Странно поведение на Garmin FF140

Всико за лодките сонарите и атрибути към тях.

Модератори: emo vasilev, Кърцата

gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Re: Странно поведение на Garmin FF140

Мнение от gogolisec »

Аз доколкото зная автоматично рапределя рибите по големина, то си го пише, но май само на тесния лъч. Ако пусна широкия, рибки с малки размери ги показва като големи, но прозрачни!
Защо МАЖЕ на плиткото?!?
"... А една рибешка изненада е повече от секс с красива манекенка :D "
Аватар
stiv1961
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от stiv1961 »

И аз имам Гармин ФФ 140-та да попитам какви са тези цифрички,които са над символите за риба.Никъде в българския превод не намерих такова обяснение.
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Това е ориентироваща дълбочина, на която се намира рибата в момента.
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

Размера си е три вида и на единия и на другия лъч, най просто казано черните са под лодката, белите са по в страни, според конуса и дълбочината, но пак ти казвам не се ориентирай за размер и тн. гледай пасаж, дълбочина на пасажа, мож да видиш сом, показва мъртвило примерно 10мин. и изведнъж голяма риба на 4-5м. дълбочина, при положение, че кльонкаш сигурно нее каракуда, други случки, примерно клон който леко се мести - голема риба, тежест за тапа - голема риба, котвата - пак голема риба, пасаж малки рибета - пак големо, пикаеш през борда - пак :D :D :D , та бърка често, но се свиква, некой са ми казвали, че с двата лъча се ориентират дали работи захранката като ловят на полувка, ако рибите са първо бели, после черни значи се движат от вън към петното и захранката работи и обратно. Несъм пробвал, аз го ползвам за влачене и смятам, че е задължително да го имаш за този риболов, изключение е, ако водоема не е мноо голям и го познаваш добре.

А за мазането на плитко смятам, че не може да е точен на 200м. както дават на моя, даже може и да беха повече и да е точен и на 20см., та под 0.8-0.7 метра смятам, че нее настроен да работи, то къв е и смисъла. Успокой се накрая сонара си е ОК, подводниците са с 16хил. лъча, ние имаме 1 до 4 за 200-1200 лева, от китай е кво да ти показва???????? :lol: :lol: :lol:
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Е това вече е добро инфо - БЛАГОДАРЯ. Аз го ползвам, за да гледам релефа на дъното и дали ще се събира риба на захранено петно на шамандурите. Пък след време може да хукна да гоня и хищници - знае ли човек!
toshko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshko »

НАСЛУКА :smt023 :smt023 :smt023
Акъл и да нямаш, може да дадеш !!!!!!!
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Аз пък имам един интересен за мен проблем.
Преди ползвах Хюмимбърд и не съм имал такива проблеми.

При настроена чувствителност на Ауто ми показва много риби. Като я сложа на 50-60 процента показва много рядко.
На колко я оставяте за да не ви лъже. Става въпрос за 14О-КАТА

И друго като си троля от време на време ми изкарва дълбочина 2-3 метра за секунда две и забива за малко, при положение , че отдолу е над 10 метра и воблерите ми не копаят това няма как да е вярно :evil:

Днес пак ми прави номера, общо взето не ми харесва тази марка :lol:
xoxo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от xoxo »

независимо какъв е модела на сонара - принципа на които работиат не позволява да дават correct показания на по малка далбочина от 0.50-0.70 дълго е да го обаисниавам защо е така но в повечето упатваниа го указват това като минимална далбочина/сварзано е с отразениа лъч/
gogolisec
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от gogolisec »

Ivak написа:Аз пък имам един интересен за мен проблем.
Преди ползвах Хюмимбърд и не съм имал такива проблеми.

При настроена чувствителност на Ауто ми показва много риби. Като я сложа на 50-60 процента показва много рядко.
На колко я оставяте за да не ви лъже. Става въпрос за 14О-КАТА

И друго като си троля от време на време ми изкарва дълбочина 2-3 метра за секунда две и забива за малко, при положение , че отдолу е над 10 метра и воблерите ми не копаят това няма как да е вярно :evil:

Днес пак ми прави номера, общо взето не ми харесва тази марка :lol:
Точно същите номера ми ги прави и на мен! Това със забиването направо ме вбесява! На Доспат имаше една ивица водорасли, широка около 2-3 метра и на разстояние 7-10 М от брега. Тази ивица следеше горе-долу очертанията на брега и в зависимост от полегатостта на дъното имаше различни размери. Дълбочината преди да почне ивицата е 2-2,5 М, а след катосвърши е около 4 М, като в най-високата си точка достигаха почти повърхността на водата, но без да се показват. Преминавайки през тях така се "ошашква", че не ще да зацепи поне 10 сек. После се оправя сам и си работи нормално. Това за процентите и моя е на АВТО и ми показва много риба, а иначе не ще да пипне! И аз питах как да го настроя, за да не ме лъже, показвайки рибки с размер на кибритена клечка! Други оплаквания нямам, даже го пробвах и на водоустойчивост - цопна във водата и потъна, издърпах го с кабела и после си работи без проблем.
Хайде някой разбирач да ни светне за процентите - другото са "бели кахъри" :oops:
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

