Май и аз ще спинингаря

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Re: Май и аз ще спинингаря

Мнение от krokibg »

От години ловя с Брей.Никога не ползвам поводи - ФАКТ !!! Рядко ползвам вирбели - ФАКТ !!! Никога щука не ми е късала брейда и всяка до сега ударила ми щука е била извадена - ФАКТ !!! Много,много рядко правя комбинация от вирбели 3-4 бр само за определен брой примамки - блесни,не защото ще ми скъса а просто да не ми навърта брейда -ФАКТ !!! Единствения съвет който ще дам е - много внимателно си избирайте брейдовете и гледайте винаги да са нови,произведени същата година.Аз,задължително си правя всяка пролет проверки на всичките макари които имам с Брейдове и веднага се сменят с нови.Както съм писал и преди,единственото нещо което слагам е карабинка без вирбели и поводи.Има примамки,на които просто ако не сложиш вирбел,ще си преебеш Брейда за един ден,но за мнозинството примамки не е задължително.Никога не съм ползвал Брейд по тънак от 0.19 а най дебелия който съм ползвал е 0.28 по нашите стандарти.Ако Брейда е добър,просто няма как да ви скъса от раз ,ако рибата ударила ви,не е огромна.Аз съм имал такъв удар миналата година и до днес се чудя, скали ли бяха от доло,огромна щука ли ми удари и накрая - конеца/изгоря - присъда виновен/ беше сменен с нов и така !!!Поводите,в определени случай помагат и не пречат на играта на примамките но за някой примамки,просто е не мислимо да се слагат.Вече съм забравил кога за последно съм ползвал повод и ги намирам из кутийте ми и само ги премятам от едно място на друго - ФАКТ !!!
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Който му се занимава може да си направи един експеримент.
Взема една пила, захваща я стабилно някъде.
Взема парче монофил с издръжливост, колкото брейда който е приготвил.
Търка в пилата монофила а после и брейда докъто се скъсат.
Няма нужда от таймер за да установи, че брейда се протърква много по лесно и бързо.

Щуки с монофил и без повод съм вадил.
Щука с брейд и без повод не съм.
Имам оставени 4 воблера и 7 блесни в устите на щуки.
Който иска да вярва, който иска да ПРОВЕРИ.

Не искам да натрапвам становището си :D
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Работата е много сериозна :lol: :lol: :lol: Да вземеш да смениш марката на Брейда дето ползваш или размера който купуваш :idea: :shock: :lol: :lol: Само се чудя,от разни тестове дето правиш с брейдове и монофили,кога ходиш за риби та остави 4 воблера и 7 блесни по щуките или ......по клоните :lol: :lol: :lol: :lol: Нещо не е на ред,аз от години ловя така както описвам - 6-7,а ти за година две изпокъса джуките и на сомовете и на щуките.Възхитен съм от познанията,голям майстор си !!!
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Кроки, вместо да ми се подиграваш вземи направи проба :lol:
Марката и размера са ми съвсем ненормални, демек 40, 50 либри как ти се струва :lol:
Пожелавам ти да имаш през тази година повече излети от мен и хванати щуки :lol: :wink:
И нека ти тресне такава дето не се вади за 30 секунди :D

