Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

Рибена Чорба
Модератор: sapuna
- MiTaKa™
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Рибена Чорба
На море като бях преди 2 седмици ядох за втори път рибена чорба там готвача ни каза че слагали няколко вида риба (морска) и самият больон ставал мн по вкусен и приятен ,от колкото в другите кръчми защото готвача ни е бил колега хах и е правел мн добра ... наистина беше така. А преди това на село бях за риба като по малък и хванах картакуди червенопеки и платики и баба ми направи рибена салмура мн беше вкуснаКоито не е пробвал да не губи време

- CERRUTI
- сериозен играч
Re: Рибена Чорба
Е Митак дай рецепти...ти като в един виц:MiTaKa™ написа:На море като бях преди 2 седмици ядох за втори път рибена чорба там готвача ни каза че слагали няколко вида риба (морска) и самият больон ставал мн по вкусен и приятен ,от колкото в другите кръчми защото готвача ни е бил колега хах и е правел мн добра ... наистина беше така. А преди това на село бях за риба като по малък и хванах картакуди червенопеки и платики и баба ми направи рибена салмура мн беше вкуснаКоито не е пробвал да не губи време
Две циганета си говорели:
-Абе ти знаеш ли колко е вкусно мед и масло?
-Не,ти ял си го?
-Не,ама братми е видял един човек да го яде.....

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Морска,сладководна няма значение.Важното е главата.Събирайте главите и ги мешете/на големите рибки/.Това е тайната.Останалото е :"...да е много гореща,много люта и много кисела".А бе с две думи "рибена чорба"!
П.П. забравих-трябва да има и един,който постоянно да ви вика- "страхотна чорба ей..."
Успех,НАСЛУКА и Наздраве!
П.П. забравих-трябва да има и един,който постоянно да ви вика- "страхотна чорба ей..."
Te това е чорба, никакви рецептиsapuna1971 написа:Морска,сладководна няма значение.Важното е главата.Събирайте главите и ги мешете/на големите рибки/.Това е тайната.Останалото е :"...да е много гореща,много люта и много кисела".А бе с две думи "рибена чорба"!

за меносновното е пресен дивесил -2 връзки -иначе варианти много по морето я правят със застройки -също е хубава -от там сам се учил -но има ли застройка -това е супа -това лято им ядох супите -горчат -нямаго мерака -

Риболовци.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Както каза Сапуна,глави да има.Една от калкан,с перките му барабар,4-5 каи-цели,2 глави от паламуд,4 от лефер,3 коремчета от акула,всичко това може да се замени и от една глава от моруна,малко нарязани моркови,девисил/задължително/,няколко домата,сол и студено бяло вино.
Всичко се сварява в морска вода-задължително.
Рецепти-според фантазията ви.
- pigov
- новобранец
Съгласен съм на 100%,само коремчета от акула не съм слагал все още,но ще пробвамКИРО написа:Както каза Сапуна,глави да има.Една от калкан,с перките му барабар,4-5 каи-цели,2 глави от паламуд,4 от лефер,3 коремчета от акула,всичко това може да се замени и от една глава от моруна,малко нарязани моркови,девисил/задължително/,няколко домата,сол и студено бяло вино.

