Чироз(зарган)

Всичко свързано с риболовната кухня.

Модератор: sapuna

Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5748
Регистриран на: Вто Окт 31, 2006 4:28 pm
Местоположение: Бургас

Чироз(зарган)

Мнение от rumci »

След като активния сезон на заргана почти приключи е време да обърнем внимание и на различните начини за приготвянето му :P . Тук ще се опитам да разясня и покажа приготвянето на един от деликатесите по черноморието-чироз, в случая от зарган. След като рибата вече е уловена(или купена) бива изчистена и поставена в саламура(аз лично я правя наситена на сол-колкото поеме). Държа я 12 часа там, след което рибата я изплаквам във вода и я поставям в разтвор от вода с оцет в съотношение-50/50 в продължение на 2-3 часа. Следва ново изплакване и закачане на сенчесто и проветливо място
Изображение

След 4-5 дена рибата е готова за консумация. Прибирам една част от нея в хладилника увита в найлонова торбичка за да не продължи процеса на съхнене, а останалата във фризера за по дълго съхранение. Ще ви предложа и една рецепта от готовия вече чироз. Рибата се нарязва на парчета и се обелва от кожицата.
Изображение

Накъсва се месото по дължина на отрязаните парчета, поставям чубрица, червен пипер, една лъжица масло и слагам всичко това във фурната за около 10 минити леко да се запече
Изображение

Е в крайна сметка се получава чудно мезе за бира или вино, а пък жената с тази салата ме провокира да обърна малко внимание и на ракийката :D . Наздраве :drinkers: .
Изображение
Аватар
freax
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 124
Регистриран на: Пон Юли 21, 2008 4:30 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Чироз(зарган)

Мнение от freax »

Ти не си човек в обедно време да пускаш такива неща.
Ако знаеш как ми потекоха лигите ...
Жеден съм, пък вода не ми са пий.
Изображение
Sme6NIKa
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 274
Регистриран на: Пет Май 25, 2007 9:28 am
Местоположение: София

Re: Чироз(зарган)

Мнение от Sme6NIKa »

Благодаря ти, rumci ! Звучи невероятно! А с друга риба може ли да се прави чироз и ако може има ли различия в рецептата?
Предварително благодаря за отговора :)
Мерака винаги е по-голям от възможностите....или поне при мен е така!
rimohit
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1391
Регистриран на: Пет Май 13, 2005 9:04 pm
Местоположение: Бургас-Стара Загора-в каяка

Re: Чироз(зарган)

Мнение от rimohit »

ее Румци
:)
Не съм пробвал чируз как е ама 3 зизита понеже нямаше кво да ги правя ваех ,че ги мариновах в саламура/оцет/и олио (студеномариноване) Е НАПРАВО ГОЛЯМА ВКУСУТИЯ СЕ ПОЛУЧИ :drinkers:
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
sharo1

Re: Чироз(зарган)

Мнение от sharo1 »

Ех Чироз,чироз-едно време го правех от сафрид,ама го имаше много.Това лято си купих от сафрид-20 лв кг.СТРАХОТЕН,както и цената му. Сега си го правя от костур,става от каквото имаме -скобар -уклей-сулка.От зарган не съм се сещал,малко е кльощав,ама БРАВОС на rumci-и на мен ми потекоха лигите...Айде наздраве :partyman: :drinkers:
Аватар
zarganski
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 590
Регистриран на: Вто Мар 07, 2006 5:01 pm
Местоположение: Николай Зехирев - Бургас

Re: Чироз(зарган)

Мнение от zarganski »

Седим и си говорим с Ванката,сега заради тези мезета ли няма да идваш в четвъртък????
Значи ние там на ракия, а ти у вас с чирузче и салатака...


