ПОВЕДЕНИЕТО НА ШАРАНА

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Re: ПОВЕДЕНИЕТО НА ШАРАНА

Мнение от carpsliven2 »

спам
Последно промяна от carpsliven2 на Пон Яну 12, 2009 3:36 pm, променено общо 2 пъти.
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
dalgia15
новобранец
новобранец

Мнение от dalgia15 »

Едно време беше лесно .. оглеждам се по язовира .. вида куде ще скочи .. и след 15-20 минути вече е в живарника. Сега изисква много тънкости за да привлечеш някой.

Естествено,че с напредването на риболова,такъмите и стръвта,разни косми мосми и кво ли не,хвърляне на мрежи и чепарета през ден в язовирите и шарана се изхитри и стана прекалено мнителен.По методи на които е хващан преди 10-15год. в момента е невъзможно да бъде излъган(освен някой дребосък).А що се отнася до това че шарана взима от любопитство,както в случая се вижда от снимките на Илия,че отива и захапва оловото а стръвта дори не я поглежда,не би трябвало да има две мнения.Няма как иначе да се обясни факта,че на див язовир,на който никога шарко не е виждал топчета,след дву-три дневно захранване,има удари и извадени шарани на протеинови топчета.Явно е,че взима стръвта от любопитство и ако му хареса повтаря пак.
Аватар
carpsliven2
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от carpsliven2 »

.
Последно промяна от carpsliven2 на Пон Яну 12, 2009 3:35 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
haro
новобранец
новобранец

Мнение от haro »

Две неща са безспорни-първо избора на мястото за риболов e определящо за успеха или неуспеха на излета и второ, при добра популация на шаран( независимо от неговата порода ) ударите са много по вероятни от опити на силно обезрибени водоеми каквито са нашите( всички знаем защо). Не мисля, че механизма на хранене при различните породи шаран е различен, макар че рибите придобиват някои хранителни навици в зависимост от средата която обитават( храненето с рибки, раци или миди например) и опита си-в една от сериите на Корда голям шаран със силно обезобразена уста издуха стръвта без изобщо да я е засмукал преди това и се отдалечи от захраненото петно. Никой не отрича силата на инстинктите и силата въобще при дивите риби, но според мен силно се преувеличава ,,интелегентността,, им при съпоставка със събратята им от западните рибарници. Очевадно е, че при онова гъмжило и хранителна конкуренция все някоя риба ще сгреши независимо от опита си. Не вярвам нашите речни шарани да са по умни така да се каже от,, гърмяните зайци,, които лови Дани Феърбас. Просто у нас са останали много малко. Според мен шарана не рови ей така наслуки в тинята, без да е доловил от съответното място хранителни сигнали-има си достатъчно сетива за това. Мисля ,че отделя конкретно внимание на всяка една по голяма частица храна-имам доста добри риби ударили на едно зърно царевица доста извън периметъра на захраненото място. Донякъде има резон някои колеги да разчитат само на личния си опит и практика и да пренебрегват статии и филми на западни,, светила,,. Въпреки ,че обекта на улов е от един и същ вид условията са коренно различни. Според моя сегашен опит съвременните монтажи работят много добре ако са направени целесъобразно и се интерпретират творчески според ситуацията-при тях няма консерватизъм и константи на параметрите. Отговарят на всевъзможни условия и аспекти при риболова на шаран. Първите ми опити с така наречените модерни монтажи през 2003 г. бяха пълен провал и тогава вярвах, че монтажа с горна кука на практика показва много по добра ефективност. Сега съм на друго мнение. Просто тогава допусках много папагалски грешки в правенето на системките. Все пак си мисля ,че на нищо не трябва да се робува и място за импровизации винаги има стига да са в рамките на разумното и с познаване хранителните навици на рибата която ловим. Донякъде филмите помагат...
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

1-Трофейните екземпляри(в нашите водоеми )са супер наплашени и когато ние ги заинтригуваме с нашата захранка,мисля,че те изчакват по-малките си събратя да поровят по петното и да видят дали няма да им се "случи нещо"
2-Гонят ги оттам и започват да пробват от нашите сладости които сме им предложили.Според мен трябва да има различни размери от разни пелети и с различен период на разтваряне,за да го задържим в петното си.
3-Най-важното е да го подлъжем да излезе от мястото с естественната си храна,защото той със сигурност си е намерил такава или да захраним точно там.Въпросът е да го ангажираме с нашите захранки а той докато си похапва непременно ще опита и от стръвта на куката ни!И аз мисля,че взима стръвта от любопитство(дали това случайно не е по-вкусно от другото?)И то понеже той си остава сладководното ни прасенце което обича да си похапва.

