Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

Болонеза за Дунав
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Болонеза за Дунав
Започнах да се замислям за болонеза. Тук въпреки или именно реката този риболов е изостанал. Мисля си че ще е перфектно приложима в разливите при висока вода на реката през пролетта, където обаче си е нужна дистанция. Слабо до средно течение, страшно много върби на 5 до 10 метра от брега. Рибата е предимно в близост до върбите, а най-перспективните места са коридори в върбите с широчина метър-два. Мисля, че при достатъчно дълго боло и задържане на линията в подходящо място би имало доста добри резултати.
това е мястото при ниска вода /на сухо/.
http://mysilistra.net/gallery//displayi ... 10-42.html
http://mysilistra.net/gallery//displayimage-10-41.html
така изглежда то при много висока вода...
http://mysilistra.net/gallery/displayimage-17-17.html
а така е при дащно ниво на реката
http://mysilistra.net/gallery/displayimage-10-73.html
Предимно излиза Уклей, бабушка, платика, но доста често се случва да пипнат и каракуди над килограм, мъздруги по кило-кило и половина, распери и дори шарани. Това налага ползването на надеждно болонезе .....Wonder, което обаче се продава с дължина до 7 метра /което ми се вижда късо за задържане точно на това място/. От друга страна се притеснявам дали Tica Signal TC4 няма да е прекалено финно за там. Знам че на ловящите в Струма, Искър и Марица тази дължина ще им се стори скверна. И все пак Дунав е доста различна от тях река. Мисълта ми е.....дайте ми идея за достатъчно здраво боло на 8 метра.
това е мястото при ниска вода /на сухо/.
http://mysilistra.net/gallery//displayi ... 10-42.html
http://mysilistra.net/gallery//displayimage-10-41.html
така изглежда то при много висока вода...
http://mysilistra.net/gallery/displayimage-17-17.html
а така е при дащно ниво на реката
http://mysilistra.net/gallery/displayimage-10-73.html
Предимно излиза Уклей, бабушка, платика, но доста често се случва да пипнат и каракуди над килограм, мъздруги по кило-кило и половина, распери и дори шарани. Това налага ползването на надеждно болонезе .....Wonder, което обаче се продава с дължина до 7 метра /което ми се вижда късо за задържане точно на това място/. От друга страна се притеснявам дали Tica Signal TC4 няма да е прекалено финно за там. Знам че на ловящите в Струма, Искър и Марица тази дължина ще им се стори скверна. И все пак Дунав е доста различна от тях река. Мисълта ми е.....дайте ми идея за достатъчно здраво боло на 8 метра.
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Болонеза за Дунав
Имал съм 8м. боло-Браунинг-Едем,една торба пари струваше,много висок клас за времето си,едвам я продадах.Трудно се лови с 8м.По леко ще ти е със седмица,до 25гр Сигнала май беше толкова.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- ще става разбирач
С осмица из върбалаците-заеби,егати мъката ще е...А ако проблема ти е в задържането и за това не ти стига дължина-разучавай близалките на Cralusso и особено сърфчето.И тогава ще видиш с една седмица Уондър кви чудеса се правят
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Брега е чист колега и дължината ми трябва именно за да стигна /и задържа/до върбалаците. С теглото на пръта си мисля че ще се справя, а за сърф плувките...течението там е недостатъчно силно. Проблема с браунинг-а пък е че трудно се намират в интернет, а в града ми предимно продават Ава Шима, Манчо, Окума и подобни полу- измислени марки ....стандарт.... А като се замисля....въпреки че нямат изложени тяхни пръчки в сайта си /ал фишерман/ вероятно имат на склад.... Първа идея....мерси колега Бутник!Д-р Дулитъл написа:С осмица из върбалаците-заеби,егати мъката ще е...А ако проблема ти е в задържането и за това не ти стига дължина-разучавай близалките на Cralusso и особено сърфчето.И тогава ще видиш с една седмица Уондър кви чудеса се правят
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Този модел е преди 10г.Ал фишерман може да не е чувал за Браунинг тогава.Уондъра е кол за големи дистанции.Колмик имат добри модели,ама много горница имат и са по недостъпни.А колкото до близалките за които ти пише колегата не ти препоръчвам,те са за постоянно течение,не знам на Дунава как е,но по Марица е отврат да ловиш с тях,даже мисля да ги продавам моите скоро.Nemezis_ss написа:Брега е чист колега и дължината ми трябва именно за да стигна /и задържа/до върбалаците. С теглото на пръта си мисля че ще се справя, а за сърф плувките...течението там е недостатъчно силно. Проблема с браунинг-а пък е че трудно се намират в интернет, а в града ми предимно продават Ава Шима, Манчо, Окума и подобни полу- измислени марки ....стандарт.... А като се замисля....въпреки че нямат изложени тяхни пръчки в сайта си /ал фишерман/ вероятно имат на склад.... Първа идея....мерси колега Бутник!Д-р Дулитъл написа:С осмица из върбалаците-заеби,егати мъката ще е...А ако проблема ти е в задържането и за това не ти стига дължина-разучавай близалките на Cralusso и особено сърфчето.И тогава ще видиш с една седмица Уондър кви чудеса се правят
-
- ще става разбирач
Бутник е прав,не се загледах в последната снимка,тука при разлив течението ще е неравномерно и изобщо не става за близалките...по-скоро една с една щека ще станат екшъни,като гледам снимката
подаваш им между върбите спокойно където си искаш...