П.С.Който отиде на нос Калиакра, да не пропуска да посети ресторанта който се намира на самия нос, там съм ял най-вкусната рибена чорба в сготвена в ресторант.И малко извън темата, преди село Българево,последното село на пътя за нос Калиакра се намира мидената ферма "Дълбока",който мине от там и не я посети само може да съжалява(ако отиде там да знае че като се слезе долу на фермата са два ресторанта,десния ресторант е правилния, левия е пълен т***к)
И да паднем...и да бием...пак за риба ще отидем!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
При Весо Прокопиев,красиво място,но малко скъпо.Все пак си заслужава пробата.
-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Рибена чорба ог глави:
В подсолена вода се варят главите, като преди това се почистват от хрилете. Можете да обезкостите главите и да извадите само месото, става по-вкусно. Бульонът се прецежда, а месото се накъсва на по-едри парчета и се слага вътре в бульона. Доовкусява се с черен пипер, дафинов лист/той не се яде, ама придава хубав мириз/,прибавя се 1-2с.л., лъжици ориз , така се вари още малко/10-на минутки/ да омекне ориза. Тези, които обичат чорбата да е по-гъстичка, могат да прибавят малко препечено брашно. Сервира се поръсена с магданоз -ситно или едро нарязан. Може и да се подлюти - за тези от вас, които обичат лютивичко.
Да ви е вкусно, риболовци!
В подсолена вода се варят главите, като преди това се почистват от хрилете. Можете да обезкостите главите и да извадите само месото, става по-вкусно. Бульонът се прецежда, а месото се накъсва на по-едри парчета и се слага вътре в бульона. Доовкусява се с черен пипер, дафинов лист/той не се яде, ама придава хубав мириз/,прибавя се 1-2с.л., лъжици ориз , така се вари още малко/10-на минутки/ да омекне ориза. Тези, които обичат чорбата да е по-гъстичка, могат да прибавят малко препечено брашно. Сервира се поръсена с магданоз -ситно или едро нарязан. Може и да се подлюти - за тези от вас, които обичат лютивичко.
Да ви е вкусно, риболовци!
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
/Мизнер/
на дуранкулак правят чудна чорба а вместо застройка слагат хайвер.аз слагам мръвка и от морски рак ако набарам,но калканената е сред първите класации. във варна на ул.брегалница има гостилница за морска кухня,чорбата става за ядене,за другото въздържал се
- sandy
- ще става разбирач
Вчера и аз се хванах да се пробвам с направата на рибена чорба.
Нямах глави от риба и за това избрах по-лесния начин.
Използвах 1 хек, 1 мерлуза и 1 филетирана херинга.
Сварих рибата в подсолена вода, като предварително я бях нарязал на филии.
Обезкостих я и я накъсах.
Запържих в друга тенджера лук и нарязана прясна чушка и след това добавих бульона от рибата.
След завирането му добавих нарязан картоф ( голям ) на кубчета, 2 моркова също нарязани на кубчета, малко ориз и чесън.
След, като повря малко ( да се посварят ориза, картофите и моркова ) сложих доста зелени подправки: магданоз, девисил ( най-много ), джоджен, черен пипер, дафинов лист и малко лют червен пипер.
Също така добавих половин лимон нарязан на колелца.
Добавих рибешкото месо и така повря още 8 мин.
Лично на мен чорбата ми хареса страшно много, но хареса и на жената, а тя е бая претенциозна към храната ( абе направо си е злояда ).
На чорбата и върви доста оцет, черен пипер..........хмм и люти чушлета.
Наздраве.
п.п така, както се получи ( с доста месо
) си мисля, че ще се получи и с на половина по-малко риба ( половин хек, половин мерлуза ).............
Нямах глави от риба и за това избрах по-лесния начин.

Използвах 1 хек, 1 мерлуза и 1 филетирана херинга.
Сварих рибата в подсолена вода, като предварително я бях нарязал на филии.
Обезкостих я и я накъсах.
Запържих в друга тенджера лук и нарязана прясна чушка и след това добавих бульона от рибата.
След завирането му добавих нарязан картоф ( голям ) на кубчета, 2 моркова също нарязани на кубчета, малко ориз и чесън.
След, като повря малко ( да се посварят ориза, картофите и моркова ) сложих доста зелени подправки: магданоз, девисил ( най-много ), джоджен, черен пипер, дафинов лист и малко лют червен пипер.
Също така добавих половин лимон нарязан на колелца.
Добавих рибешкото месо и така повря още 8 мин.
Лично на мен чорбата ми хареса страшно много, но хареса и на жената, а тя е бая претенциозна към храната ( абе направо си е злояда ).
На чорбата и върви доста оцет, черен пипер..........хмм и люти чушлета.
Наздраве.
п.п така, както се получи ( с доста месо