Това е моето лично мнение и не ангажирам никой с него,но никога не сме хващали първо голям шаран.Ако имаме два-винаги първият е по-дребен и то поне двойно.
haro
новобранец
новобранец

Мнение от haro »

На абсолютно същото мнение съм с колегата от Сливен, но странното е, че същите тези шарани-таласъми от нашите водоеми ако бъдат преместени повече от тях, в значително по-малък гьол стават далеч по-лесни за лъжене. Веднага давам за пример 17 килограмовата Александра от Кастел която уловиха три пъти ако не се лъжа миналата година. Същото се отнася и за шараните от други популярни комерсиални язовирчета-Мало бучене, Церова Кория, Монтана и др. Явно хранителната конкуренция от себеподобни и по размер доста притъпява мнителността.
georgi_gopata

Мнение от georgi_gopata »

haro написа:Явно хранителната конкуренция от себеподобни и по размер доста притъпява мнителността.
Това да (но ако не се лъжа Сашка беше "донесена" от Искър, не съм сигурен, но със сигурност беше от водоем където мрежарят), съотвено ВЕЧЕ е "спокойна", както и другите шарани на Кастел, донесени от свободни язовири.Не забравяй че "спокойтвието" също играе важна роля!Аз си го представям така:
Примерно живееш във София, всеки ден покрай теб прелитат коли които едва не те блъскат, няма пари-гладен си :lol: , от навалицата ти е дошло до гуша.
Отиваш на почивка, в някое красиво и спокойно селце в Родопите, няма хора, няма шумотевица колите ги няма, не ходиш на работа, пари-колкото искаш :D храна бол, има единствено съвестни граждани :lol: , или с две думи-Отишъл си в Рая! :D
Къде ще ти е по-добре и ще си по-спокоен? :wink:

Малко шантава представа но, си е точно така! :wink: :lol:

Поздрав
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Във всички мнения има по нещо вярно.Смо по този начин ще можем да станем добри в занаята,като дискотираме нормално. :smt023
haro
новобранец
новобранец

Мнение от haro »

Тя рибата , особено едрата ако изпитва някакво безспокойство изобщо не се надявай... :wink:
Secret Carp
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Secret Carp »

Модератор!!!
Последно промяна от Secret Carp на Вто Яну 13, 2009 5:52 pm, променено общо 1 път.
Miro Ni4ev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Miro Ni4ev »

haro написа: Веднага давам за пример 17 килограмовата Александра от Кастел която уловиха три пъти ако не се лъжа миналата година. Същото се отнася и за шараните от други популярни комерсиални язовирчета-Мало бучене, Церова Кория, Монтана и др. Явно хранителната конкуренция от себеподобни и по размер доста притъпява мнителността.
Представи си 25 години да се бориш за всяка трошичка в дивия водоем и да оцеляваш,
респективно след това се озоваваш на пълен пансион в хотел 6 звезди и безкрайна шведска маса която работи 24 часа всеки ден.
И доста авери които папат там. :lol:
Всичко е неестествено пък и вкусно след време, но трябва да се храниш.
georg

Мнение от georg »

Miro Ni4ev написа:Всичко е неестествено пък и вкусно след време, но трябва да се храниш.
Да,но тук именно влиза поведението на шарана :wink:
georgi_gopata

Мнение от georgi_gopata »

haro написа:Тя рибата , особено едрата ако изпитва някакво безспокойство изобщо не се надявай... :wink:
Да така е.Но на един аренден гьол със пуснати мрежи и рибата си кълвеше...дали защото е много...? :? Но като се замисля и на тецовете е така... :roll: Може би рибата е привикнала и вече не им обръща внимание, мисля така защото мрежите не се вадят просто всяка вечер ги проверяват и оставят!
На всички други водоеми които съм бил, има ли мрежи рибата не кълве.
Имал съм и случай когато съм захравнал едно място седмица и като ида макар и на друго място има мрежи и ти се прецаква риболова...просто лош късмет! :x
snegk

Мнение от snegk »

Обърнете внимание как шаро обира дреболиите около стръвта,а нея не я вижда.Как ще коментирате това ? :wink:
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/FCgVaajDUnQ&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/FCgVaajDUnQ&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
[youtube]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/O-1jJPZMS-Q&hl ... ram><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/O-1jJPZMS-Q&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/youtube]
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
georg

Мнение от georg »

snegk написа:шаро обира дреболиите около стръвта а нея не я вижда
Очите на шарана са разположени така,че му позволяват да вижда почти всичко около него,така че се съмнявам да не вижда стръвта!
Забелязват се няколко резки обръщания при близък контакт с нея! Според мен,или усеща куката,или предоставената стръв не му е апетитна!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”