Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Лодки и сонари
naRiba.com

Форум

Проба на сонар при хоризонтално излъчване?
Модератори: emo vasilev, Кърцата
-
- новобранец
Проба на сонар при хоризонтално излъчване?
Привет на всички!!!
Бих искал да попитам някой от работилите със сонар дали е пробвал работата му при хоризонтално поставена сонда, т.е. посоката на излъчването да е паралелно на водната повърхност, като сондата е потопена на около метър дълбочина примерно. Така според мен би могло да се открие направлението към пасажа и отдалечението от него. Интересува ме има ли хора изпробвали този метод на търсене.
Бих искал да попитам някой от работилите със сонар дали е пробвал работата му при хоризонтално поставена сонда, т.е. посоката на излъчването да е паралелно на водната повърхност, като сондата е потопена на около метър дълбочина примерно. Така според мен би могло да се открие направлението към пасажа и отдалечението от него. Интересува ме има ли хора изпробвали този метод на търсене.
-
- и господ не е толокова добър
Re: Проба на сонар при хоризонтално излъчване?
Не съм много запознат,но според мен няма да стане.Като се има на изпредвид,че сигнала се отразява в дъното и се връща,незнам във водното пространство къде ще се отрази.Все пак трябва да се пробва. 

-
- фен клуб-скобар
ние с един колега сме пробвали на огоста и на лобош незнам дали има ефект показва някоя риба ,ама и ние не му много разбираме.
-
- новобранец
Идеята е за търсене на пасаж в морето. По този начин на теория може да се изследва за наличие на риба район с радиус равен на далечината на действие на сонара т.е.най-малко 100м, като ще получим на какво разстояние от нас се намира рибата, но не и дълбочината .
Офф..момци..момци..
Сигнала се отразява и се връща от каквото и да е, изпречило му се отпред.
В случая Риба...И ще се отрази, и ще се върне, и ще покаже.
Това е принципа му на работа.Да отрази от препятствие някакво, да се върне обратно и да ти даде представа за разстоянието до мишената (казват му Target), и големината и (ако е в обхвата на разделителната способност на сонара).
Например ако сонара може да раздели 2 мишени (рибки) с големина всяка 6-7 см, ще ги видиш...Значи разделителната му способност е 6 -7 см.
Ако е една рибка пак ще ти я покаже...Ако са много, още по-добре.
Не ви трябва дъно !..Като се има на изпредвид,че сигнала се отразява в дъното и се връща,..
Сигнала се отразява и се връща от каквото и да е, изпречило му се отпред.
В случая Риба...И ще се отрази, и ще се върне, и ще покаже.
Това е принципа му на работа.Да отрази от препятствие някакво, да се върне обратно и да ти даде представа за разстоянието до мишената (казват му Target), и големината и (ако е в обхвата на разделителната способност на сонара).
Например ако сонара може да раздели 2 мишени (рибки) с големина всяка 6-7 см, ще ги видиш...Значи разделителната му способност е 6 -7 см.
Ако е една рибка пак ще ти я покаже...Ако са много, още по-добре.
Става, става, пробвал съм този метод и ме е вадил от капо. Не тръгвам на риба вече без машинката 

- КИРО
- Обратна връзка:
И моето мнение е,че ще покаже.
Моята сонда е насочена леко напред.
Друг е въпроса,че докато ти отчете рибата,докато спреш,тя вече е на друго място.
Но за по-големи пасажи,върши работа.
В тоя ред на разсъждения,добре е да я направиш да се върти поне на 180 градуса,така може да се търси пасаж в движение,но това ще се пробва в края на април-май.
Е,ако даде време,и по рано.Карагьоза март тръгва към Дунава.
Моята сонда е насочена леко напред.
Друг е въпроса,че докато ти отчете рибата,докато спреш,тя вече е на друго място.
Но за по-големи пасажи,върши работа.
В тоя ред на разсъждения,добре е да я направиш да се върти поне на 180 градуса,така може да се търси пасаж в движение,но това ще се пробва в края на април-май.
Е,ако даде време,и по рано.Карагьоза март тръгва към Дунава.
-
Ще пробвам и ще ви кажа.В тази насока направо да вкарваме сонара в язовира или реката,завртаме и ако не покаже риба да си ходим.Дано да е вярно,нещо малко ме съмнява,но пък ако става ще си гледам рибите от брега и ще ги целя

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Когато ми е хоризонтална сондата сонара ми показва голяма дълбочина в първия момент и след това забива и му трябва рестарт. става въпрос за Гармин 140 

- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не съм пробвал но доколкото съм запознат тесният лъч прави конус под лодката с ъгъл при върха 30 Градуса. Което ще рече че при дълбочина около 10м. Обхваща кръг от дъното около 3 метра. Ако е потопен на един метър и се хоризонтира горе доло на 3-тият метър от лодката част от лъчите ще излезнат извън водата и съответно няма да се отразят от нищо и няма да се върнат. Не знам това как ще се отрази на сонара, най - вероятно ще се получи това което каза Ивака. Идеята е интересна все пак ще я пробвам следващият път.
- iogo
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Принципно има такива сонари, това са уреди предимно за промишлен риболов в море.
Определени фирми ги разработват, мисля Фуруно и Бътъмлайн.
Определени фирми ги разработват, мисля Фуруно и Бътъмлайн.
Ами разбира се, че ще показва голяма дълбочина -това едно.
Второ - ако е добра изработка (марков) не бива да забива.
Трето - ами наклони го маааалко надолу бре, къв ти е проблема...
Ако има опция, му задай ти дълбочина за да не се шашка (макар, че няма да я намери)
Това в сферата на тъпи размишления...абе я дайте един насам да му разкажа игрите по Дунава...
Второ - ако е добра изработка (марков) не бива да забива.
Трето - ами наклони го маааалко надолу бре, къв ти е проблема...
Ако има опция, му задай ти дълбочина за да не се шашка (макар, че няма да я намери)
Това в сферата на тъпи размишления...абе я дайте един насам да му разкажа игрите по Дунава...
- КИРО
- Обратна връзка:
Педро,место да го носим на Дунав,я ела във Варна за проби,по на сметка ще ти е. 

КИРО,
Ейй, щастливи сте, че имате сонари да знаеш.Никога няма да хвърляш въдицата дето няма и
помен от рибе.
А аз отивам на брега, наплювам си едно място, мятам, а то може и на 200 метра наоколо да няма кьорава риба.
2 години го карам на луд късмет - и по рано де, пак така.Друго си е със сонарче и лодка...
Преди много години се появиха схеми на сонари (ехолоти тогава), прости, със стрелкови уред за показване на дълбочината.20см-25 метра обхват.
Веднага ми щракна, че ако между сонара и дъното се появи риба стрелката ще отчете нещо (по-плитко).Да се направи беше детска играчка (електрониката във всичките и разновидности ми е стихия и ми беше професия.. и сега яката ръчкам там), но нямаше най важния детайл - ултразвуковия преобразувател..трансдусер..както искаш го наречи - една пластина от Бариев титанат с Фи 50-60 мм, която излъчва и приема...та си останах само с мераците.
Сега няма проблеми да се снабди човек, но без лодка е безсмислено, става с дистанционен, но опасността да го
изтървеш и да го помъкне течението е голяма... а и да го държиш на едно място-пак така, течението е силно - става
за язовир, но е трудно за Дунав...
================================================
Иначе всяка година минавам през Варна минимум 2 пъти, че и повече на път за Балчик - там имаме близки роднини
Може и да се засечем някога.
Успехи през новата 2009-та !
Ейй, щастливи сте, че имате сонари да знаеш.Никога няма да хвърляш въдицата дето няма и
помен от рибе.
А аз отивам на брега, наплювам си едно място, мятам, а то може и на 200 метра наоколо да няма кьорава риба.
2 години го карам на луд късмет - и по рано де, пак така.Друго си е със сонарче и лодка...
Преди много години се появиха схеми на сонари (ехолоти тогава), прости, със стрелкови уред за показване на дълбочината.20см-25 метра обхват.
Веднага ми щракна, че ако между сонара и дъното се появи риба стрелката ще отчете нещо (по-плитко).Да се направи беше детска играчка (електрониката във всичките и разновидности ми е стихия и ми беше професия.. и сега яката ръчкам там), но нямаше най важния детайл - ултразвуковия преобразувател..трансдусер..както искаш го наречи - една пластина от Бариев титанат с Фи 50-60 мм, която излъчва и приема...та си останах само с мераците.
Сега няма проблеми да се снабди човек, но без лодка е безсмислено, става с дистанционен, но опасността да го
изтървеш и да го помъкне течението е голяма... а и да го държиш на едно място-пак така, течението е силно - става
за язовир, но е трудно за Дунав...
================================================
Иначе всяка година минавам през Варна минимум 2 пъти, че и повече на път за Балчик - там имаме близки роднини
Може и да се засечем някога.
Успехи през новата 2009-та !
- КИРО
- Обратна връзка:
Братко Педро.Аз повече от 30 и кусур годин я карам по твоята схема.
Помага сонара,няма две мнения,ама и аз още се уча да го чета.
Бе,ако си влизал в Морския риболов,ще разбереш какви ми бяха "големите"успехи.
Ама на мен ми е готиното да съм в морето,риба има на борсата.
Помага сонара,няма две мнения,ама и аз още се уча да го чета.
Бе,ако си влизал в Морския риболов,ще разбереш какви ми бяха "големите"успехи.
Ама на мен ми е готиното да съм в морето,риба има на борсата.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА