Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от p4eli4kata »

Диканаров, ако това е брезовка, то аз познавам брезовката със следните белези: Пънчето долу е по-широко отколкото при шапката.Пънчето е на чертички. Шапката на брезовката е като "кацнала" на пънчето. ШАПКАТА Е ГЛАДКА. Месото -тънко. Като я попаря, става тъмнозелена. Сравнително висока гъба е. Вижам я отдалеко.Като е след дъжд или сутрин рано, стои като масловка. Мазна, лъскава. Бързо остарява. И няма вид! Брала съм я в Средна гора. В Средногоровско землище, където има залесявания от брези. Много красива картина е. Белите брези и гъбата!!! / Там има и язовир. За риба!/
Сухата масловка има сравнително късо пънче.Пънчето е колкото долу, толкова и горе широко. ШАПКАТА Е НАПУКАНА.Напуканите места са с по-светъл цвят. На по-едрите екземпляри, крачето се повива. Гъбата стои на една страна.Килната! Като се натърти, синее. После пък, червенее. В началото само откъснах един екземпляр за белези. После брах. Няма я в големи количества.
Затова казвам, че е суха масловка. И двата вида са ядливи. Нямат неприятен двойник. Лесно се разпознават. Брала съм я в Стара планина. В Долно Изворовско землище. Местноста се казва "Бели бряг". Из храсталаците, предхождащи боровата гора.
Ливадната виолетка, е тази, която има лилаво краче. Отгоре прилича на печурка. Като я откъснах, разбрах, какво бера! Беше на цяяяла редичка! На предбаира, съвсем до къщите!
Диканаров, кажи какво е това "нещо", което ме озадачава? Ти имаш голям опит. Що за "гъба" е това?
Към Свилен: Като се връщах да разгледам темата, видях твоя снимка. Казваш, че си снимал гъба, която ти прилича на бяла лютива млечница. Ти казваш-лютивка. Снимката синее, трудно се познава по принцип от снимка.Млечницата е чистоснежно бяла. Младата даже синкавее. Старите са жълтеникавобели. Като я отрежеш, пуща бяло лютиво мляко. Гледай да не си пипнеш очите! Или лицето! Пари!Много бързо се натрошава, ако не се бере в подходящ съд. Гъбата много се тачи из Русия. Виж Диканаров какво пише за нея! Тази гъба преди години също се изкупуваше. Също на ПУЛП. Брала съм я из Средна гора, само веднъж. Направих я като туршийка, по руска рецепта, но не я харесахме. На бивака на обед ,си я пекохме със сланинка. Тогава ми хареса.Няма отровен двойник. Има обаче двойник, който е противен. Казва се потрасница.Има и още една гъба, която и прилича. Но е с много неприятен силно лютив вкус. По принцип не харесвам бялата млечница. Избягвам да я бера. Пипнах се по лицето с ножа, без да искам. После направо беше като изгоряло местото!НЕ БЕРИ ТОВА, КОЕТО НЕ ПОЗНАВАШ!!!!!
Послепис: Отдавна се каня да си купя една добра книжка за гъби.Все стисках парите за друго. Вчера я поръчах по интернет в антикварната книжарница. Е, ако наистина дойде, ще ни е голям помощник!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Пчеличке Ели, права си за всичко! Не мога да кажа нищо за това "нещо". :oops: От вън прилича на черен трюфел. Виждат се и жилките за които бях питал преди, но вътре е бяло, а на черният трюфел е черно и има на вид зърнест състав. На "нещото" сърцевината ми се вижда гладка и бяла. Може и да не виждам добре от снимката. Това да не са някакви други грудки, от сорта на земните ябълки и картофите? Твърди и плътни ли са? На трюфелите дето съм брал и ял консистенцията е малко по-плътна от нашите пърхутки. На "белият" сърцевината е бяла, а на "черният" черно-тъмно сива и някакси на зърна. :roll:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
rdochev
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от rdochev »

