Етимологичен риболовен речник в БЪЛГАРИЯ!!

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

В Димитровград:
кефал(клен)-карабалък;
морунаж-аклама
распер-арамия!!!!!
Аватар
КрасиПловдив
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от КрасиПловдив »

...Колега JointeR,
не се произнася "челушан"....а...."чаушан"...това е турцизъм...идва от "чауш"...
Аватар
skilio
новобранец
новобранец

Мнение от skilio »

Най-малките бели риби - Писалки
Костур - Стрижок
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Колеги няколко забележки:

Косат не е малка платичка а си е отделен вид риба и най-много прилича на платиката, но са по-малки по размен и по тънки. Има в Дунав поне 2 вида косат.
Щипок и Виюн са две различни риби, макар и да са от едно семейство. Виюнът живее само в Дунав (но аз лично никога не хващал), а щипоците са няколко вида и са разпространени в цяла България.
Уклей не е уклейка. На уклейката й казват по Дунав Облез, а по Пловдивско Чаушан, даже съм я чувал и като Чауклян. Уклеят е по-голям от уклейката и живее само в Дунав, ама май в последните години и там изчезна.

И още няколко предложения:

Сабица = Калъч
Мъздруга = Доица = Въдьовица = Шутовица

Дано да съм бил полезен.
JointeR
новобранец
новобранец

Мнение от JointeR »

КОЛЕГА КРАСИ ОТ ПЛОВДИВ 4ЕЛУ6АН МА КЕФИ ПОВЕ4Е :lol:
Имам проблем... постоянно ми се ходи за риба.
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

абе пичове дайте да го изиграеме като котарака ЛЕОПОЛД не се дърляйте, а дружно да го вспишеме!?!?
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Мнение от barutchiata © »

Рибите в България се наричат как ли не .Първо поради диалекти и заради областите и второ поради голямото невежество което се предава от стар на по млад рибар.Например тука някъде зачетах ,че някъде на платиката казвали косат.Просто платиката и косата са различни видове риби.Който иска да се ограмотява може да погледне тук:
http://forum.nariba.com/viewtopic2793.html
Ще се обновяват постояно .
БОВСКИЯТ КОРМОРАН
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от БОВСКИЯТ КОРМОРАН »

barutchiata написа:Рибите в България се наричат как ли не .Първо поради диалекти и заради областите и второ поради голямото невежество което се предава от стар на по млад рибар.Например тука някъде зачетах ,че някъде на платиката казвали косат.Просто платиката и косата са различни видове риби.Който иска да се ограмотява може да погледне тук:
http://forum.nariba.com/viewtopic2793.html
Ще се обновяват постояно .

ако има още такива несъответствия моля споменете ги(само),иначе ,ако знаехме всички латински щяхме да сме в съюза отдавна!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Според мен латинския не е толкова важен .По важно е да се познават рибите.Смешно е да казваме на каракудата- шаран и на буфалото -каракуда :lol: :lol: :lol: Да не говориме за ендимични видове които са рядкост като върловката например.
Аватар
Tervel
новобранец
новобранец

Мнение от Tervel »

кукичка - гачка
повод с кука и олово - дюзен
8)
Най-голямата риба е изпуснатата!
Аватар
barutchiata ©
Администратор
Администратор

Re: Етимологичен риболовен речник в БЪЛГАРИЯ!!

Нещо се позагуби тая тема.Днес зачетох нещо в морския та като стигнах до думата салатерия и мъртвак се сетих за речника.Предполагам мъртвака е мъртво вълнение, :roll: ако ли не, ме поправете.Та някой от морските да ни открехне .
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

barutchiata написа:Нещо се позагуби тая тема.Днес зачетох нещо в морския та като стигнах до думата салатерия и мъртвак се сетих за речника.Предполагам мъртвака е мъртво вълнение, :roll: ако ли не, ме поправете.Та някой от морските да ни открехне .
Да ,мъртвака е точно мъртво вълнение.Вълната е дълга,не прави гребен,по-точно прави го чак като стигне брега,но прави много коварно подводно завличане в обратната посока.Май не се изразих много точно,но ако влезеш във водата малко по-навътре,примерно до гърдите,водата отдолу те влече навътре в морето,а ако се гмурнеш,може да те извади на 20-40 м навътре.Поради което по дъното се надига всякаква утайка и по-финния пясък,нищо не се вижда на повече от 50см,на което пък му викаме салантия.Сега,има и други наречия със сигурност,но това е основното.Някои колеги могат да дадат и по-точни описания.
А баловете аз на такова време си ги меря основно по движението на върха на спининга.3 бала са 90см височина на вълната,в неделя правеше и по големи амплитуди,но тези бяха най честите.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Аз пък препрочитайки няколко по-горни поста се сетих за следното.На Дунав около Русе от миналата година контактувам покрай реката с доста рибари и 90% от тях (някои си личи, че са печени риболовци) викат на Распера Ласпер.
Да им се чудиш защо така - а иначе поназнайват доста за навиците на дунавските риби.
Аватар
Венелин Радушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Венелин Радушев »

Pedro написа:Аз пък препрочитайки няколко по-горни поста се сетих за следното.На Дунав около Русе от миналата година контактувам покрай реката с доста рибари и 90% от тях (някои си личи, че са печени риболовци) викат на Распера Ласпер.
Да им се чудиш защо така - а иначе поназнайват доста за навиците на дунавските риби.
В Силистра ако кажеш Распер....малко рибари ще те разберат /Ласпер/.... :wink:
щипок- ципар
каракуда- карас
попово прасе- колопищник-колопищница
уклей- облеЦ
гол телескоп- чип
вретенар- фусар
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

КИРО написа:
barutchiata написа:Нещо се позагуби тая тема.Днес зачетох нещо в морския та като стигнах до думата салатерия и мъртвак се сетих за речника.Предполагам мъртвака е мъртво вълнение, :roll: ако ли не, ме поправете.Та някой от морските да ни открехне .
Да ,мъртвака е точно мъртво вълнение.Вълната е дълга,не прави гребен,по-точно прави го чак като стигне брега,но прави много коварно подводно завличане в обратната посока.Май не се изразих много точно,но ако влезеш във водата малко по-навътре,примерно до гърдите,водата отдолу те влече навътре в морето,а ако се гмурнеш,може да те извади на 20-40 м навътре.Поради което по дъното се надига всякаква утайка и по-финния пясък,нищо не се вижда на повече от 50см,на което пък му викаме салантия.Сега,има и други наречия със сигурност,но това е основното.Някои колеги могат да дадат и по-точни описания.
А баловете аз на такова време си ги меря основно по движението на върха на спининга.3 бала са 90см височина на вълната,в неделя правеше и по големи амплитуди,но тези бяха най честите.
Е то много точно си го описал,искам да кажа и за зайчетата.Когато има къси вълни с гребени,показващи се и скриващи се отдалече се вижда ,като отражението на слънцето в огледало.Както се прави зайче на стената с огледало.Време не удачно за малки лодки. :?
А сега де? :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”