- Венелин Радушев
- разбира нещата
И аз съм го мислил това, но с тази стена отзад ще е трудно /да не казвам невъзможно разпъването и назад/, но ще го пробвам и това напролет....Д-р Дулитъл написа:Бутник е прав,не се загледах в последната снимка,тука при разлив течението ще е неравномерно и изобщо не става за близалките...по-скоро една с една щека ще станат екшъни,като гледам снимката![]()
![]()
подаваш им между върбите спокойно където си искаш...
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Имам 3-4 излета с близалки Торпедо по Дунав и то точно във върбалаци. Да кълвеше ми повече от на другите, но нямаше магически улов
С едно нормално болонезе (5-6 метра) монтаж на верижка(по-дълга) и що годе равно дъно и риболов навътре може да направиш чудеса.
когато рибата ми е вземала на задържане на Дунав, то е било само за секунда две и след това пак пускам по течението и след удар. Демек колкото да се отлепи стръвта от дъното.
За тези върби според мен ако си поиграеш със захранката без проблем ще извадиш рибите от клоните и ще ги стройш пред теб.

С едно нормално болонезе (5-6 метра) монтаж на верижка(по-дълга) и що годе равно дъно и риболов навътре може да направиш чудеса.
когато рибата ми е вземала на задържане на Дунав, то е било само за секунда две и след това пак пускам по течението и след удар. Демек колкото да се отлепи стръвта от дъното.
За тези върби според мен ако си поиграеш със захранката без проблем ще извадиш рибите от клоните и ще ги стройш пред теб.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ивак,Торпедото не е ли за щека.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Неискам да дърпам рибата в брега, това място е на 50 метра от най-близките блокове в града. Пролетно време там е лудница....половината град се изсипва. Ако дръпна рибата в обсега на останалите щи ми провалят и риболова, и нервите. Видят ли те да хванеш 2 риби и идват и започват да замятат до тебе.....щум, оплитания, скандали. Страх ме е че няма да изтрая някой пенсионер и ще го плащам за читав. Уклея няма да кълве добре на задържане, но мъздругата и каракудата ще ги побъркам. Проблема на изтичането там е....закачките. Ловиш далече от дъното....дребосъци. Ако искам да се приближа до дъното трябва или да скъся максимално обтечката , или да се примиря да връзвам куки през 1/4 от излета.
Да не говорим че "дърпането" на мъздругата от храсталака ще е мъка /да не казвам невъзможно/.
Да не говорим че "дърпането" на мъздругата от храсталака ще е мъка /да не казвам невъзможно/.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
От близалките само с Торпедо мога да работя, ползвам си го с уипа
Забравил съм да упомена, че става въпрос за риболов на щека
При условията, които описва колегата съм склонен да си потдържам тезата за захранката, Пусни си една дънна отгоре над мястото където ловиш и никой няма да изтича пред теб. С подходящо захранване ще дръпнеш рибата на всички под теб
А относно уклея ако се събере пред теб и няма повечко едри риби да го разгонят както и да задържаш ще си кълве като луд
Поне аз съм имал доста проблеми с отсяването му
Та какво бих направил аз, без да съм въобще компетентен в риболова