Жив и здрав, много късмет.
Ти ловенето си го можеш, риба да си пожелаем да има повоче в реката :)
Ха ха и тва от колко години пиша във форума не е критерий от колко ловя.
За сомове не твърдя, че съм им изпокъсам джуките, но виж за щуки :wink:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Лорде,как бе приятелю си сигурен че 100% щуките късат Брейда,като ти просто не ловиш без повод - видяно от твои снимки !?!?!? Първо,вземи да си смениш мисленето.Със страх риба не се лови !!!Когато започнеш да го правиш постояно,тогава се изказвай така категорично.Как да му е...а мамата и риболов,ти ходиш и ти късат щуките брейда постоянно а на мен никога не ми е късало !?!?!?Имам виждане и за други колеги които също са вадили щуки,когато сме гонили сомове.Нещо не ми се вързва !!!Значи,ако е така както ти казваш,трябва да си смениш брейда - както аз казвам.Защото и аз съм оставял воблери и блесни - без чет бройки до сега,но след страшно навиване на конеца на китката през ръкава и чак тогава примамката или се откача или остава за окраса на клоните.Извадил съм и доста големички щуки по Марица -5-7 кг -как ти се виждат килата ???Аз говоря от собственния си опит и рибите които съм хванал.Ти ме уплаши и взех да се замисля дали да не взема и аз да почна да слагам поводи ИзображениеНормално е да те бъзикам,защото това което аз съм изпитал по реката и продължавам да го правя,изобщо не се покрива с това което ти пишеш.Ако някой мене ме види да сложа повод,ще го черпя цяла година ИзображениеИначе,нищо лично,нямам нищо против да ловим риби,кой-както си поиска,но сам разбираш че това което знам е плод на много години проби.И аз в началото се чудех защо така се къса от раз брейда,то излезе че съм си пазарувал ментета.Така,за сега си ловя само с два вида и скоро ще пробвам и Tuf line XP,и се надявам да се потвърдат добрите отзиви на приятелите ми,които го ползват.Така че,първо вземи да ловиш без повод и си смени марката на конеца дето ползваш ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Знаеш ли, за две неща си прав.
Първото е, че имаш много повече стаж от мен, второто, че от щуките които са ми протърквали влакното 9 са на тънък брейд (10 либри Пауър Про, 24 либри Госен, 0.25 Сасаме и 30 либри Про са най дебелите), когато въобще не съм търсил щука и дори не съм предполагал, че я има в този водоем.
Ти казваш, че съм ги скъсал по клони :lol:
Ама пустите клони ги докарвах до брега :lol:
Когато някой ден случайно се видим ще разкажа по-подробно една случка от миналата пролет на която станахме свидетели 4 души.
Щуката беше около 2 килограма 60-65 см.
Отхапа воблера на колегата все едно никога не е бил свързан за влакното му.
Преди това му предложих да му услужа с повод и той ми отказа с думите:
"Аз толкова години ловя без повод ти ся се бъзикаш с мен" :lol:
След около два часа, когато се бяхме събрали и четиримата на въпросното място и се канехме да си тръгваме въпросната щука скочи на два метра от брега и тръскаше глава, падна и се въртеше като обезумяла в кръг.
Потопи се и след около 10 минути воблера му изплува и той си го прибра, на него имаше около 10 сантиметра брейд с диаметър 0.28.
Ако някой ми го разправяше едва ли бих му повярвал.
Аз не твърдя, че щука не може да се изкара без повод!
Както ти каза има много изкарани и аз също съм свидетел на подобни случки.
Не се съмнявам, че и ти си изкарал много щуки без повод.
Ти най-добре знаеш, че едрите щуки рядко лапад до гъза, щото не са кат малките глупачета до 2 кила, а по-предпазливи към примамката.
Да си призная често макар, че знам за безразсъдството ми да ловя и без повод, това лято 70% от излетите ми са именно без :)
За марката на брейда все си мисля, че и двамата ползваме основно точно тия две марки Пауър Про и Динатрона на Лазер, които ти май имаш предвид (може и да съм в грешка).
За диаметъра когато специално ходя за щуки ловя с МИНИМУМ 40 либри или 0.28.
Да не говорим, че съм ползвал и много други като Унитика, Госен, Сасаме (и трите японски), Тъфлайн...
Влакната рядко ме изкарват повече от 2 месеца при все, че ги обръщам.
Сам можеш да прецениш колко често ходя за риба. :wink:
Последно промяна от lorda на Съб Яну 03, 2009 5:35 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Krokibg написа:...Със страх риба не се лови !!!...
Любе , имаш две големи няколко пъти за това си изказване !!!
Какво да правя като обичам да ходя за щука пък и да си фащам от нея и то не за друго ами щот буля я приготвя много вкусно увпоследствие :D Прегризване на брейд съм имал веднъж преди малко повече от десетина години ама това го отдавам повече на изключение което потвърждава правилото !

пп - излизнало мнението на Колето докат съм списувал та да се допълним - ловя щука с 14 либри брейд и нек`си става ! Да доуточня и що я ловя с 14 либри примерно - ми щот по-дебел брейд нямам а и не смятам да имам :D
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Павел Иванов написа:
пп - излизнало мнението на Колето докат съм списувал та да се допълним - ловя щука с 14 либри брейд и нек`си става ! Да доуточня и що я ловя с 14 либри примерно - ми щот по-дебел брейд нямам а и не смятам да имам :D

Аз затва исках едно метърче от него.
Да си направя 3-4 поводчета :D
Щом не го прегризват, ще карам с тях цяла една седмица :lol:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ми нали за туй ти обещах да ти дам от него , щот много си те обичкам :D
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Павел Иванов написа:
Krokibg написа:...Със страх риба не се лови !!!...
Любе , имаш две големи няколко пъти за това си изказване !!!

