Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Усеща ли сома металите
Модератор: sapuna
-
- сериозен играч
Re: Усеща ли сома металите
Ах ти дърта , хитра лисицо а на мен ми каза , че е на чакане на стръв каракудааксел написа:Грешиш,Лорде........най-големият е на спининг/имам и свидетели,освен снимките/,

Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
умира сам в реалноста !
Ох, ще се спукам от смяхKRASSI написа:маломерна мрянка - Лоррдеее дръж![]()
![]()
. На кое да вярвам незнам вече
.

Държа, не пускам, ама за "Каменчо" мога да гарантирам, че не ползва маломерни мрянки

Тъй, тъй...
Ся ще стане ясно на кой, кво е разправял и как се е оплел в лъжите си

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
- krokibg
- учете се от него
Еле и мен намесихте
Красси къф Каменчо,кви мераци бе приятел
Аз по мъжко не си падам и за риби не завиждам.Бая гонене има да гонят

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Краси,Краси.......чест и почитания към тебе,/не е лошо да отидем заедно за сом, ама на кльонк,мога да почакам и до догодина
/сомът който ти показах беше 19кг и беше хванат на риба на дъно!
По-големият беше на спининг.Между другото,Лордът е прав-мряната и каракудата са последните риби,които ще използвам за стръв на Марица!!!!!........не ,че не съм го правил,но маришкият сом не ги предпочита особенно!!!!
Що се отнася да Кроки,мога да кажа,че благодарение на неговите съвети,започнах по-настоятелно да хвърлям воблери-хиляди благодарности за което.Последният ми удар на сом на дъно/по скоро на тапа/, беше миналата седмица на риба.

По-големият беше на спининг.Между другото,Лордът е прав-мряната и каракудата са последните риби,които ще използвам за стръв на Марица!!!!!........не ,че не съм го правил,но маришкият сом не ги предпочита особенно!!!!
Що се отнася да Кроки,мога да кажа,че благодарение на неговите съвети,започнах по-настоятелно да хвърлям воблери-хиляди благодарности за което.Последният ми удар на сом на дъно/по скоро на тапа/, беше миналата седмица на риба.
валатът не най-лошото нещо на света
- krokibg
- учете се от него
Аксел,взимаш една мряна към педя !!!Слагаш едно речно олово 150гр и повод 70см със 2-3/0 кука колкото по квалитетна и здрава,толкова по-добре.Намираш течение което да е доста голямо и непременно със едър чакъл по дъното.Хвърляш най-накрая на течението където е поне метър и не повече от метър и половина.Мрянката я закачаш за устата и хвърляш.В този сезон не съм го правил този вариант поне от пет-шест години не съм го и практикувал,но като го направиш,ще разбереш за какво говоря.Ще видите какво обича сома и какво не 

-
- сериозен играч
Според мен мряната е най-добрата стръв за Марица . Първо защото е в "изобилие" в сравнение с другите риби , второ защото обитава плитките води , а точно там сома ловува по-лесно и трето защото тя изглежда най-естествено точно на това место . Но естествено трябва да я подадеш там където Кроки казва а не в дълбоките и тихи вирове и подмоли .
Не знам и защо обаче една мряна отцеля повече и от сома в аквариума на Карфиците . Първите 1-2 дни беше голяма гонитба и накрая сома се отказа . После мряната си плуваше спокойно дори и до самата уста на сома а той дори и не се опитваше да я атакува . Накрая мряната дори го надживя - сома почина от силна нервна криза предизвикана от мрянката
Това не го разбрах и до днес
.
Не знам и защо обаче една мряна отцеля повече и от сома в аквариума на Карфиците . Първите 1-2 дни беше голяма гонитба и накрая сома се отказа . После мряната си плуваше спокойно дори и до самата уста на сома а той дори и не се опитваше да я атакува . Накрая мряната дори го надживя - сома почина от силна нервна криза предизвикана от мрянката

умира сам в реалноста !
умира сам в реалноста !
Да не би щото е била по голяма от "сома" 

-
- сериозен играч
Не бе беше маломернаlorda написа:Да не би щото е била по голяма от "сома"

