Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

Чироз(зарган)
Модератор: sapuna
Чироз(зарган)
След като активния сезон на заргана почти приключи е време да обърнем внимание и на различните начини за приготвянето му
. Тук ще се опитам да разясня и покажа приготвянето на един от деликатесите по черноморието-чироз, в случая от зарган. След като рибата вече е уловена(или купена) бива изчистена и поставена в саламура(аз лично я правя наситена на сол-колкото поеме). Държа я 12 часа там, след което рибата я изплаквам във вода и я поставям в разтвор от вода с оцет в съотношение-50/50 в продължение на 2-3 часа. Следва ново изплакване и закачане на сенчесто и проветливо място

След 4-5 дена рибата е готова за консумация. Прибирам една част от нея в хладилника увита в найлонова торбичка за да не продължи процеса на съхнене, а останалата във фризера за по дълго съхранение. Ще ви предложа и една рецепта от готовия вече чироз. Рибата се нарязва на парчета и се обелва от кожицата.

Накъсва се месото по дължина на отрязаните парчета, поставям чубрица, червен пипер, една лъжица масло и слагам всичко това във фурната за около 10 минити леко да се запече

Е в крайна сметка се получава чудно мезе за бира или вино, а пък жената с тази салата ме провокира да обърна малко внимание и на ракийката
. Наздраве
.

След 4-5 дена рибата е готова за консумация. Прибирам една част от нея в хладилника увита в найлонова торбичка за да не продължи процеса на съхнене, а останалата във фризера за по дълго съхранение. Ще ви предложа и една рецепта от готовия вече чироз. Рибата се нарязва на парчета и се обелва от кожицата.
Накъсва се месото по дължина на отрязаните парчета, поставям чубрица, червен пипер, една лъжица масло и слагам всичко това във фурната за около 10 минити леко да се запече
Е в крайна сметка се получава чудно мезе за бира или вино, а пък жената с тази салата ме провокира да обърна малко внимание и на ракийката

- freax
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Re: Чироз(зарган)
Ти не си човек в обедно време да пускаш такива неща.
Ако знаеш как ми потекоха лигите ...
Ако знаеш как ми потекоха лигите ...
Жеден съм, пък вода не ми са пий.

-
- вече хвърля и на тежко
Благодаря ти, rumci ! Звучи невероятно! А с друга риба може ли да се прави чироз и ако може има ли различия в рецептата?
Предварително благодаря за отговора

Мерака винаги е по-голям от възможностите....или поне при мен е така!
-
- сериозен играч
ее Румци

Не съм пробвал чируз как е ама 3 зизита понеже нямаше кво да ги правя ваех ,че ги мариновах в саламура/оцет/и олио (студеномариноване) Е НАПРАВО ГОЛЯМА ВКУСУТИЯ СЕ ПОЛУЧИ

Не съм пробвал чируз как е ама 3 зизита понеже нямаше кво да ги правя ваех ,че ги мариновах в саламура/оцет/и олио (студеномариноване) Е НАПРАВО ГОЛЯМА ВКУСУТИЯ СЕ ПОЛУЧИ

татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Ех Чироз,чироз-едно време го правех от сафрид,ама го имаше много.Това лято си купих от сафрид-20 лв кг.СТРАХОТЕН,както и цената му. Сега си го правя от костур,става от каквото имаме -скобар -уклей-сулка.От зарган не съм се сещал,малко е кльощав,ама БРАВОС на rumci-и на мен ми потекоха лигите...Айде наздраве

- zarganski
- ще става разбирач
Седим и си говорим с Ванката,сега заради тези мезета ли няма да идваш в четвъртък????
Значи ние там на ракия, а ти у вас с чирузче и салатака...
Не си човек да пускаш такива теми
Припи ми се...
Не си човек да пускаш такива теми

if there is no fishing in paradise, i am not going!!
-
- учете се от него
Сменяй си смените и да донесеш малко чируз в четвъртък 

Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Слюнка ми тръгна като видях снимките !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Пробвал съм същата рецепта със сафрид, платерина и чернокоп, който ми е фаворит по вкусови качества след тази обработка.Sme6NIKa написа:Благодаря ти, rumci ! Звучи невероятно! А с друга риба може ли да се прави чироз и ако може има ли различия в рецептата?
strijok написа:Сменяй си смените и да донесеш малко чируз в четвъртък
На мен също ми се идва на срещата, но след 22 часа става твърде късноzarganski написа:Седим и си говорим с Ванката,сега заради тези мезета ли няма да идваш в четвъртък????

еееххх, който си е хванал зарган....блазях ти колега...най вкусния чироз, който съм хапвал е от една риба, патасу и казват(с чесън и копър става млииий), мисля че е гръцка..... а зарган не съм пробвал...пъ и как да пробвам, с есения си улов от цели три заргана( най-големия карък на буната в Равда !)
да ти е сладко и много бироракии да погълнеш с т'ва мезе

да ти е сладко и много бироракии да погълнеш с т'ва мезе

Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.

Джоко Росич
Алкохола не решава проблемите....млякото също.

-
- научил се да хвърля
Аз пък ще споделя една друга рецепта с чироз. Аз съм я правил с чироз от сафрид, но сигурно ще е сполучлива и от зарган или други риби, които са по-постни/сухи/. Рибата се оставя да съхне много-да стане на кора, така може да се съхранява на терасата или друго студено и сухо помещение цяла зима. Паля барбекюто или котлона/ на барбекю е по-вкусно/ и препичам добре чироза. Така препечен и леко опушен, го начуквам с юмрук, може и със стъклена бутилка, на малки парченца. Заливам със зехтин и лимон и.......... 

Иван Събев
-
- научил се да хвърля
Ето и още един вариант:
Киснем готовият чироз в прясно мляко около час след което оставяме да се изцеди известно време. На загрят тиган мятаме чирозите и изпичаме двустранно докато хванат златиста коричка.
След като рибите са готови завиваме във влажна кърпа за около 20 мин. В чиния нареждаме лук на шайби, поръсваме с копър, нареждаме рибата, добавяме малко маслини и всичко това го поливаме с лимонов сок и зехтин.

Киснем готовият чироз в прясно мляко около час след което оставяме да се изцеди известно време. На загрят тиган мятаме чирозите и изпичаме двустранно докато хванат златиста коричка.

След като рибите са готови завиваме във влажна кърпа за около 20 мин. В чиния нареждаме лук на шайби, поръсваме с копър, нареждаме рибата, добавяме малко маслини и всичко това го поливаме с лимонов сок и зехтин.

- YordanDanev
- сериозен играч
Дано новия сезон да го има пак, че миналия го пропуснах и сега се облизвам на снимките 

Чируза от зизи е гооооляма работа,но крени към яко втвърдяване,та кисненето си е необходимо.Тия които го пържат не знаят колко крехък става на грил,пробвайте.
От стар несебърски рибар съм чувал, че най-хубавият чируз е от зарган. Той правеше само такива.