова отбирате в кутийка.Успех

-
- ще става разбирач
а колега това с восъчните червеи е много интересно-можеш ли да пуснеш снимка,как изглеждат и каква риба кълве на тях...
-
- учете се от него
Два восъчни молеца , поставени правилно на кука за Сбиролино:milo69 написа:а колега това с восъчните червеи е много интересно-можеш ли да пуснеш снимка,как изглеждат и каква риба кълве на тях...

На тях кълвът пъстърва и кефал , ползват се и за състезания при риболов на пъстърва на естествена стръв. Много разпространени и употребявани като стръв във Италия и Франция , отглеждат се и специално за тази цел.
Фактически , ларвите "бене-бене" са заместител на тези при риболова със сбиролино , а и въобще

-
- ще става разбирач
благодаря IDA ти си цяла енциклопедия бе човек...
-
- учете се от него
Да бе , даже ходя и за риба от време на време......milo69 написа:благодаря IDA ти си цяла енциклопедия бе човек...

-
- учете се от него
Ей сега ги броих- в едната кутийка 27бр. , в другата 29бр.milo69 написа:колега IDA при вас поне го има.тук в пловдив от един месец питам по магазините - няма и няма

Както ви обещах в събота ходих и събрах малко жълъд,много шибана работа за три часа едва половин тенекия от сирене
Не под всеки дъб имаше жълъд,забелязал съм че раждат през година,една година има в изобилие жълъд на другата почти нищо.
Сега съм сложил тенекето в мазето,понаквасих го малко и ще следя как ще се развиват нещата.Сложих и малко кора от дъба там където имаше най-много жълъд,направи ме впечетление,че по кората на дъба имаше текъл сок и си мислех,че може да е от бръмбарине които наплюват жълъда но се оказа че има гнездо на стършели и без малко да ме подгонят
Ето и малко снимки от начинанието.
Тези са от Цер,стараех се да събирам жълъд с дупка,това ли е наплютото да не греша нещо

дори намерих и червей

Имах си и помощник

Ще следя сега развитието им и ще ви информирам.

Сега съм сложил тенекето в мазето,понаквасих го малко и ще следя как ще се развиват нещата.Сложих и малко кора от дъба там където имаше най-много жълъд,направи ме впечетление,че по кората на дъба имаше текъл сок и си мислех,че може да е от бръмбарине които наплюват жълъда но се оказа че има гнездо на стършели и без малко да ме подгонят

Тези са от Цер,стараех се да събирам жълъд с дупка,това ли е наплютото да не греша нещо

дори намерих и червей

Имах си и помощник

Ще следя сега развитието им и ще ви информирам.