Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Усеща ли сома металите
Модератор: sapuna
- krokibg
- учете се от него
Re: Усеща ли сома металите
Инстинкта му на хищник,е във основата на добрите резултати когато сме тръгнали да го ловим и го хващаме.Оказват влияние също така и годината в зависимост от това колко риба се е избила и има ли достатъчно храна във дадения водоем.Никой до сега обаче не се е замислил за това.Всички знаем че природата сама се грижи за оцеляването на видовете.Когато храната е във изобилие,женските дават повече приплод,но когато я няма,просто се раждат минимално за да могат да бъдат отгледани и изхранени малките.Как да ме накараш да ям,след като съм се подул от яденеkalinux написа:Убеден в това, че сомът усеща метала, когато приближи куките при риболова на кльонк. Има достатъчно време да разгледа и да усети измамата около рибката. Това се вижда доста ясно на сонара. Имам десетки снимки на такива ситуации. Качва се бавно към стръвта, застава под нея, приближава я леко и в последния момент се засилва и я пипва с уста. Или следва удар или сомът пада на дъното като попарен. Понякога ако е много гладен може пак да се върне, но най-често се "забива муцуната"на дъното. Но има нещо друго. Не винаги металът играе толкова голяма роля, колкото ни се иска. От последните риболови през октомври и ноември статистиката сочи 100% победа за метала. Имам в предвид, че на едната линия бяха ония тефлоновите куки а на другата въдица обикновена. Всички риби
бяха на голата кука. Много по-голямо значение изигра в случая другите фактори като вид рибка, дълбочина, размер на единичната кука, може би и позиция спрямо кльонка.

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Във всички мнения виждам верни неща.Нашия усет и опит ни помага да ги систематизираме.Най-важното
Кара ни да мислим.Аз приемам мненията.И на опитни и млади риболовци.Но се дразня,когато нещата се изказват със категоричност.Това ми покава само едно.Човека срещу мен наистина много си вярва.Трябва да мине време за да може да се преценят нещата.Риболова е интересен за това,че нищо във него не се повтаря.Новата случка винаги те обогатява.Праща те във 2-ра глуха или във правилния коридор.
Ако забелязвате редовно съм готов за спор.Това не е,че съм лош човек.Нито от желание да се показвам много знаещ.Имал съм различни ситуации и те ме карат да бъда мъдър и внимател,когато говоря за риболова на сом.За всяко нещо си има и причина(както се изказаха,колегите преди мен).Във тази насока желая само да попитам Калинукс!!!
Моля те да ни разкажеш,колко хора са кльонкали на това место,което ти промени възгледите във последните 2 месеца.Говориш за куки без да поставяш нещата равностоящи.Подобен извод бих приел от теб само,ако беше разменил нещата(въдици,дъбочини,стръв).
Кое на мен ми е направило впечатление(сорри излъгах).Експерементирах ме го 3-ма едновременно на един и същ язовир.Когато сложиш по-малка тройка кълванетата стават 1-4 във полза на малката тройка.Без значение от коя страна слагаш въдицата.Винаги е имало метър разлика във дълбочината и еднаква стръв.Но пак не съм сигурен,защото може да е въпрос на случка.До тези изводи стигнахме,защото кълванетата бяха доста.
Сам човек може да си вади изводите-винаги и само за него.Да те ще са неговата променлива истина и аз винаги ще я приемам със едно на ум.Опита е познание.А събрания опит на много колеги ЗНАНИЕ.За това нека всеки пише и казва пък със натрупването на знания разбираме,че и рибите напредват със тях.

Ако забелязвате редовно съм готов за спор.Това не е,че съм лош човек.Нито от желание да се показвам много знаещ.Имал съм различни ситуации и те ме карат да бъда мъдър и внимател,когато говоря за риболова на сом.За всяко нещо си има и причина(както се изказаха,колегите преди мен).Във тази насока желая само да попитам Калинукс!!!
Моля те да ни разкажеш,колко хора са кльонкали на това место,което ти промени възгледите във последните 2 месеца.Говориш за куки без да поставяш нещата равностоящи.Подобен извод бих приел от теб само,ако беше разменил нещата(въдици,дъбочини,стръв).
Кое на мен ми е направило впечатление(сорри излъгах).Експерементирах ме го 3-ма едновременно на един и същ язовир.Когато сложиш по-малка тройка кълванетата стават 1-4 във полза на малката тройка.Без значение от коя страна слагаш въдицата.Винаги е имало метър разлика във дълбочината и еднаква стръв.Но пак не съм сигурен,защото може да е въпрос на случка.До тези изводи стигнахме,защото кълванетата бяха доста.
Сам човек може да си вади изводите-винаги и само за него.Да те ще са неговата променлива истина и аз винаги ще я приемам със едно на ум.Опита е познание.А събрания опит на много колеги ЗНАНИЕ.За това нека всеки пише и казва пък със натрупването на знания разбираме,че и рибите напредват със тях.
Емо, аз изводи не правя, аз дадох статистиката. Разбира се, че пробвах различни варианти. Даже се майтапехме с колегата "Тая е ловачката" за въдицата с обикновената кука. Действително почти всички риби бяха на ловачката, включително двете големи, както и повечето удари. Дълбочината непрекъсното се сменяше, защото гонехме релефа на дъното и двете въдици почти непрекъснато бяха на сходни дълбочини. Когато имаше разлика в стръвта, отиваше на подходящата рибаTeleto написа:...Моля те да ни разкажеш,колко хора са кльонкали на това место,което ти промени възгледите във последните 2 месеца.Говориш за куки без да поставяш нещата равностоящи.Подобен извод бих приел от теб само,ако беше разменил нещата(въдици,дъбочини,стръв)...

Та мисълта ми е, всичко е толкова сложно и толкова объркано, че никога не можем да сме сигурни коя е причината да не ни кълве. Със сигурност обаче всеки един от следните фактори влияе в една или друга степен и трябва да се предвиди - размер на кука, метала, вида на стръвта, дълбочината на стръвта, позиция на стръвта, начина на кльонкане, времето.... То ако беше толкова просто, нямаше да е интересен риболова.

От Въча по-хубав няма.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Напълно съгласен!kalinux написа:Убеден в това, че сомът усеща метала, когато приближи куките при риболова на кльонк. Има достатъчно време да разгледа и да усети измамата около рибката. Това се вижда доста ясно на сонара. Имам десетки снимки на такива ситуации. Качва се бавно към стръвта, застава под нея, приближава я леко и в последния момент се засилва и я пипва с уста. Или следва удар или сомът пада на дъното като попарен. Понякога ако е много гладен може пак да се върне, но най-често се "забива муцуната"на дъното. Но има нещо друго. Не винаги металът играе толкова голяма роля, колкото ни се иска. От последните риболови през октомври и ноември статистиката сочи 100% победа за метала. Имам в предвид, че на едната линия бяха ония тефлоновите куки а на другата въдица обикновена. Всички риби
бяха на голата кука. Много по-голямо значение изигра в случая другите фактори като вид рибка, дълбочина, размер на единичната кука, може би и позиция спрямо кльонка.

- krokibg
- учете се от него
Троли,много съм впечатлен от фразата
Троли,аз кат хода да ги хващам направо им викам да излизат под строй
Недей да поднасяш фрази на шампиони,просто стани шампион и след време ще си имаш свой,но още ти е рано и затова използваш тези на Шампионите.
Що се отнася до успеха на Калин,защо да не е от инструмента и начина му на кльонкане
ама,щом си казал че стръвта е причината,значи е така,ти ги разбираш нещата 

Що се отнася до успеха на Калин,защо да не е от инструмента и начина му на кльонкане

Последно промяна от krokibg на Чет Ное 27, 2008 6:52 pm, променено общо 1 път.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Не бре, Троли, май не си ме разбрал. Не отричам влиянието на нито един от факторите. Стръвта е едно на ръка. Но когато е еднаква пак имаше разлика между двете въдици. Точно това ме изненада.Troli Rapala написа:Успехът на Калинукс се дължи на стъвта,другото е суета!
От Въча по-хубав няма.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Калинукс,тука вече опрехме до теорията на Айнщайн за относителноста!
На коя въдица,ке удари вече не е никакъв проблем!
При мене миналата година беше 10:0 в полза на въдицата от към кльонка!
Познавам хора с по 4-ри въдици кльонкат,ако тръгнат да търсят логика ще се забатачът в некоя монашеска килия за размисъл!

-
- и господ не е толокова добър

Последно промяна от snegk на Чет Ное 27, 2008 7:23 pm, променено общо 1 път.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Разбира се, че ми е минавало през ума и това, snegk. Радвам се, че се включваш. Но на 6-7м и повече дълбочина е тъмно като в гъзина и няма как да го види. Да не говорим за тъмната част на деня, освен ако не притежава способността да вижда и в тъмното.....