На мен пък бялата млечница ми е една от любимите гъби. Има двоиник-не знам как се казва научно-по нашия край им казваме "козарки". Мисля че не е отровен,ама не става за ядене-не е смилаема и понякога води до повръщане.
i don't drink water cos fish fuck in it
Свилен83
новобранец
новобранец

Мнение от Свилен83 »

Диканаров написа:Пчеличке Ели, права си за всичко! Не мога да кажа нищо за това "нещо". :oops: От вън прилича на черен трюфел. Виждат се и жилките за които бях питал преди, но вътре е бяло, а на черният трюфел е черно и има на вид зърнест състав. На "нещото" сърцевината ми се вижда гладка и бяла. Може и да не виждам добре от снимката. Това да не са някакви други грудки, от сорта на земните ябълки и картофите? Твърди и плътни ли са? На трюфелите дето съм брал и ял консистенцията е малко по-плътна от нашите пърхутки. На "белият" сърцевината е бяла, а на "черният" черно-тъмно сива и някакси на зърна. :roll:
Ми, че са гъби, гъби са :) Приличат на картофи или земни ябълки, но само на външен вид. Леко се поддаваха над земята, а като разровиш малко излизаха и други. Доста песъчлива почва, при смесена, но рядка гора. По принцип в този район намирам най-много гъби! Цялата поляна е с масловки и рижийки, намирам често и манатарки, сърнели има и мухоморки, не може да отидеш там и да няма гъби :rolleyes:
Като ги счупиш, нямат мирис, трудно бих казал, че имат и жилки, приличат малко на пърхутки. Една седмица седяха и се вмирисаха, имаха тежка миризма биеше малко на чесън, но доста по-силна. Четох, че има много видове трюфели, но малко от тях са ценни, предполагам, че някои тип неядливи или нещо подобно. Не особено важно, просто бях любопитен дали сте ги виждали и на други места.

А си мисля, че всъщност пчеличката говори за една по-дуга снимка, на която си мислех, че съм уловил лютивка, но може би не :)
Както и да е аз си събирам, само няколко вида и ще си остана с тях, просто ми е доста любопитно и за другите да науча какви са и тн. Не желая да ги бера, тъй като давам гъби на доста хора и трябва да съм абсолютно сигурен в това което късам. :bear:

За което съм доста признателен на хората, които участвате в форума, тъй като научих доста полезни неща!
Радвам се че има подобни места, тъй като това хоби не е особено разпространено сред връстниците и приятелите ми и няма с кой да споделям много, много и да си говоря на тази тема.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Днес започна да превалява и така обещават синоптиците да е през следващите дни! Това е отлично, че месец и половина суша пресече есенните гъби. Ей , пишете за подвизите си. Аз ще понаобиколя през съботата за ливадна виолетка, ветрогонка и виолетка. За неделя съм планувал- кладница и червенееща сърнела. Въобще мисля да не се качвам на по-високо от1000м. Ще докладвам на съфорумците гъбари в понеделник! :lol:
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

gogolisec написа:
Голям проблем ми създават голите охлюви (плужеците), докато им хвана цаката ми унищожиха доста гъбки още в зародиш! Излизат вечер и нощем и обикалят покрай пънчетата и ядат най-младите екземпляри, токущо покарали :evil: !
поръси ситни дървени трици около пънчетата,полепват се по охлюва и немогат да мръднат
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Поръсил съм, колега, то даже се вижда и на снимките, но май че са едри и ги прескачат - за другия път ще знам - ще търся ситни да пробвам и това чудо :roll: !
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Бях обещал да пиша, ама нямам какво! :evil: Синоптиците твърдяха, че от 13-15градуса в събота ще има понижение от 10 градуса и планирах сутрешен тур по мери и ниски поляни. :twisted: Снегът си почна обаче от развиделяване в софийско и с това край на напразните ми надежди. :oops: Ще чакаме пролетта! :shock: Е може и малко зимна припънка, ако има през декември положителни температури. :lol:
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

