пак въпрос от начинаещ

Модератор: sapuna

Dimy
разбира нещата
разбира нещата

пак въпрос от начинаещ

Мнение от Dimy »

в последно време пак ме хвана музата за риболов , аз съм от хората дето ходят 3-4 пъти в годината за риба ,че не остава време . Попрочетох нещата писани във форума но почти нищо не открих за риболов на сом от брега в язовир начини на връзване нужни такъми , почти навсякаде се споменава лодка и сонар +кльонк! А аз като напълно начинаещ искъм да започна от нулата . В момента разполагъм с два стъбилни пръта с акция >250гр + мултипликатори но за сега си седят в гаража не използвани . И се чудя дали като съм от брега да не си използвам обикновена пръчка и макара ?
Още нещо гледам продават някакви ампули за сом смърдят ужасно но дали вършат работа ако се избъркат с дроб?
Гледам , че масово пишат за таранка и други рибки за стръв , а дели дроба и червейте не са по ефективни за по малките сомчета ?
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Re: пак въпрос от начинаещ

Мнение от asini »

Dimy написа: И се чудя дали като съм от брега да не си използвам обикновена пръчка и макара ?
В никакъв случай не прави това.Никога не знаеш колко голям сом може да ти клъвне.Експериментирай- при малко късмет ще даде резултат, стръв избирай по твой вкус.Не съм сомаджия(никога не съм хвърлял за сом и ловил сом, било то и малък), но въдица на жива рибка трябва да има винаги.Все пак сомът е хищник.Червейте, колкото и голям да дроздът, привличат плевелна риба.Наслука :wink:
Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
Аватар
nedved3
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от nedved3 »

Колега да ти кажа честно всичко е късмет тази година изкарах 12 килограмов сом(има го в галврията ми) на пужина и стръв на куките:на едната стилиопорово топче а на другата червей.Язовира на който го хванах е малък и не се слави с много сом това е вторич за 5 години казва собственика.Въдицата с която гохванах беше с акция 50-100 и обикновенна макара за дъно така че ако ти е писано отбрега да хванеш сом ще го хванеш успех
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

nedved3 написа:Колега да ти кажа честно всичко е късмет тази година изкарах 12 килограмов сом(има го в галврията ми) на пужина и стръв на куките:на едната стилиопорово топче а на другата червей.Язовира на който го хванах е малък и не се слави с много сом това е вторич за 5 години казва собственика.Въдицата с която гохванах беше с акция 50-100 и обикновенна макара за дъно така че ако ти е писано отбрега да хванеш сом ще го хванеш успех
1-я сом,който съм хващал е 21кг на царевица със стереопор.Това,обаче е случайност.Сом от брега може да се хваща успешно.Но за целта трябват познание и опит.Темата е дълга и не може да се обобщи с едно изречение.В момента се чудя на кое ще хвана повече сом!С кльонк или с въдица от брега.?Тук не говоря за Дунава.Там не съм запознат.
За целта четете между редовете.И подбирайте важното.Опита на кльонкаджията помага много.Стига наистина да знае,а не само да се мисли за знаещ.Улова на няколко сома(може и да са 100) е опит,но не винаги е достатъчно.
Дано не приемете мнението ми като някаква показност или правене от моя страна.Казвам това,което мисля и смятам,че съм искрен с вас.
Dimy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Dimy »

а добре в крайна сметка за улов от брега може ли да се използва кльонкаджийски метод на връзване или трябва да е друг
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Dimy написа:а добре в крайна сметка за улов от брега може ли да се използва кльонкаджийски метод на връзване или трябва да е друг
Не може. Монтажа за дъно е друг. Питай Krokibg. Той вече е писал по тая тема. Просто се разрови и ще откриеш всичко.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Diman написа:
Dimy написа:а добре в крайна сметка за улов от брега може ли да се използва кльонкаджийски метод на връзване или трябва да е друг
Не може. Монтажа за дъно е друг. Питай Krokibg. Той вече е писал по тая тема. Просто се разрови и ще откриеш всичко.
Истината е,че трябва да знаеш къде ловуват сомовете.И през кое време на каква дълбочина.Сомове на дъно се хващат покрай брега.Но ти можеш да ги ловиш на плувка или буй.Въпроса е местото да е перекспективно.И да гласиш дълбочината на стръвта.Примерно до края на юни бих ловил на дълбочина до 2м.-даже по-малко.Ако някъде видиш подводни водорасли на тази дълбочина да знаеш,че е там и големия.Лежи и си почива.Около подводни дървета също.
Монтажа не е проблем.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”