goglisec,
...Дълбочината преди да почне ивицата е 2-2,5 М, а след като свърши е около 4 М, като в най-високата си точка достигаха почти повърхността на водата, но без да се показват. Преминавайки през тях така се "ошашква", че не ще да зацепи поне 10 сек....
Нормално е.Принципа на работа на сонара ви е ясен.Импулс - отражение (от дъно, риба, и т.н), приема се отражението и софтуера го обработва.Като минеш над водораслите обаче имаш хиляди отражения от различни посоки и дълбочини от стеблата им, листата, кои по-ниско, кои по високо и т.н....и става шаш - софтуера не може да се справи.Защото е за нормални отражения, а не толкоз,многобройни..хилядобройни...
Така трябва да става и като има много боклуци на различно ниво във водата.
Освен това на много плитко - сантиметри...времето за отражение е минимално и зависи от хардуера колко е бърз и софтуера да обработи скоростно данните...и отново шаш.
Поне така е на теория...
GODzillata
...И моят сонар нещо се е*ава...като съм по течението без газ ми дава инцидентно риби, а като набримча мръсната газ и ми пълни екрана с хиляди риби?
Сигурно нещо се е ошашавил, преди не правеше така..
.
Ако го захранваш с кабел от генератора на лодката (ако има такъв разбира се ), дори и да е вкл. и акумулатора, това са смущения от ел. инсталацията на лодката (запалването)
Щом е свързано с подаването на Газ...
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

:lol: :lol: :lol:

Това за подаването на газ не бях го видял. Сондата е на неподходящо място. Сонара засича рибите по техния плавателен мехур като дадеш газ стават хиляди мехурчета :wink:

Моя забива точно по същия начин като на Гого. Без да има каквото и да било под мен на дълбочина 15 метра.
За чувстветелността колкото по-малко са процентите толкова по малко е рибата. Няма настройване :lol:
На моя не му вярвам като показва риба никога и не ги гледам много много рибите :lol:

Просто Гармин не струва или поне ниския клас. Съжелявам, че си купих такъв.
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Прочетох,че за да се отчита точна информация скороста трябва да е 0,05км.в ч.Как тогава се очаква да показват правилно на по голяма скорост.Другуто което е че в зависимост от дълбочината и температурата във водата времето на сигнала е различен.Пример:караме на 20м.дълбочина и изведнъж 5м.Сигнала от дълбокото не се е върнал а вече имаме нов сигнал от плиткажа понеже инфото се обновява на всяка секунда и се получава мазало.Незнам дали ме разбрахте,но сонара трябва добре да е изучен като свойства и начин на работа за да показва максимално точно.Аз лично когато си купя,след катохвана риба,пускамя в един живарник с дълго въже и ще приценя каво показва за различните размери и количество на различните дълбочини.
Абе незнам дали е така,но има нещо вярно :wink:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

sneqk,
Пример:караме на 20м.дълбочина и изведнъж 5м.Сигнала от дълбокото не се е върнал а вече имаме нов сигнал от плиткажа понеже инфото се обновява на всяка секунда и се получава мазало
,
Пичове - Сигнала от сонара се разпространява във водата със скорост 1500м/сек.- средно.
Не включвам състоянието на водата - температура , соленост, ..и т.н.
От 20 метра дълбочина сигнала ще се върне за 26 милисекунди (една секунда има 1000 милисекунди).
А от 5 метра 4 пъти по-бързо - 6.5 милисекунди.
Включил съм изминатия път надолу и нагоре (отражението).
Ако лодката се движи със скорост 10 км/час за 1 секунда изминаваш 2.778 метра.
А ако ....................със скорост 5 км/час за 1 секунда изминаваш 1.398 метра.
За 1 секунда ще имаш грубо 40 до 150 прочитания за дълбочината - а е достатъчно само едно ! Другото време е за друго...
---------------------------------------------------------------------------------------------------
С горното искам да кажа, че скоростта на лодката при риболов не е много фатална май.
В примитивните сонари от едно време, когато се ползваше стрелкови уред,със скала награфена за дълбочина - проблеми нямаше.
Сега е друго - софтуер, LCD дисплей, изобразяване на символи, релеф...и т.н.Достатъчно е на дисплея времето за възстановяване на пикселите да е голямо ..примерно 15-20 милисекунди или повече и ето ти проблем.На компютърните LCD дисплеи в началото времето за възстановяване на пикселите беше голямо и имаше проблем с игрите и гледането на телевизия.Сега нещата са оправени и 2 мислисекунди време за възстановяване вече е масово срещано.
Като ги избирате хубаво е да има данни и за дисплея....
Те тези проблеми се решават софтуерно и би трябвало да няма проблеми, ама като не съм се сблъсквал, не мога да бъда категоричен.
hishnik
новобранец
новобранец

Мнение от hishnik »

dido_g написа:Колега, и аз има същия сонар Garmin FF140 и същите проблеми. И аз търся съдействие по този въпрос .
Моят сонар още е в гаранция , давах го за тестване в магазина на Garmin , но от там ми казаха ,че всичко е наред.
Проблема при мен е ,че при дълбочина 20-25 м изведнъж започва рязко да сменя данните за дълбочината(6-7м)и пълна бъркотия по екрана. Пробвах различна чуствителност при настройката но подобрения нямаше
Споделих и с други колеги със същия сонар , но те нямат тези проблеми.
Ако разбереш каква е причината и от къде идва проблема моляте сподели.
И аз имам същия проблем колега.
Публикувай отговор

Обратно към “Лодки и сонари”