Дали е много съществена разликата, когато

Модератор: sapuna

Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Дали е много съществена разликата, когато

Мнение от maycal »

оста на зъбното колело е с шестограмен профил, и когато дръжката се завива с лява резба към водещото зъбно колело!? :shock:
Предполагам, че в първия случай би трябвало използваните материали да са с гарантирано качество, за да компенсират по-неблагоприятното откъм възможност за износване (поради наличието на луфт между шестограмната ос и водещото зъбчато колело) конструктивно решение!?..При макарите на Шимано на кой от двата принципа е заложено?
Впрочем, къде точно се проверява за луфтове при една макара-най-вече и само? се гледа луфта на оста на зъбното колело и на оста на шпулата?...
Кажете някоя макара с дръжка, която се завива с лява резба. Аз имам една такава Шекспир и една Пфлюгер.

Изображение
Изображение
Последно промяна от maycal на Вто Дек 09, 2008 1:22 pm, променено общо 2 пъти.
takezo
разбира нещата
разбира нещата

Re: Дали е много съществена разликата, когато

Мнение от takezo »

Нищо не ти разбрах ама карай ...луфтове има и ще има всяка ...в темата за лагери обясних защо. :wink:

Щом има триене ще има и износване . ...някога във времето.

Дали е много съществена разликата, когато оста на зъбното колело е с шестограмен профил, и когато дръжката се завива с лява резба към водещото зъбно колело!?

А сега си прочети поста пак ...двете части на "сложното" изречение ....казват две отделни "неща" .
Че го чета за 20-ти път и нещо не вдявам , каква е идеята.
Последно промяна от takezo на Вто Дек 09, 2008 10:51 am, променено общо 1 път.
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

takezo написа:Нищо не ти разбрах ама карай ...луфтове има и ще има всяка ...в темата за лагери обясних защо. :wink:
:shock: Е ти не знаеш ли, че има два типа макари-при единия оста на зъбното колело е шестограм и дръжката се освобождава чрез развъртане на болт, който се намира от другата страна на шестограма...При другия тип макари, дръжката се завива с лява резба към водещото зъбно колело, съответно, от другата страна на оста на това колело, няма болт!

А за (повишените) луфтове съм чел, че идват и от това, че леглата на лагерите при непрецизно изработените макари, може да са малко по-широки от желателното-така монтажа на макарата е по-лесен-не трябва да се набиват лагерите, но пък луфтът е по-голям!
takezo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от takezo »

ОК това долу горе - ясно .

До колкото разбирам , дали дръжката минава през шестограмната ос на макарата или се завива с обратна резба - и в двата случая нямат общо с "..-неблагоприятното откъм възможност за износване конструктивно решение!?.."

Ще се износват равномерно :wink:
Факт !
LynyrdSkynyrd написа:...Това ,че ние ползваме качествени такъми не значи ,че сме по-добри риболовци от доста други...
Vid написа:Днес в един магазин пипнах пръчка с неизвестната марка .... и по всички видими и осезателни показатели според мен беше също като Авида???
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

:D

Въпросът е, че когато дръжката се завива с лява резба към водещото зъбно колело, се получава един цялостен блок без луфтове, докато при шестограмова ос, има немалък луфт между нея и водещото зъбно колело! :)
takezo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от takezo »

maycal написа::D

Въпросът е, че когато дръжката се завива с лява резба към водещото зъбно колело, се получава един цялостен блок без луфтове, докато при шестограмова ос, има немалък луфт между нея и водещото зъбно колело! :)

Ако се замислиш по отдалече не е точно тъй :wink:

1-ви вариант - лява резба - оста на зъбното колело е плътна опира в двата края на корпуса (капачките) на лагери или втулки няма значение ...натам ясно

2-ри вариант - кух шестоетен няма разлика спрямо горното само дето е кух , дръжката е също шестостен ...виж вече тук може и да има луфтове , но те са само в допуските на сглобките м-ду двата шестостена - кух и плътен.

...съгласен ...?
Факт !
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

takezo написа:".... дръжката е също шестостен ...виж вече тук може и да има луфтове , но те са само в допуските на сглоките м-ду двата шестостена - кух и плътен.

...съгласен ...?"
Струва ми се, че ти слагаш акцента върху връзката на дръжката с шестограмната ос, докато аз обръщам внимание върху връзката между оста и водещото зъбно колело вътре в корпуса!Тази връзка е напълно стабилна и неподвижна в единия случай (с лявата резба) и поне малко хлабава във втория ( с шестограмна ос, която минава свободно (В СМИСЪЛ ЧЕ СЕ ВАДИ -заедно с дръжката) през водещото зъбно колело) :)
takezo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от takezo »

Може може - не споря , но моите всички макари са със шестограм ...

И оста на зъбчатката не се вади .

Хубав ден желая. :wink:
Факт !
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

Ето снимки:

Изображение
Изображение
Последно промяна от maycal на Вто Дек 09, 2008 11:56 am, променено общо 1 път.
takezo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от takezo »

Няма разлика ...помисли . :idea:
Факт !
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

takezo написа:Може може - не споря , но моите всички макари са със шестограм ...

И оста на зъбчатката не се вади .

Хубав ден желая. :wink:
:) Благодаря! И на теб! :)

Все пак развий болта отстрани, и пробвай да извадиш шестограмовата ос на макарите ти!...Според мен ще успееш! :D
takezo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от takezo »

Ще опитам , но на SERT-а е отливка ...за другите не зная не съм ги разтурял .
Факт !
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”