Ъ-ъ-ъ кой каза, че кълве?
рибена чорба от дунава
поставя се водата да ври 1-2 глави лук нарязан ситно като пожълтее водата се добавят картофи нарязани на кубчета по едри, 1-2 моркова, 1чушка,рибата нарязана на трубчета заедно с главата като предварително се махат хрилете защото придават лош дъх.Вари се рибата докато и побелеят очите, изважда се рибата и се обезкостява (хубаво е да е от два вида риба по мазна и по суха) когато омекнат морковите и картофите се добавя олио и сол по време на варенето се слага китка девисил ,която после се вади ,настъргват се 1-2 домата и се добавя рибата когато е сварен домата се нарязва зелен дивисил може и малко черен пипер по желание може да се застрои
поставя се водата да ври 1-2 глави лук нарязан ситно като пожълтее водата се добавят картофи нарязани на кубчета по едри, 1-2 моркова, 1чушка,рибата нарязана на трубчета заедно с главата като предварително се махат хрилете защото придават лош дъх.Вари се рибата докато и побелеят очите, изважда се рибата и се обезкостява (хубаво е да е от два вида риба по мазна и по суха) когато омекнат морковите и картофите се добавя олио и сол по време на варенето се слага китка девисил ,която после се вади ,настъргват се 1-2 домата и се добавя рибата когато е сварен домата се нарязва зелен дивисил може и малко черен пипер по желание може да се застрои

Писах, писах и цъкнах нещо и айдеееееееееееееее.....
Та както и да е, мойта любима чорба е въпросната саламура, задължително на полеви условия - т.е. на гьола. Зазължително условие е да си носите тенджера и да си хванете рибка , ако можете де
Продуктите:
- риба- шаран, каракуда, платика , клен ( другите са сухи - може някое костурче за аромат )
- лук - 2-3 глави с обелките
- домати - 2-3
-чушки - 3-4
- гъби ( ако има наоколо, ако ли не, може да си носите )
-картофи - 2-3 ( може и без тях)
-чесън - по желание ( аз слагам 1 глава (
-магданоз - дебела връзка
-сол, лимон черен пипер ( други подправки НЕ СЕ слагат - няма сми)
Скарата се слага в/у добре оформената жарава на лагерния огън и се пекат всички продукти - цели ! Рибата се обезкостява, нарязват се и другите неща и се слагат в тенджерата да кипнат - трябва да врат 15-20 мин, не повече. През това време се нарязва чесънчето на ситничко, слага се в чорбата 2-3 минути преди да свалите от огъня. Магданоза и той на ситно се слага след като вече е спряла да ври. Солта , черния пипер и лимона оставям на въображението ви да си изберете момента
Те това долу е канче за 1 порция и половина

А това е казан за 30-тина

Айде да ви е вкусно , пие много ракия

Та както и да е, мойта любима чорба е въпросната саламура, задължително на полеви условия - т.е. на гьола. Зазължително условие е да си носите тенджера и да си хванете рибка , ако можете де

Продуктите:
- риба- шаран, каракуда, платика , клен ( другите са сухи - може някое костурче за аромат )
- лук - 2-3 глави с обелките
- домати - 2-3
-чушки - 3-4
- гъби ( ако има наоколо, ако ли не, може да си носите )
-картофи - 2-3 ( може и без тях)
-чесън - по желание ( аз слагам 1 глава (
-магданоз - дебела връзка
-сол, лимон черен пипер ( други подправки НЕ СЕ слагат - няма сми)
Скарата се слага в/у добре оформената жарава на лагерния огън и се пекат всички продукти - цели ! Рибата се обезкостява, нарязват се и другите неща и се слагат в тенджерата да кипнат - трябва да врат 15-20 мин, не повече. През това време се нарязва чесънчето на ситничко, слага се в чорбата 2-3 минути преди да свалите от огъня. Магданоза и той на ситно се слага след като вече е спряла да ври. Солта , черния пипер и лимона оставям на въображението ви да си изберете момента

Те това долу е канче за 1 порция и половина

А това е казан за 30-тина

Айде да ви е вкусно , пие много ракия