Въпрос за аванса на ТАПА!

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Аватар
vek0
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Въпрос за аванса на ТАПА!

Мнение от vek0 »

Значи колеги ...няколко излета ходя и хвърлям една тапа докато си ловя уклейки с директния .Проблема е ,че тапата е на около 20-тина метра от мен и докато отида до нея и засека рибата се откача или къса ...! Авансът ми е средно затегнат,т.е не може да се развие докато не я хвана с ръце и я опъна примерно...(та докато отида авансът все едно не работи...)
Според вас в това ли е проблема ..и ако да какво трябва да направя..(да го отхлабя така ,че рибата да може да да го развие ли .... :roll: :roll: )
georg

Re: Въпрос за аванса на ТАПА!

Мнение от georg »

vek0 написа:да го отхлабя така ,че рибата да може да да го развие
:smt023
georgi_gopata

Мнение от georgi_gopata »

Едно не разбрах защо тапата е толкова отдалечена :?:
Иначе ако пръчката е на Род-отхлабваш докраи и като "тръгне" я почваш.
Другия вариант е оставяш пръчката на стоика затягаш докраи аванса и като тръгне пръта хващаш аванса, отпускаш и почваш! :lol:
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

Колегата има можеби напредвид риболов на хищтник на тапа.Ако е така не затваряй скобата (бигела) ,остави хищтника да си развива наволя ,още повече че като си затворил, усеща съпротивление и плюе примамката(освен ако нямаш свободна шпула),като се убедиш че ху....баво е налапал ,засичаш.
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Да ама ако и отпусне не смятата ли ,че щуката ще се навре из клонаци и водорасли ???
борислав енчев
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от борислав енчев »

бигела да е отворен,това е варианта.
ЖИВОТА Е ЩАСТЛИВА СЛУЧАЙНОСТ СЪС СМЪРТЕН ИЗХОД !
Аватар
MITKO70
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от MITKO70 »

борислав енчев написа:бигела да е отворен,това е варианта.
И влакното защипано под едно ластиче,да не се размотава произволно ,а тя/щуката примерно/да може да си го изтегли без проблем.
Всичко може,но не всеки го можe.
Изображение
lekiq_ribar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lekiq_ribar »

Аванса да ти е бая отпуснат и да е близо до тебе пръчката.Поне аз така мисля :roll:
Удоволствието на риболова е хванатата риба,не изпържената\!

Изображение
борислав енчев
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от борислав енчев »

Ако става въпрос за щука или бяла ,бигела е разкопчан и по -често и хвърляй по едно око.Понеже само такива риби ловя може да ме послушаш спокойно.Другите видове риби не ми приляга да ги ловя признавам си и съм се ориентирал главно към тези.хванал съм доста прилични риби от този вид именно така с отворен бигел.
ЖИВОТА Е ЩАСТЛИВА СЛУЧАЙНОСТ СЪС СМЪРТЕН ИЗХОД !
fider
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от fider »

И не я бързай аз си паля цигара :D стига да няма драки :drinkers:
Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве.
Аватар
sladkishka1
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от sladkishka1 »

Аванса освободен до краи и оставяш щучката да налапа хуууууубаво примамката. :smt023 Успех
Не трябва да очакваш повече от това което даваш!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

fider написа:И не я бързай аз си паля цигара :D стига да няма драки :drinkers:
то хубаво, ама като нагълта в гЪзЪ, после кво правиме ако рибата е маломерна /както е в 80% от случаите с щуката и бялата риба/?

За мен ТАПА-наренето не е спортен риболов, а тип "сървайвър" - осигуряване на мИсо за фризера...

иначе няма спор - аванса на минимум или отворен бигел... хищника лапа и не се убожда докато не го засечеш... затова и не отива да се оплита в шавара...
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

щом си далече от въдицата, оставяй бигела отворен да си развива свободно влакното, а аванса си го регулирай предварително, за да няма изненади, като засечеш.....отделно от това смятам, че в повечето пъти е по-добре да се засича в рамките на първите секунди от потапянето вместо да се изчаква и да се пали цигара, както пише по дебелите книги(тази тактика ми се струва по-подходяща за лятото и началото на есента,когато щуката не е много активна, но това зависи и от водоема, дълбочината и прозрачността на водата и т.н.)! :roll:
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
joco

Мнение от joco »

Тедо написа:
fider написа:И не я бързай аз си паля цигара :D стига да няма драки :drinkers:
то хубаво, ама като нагълта в гЪзЪ, после кво правиме ако рибата е маломерна /както е в 80% от случаите с щуката и бялата риба/?

За мен ТАПА-наренето не е спортен риболов, а тип "сървайвър" - осигуряване на мИсо за фризера...

иначе няма спор - аванса на минимум или отворен бигел... хищника лапа и не се убожда докато не го засечеш... затова и не отива да се оплита в шавара...
Упсс!Нещо май неподготвен?!~ :evil: Тройка №4-6,рибка около 8-10см.и писалката не я лапа до гъза!А дори и да налапа по-дълбоко си има едни уреди,с които се отваря устата на щуката.Колкото до бялата,никога не я ловя с кубинки,а с рибки над 6-7см.
И последно-но само ако не ти е жал(за себе си :twisted: )влакното или теления повод се РЕЖАТ и рибата се пуска.Но въпрос на желание,де!
Колкото до въпроса на колегата-хвърляш,отваряш бигела,хвърляш по едно око периодично,тапата изчезва,хвашташ пръта и когато влакното "тръгне",засичаш.
joco

Мнение от joco »

Jechev написа:щом си далече от въдицата, оставяй бигела отворен да си развива свободно влакното, а аванса си го регулирай предварително, за да няма изненади, като засечеш.....отделно от това смятам, че в повечето пъти е по-добре да се засича в рамките на първите секунди от потапянето вместо да се изчаква и да се пали цигара, както пише по дебелите книги(тази тактика ми се струва по-подходяща за лятото и началото на есента,когато щуката не е много активна, но това зависи и от водоема, дълбочината и прозрачността на водата и т.н.)! :roll:
За бързото засичане не съм съгласен.Пояснявам защо:
Щуката атакува рибката,като я захапва и стискайки я държи докато я убие(тапата изчезва и влакното не мърда),след което я пуска и отново я налапва,но от към главата и ляга в укритието за храносмилане(тапата се показва и пак изчезва,или влакното "тръгва",без тапата да се покаже).
Та къде точно се засича според теб?
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”