Не си човек да пускаш такива теми :lol: :lol: :lol: :lol: Припи ми се...
if there is no fishing in paradise, i am not going!!
strijok
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5343
Регистриран на: Чет Юли 27, 2006 4:26 pm
Местоположение: Иван Котаков - Бургас

Re: Чироз(зарган)

Мнение от strijok »

Сменяй си смените и да донесеш малко чируз в четвъртък :D
Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1738
Регистриран на: Чет Сеп 09, 2004 8:14 pm
Местоположение: Sofia
Обратна връзка:

Re: Чироз(зарган)

Мнение от sandista »

Слюнка ми тръгна като видях снимките !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него
Мнения: 5748
Регистриран на: Вто Окт 31, 2006 4:28 pm
Местоположение: Бургас

Re: Чироз(зарган)

Мнение от rumci »

Sme6NIKa написа:Благодаря ти, rumci ! Звучи невероятно! А с друга риба може ли да се прави чироз и ако може има ли различия в рецептата?
Предварително благодаря за отговора :)
Пробвал съм същата рецепта със сафрид, платерина и чернокоп, който ми е фаворит по вкусови качества след тази обработка.
strijok написа:Сменяй си смените и да донесеш малко чируз в четвъртък :D
zarganski написа:Седим и си говорим с Ванката,сега заради тези мезета ли няма да идваш в четвъртък????
Значи ние там на ракия, а ти у вас с чирузче и салатака...
На мен също ми се идва на срещата, но след 22 часа става твърде късно :( . То вашето не се губи. Както писах по-горе, във фризера съм заделил достатъчно за по-късна консумация и на следващата сбирка ще донеса :D
Jechev
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1968
Регистриран на: Пон Дек 11, 2006 1:36 pm
Местоположение: София

Re: Чироз(зарган)

Мнение от Jechev »

еееххх, който си е хванал зарган....блазях ти колега...най вкусния чироз, който съм хапвал е от една риба, патасу и казват(с чесън и копър става млииий), мисля че е гръцка..... а зарган не съм пробвал...пъ и как да пробвам, с есения си улов от цели три заргана( най-големия карък на буната в Равда !) :oops:
да ти е сладко и много бироракии да погълнеш с т'ва мезе :wink:
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
Jackomo
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 129
Регистриран на: Нед Мар 16, 2008 7:04 pm
Местоположение: Бургас

Re: Чироз(зарган)

Мнение от Jackomo »

Аз пък ще споделя една друга рецепта с чироз. Аз съм я правил с чироз от сафрид, но сигурно ще е сполучлива и от зарган или други риби, които са по-постни/сухи/. Рибата се оставя да съхне много-да стане на кора, така може да се съхранява на терасата или друго студено и сухо помещение цяла зима. Паля барбекюто или котлона/ на барбекю е по-вкусно/ и препичам добре чироза. Така препечен и леко опушен, го начуквам с юмрук, може и със стъклена бутилка, на малки парченца. Заливам със зехтин и лимон и.......... :drinkers:
Иван Събев
expose
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 129
Регистриран на: Пон Сеп 24, 2007 5:53 pm
Местоположение: 43° 12' N 27° 55' Е

Re: Чироз(зарган)

Мнение от expose »

Ето и още един вариант:
Киснем готовият чироз в прясно мляко около час след което оставяме да се изцеди известно време. На загрят тиган мятаме чирозите и изпичаме двустранно докато хванат златиста коричка.
Изображение
След като рибите са готови завиваме във влажна кърпа за около 20 мин. В чиния нареждаме лук на шайби, поръсваме с копър, нареждаме рибата, добавяме малко маслини и всичко това го поливаме с лимонов сок и зехтин.
Изображение
Изображение
Аватар
YordanDanev
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1917
Регистриран на: Пон Дек 29, 2008 5:49 pm
Местоположение: Бургас - Нюрнберг

Re: Чироз(зарган)

Мнение от YordanDanev »

Дано новия сезон да го има пак, че миналия го пропуснах и сега се облизвам на снимките :mrgreen:
Изображениеима ли комат кучета много
starcho
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1495
Регистриран на: Съб Фев 07, 2009 7:58 pm

Re: Чироз(зарган)

Мнение от starcho »

Чируза от зизи е гооооляма работа,но крени към яко втвърдяване,та кисненето си е необходимо.Тия които го пържат не знаят колко крехък става на грил,пробвайте.
Аватар
rosssyy
новобранец
новобранец
Мнения: 53
Регистриран на: Пон Апр 21, 2008 2:43 am
Местоположение: Варна

Re: Чироз(зарган)

Мнение от rosssyy »

От стар несебърски рибар съм чувал, че най-хубавият чируз е от зарган. Той правеше само такива.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболовна кухня”