Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Сладководен Риболов
naRiba.com

Форум

я да се преброим мренаджиите......
Модератор: bobopeli
Мрената е страхотна риба и е истинско удоволствие да се лови. Дърпа силно а и е хитра. Но е малко своенравна и трудно се лъже. Местата които обитава също са красиви и един целенасочен мренски риболов дава много ползувателни емоции на человека.
Ако ти е лесно, ще ти стане по-трудно. Като ти стане трудно, ще станеш по-добър. Станеш ли по-добър, ще ти бъде лесно.
- DOCTORA
- вече хвърля и на тежко
Аз ловя мряна от 1982 година на река Върбица в Златоград, където съм зет. Там улов от 50-60 риби на ден е нещо нормално. Миналата година приложих с голям успех един английски метод.
Претендирам да съм единственният рибар в БГ който е хващал мряна на щека с хранилка(фидер). Системата е следната:
- Щека(на 11м) с ластик №6. Монофил 2м, 0.14. Стопер, мънисто, затворен фидер, плъзгащ се, пластмасов с дупки на Дренан утежнен с 10 грама оловна пластина, мънисто, вирбел, повод 20см 0.12, кука №16. Фидера се пълни с бели червеи. На куката два бели червея. Фидера се спуска с щеката в края на бързей. Щеката се оставя на стойката на стола и гледаш ластика. Мряните се самозасичат на стопера над фидера и ластика почва да изкача от върха. Вдигаш щеката с рибата, и в живарника.
Важно е да се подбере ластик и тежест на фидера спрямо силата на течението. Предимството на метода е че голямо количество захранка се пуска във водата на точно едно и също място в продължение на целият риболов, на малки порции. Това конценрира рибата в захранваното петно (пътека) и кълването е непрекъснато.
Претендирам да съм единственният рибар в БГ който е хващал мряна на щека с хранилка(фидер). Системата е следната:
- Щека(на 11м) с ластик №6. Монофил 2м, 0.14. Стопер, мънисто, затворен фидер, плъзгащ се, пластмасов с дупки на Дренан утежнен с 10 грама оловна пластина, мънисто, вирбел, повод 20см 0.12, кука №16. Фидера се пълни с бели червеи. На куката два бели червея. Фидера се спуска с щеката в края на бързей. Щеката се оставя на стойката на стола и гледаш ластика. Мряните се самозасичат на стопера над фидера и ластика почва да изкача от върха. Вдигаш щеката с рибата, и в живарника.
Важно е да се подбере ластик и тежест на фидера спрямо силата на течението. Предимството на метода е че голямо количество захранка се пуска във водата на точно едно и също място в продължение на целият риболов, на малки порции. Това конценрира рибата в захранваното петно (пътека) и кълването е непрекъснато.
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Лично аз се съм мренаджия нд искам да ви чуя рекордите
!
Често ли ви кълват риби над кило ?
П.С.За мене си е друга като чуеш звука на сегнализатора...
П.С.1.Докторе нема ли да го патентоваш
...видяхте ли доктора я научил рибата да се самозасича а вий кво я дебнете (само майтап) 

Често ли ви кълват риби над кило ?
П.С.За мене си е друга като чуеш звука на сегнализатора...

П.С.1.Докторе нема ли да го патентоваш

За бракониерите само слънчаци
!

- Agent Vassilev
- новобранец
Ако три пъти си ходил брои ли се? Ако се брои пишете и мен.Ходил съм само в Рибарица на реката, но за съжаление не знам как се казваше. За нея-реката разправят чудесии за американки от по 4-5 кг. изпуснати като малки при някакъв гаф от един от рибарниците в селото.
Новак съм, ама така ме сърбят такъмите че....
Здравейте мренари!
Поздрави от Шумен. При нас река Камчия е непостоянна и оше не дава добре. Очакваме включване.
- thedarkwolf
- новобранец
Колега, кофа си ходил там за мряна, защото сега няма, чак толкова много , адски е мръсна рекичкатаAgent Vassilev написа:Мда-а-а, ако не беше мрената още щях да се чудя ко е туй "на полутежко".
Много е файскоАз всъщност за мрена (специално) ходя само на едно място - р.Ботуня във Вършец. Пълно е. Даже в центъра на града хващам. Иначе на други места мрена ми излиза само случайно. По принцип предпочитам по-долните течения, по-големи вирчета и т.н.

- Agent Vassilev
- новобранец
Ами то точно това се води "полутежко" - подвижно олово някъде около 7-10 грама. А за размера си прав.. наиситна са дребни. Аз обикновенно ги пускам. Удоволствието, обаче е несравнимо.
По същата методика може да се лови и клен, като наистина по-големите излизат по-надолу по течението - след варницата. Кефала, обаче много скача и на воблер. За да съм честен - впечатленията ми са от миналата година. От утре съм една седмица на Вършец и мисля да обходя местата в близост. Планирам и посещение на яз. Мътница (с останалите му малки каракудки) и яз. Бели извор, където през забраната седях един цял ден и хванах само 10-тина царички. Не, че много се надявам да хвана нещо, ама на Мътница пък със сигурност няма нищо голямо. А и природата там е по-готина сякаш.
По същата методика може да се лови и клен, като наистина по-големите излизат по-надолу по течението - след варницата. Кефала, обаче много скача и на воблер. За да съм честен - впечатленията ми са от миналата година. От утре съм една седмица на Вършец и мисля да обходя местата в близост. Планирам и посещение на яз. Мътница (с останалите му малки каракудки) и яз. Бели извор, където през забраната седях един цял ден и хванах само 10-тина царички. Не, че много се надявам да хвана нещо, ама на Мътница пък със сигурност няма нищо голямо. А и природата там е по-готина сякаш.
- thedarkwolf
- новобранец
- Agent Vassilev
- новобранец
Ъ.. май някъде съм те объркал нещо. Все така съм я ловил. Ама аз съм "скорошен" рибар - от около 3 години. Работата е там, че като бях малък знаех основните начини "на ръце", "на плувка" и "на дъно". Пък когато един бравчед преди 3 години ми показа как се лови мрена разбрах какво е и "на полутежко". Всъщност термина съм научил от книгата на Мир Богоев, а братовчеда на този монтаж не знам как му вика. Но доколкото знам това е типичният мренаджийски монтаж. Т.е. говорим за едно и също.
- thedarkwolf
- новобранец
- thedarkwolf
- новобранец