Да си призная честно повече ме е страх да не ми се откачи отколкото да ми скъса :lol:
Ама тва друга работа :lol:
По горе съм написал за тва дето ме изкарахте страхливец :wink: :D
Аз също като Вас говоря от опит и не си ги изсмуквам от пръстите тия работи.
Павел Иванов написа:Ми нали за туй ти обещах да ти дам от него , щот много си те обичкам :D
Значи е взаимно :D

П.П.
Ся да не вземе да ни поизтpие другият наш любим мордератор :lol:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Коле,много културна тая щука бе ИзображениеДошла до брега да върне воблерчето на момчето ИзображениеИли просто се е върнала кат манекенка да и направите кадро Изображение

Сега,малко по сериозно.Нещо не е на ред при вашето риболовстване и де да ви знам кво правите кат отидете на гьола и като ви удари,какви движения извършвате.Тва да не са ви нилски крокодили,та с конеца да се опитвате примки да им правите през устите ИзображениеМоже ли,постоянно на вас да ви се случва да ви скъсат бе ЛордеИзображениеСамо си задавам въпроси и немога да си отговоря.Има един вариатн и той е да ловиш с много ситни примамки и при удар,конеца да се оказва винаги в устата на рибата.Втория вариант е,когато ти удари,да изчакаш щуката да глътне по-навътреИзображениеИзображениеи чак тогава да засичате че да сте сигурни че рибата се е заковала ИзображениеАбе,в общи линий,нещата стоят така.В крайна сметка,всеки да си лови както си иска и да не се съобразява с нашето писане.Нали всеки си има собственно мнение базирано на много -опит !!!

За хора със слаби сърца,препоръчвам - поводи за 60 - 70 % сигурност/щото ако гледаме сериозно и сме честни и те се късат/.За по сърцатите - чиста линия само с квалитетни карабинки и газ до дупка по гьоловете ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Пак го ударих на майтап ама нищо,лаф да става !!!
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

:D

Ох... ще се спукам от смях :D

Та майтапа е градивно нещо :)
Ти ме изкара, че всеки ден ми къса по някоя щука :lol:
Тая година съм ловил най-много без повод и нямам нито една изтървана щука в следствие на протриване, ама и те пущините се докът съм с повод ми удрят :lol:
Ти спомена дребните примамки.
Аз още по-горе казах, че 9 от 11 протърквания са ми на тънък брейд с малка примамка, когато не съм търсил щука.
(Ама то реално на голямата примамка повода и не пречи :lol: )
Голяма щука изтървана в следствие от протриване нямам, щото както по-горе споменах те не подхождат хлапашки към примамката, както мъниците до 2 кила.

Причината да не слагам повод, не е щото съм "по-сърцат" :lol: а в следствие, че в нашата малка държавица трудно се намират качествени.
Ти си прав, че и повода се къса :wink:
Да не кажа по-често от самото влакно.
Ся ако знаете кви поводи ползвам ще паднете от смях :lol:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Ами........везми на изненадай.То май,само експерименти си правиш и после ...късало ти ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Ха ха :lol:
Късаше ми докъто не си правех експерименти :lol:

Та поводите дето ся съм си спретнал са от 60 либри стоманена жица, за лов на морски чудовИщЪ :lol:
То затва на снимките повода се вижда ясно :lol:
Вече и рибки имам с тях, една скромна тройчица :D и един изтърмъчен толстолоб :lol:
За сега държи, няма изгледи да се къса с нея :lol:
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Сега колегите останаха без въжета за теглене на колите през зимата ИзображениеКоле,нещо не е наред бе приятел !!!Как щуката ще ти налапа конеца 10-15 см над примамката.Тоя конец,по някакъв начин трябва да и влезне в устата.Или щуката го всмуква кат центрофуга в устата като спагета ИзображениеИзображениеИзображениеЕ....а ли му мамата как ги правите тези работи,но на мен ми изглежда като да е риболов със стар брейд :idea: :idea: :idea: Иначе не виждам вариант как ще го скъса на 10-15см над примамката.Друго щеше да е,ако брейда е скъсан точно до примамката.Ти,приятелю знаеш ли,че на почти всеки 40-60 минути,превързвам брейда на-ново за карабинката :idea: :idea: :idea: Вземете си оправете системата на ловене и ги махай тези стоманени въжета че се пукнах от смях .Оставете хората да имат с кво да си дърпат колите ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”