Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Риболов на Распер
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- asenfisherman
- ще става разбирач
Риболов на Распер
Колеги,може ли някой да ми препорьча уловисти примамки за распер.Миналото лято ,огромни распери ми миеха очите по Дунава,но не обрьщаха внимание на наличните ми примамки.За този сезон мисля да обьрна резултата,и за това искам да се подготвя по-отрано.
Хм, определено нагазваш в много дълбоки води с този въпрос
Аз съм отраснал по Дунав и мога твърдо да кажа, че разперът остава за мен една от най-неразгадаемите риби в реката. Много хитра и много трудна за улавяне риба (поне за мен
), за която рецепти трудно се дават. Подобни ситуации, когато тлъсти екземпляри шляпат навсякъде около теб, а ти седиш на брега и безучастно наблюдаваш ситуацията до безмълвните си въдици е ежедневие за Дунав. Така че първият съвет, който може да се даде е: запаси се с огромно търпение!
Като че ли спинингът е най-удачния вариант към който можеш да се насочиш. Или поне е доста по-удачен от риболовът с жива рибка... По мое скромно мнение най-добре разперът се лови с въртящи се блесни, но в никакъв случай не мога да се осмеля да дам съвет за цвят, размер или марка. Единствения сериозен разпер, който аз съм улавял е на бяла въртяща Мепс номер 2... Тази година пък колегите имаха добри резултати със съвсем дребни номера - 0 или 1... Имал съм улавяни дребни екземпляри и на воблерчета...
Абе своенравна риба
Като че ли единственото нещо което мога да препоръчам е да я търсиш с блесни и воблери, газещи съвсем плитко под повърхността на водата - точно там ловува тая гад и там е най-верочтно да я съблазниш. Естествено бъди крайно дискретен и незабележим...
Ако сериозно си се запалил по разпера не подминавай като вариант и риболовът с булдо и изкуствена муха! В определени дни (най-вече в късна есен) разпера се лови доста добре именно с тях.

Като че ли спинингът е най-удачния вариант към който можеш да се насочиш. Или поне е доста по-удачен от риболовът с жива рибка... По мое скромно мнение най-добре разперът се лови с въртящи се блесни, но в никакъв случай не мога да се осмеля да дам съвет за цвят, размер или марка. Единствения сериозен разпер, който аз съм улавял е на бяла въртяща Мепс номер 2... Тази година пък колегите имаха добри резултати със съвсем дребни номера - 0 или 1... Имал съм улавяни дребни екземпляри и на воблерчета...
Абе своенравна риба

Ако сериозно си се запалил по разпера не подминавай като вариант и риболовът с булдо и изкуствена муха! В определени дни (най-вече в късна есен) разпера се лови доста добре именно с тях.
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- ribaria1
- ще става разбирач
ДАА ... КОЛЕГАТА СТЕФКО Е ПРАВ ЧЕ Е ГОЛЯМ ТАРИКАТ ПУСТИЯ МУ РАЗПЕР. ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ СЕ Е ПОНАВЪДИЛ ДОСТА И В МАРИЦА ОБАЧЕ ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА МИ/ понякога парчета от по 7-8 кила като запляскат около теб, ти иде да прегризеш кордата от яяд/
НЕ СЪМ ХВАНАЛ КОЙ ЗНАЕ КОЛКО РАЗПЕРА.ТОЧНА РЕЦЕПТА ЗА ПРИМАМКА НЕ ЗНАМ ДАЛИ НЯКОЙ ЩЕ МОЖЕ ДА ТИ КАЖЕ.ИМАЛ СЪМ УСПЕХ НА "МЕПС" № 2 -ЖЪЛТ КАКТО И НА ЕДНА ПРАВЕНА ОТ МЕН, САМО ЧЕ БЯЛА СЪС СТИКЕР ....
ТЪЙ ЧЕ ПРОБВАНЕТО МУ Е МАЙКАТА....
ХА ДАНО ДА СЪМ ТИ ПОМОГНАЛ МАЛКО....

ХА ДАНО ДА СЪМ ТИ ПОМОГНАЛ МАЛКО....

ЖАЛНА ВИ МАЙКА-РИБИИИ....
- asenfisherman
- ще става разбирач
Колеги,благодаря за сьветите.Мепсовете вече ги порьчах,а като прочетох думи като-повьрхност,воблер-се сетих за т.н.попери.Те отговарят на горните изисквания,а аз мислех да опитам с тях за щука на един силно обрасьл водоем,но не пречи да пробвам и за распер.Единствната риба от този вид улових случайно при риболов на щука,на 8см. клатушка с две тройки на фирма DAM.За резултатите ще споделя през лятото.Благодаря,и НАСЛУКА!!!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Хъм , мисля че ще останеш разочарован при риболова на щука с попер . Много по ефектен начин за риболов на щука в силно обрасли водоеми е с Мерс Луксос без утежнението с вдигната високо пръчка , газещ точно над растителноста ( газенето го определяш визуално и съответно вдигаш пръчката - не само върха а цялата пръчка - по високо или по ниско и така определяш газенето на примамката ) . За поперите , те това се водят най-респеро убиец примамките на които за жалост досега не съм имал резултат 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- научил се да хвърля
С две думи, това са повърхностни изкуствени примамки, подобни на воблерите, обикновено са без лопатки, почти не газят и се водят с придърпване като извършват обикновено зигзагооброзно движение.
Може да се приемат и като подгрупа на т.нар. джъркбайт (jerkbait).
Мислех да пусна такава тема по-нататък, защото съм им голям привърженик и съм решил много сериозно да търся тази година с тях, живот и здраве, щуките.
И съм убеден, че ще имам успех, само да има щуки.А и е много атрактивен риболовът с тях и не са за хора със слаби нерви.
Убедих се, когато за първи път използвах Skitter Walk на Rapala, всъщност го дадох на племенника ми да направи сефтето и още с първото замятане имаше страхотен удар, той се стресна и почна да си плюе в пазвата!За съжаление щуката не успя да се закачи, а само си остави зъбите по него...
Но това е друга тема наистина.
Може да се приемат и като подгрупа на т.нар. джъркбайт (jerkbait).
Мислех да пусна такава тема по-нататък, защото съм им голям привърженик и съм решил много сериозно да търся тази година с тях, живот и здраве, щуките.
И съм убеден, че ще имам успех, само да има щуки.А и е много атрактивен риболовът с тях и не са за хора със слаби нерви.
Убедих се, когато за първи път използвах Skitter Walk на Rapala, всъщност го дадох на племенника ми да направи сефтето и още с първото замятане имаше страхотен удар, той се стресна и почна да си плюе в пазвата!За съжаление щуката не успя да се закачи, а само си остави зъбите по него...
Но това е друга тема наистина.
- Христо Илиев
- новобранец
Бат Stefko, ей ги поперите на Rapala тука http://www.rapala.com/products/luresdet ... salt=Fresh
На отсрещния бряг винаги кълве повече!
- asenfisherman
- ще става разбирач
- lazarov_bg
- новобранец
Здравейте на всички познати и непознати колеги!
Относно обсъждания въпрос мога да ви посаветвам ,като използвам знанията си от моя скромен опит
. Подобно на колегата и аз сам израстнал на Дунав и расперат ми е една от любимите риби т.к. няма по настарвено акакуваща риба( за хищниците се отнася )от нея ,поне за мен . Та тази риба бих казал че няма никакви предпочитаня към изкуствената стръв. Тя или гони или негони. Имал сам случаи да видя огромни екзампляри да подивяват около мен , и ефекта от "гоненето" им да е нулев !!
Мога да ви посаветвам с риск да повторя саветите на другите колеги , да имате търпение , много добро оборудване и повечко късмет!!! Имал сам успехи както на блесни ( най-вече на mepps - aglia 3 fluo , aglia long 2-3 , та дори и на comet 2 black) , така и на воблери ( salmo - чупещ се 8 см , flothing) , но това е както казах е доста относително!!!
За поперите мога да кажа само ,че са доста интересна и атрактивна стръв с която досега не съм имал успехи.
Относно обсъждания въпрос мога да ви посаветвам ,като използвам знанията си от моя скромен опит

Мога да ви посаветвам с риск да повторя саветите на другите колеги , да имате търпение , много добро оборудване и повечко късмет!!! Имал сам успехи както на блесни ( най-вече на mepps - aglia 3 fluo , aglia long 2-3 , та дори и на comet 2 black) , така и на воблери ( salmo - чупещ се 8 см , flothing) , но това е както казах е доста относително!!!
За поперите мога да кажа само ,че са доста интересна и атрактивна стръв с която досега не съм имал успехи.
- lazarov_bg
- новобранец
За разпера
Здравейте на всички познати и непознати колеги!
. Подобно на колегата и аз сам израстнал на Дунав и расперат ми е една от любимите риби т.к. няма по настарвено акакуваща риба( за хищниците се отнася )от нея ,поне за мен . Та тази риба бих казал че няма никакви предпочитаня към изкуствената стръв. Тя или гони или негони. Имал сам случаи да видя огромни екзампляри да подивяват около мен , и ефекта от "гоненето" им да е нулев !!

- asenfisherman
- ще става разбирач
- lazarov_bg
- новобранец