умира сам в реалноста !
умира сам в реалноста !
- krokibg
- учете се от него
Преди два сезона,ходех през ден на Любимец.Веднъж,след като през целия ден се опитвах да хвана сом,реших да измоля от един колега ловящ на леко,три мренки,които му платих !!!Взех мренките живи и отидох на едно островче,което бе направила водата точно под голямото течение,което се биеше в него.Вече се бях сетил за този метод на ловене и решението да го пробвам беше неотменимо.Направих такъма/в колата почти винаги нося резервна чанта със всичко необходимо и рядко я забравям.Спретнах този монтаж за три секунди,като за целта използвах направо спининга с който въртях на воблер.Нагазих точно по ръба които прави водата и когато стана метър и нещо,направих три-четири крачки срещу течението и много внимателно заметнах на 6-8 метра от мен като стоях перпендикулярно на течението.Удара последва след минимум 15-20 минути - 4кг сом.Извадих след час още една 7мица а третата мряна ми я взе.Единственото неудобство беше че стоиш и държиш въдицата нагазил във водата и се опитваш да балансираш срещу течението и да намериш най-удачния вариант водата да не вдига много шум когато се блъска във теб.Правех и тарикътлъци ,за да не се застоява стръвта на едно място и когато леко я повдигна,се премества със няколко педи в страни.Ударите винаги бяха зверски.Едва не изтървах пръчката при втория удар.Сетих се за този монтаж,няколко дни преди това,когато със едно Ъгли прехвърлях през течението и го оставях да се носи само от напора на течението.Ударите бяха на едно определено място,малко преди да започна прибирането на воблера.На бента на Любимец,под стадиона,по този начин/с мренки/ има изваден 15кг сом а със шаранчето на ъгли - 19кг. Сами разбирате че сома си лови мренките и ги хапва като солети.Водата има завихряния на определени места особенно след препятствия като камъни и др, и по-дребните рибки след като попаднат във тях са безсилни да се оправят веднага и са лесна плячка за гладен сом.Особено когато пък и любимата му храна е и вързана
Краси,може би сома от на Наско аквариума,може да се е бъркал от отраженията които дават стъклата и да му са се привиждали няколко мренки

Краси,може би сома от на Наско аквариума,може да се е бъркал от отраженията които дават стъклата и да му са се привиждали няколко мренки

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
E,Краси,всеки си има виждания по въпроса.........не казвам,че сомът не яде мряна,но определено ударите са много по-редки на нея, говоря за нещо съвсем различно,ако сомът има възможност да избира м/у няколко вида риба,то той ще атакува мряната наистина както казва,Кроки накрая на вира/където обикновенно е и пасажът/,но ако не излиза там,а другаде...........!,на Любимец сигурно е така,защото мряната е най-масовата риба,но тук е доста по-различно.Правил съм ескперимент-2бр. въдици през метър с еднакъв монтаж,като на едната имаше мряна,а на другата,друга риба и резултатът беше 0-3 в полза на другата риба! 

валатът не най-лошото нещо на света
-
- сериозен играч
Ето такива изказвания ме подсещат що не се пише много в този форум , освен глупостите естествено , но не се сърдете има си оправдание цялата работа .аксел написа: на едната имаше мряна,а на другата,друга риба и резултатът беше 0-3 в полза на другата риба!

умира сам в реалноста !
умира сам в реалноста !
-
- разбира нещата
Мда Краси и аз имам една Друга специална риба за стръв по Тунджа , не че я няма по другите реки ,но местната е по -сладка на сома и трябва да се хване точно между две села Устрем и Срем , ако не е от там -сома не кълве 

Нормално за Камен.KRASSI написа:Ето такива изказвания ме подсещат що не се пише много в този форум , освен глупостите естествено , но не се сърдете има си оправдание цялата работа .аксел написа: на едната имаше мряна,а на другата,друга риба и резултатът беше 0-3 в полза на другата риба!
![]()
![]()
![]()
![]()

Не му се сърдете.

-
- сериозен играч
Абе като чета последните две страници,изградих моето мнение ,дали сома усеща металите.KRASSI написа:Ето такива изказвания ме подсещат що не се пише много в този форум , освен глупостите естествено , но не се сърдете има си оправдание цялата работа

Благодаря ви колеги за изчерпателното инфо.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!