gogolisec написа:Поръсил съм, колега, то даже се вижда и на снимките, но май че са едри и ги прескачат - за другия път ще знам - ще търся ситни да пробвам и това чудо :roll: !
Пробвай да заградиш с найлон,найлона обаче остави да виси свободно към външната страна.По този начин заграждат ферми за обикновени градински охлюви,би могло и за голи да свърши работа.(значи като стигне ръба на найлона не може да се прехвърли на другата страна)
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

gogolisec написа:Поръсил съм, колега, то даже се вижда и на снимките, но май че са едри и ги прескачат - за другия път ще знам - ще търся ситни да пробвам и това чудо :roll: !
кът гледам по снимките ми се виждат едри тия дето си сложил(талаш)
има и друг начин
консервена кутия празна заравяш до трупчетата ( ръбът на кутията да е на нивото на земята),пълниш с бира и сутринта ще останеш учуден...при тоя начин обаче гадините направо се давят
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Пчеличке, видя ли колко продават един килограм бели трюфели у нас? Просто не е за вярване! 10800лв. за килограм! Черните са направо без пари-8500лв. за кило. При тази цена може да се прекопае планината при вас! Хайде на слука! :lol:
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

Диканаров написа:Пчеличке, видя ли колко продават един килограм бели трюфели у нас? Просто не е за вярване! 10800лв. за килограм! Черните са направо без пари-8500лв. за кило. При тази цена може да се прекопае планината при вас! Хайде на слука! :lol:
да напиша и аз нещо за трюфелите :)
в Италия които намери голям бял тартуф не търчи да го продаде на някои си,а изчаква средата на ноември
всяка година има феста(празник)на тартуфа и в тия 2дни в градчето пристигат разни готвачи и собственици на
ресторанти от цяла европа и които е намерил голям бял тартуф(не няколко дребни)...цените стигат до небето
За черните дето един колега беше снимал тук във форума,един такъв черен тартуф голям колкото яице горе-долу е
10 евро та тая цена от 8500 за кило :shock: ,пак искат да :ANAL:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Тимо1, срам ме е ! :oops: Сбъркал съм цената на черните трюфели! :oops: Старост-нерадост! :lol: Недовиждам, недочувам и забравям! Е когато ми отърва, но грешката си е моя! Цените са с ДДС от каталога на "Метро" със специални оферти 27.11-31.12.2008г. На белият трюфел цената е 10799.99лв/кг, а на черния 699.99лв/кг. Е така цената не е койзнае каква, ама пак е нещо! :oops:
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

Диканаров написа:Тимо1, срам ме е ! :oops: Сбъркал съм цената на черните трюфели! :oops: Старост-нерадост! :lol: Недовиждам, недочувам и забравям! Е когато ми отърва, но грешката си е моя! Цените са с ДДС от каталога на "Метро" със специални оферти 27.11-31.12.2008г. На белият трюфел цената е 10799.99лв/кг, а на черния 699.99лв/кг. Е така цената не е койзнае каква, ама пак е нещо! :oops:
нема проблем,просто исках да допълня каквото знам :smt023
п.п.шапка ти свалям за познанията ти за гъбите
Аватар
Божидар
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Божидар »

timo1 написа:
Диканаров написа:Тимо1, срам ме е ! :oops: Сбъркал съм цената на черните трюфели! :oops: Старост-нерадост! :lol: Недовиждам, недочувам и забравям! Е когато ми отърва, но грешката си е моя! Цените са с ДДС от каталога на "Метро" със специални оферти 27.11-31.12.2008г. На белият трюфел цената е 10799.99лв/кг, а на черния 699.99лв/кг. Е така цената не е койзнае каква, ама пак е нещо! :oops:
нема проблем,просто исках да допълня каквото знам :smt023
п.п.шапка ти свалям за познанията ти за гъбите
И за много други твои писания и Аз ти свалям шапка :!:
На Бодлива Крава ,Бог рога не дава!
Светът е оцелял,защото се е смял!
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”