Отивам първи на мястото, избирам сравнително дълбоко място пред всеобщата дълбочина, намирам що годе чисто дъно пред мен, захранвам с около 15-20 портокала, МНОГО тежка захранка. При първите няколко уловени риби започвам да дохранвам със стиски.Ако са едри рибите може и с по няколко наведнъж иначе и по една на 2-3 риби е достатъчна. Така и под теб ще хващат някоя друга риба но ще са доста случайни.
Доколкото съм запознат с тези места дълбочината не надвишава два метра в повечето случай. Поради тази причина бих ловил с мек мач и влано примерно 0,18. Така ще вадиш и едрите риби без късане и ще си ги напъваш колкото искаш без да късат. ще замяташ 3-4 грамова фиксирана плувка с голяма точност. единствения минус е нуждата от голям мах при засичане
така може да спестиш болонезата. Иначе ако е за 8 метра болонеза нямам опит с такива и не мога да препоръчам точен модел.
Сигнала на 7 метра мисля, че няма да уморява много рката при целодневен излет

Забравил съм да упомена, че става въпрос за риболов на щека

При условията, които описва колегата съм склонен да си потдържам тезата за захранката, Пусни си една дънна отгоре над мястото където ловиш и никой няма да изтича пред теб. С подходящо захранване ще дръпнеш рибата на всички под теб

А относно уклея ако се събере пред теб и няма повечко едри риби да го разгонят както и да задържаш ще си кълве като луд

Та какво бих направил аз, без да съм въобще компетентен в риболова

Отивам първи на мястото, избирам сравнително дълбоко място пред всеобщата дълбочина, намирам що годе чисто дъно пред мен, захранвам с около 15-20 портокала, МНОГО тежка захранка. При първите няколко уловени риби започвам да дохранвам със стиски.Ако са едри рибите може и с по няколко наведнъж иначе и по една на 2-3 риби е достатъчна. Така и под теб ще хващат някоя друга риба но ще са доста случайни.
Доколкото съм запознат с тези места дълбочината не надвишава два метра в повечето случай. Поради тази причина бих ловил с мек мач и влано примерно 0,18. Така ще вадиш и едрите риби без късане и ще си ги напъваш колкото искаш без да късат. ще замяташ 3-4 грамова фиксирана плувка с голяма точност. единствения минус е нуждата от голям мах при засичане

така може да спестиш болонезата. Иначе ако е за 8 метра болонеза нямам опит с такива и не мога да препоръчам точен модел.
Сигнала на 7 метра мисля, че няма да уморява много рката при целодневен излет

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Мисля че намерих каквото ми трябва..... http://www.fishingtackle24.de/product_i ... gneseruten
добро съотношение акция/дължина/тегло, марката я одобрявам, шипинга е изгоден....и все пак не съм я държал в ръка. Ако някой е и иска да изкаже мнение.....благодаря предварително...
добро съотношение акция/дължина/тегло, марката я одобрявам, шипинга е изгоден....и все пак не съм я държал в ръка. Ако някой е и иска да изкаже мнение.....благодаря предварително...
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Това не съм сигурен дали се внася у нас.Като данни е добра.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Мисля сам да си го внеса....и все така занапред.butnik написа:Това не съм сигурен дали се внася у нас.Като данни е добра.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Успех!